Την ανάκληση του εξωστρακισμού των κοινωνικών επιστημών και των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Γενικό Λύκειο, όπως προβλέπει ο νέος νόμος που παραπλανητικά καλείται ως “Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις” απαίτησαν με διαμαρτυρία τους έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης εκπαιδευτικοί, μετά από κάλεσμα των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχη διαμαρτυρία έγινε στην Αθήνα, στο υπουργείο Παιδείας, μετά από κάλεσμα της ΟΛΜΕ.
Όπως αναφέρει η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με τον νόμο 4692/2020 «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» επήλθαν ορισμένες αλλαγές στα διδασκόμενα μαθήματα του Γενικού Λυκείου.
1) καταργήθηκε το μάθημα της Κοινωνιολογίας από πανελλαδικώς εξεταζόμενο, παρά του ότι η κοινωνική πλειοψηφία εκφράζει την διαφωνία της με την αφαίρεση της Κοινωνιολογίας. Εκπαιδευτικοί, γονείς, φορείς, έχουν εκφράσει επανειλημμένως τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις τους.
2) καταργήθηκαν δύο ακόμη μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών από τη B΄ Λυκείου. Το μάθημα γενικής παιδείας «Σύγχρονος Κόσμος, Πολίτης και Δημοκρατία», και το μάθημα κατεύθυνσης «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών». Έτσι το 2020 και το 2021 τα παιδιά της Β΄ Λυκείου ΔΕΝ διδάσκονται το μάθημα Πολίτης και Δημοκρατία. Επίσης, μειώθηκε κατά μία ώρα η διδασκαλία, της «Πολιτικής Παιδείας», στην Α’ Λυκείου.
3) καταργήθηκε το Σχέδιο από την Γ Λυκείου.
Αναμφισβήτητα, πρόκειται για εξοβελισμό από το Λύκειο των Κοινωνικών Επιστημών και της Πολιτειακής Αγωγής και την αρχή της εξαφάνισης ενός ολόκληρου κλάδου από τη Δημόσια Εκπαίδευση, του ΠΕ78, ο οποίος αποτελείται από Κοινωνιολόγους, Πολιτικούς επιστήμονες και Νομικούς. Επίσης θίγεται και ο κλάδος των Οικονομολόγων ΠΕ 80, οι οποίοι είχαν κοινή ανάθεση με τους Κοινωνικούς Επιστήμονες τα παραπάνω τρία μαθήματα.
Παράλληλα καταργείται το μάθημα των καλλιτεχνικών και του Σχεδίου από το Λύκειο! Και βέβαια τα παιδιά που θα χάσουν τη δυνατότητα του μαθήματος του ΣΧΕΔΙΟΥ για τις Πανελλήνιες στέλνονται ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ! Ενώ είναι τουλάχιστον εξωφρενικό να προβλέπεται «ενισχυτική διδασκαλία» για μάθημα που δεν υπάρχει στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Επιπλέον εξαφάνισαν το μάθημα της τεχνολογίας Α΄ Λυκείου, μαζί και τους εκπαιδευτικές τεχνικές ειδικότητες των Γεωπόνων, Μηχανικών κλπ, που στόχο είχε να βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν τις διαδικασίες με τις οποίες διαμορφώθηκε το τεχνητό περιβάλλον στο οποίο ζουν και να εξοικειωθούν με τη τεχνολογική έρευνα που αποτελεί το κύριο παράγοντα τεχνολογικής εξέλιξης.
Τέτοιο ξήλωμα ενός ολόκληρου κλάδου επιστημών από την εκπαίδευση δεν έχει προηγούμενο. Το 2019 τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών στο Γενικό Λύκειο ήταν 4 και οι συνολικές ώρες διδασκαλίας τους ήταν 14. Από το σχολικό έτος 2021-22 θα υπάρχει μόνο ένα μάθημα Κοινωνικών Επιστημών, στην Α Λυκείου, οι συνολικές ώρες διδασκαλίας του θα είναι 2. Επίσης, τα παιδιά της Γ Λυκείου δεν θα διδάσκονται Κοινωνιολογία ενώ θα είναι υποψήφια για δεκάδες σχολές κοινωνικών επιστημών (Νομική, Δημοσιογραφία, Ψυχολογία, Πολιτική Επιστήμη, Κοινωνιολογία) οι οποίες αποτελούν περίπου το 75% των σχολών του ανθρωπιστικού πεδίου!(…)
Οι εκπαιδευτικοί και οι ενώσεις τους τονίζουν πως ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στα απανωτά πλήγματα στο δημόσιο σχολείο και την υποβάθμισή του, για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.