ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΠΡΟΥΝΕΤΙ ΣΤΟ “ΣΧΟΛΕΙΟ”
Ιστορίες των ηρώων της εργατικής τάξης, των σημαντικών ανθρώπων που αγωνίζονται…

Ο Ιταλός συγγραφέας Αλμπέρτο Προυνέτι βρέθηκε και μίλησε απόψε στο ΕΚΧ Σχολείο σε εκδήλωση με θέμα: Εργατική λογοτεχνία με κεντρικούς ήρωες παλιούς και νέους working class heroes. Πλούσια η συζήτηση που ακολούθησε, με τον συγγραφέα να απαντάει, σχολιάζει και συζητάει με τους πολλούς αυμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Ο Προυνέτι, συγγραφέας των βιβλίων “108 μέτρα, the new working class hero”, (εκδ. Απρόβλεπτες) και “Αμίαντος” (εκδ. Ακυβέρνητες Πολιτείες -οι οποίες συντόνισαν και την εκδήλωση), μίλησε για το συγγραφικό του έργο, τους λογοτεχνικούς ήρωές του, τα βιώματα που τον οδήγησαν στο να ασχολείται και αναδεικνύει θέματα των εργαζομένων, την κουλτούρα της εργατικής τάξης.

Δεν είναι αξιολογητές μας τα άτομα των γραφείων μάρκετινγκ, για την έκδοση τέτοιων βιβλίων που γράφω. Για να μην ακούσουμε αυτό που άκουσα εγώ: τι ενδιαφέρει η ιστορία ενός εργάτη που πεθαίνει από καρκίνο; Ο κάθε άνθρωπος που αγωνίζεται είναι σημαντικός και έχει να διηγηθεί τις ιστορίες του. Έτσι φθάνεις και στα γενικότερα, την κατάσταση των ανθρώπων της εργασίας και το πως μπορούν να την αντιμετωπίσουν, ευρισκόμενοι μπροστά σε μία τοξική ρητορική. Κι όλοι μαζί. You never walk alone…

Οι ήρωές μου δεν είναι αριστοκράτες, όπως ο Οδυσσέας που επιστρέφει στην Ιθάκη απλά και μόνο για να αποκαταστήσει μια διαταραγμένη τάξη. Οι ήρωές μου της εργατικής τάξης είναι καθημερινοί άνθρωποι, αδύναμοι, κατεστραμμένοι. Κι όμως πολεμούν, ακόμα κι εν μέσω του χάους που έχουν διασπείρει οι διαβολικές δυνάμεις του θατσερισμού. Οι ήρωές μου είναι αντιήρωες, ή συλλογικοί ήρωες, όπως το έπος μου είναι λαϊκό και κωμικό, γεμάτο γέλιο, χωρίς καμία πεποίθηση περί ανωτερότητας. Aς κρατήσουμε αυτή την πεποίθηση και τον υψηλό ηρωισμό για τους λόρδους και τους ευγενείς. Αξίζουμε την κωμωδία για τις χαμηλές καταβολές μας.

Ο Αλμπέρτο Προυνέτι διευθύνει τη σειρά “Working class” των εκδόσεων Alegre, η οποία είναι αφιερωμένη στις αφηγήσεις και τα βιώματα των εργαζόμενων τάξεων. Ο “Αμίαντος” είναι το πρώτο βιβλίο μιας “working class τριλογίας” και βασίζεται κυρίως στα βιώματα του μεταλλεργάτη πατέρα του.

Το δεύτερο, “108 μέτρα. The new working class herο”, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Απρόβλεπτες Εκδόσεις, αποτελεί τη μυθιστορηματική μεταγραφή των εμπειριών του συγγραφέα στον κόσμο της εργασιακής επισφάλειας και της μετανάστευσης.

Για το έργο του συγγραφέα μίλησαν στην εκδήλωση ο μεταφραστής Βαγγέλης Ζήκος και ο ιστιρικός, σύμβουλος εκδόσεων Χρίστος Μάης.

Στη συνέχεια το infolibre θα αναρτήσει βίντεο με αποσπάσματα από την ομιλία του Προυνέτι, καθώς και αργότερα όλη την εκδήλωση.

 

 

 


 

https://new.infolibre.gr/2021/09/25/o-italos-syggrafeas-almperto-proyneti-stin-ellada/

Μοιραστείτε το άρθρο