Εκδηλώσεις που οργανώνονται στην Ελλάδα
για το ταξίδι των Ζαπατίστας, 1-4/7

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μπαζάρ προϊόντων οικονομικής ενίσχυσης του ταξιδιού των Ζαπατίστας στην Ευρώπη

Στις 5 Οκτωβρίου 2020, οι Ζαπατίστας ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να ταξιδέψουν στην Ευρώπη για τη «συνάντηση και την επικοινωνία των αγώνων» των από τα κάτω μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

Με αφορμή αυτό το ταξίδι, κόσμος του αγώνα από όλη την Ευρώπη συμμετέχει στη διοργάνωση της υποδοχής του ζαπατιστικού κομβόι, το οποίο μεταξύ άλλων χωρών θα επισκεφτεί και την Ελλάδα.

Στις 21 Ιουνίου το πλοίο La Montaña (Το Βουνό) έφτασε στο λιμάνι του Βίγκο (Ισπανία). Οι Ζαπατίστας είναι στην Ευρώπη.

Την περίοδο της παραμονής στην ευρωπαϊκή ήπειρο, χιλιάδες άνθρωποι θα ενώσουν το νήμα των αντιστάσεων, της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της ζωντάνιας των αυτοοργανωμένων κοινοτήτων που όχι μόνο στέκονται ενάντια στην κρατικοκαπιταλιστικές αφηγήσεις, αλλά δομούν σήμερα τον κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, σεβασμού του αύριου.

Μπαζάρ προϊόντων οικονομικής ενίσχυσης του ταξιδιού των Ζαπατίστας για τη Ζωή στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο.

Πέμπτη 1 Ιουλίου από τις 19:30 έως τις 00:00


ΤΡΙΚΑΛΑ: Παρασκευή 2 Ιουλίου εκδήλωση – συζήτηση με τον συγγραφέα του βιβλίου «Σαν τον Ζαπάτα και τον Τσε;

Ανοικτή Συνέλευση Τρικάλων για την Υποδοχή των Ζαπατίστας

Είκοσι εφτά χρόνια μετά από εκείνη την ιστορική, «αλλιώτικη» εξέγερση του 1994 στην πολιτεία της Τσιάπας, και με πολύ νερό να έχει κυλήσει έκτοτε στο αυλάκι της Ιστορίας, οι Ζαπατίστας έρχονται στη «Γηραιά Ήπειρο» το 2021.
Θα έρθουν στην Ευρώπη για να πραγματοποιηθούν «συναντήσεις, συζητήσεις, ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών, αναλύσεων και εκτιμήσεων μεταξύ όσων, με τις διαφορετικές μας αντιλήψεις και στους διαφορετικούς μας χώρους, δεσμευόμαστε στον αγώνα για τη ζωή», όπως γράφουν στο πρώτο μέρος της Διακήρυξης για τη Ζωή, στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Στο πλαίσιο του Καραβανιού των Ζαπατίστας και των δράσεων για τον ερχομό τους στην Ευρώπη, η Ανοικτή Συνέλευση Τρικάλων για την Υποδοχή των Ζαπατίστας θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 2 Ιουλίου εκδήλωση – συζήτηση με τον συγγραφέα του βιβλίου «Σαν τον Ζαπάτα και τον Τσε; Οι Zapatistas και οι Βολιβιανοί cocaleros» (εκδόσεις «Ακυβέρνητες Πολιτείες»), διδάσκων στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Λεωνίδα Οικονομάκη.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 9 το βράδυ στο θεατράκι του Ληθαίου – πίσω από το Μουσείο «Τσιτσάνη».

Το βιβλίο αυτό είναι ο καρπός μακροχρόνιας έρευνας πεδίου τόσο στις Ζαπατίστικες κοινότητες του Μεξικού όσο και στους cocaleros (ομοσπονδίες των παραγωγών κόκας) της επαρχίας Τσαπάρε στη Βολιβία (που αργότερα έφτιαξαν το πολιτικό κόμμα MAS και εξέλεξαν τον πρώτο ιθαγενή πρόεδρο της χώρας, τον Εβο Μοράλες). Η συγκριτική μελέτη των δυο αυτών πολιτικών κινημάτων που αποτυπώνεται στις σελίδες του βιβλίου, φωτίζει άγνωστες πτυχές τους, αναδεικνύει “τις αναλογίες και τις διαφορές τους, για να καταδείξει τις κρίσιμες συγκυρίες που καθόρισαν την πορεία τους” και προσφέρει πλούσιο, πρωτότυπο υλικό για την κατανόηση των κινημάτων της Λατινικής Αμερικής.

Ο Λεωνίδας Οικονομάκης είναι διδάκτωρ Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (EUI). Έχει εργαστεί ως διδάσκων/ευρενητής στο τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Durham, στη Scuola Normale Superiore της Πίζα, στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» Ανοιχτού Πανεπιστημίου. του Ελληνικού
Επίσης είναι ράπερ στο ελληνικό χιπ-χοπ σχήμα Social Waste και μέλος της συντακτικής ομάδας του Roar Magazine.

ΥΓ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον Covid19.

https://fb.me/e/O11qfdXM


ΑΘΗΝΑ: Live οικονομικής ενίσχυσης του ταξιδιού των Ζαπατίστας από το EL PASO Soundsystem

Σάββατο 3 Ιούλη, 17:00.
Γεωπονική Σχολή
Ιερά Οδός 86, Βοτανικός
(πλησίον σταθμού ΜΕΤΡΟh Ελαιώνας)
(λεωφορεία 836,856: στάση ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ)

Bienvenid@s Zapatistas!
«Ήρθε η στιγμή να χορέψουν ξανά οι καρδιές, αλλά η μουσική και τα βήματά τους να μην είναι λύπης και παραίτησης. Διάφορες ζαπατιστικές αντιπροσωπείες από άντρες, γυναίκες και άλλου/ες που έχουν το χρώμα της γης μας, θα διασχίσουμε τον κόσμο, θα βαδίσουμε και θα ταξιδέψουμε μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χώματα, ως τις πιο μακρινές θάλασσες και ουρανούς, αναζητώντας όχι το διαχωρισμό, την ανωτερότητα, τη λοιδορία, ούτε βέβαια τη συγχώρεση και τον οίκτο, αλλά αυτό που μας κάνει ίσους»

Για τη ζωή, οι Ζαπατίστας θα διασχίσουν τις 5 ηπείρους, σχεδόν για πρώτη φορά, “για να μιλήσουμε για τις αμοιβαίες ιστορίες μας, για τον πόνο μας, την οργή μας, και τις αποτυχίες μας” μεταφέροντας το μήνυμα της αντίστασης και της εξέγερσης. Το γνήσιο αυτοοργανωμένο κίνημα των Ζαπατίστας μας εμπνέει και αντλούμε δύναμη από τον αγώνα και το έργο τους.

To El Paso Soundsystem, είναι μια κινητή ντίσκο που παίζει μουσική, με τα δικά του χειροποίητα ηχεία από τον γαλαξία της τζαμαϊκανής μουσικής παράδοσης και συνεργάζεται με διάφορες ομάδες κ ανθρωπους στα πλαίσια της αυτο-οργάνωσης.

Μια παρέα με κοινή βάση την αγάπη για την Reggae Dub μουσική και την υποκουλτούρα των Soundsystems, ξεκίνησε από την γειτονιά της Καλλιθέας και τις γύρω περιοχές στην Αθήνα. Mια πολιτισμική ομάδα που θέλει να διεκδικήσει τους δημόσιους χώρους με διάφορες δράσεις, και μια από τις βασικές είναι να στήνουμε το ηχοσύστημα σε πλατείες, πάρκα και γειτονιές, ενάντια στην πλήρη υποτίμηση των ζωών μας, της διασκέδασης και του ελεύθερου χώρου κ χρόνου, που όλο κ πιο πολύ εμπορευματοποιείται.

Σκοπός μας να κάνουμε ένα live session για οικονομική ενίσχυση του πρωτοπόρου εγχειρήματος.

Roots Reggae Dub Session με full sound για το ταξίδι των Ζαπατίστας!


ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Βιβλιοπαρουσίαση: “Σαν τον Ζαπάτα και τον Τσε”

Την Κυριακή 4/7 στις 19.00 συζητούμε στην αυλή της Αλιμούρας  με τον Λεωνίδα Οικονομάκη για το βιβλίο του “Σαν τον Ζαπάτα και τον Τσε”.

Την ώρα που οι Ζαπατίστας βρίσκονται για πρώτη φορά καθ’ οδόν για την Ευρώπη και η Λατινική Αμερική γνωρίζει μια νέα άνθηση των κοινωνικών κινημάτων – με πιο τρανταχτό παράδειγμα τη Χιλή – συζητούμε με τον Λεωνίδα Οικονομάκη για το βιβλίο του με τίτλο “Σαν τον Ζαπάτα και τον Τσε” και τα κινήματα σε Μεξικό και Βολιβία.

ΕΚΧ ΑΛΙΜΟΥΡΑ

https://fb.me/e/ZsWnubjO

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο