Καλέσματα αλληλεγγύης στις φοιτήτριες της Μαιευτικής, δικαστήρια Θεσσαλονίκης Πέμπτη 24/6 9:00

Συλλογικότητες και οργανώσεις καλούν την Πέμπτη 24 Ιουνίου στις 9:00 π.μ. στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις πρώην φοιτήτριες του τμήματος μαιευτικής του ΤΕΙ Σίνδου και πελάτισσες του γυναικολόγου και καθηγητή μαιευτικής που ανέδειξαν και κατήγγειλαν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ – ΑΦΙΣΕΣ


STOP στη σεξουαλική βία. Δικαίωση των φοιτητριών της Μαιευτικής.

Στις 24 Ιουνίου γίνεται η εξ’ αναβολής δίκη του μαιευτήρα και καθηγητή της Μαιευτικής σχολής του ΤΕΙ Σίνδου που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση. Συγκεκριμένα, οι καταγγέλλουσες, γνωστοποίησαν τις στοχευμένες προθέσεις αλλά και τις παραβιαστικές συμπεριφορές του καθηγητή, ο οποίος στα πλαίσια των δωρεάν γυναικολογικών εξετάσεων δήθεν λόγω συναδελφικής αλληλεγγύης, προέβη επανειλημμένα σε παραβιάσεις των σωμάτων των φοιτητριών χωρίς τη συγκατάθεση τους. Ο καθηγητής της μαιευτικής καταπατούσε συστηματικά κάθε ιατρικό πρωτόκολλο, έδιωχνε την μαία, της οποίας η παρουσία είναι υποχρεωτική, λέγοντας ψέματα “βγες, είναι οι φοιτήτριες μου, θα τους κάνω μάθημα». Κατά τη διάρκεια δε της γυναικολογικής εξέτασης ψηλάφιζε τα σώματα των φοιτητριών με έναν ανάρμοστο τρόπο. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια εξαγοράς της σιωπής τους, χρησιμοποίησε το κύρος του ως γιατρού και καθηγητή απέναντι στην ευάλωτη θέση των φοιτητριών υπαινισσόμενος επαγγελματική αποκατάσταση μετά το πέρας των σπουδών τους ενώ σε αντίθετη περίπτωση, εκβίαζε ότι δε θα έβρισκαν ποτέ δουλειά. Επί πλέον, ο θύτης όχι μόνο δεν τέθηκε σε προσωρινή διαθεσιμότητα αλλά αντιθέτως διατήρησε την επαγγελματική του ταυτότητα, συνεχίζει την πρακτική της διδασκαλίας και συνεπώς, την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία των φοιτητριών που τον κατήγγειλαν και έχει τη δυνατότητα να συνεχίζει την κακοποιητική του συμπεριφορά.

Η χιονοστιβάδα των επαναλαμβανόμενων περιστατικών έμφυλης βίας που έφερε στο προσκήνιο το #MeToo εκτός από την αυτοπεποίθηση που έδωσε στις επιβιώσασες και τους επιβιώσαντες να μιλήσουν ανοιχτά για περιστατικά παρενόχλησης και βίας που υπέστησαν παράλληλα ανέδειξε ότι η συστηματική κακοποίηση στο δημόσιο χώρο γίνεται κυρίως από άτομα που ασκούν εξουσία, όπως ο εργοδότης, ο προϊστάμενος, ο καθηγητής. Ακριβώς επειδή γνωρίζουμε την ψυχική οδύνη των φοιτητριών που βίωσαν μια τόσο τραυματική εμπειρία αβοήθητες από το σύστημα αλλά και τον φόβο με τον οποίο έρχονται αντιμέτωπες στην προσπάθεια τους να καταγγείλουν τον καθηγητή, αναγνωρίζουμε την τόλμη αλλά και την ψυχική δύναμη τους. Γιατί σε μια πατριαρχικά δομημένη κοινωνία, δεν είναι ο θύτης το πρόσωπο το οποίο στιγματίζεται αλλά το θύμα.Και γνωρίζουμε επίσης ότι ο σεξισμός που διακατέχει το αστικό νομικό σύστημα επιφυλάσσει ιδιαίτερα ελαφρές ποινές στους κακοποιητές όταν δεν τους απαλλάσει.

Περιστατικά σαν αυτά μας εξοργίζουν αλλά ακόμα περισσότερο μας εξοργίζει η υποκριτική στάση της κυβέρνησης που παρά την έκταση των αποκαλύψεων δεν πήρε κανένα μέτρο που να διευκολύνει τα θύματα. Ενώ φόρεσε το προσωπείο της ευαισθησίας στις αποκαλύψεις της Σ. Μπεκατώρου, όταν αυτές έφθασαν στον Λιγνάδη αποπειράθηκε μέχρι και να συγκαλύψει τα εγκλήματα. Οι μάσκες όμως έπεσαν εντελώς, με το νόμο Χατζηδάκη. Χωρίς κανένα δισταγμό παρουσίασε το εργασιακό τερατούργημα, ευνοϊκό για τις έμφυλες διακρίσεις στην εργασία ενώ πρόκειται για έναν νόμο, που αφήνει εργαζόμενες και εργαζόμενους βορά στην αχαλίνωτη όρεξη των εργοδοτών για κέρδος και τις γυναίκες ακάλυπτες από κάθε δυνατότητα αντίστασης σε περιστατικά παρενόχλησης και βίας. Και επιπλέον, σαν γνήσια νεοφιλελεύθερη, αντλεί από την ακροδεξιά ατζέντα για να απλώσει την σεξιστική επίθεση στα αναπαραγωγικά μας δικαιώματα, στοχεύοντας να μας πείσει ότι η καταξίωσή μας εξαρτάται από το αν είμαστε άξιες παιδομηχανές του έθνους κι όχι από την αξία των έργων μας και της προσωπικότητάς μας.

Ως Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη, στεκόμαστε αλληλέγγυα στο πλευρό κάθε θύματος σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης μέχρι τη δικαίωση τους. Επειδή παλεύουμε για έναν κόσμο δικαιοσύνης και ελευθερίας από την καταπίεση και την εκμετάλλευση.

Όλες/Όλοι/Όλα στα δικαστήρια στις 24/6, ώρα 9.00 π.μ

Κανένας μόνος, καμία μόνη, κανένα μόνο !

Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη

Κάλεσμα αλληλεγγύης για τις φοιτήτριες Μαιευτικής

Τον Σεπτέμβριο του 2020 σε διαδικτυακά μέσα δημοσιοποιήθηκαν συνεντεύξεις πρώην φοιτητριών του τμήματος μαιευτικής του ΑΤΕΙΘ (νυν ΔΙ.ΠΑ.Ε.) που αφορούσαν καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης. Τα πρώτα περιστατικά χρονολογούνται αρκετά χρόνια πριν. Σε αυτά εμπλέκεται καθηγητής του τμήματος που παράλληλα ασκεί το επάγγελμα του ιδιώτη γυναικολόγου γιατρού στην πόλη. Οι πρώην φοιτήτριες καταγγέλλουν ότι ο εν λόγω καθηγητής προσέγγιζε σπουδάστριες και τις απομόνωνε στο ιδιωτικό του ιατρείο. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιούσε διάφορες προφάσεις, όπως η παροχή δωρεάν γυναικολογικών εξετάσεων, βοήθεια με τα μαθήματα καθώς και την εκπαιδευτική κατάρτιση των φοιτητριών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η πρόσεγγισή του στη συνέχεια παρέκκλινε από τον αρχικό σκοπό της επίσκεψης, παραβαίνοντας κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης το ιατρικό πρωτόκολλο και προσβάλλοντας τη γενετήσια αξιοπρέπεια των καταγγελλουσών.

Καλούμε την Πέμπτη 24 Ιουνίου στις 9:00 π.μ στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις πρώην φοιτήτριες του τμήματος μαιευτικής και πελάτισσες του γυναικολόγου και καθηγητή μαιευτικής που ανέδειξαν και κατήγγειλαν τα γεγονότα.

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΣΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΣΙΝΔΟΥ ΔΙΠΑΕ – ΑΤΕΙΘ

Κάλεσμα αλληλεγγύης στις φοιτήτριες Μαιευτικής

Τον Σεπτέμβριο του 2020 σε διαδικτυακά μέσα δημοσιοποιήθηκαν συνεντεύξεις πρώην φοιτητριών του τμήματος μαιευτικής του ΑΤΕΙΘ (νυν ΔΙ.ΠΑ.Ε.) που αφορούσαν καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης. Τα πρώτα περιστατικά χρονολογούνται αρκετά χρόνια πριν. Σε αυτά εμπλέκεται καθηγητής του τμήματος που παράλληλα ασκεί το επάγγελμα του ιδιώτη γυναικολόγου γιατρού στην πόλη. Οι πρώην φοιτήτριες καταγγέλουν ότι ο εν λόγω καθηγητής προσέγγιζε σπουδάστριες και τις απομόνωνε στο ιδιωτικό του ιατρείο. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιούσε διάφορες προφάσεις, όπως η παροχή δωρεάν γυναικολογικών εξετάσεων, βοήθεια με τα μαθήματα καθώς και την εκπαιδευτική κατάρτιση των φοιτητριών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η πρόσεγγισή του στη συνέχεια παρέκκλινε από τον αρχικό σκοπό της επίσκεψης, παραβαίνοντας κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης το ιατρικό πρωτόκολλο και προσβάλλοντας τη γενετήσια αξιοπρέπεια των καταγγελλουσών.

Για αυτό, στηρίζουμε το κάλεσμα αλληλεγγύης του ελευθεριακού σχήματος φοιτητ(ρι)ών Σίνδου ΔΙΠΑΕ – ΑΤΕΙΘ στις πρώην φοιτήτριες του τμήματος μαιευτικής και πελάτισσες του γυναικολόγου και καθηγητή μαιευτικής που ανέδειξαν και κατήγγειλαν τα γεγονότα την Πέμπη 24 Ιουνίου στις 9:00 π.μ στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΑ ΣΏΜΑΤΆ ΜΑΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΙΑΤΡΕΊΑ ΜΈΧΡΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΈΣ ΜΑΣ ΈΞΩ ΟΙ (ΠΑΡΑ)ΒΙΑΣΤΈΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΈΣ ΜΑΣ

Μετά από τις τόσες αναβολές που παίρνει εδώ και πέντε χρόνια η δίκη των φοιτητριών μαιευτικής που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από τον καθηγητή τους, η μάχη τους συνεχίζεται την Πέμπτη 24 Ιουνίου στις 9πμ στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Να είμαστε όλ@ εκεί για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Να γίνουμε το εμπόδιο στην έφυλη βία και η αγκαλιά για τις αδερφές μας.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ, ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Witches Fight Back

Κάλεσμα αλληλεγγύης για τις φοιτήτριες Μαιευτικής

Αύριο Πέμπτη 24/6 εκδικάζεται η υπόθεση των φοιτητριών μαιευτικής που κατήγγειλαν τον καθηγητή ο οποίος ασκεί και το επάγγελμα του ιδιώτη γυναικολόγου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρουν, ο εν λόγω καθηγητής τις προσκαλούσε στο ιατρείο του με πρόφαση βοήθεια στα μαθήματά τους, ή δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των γυναικών προέβαινε σε παραβιαστικές πράξεις.
Αρκετές λοιπόν γυναίκες αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή και να τον καταγγείλουν.
Με όλο και περισσότερα περιστατικά έμφυλης βίας να έρχονται στο φως καθημερινά, με όλο και περισσότερες γυναίκες να προστίθενται στο μακρύ κατάλογο θυμάτων της τοξικής αρρενωπότητας και της πατριαρχίας, είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να σταθούμε η μία δίπλα στην άλλη και να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε καταπίεση και εξουσιαστική λογική.

Η πατριαρχία όλες μας πληγώνει. Στο δρόμο στη σχολή ποτέ καμία μόνη

Όλες/οι στα δικαστήρια στις 09:00

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΖΕΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΕΣ ΤΟΥ ΗΜΕΡΕΣ – ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ

Μέσα σε λίγες ημέρες γίναμε, για πολλοστή φορά, μάρτυρες ενός χειμάρρου γεγονότων στην επικαιρότητα που αν μη τι άλλο δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο όλες τις διαστάσεις και τις εκφάνσεις του κρατικού μηχανισμού. Με τα ΜΜΕ και την αστυνομία να συμβάλλουν στο μέγιστο βαθμό κάνοντας αυτό που ξέρουν καλά: να στοχοποιούν και να στιγματίζουν αναίτια ολόκληρες εθνοτικές ομάδες, σαν μια άλλη σοβαρή Χρυσή Αυγή, δίνοντας χώρο σε κάθε είδους ρατσιστικό και ξενοφοβικό ξέσπασμα, να κουκουλώνουν απαγωγές μεταναστ(ρι)ών και βασανισμούς ανθρώπων μέσα σε αστυνομικά τμήματα, καθώς και να συγκαλύπτουν γυναικοκτόνους και βιαστές.

Χωρίς αυταπάτες για το ποιόν και τον ρόλο που διαδραματίζει ο μιντιακός λόγος στην διαμόρφωση μίας πραγματικότητας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και πρότυπα, για άλλη μία φορά παρατηρούμε πρωτοσέλιδα και τηλεπαρουσιαστές να κάνουν λόγο για μια υπόθεση γυναικοκτονίας που «τάραξε το πανελλήνιο» και να στοχοποιούν εμμονικά και χωρίς κανένα φίλτρο μετανάστ(ρι)ες και τις κοινότητές τους. Και μιας και το αφήγημα αυτό είναι γνωστό, κάνει νούμερα και πιάνει τόπο, το μόνο που λείπει για να δέσει το γλυκό είναι η καταναγκαστική ομολογία ενός ανθρώπου γεωργιανής υπηκοότητας που βασανίζεται επί 4 ημέρες μέσα σε αστυνομικό τμήμα για κάτι που δεν έχει διαπράξει.

Καθώς, όμως, οι ίδιες οι εξελίξεις αποδομούν το αφήγημα αυτό και την ακούραστη προσπάθεια που έγινε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ να αποδοθεί η γυναικοκτονία στην «εισαγόμενη εγκληματικότητα», βλέπουμε τελικά να έρχεται στο φως μία πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες θηλυκότητες ανάμεσά μας. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τη κακοποίηση αλλά και την δολοφονία τους πολλές φορές από τον «τέλειο σύζυγο και πατέρα», το «καλό παιδί», τον επιφανή επαγγελματία. Τον άνδρα εκείνον από τον οποίο κανένας ποτέ δεν το περιμένει, ο οποίος «ποτέ του δεν προκάλεσε», αυτός που «κάτι θα του έκανε κι αυτή για να αντιδράσει έτσι». Κοίτα να δεις όμως που είναι ακριβώς αυτός ο άνδρας, το παλικάρι και ο λεβέντης, αυτός με τα κλειδιά του σπιτιού μας, τον οποίο πρέπει να ανεχόμαστε δίχως να υπάρχει τρόπος διαφυγής. Αυτός στον οποίο η πατριαρχία, η κοινωνία καθώς και το κράτος με τους μηχανισμούς του, του δίνουν το ελεύθερο για κάθε είδους εξουσιαστική συμπεριφορά πάνω σε εμάς και τα σώματά μας.

Έτσι λοιπόν ξετυλίγεται το κουβάρι ενός άλλου γνωστού τρόπου «κάλυψης» των γεγονότων στον δημόσιο λόγο από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Όταν πρόκειται για “ξένο” υπάρχει αλλοίωση του πολιτισμού και φριχτά εγκλήματα. Όταν πρόκειται Έλληνα μεσοαστό, τότε το μέχρι πρότινος φριχτό εγκλημα μετατρέπεται σε “κακιά στιγμή” και “έγκλημα πάθους”. Τη στιγμή, μάλιστα, που σε μία άλλη γωνιά της πρωτεύουσας, μία ακόμη γυναίκα βιάζεται και κακοποιείται σωματικά και ψυχικά επί 10 ώρες, με την αστυνομία σε ρόλο θεατή.

Στους σκοτεινούς αυτούς καιρούς για την κοινωνία, το κράτος είναι εδώ και το δείχνει με κάθε τρόπο. Ζει τις καλύτερες ημέρες του. Με την προμετωπίδα του: την Ελληνική Αστυνομία και τα ΜΜΕ. Και τις ζει διότι κάνει αυτό ήθελε πάντα: Βασανίζει, καταπατάει δικαιώματα, φυλακίζει χωρίς στοιχεία, συγκαλύπτει ό,τι δεν το συμφέρει, διασπείρει ψέματα ως γεγονότα. Οι δράσεις και οι θρασύτατες δηλώσεις της ΕΛ.ΑΣ και των ΜΜΕ, λοιπόν, είναι ακριβώς αυτό. Η επιβολή του Κράτους πάνω στις ζωές μας.

Είμαστε όμως και εμείς. Εμείς που οι φωνές, οι λυγμοί και τα τραύματα των θυμάτων δεν μας περνούν απαρατήρητα, αλλά δυναμώνουν την οργή μας για κάθε εξουσιαστικό υποκείμενο. Και δεν θα σταματήσουμε μέχρι η έμφυλη βία και κακοποίηση να πάρουν επιτέλους την θέση που τους αξίζει στον δημόσιο λόγο. Μέχρι να μην χρειαστεί να θρηνήσουμε καμία άλλη, μέχρι να μην στοχοποιηθεί και βασανιστεί άδικα κανένας άνθρωπος, μέχρι όλοι και όλες να είμαστε ελεύθεροι/ες από κάθε είδους εξουσιαστική συμπεριφορά και καταπίεση. Γιατί αυτή η ψευδεπίγραφη παντοδυναμία του Κράτους και της πατριαρχίας συντηρείται όσο δεν αμφισβητείται έμπρακτα από την κοινωνία.

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ – ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ
-ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24/06 ΣΤΙΣ 09:00 (Για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης φοιτητριών από καθηγητή τους)

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μοιραστείτε το άρθρο