Πρώην κρατούμενοι της RAF και του Κινήματος 2 Ιούνη για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΗΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ RAF ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ 2 ΙΟΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

Η φυλακή είναι ένας τόπος δικτατορίας. Κάθε απεργία πείνας ενός φυλακισμένου εκφράζει την πάλη του υποκειμένου ενάντια σε μια ολότητα, που του αρνείται αυτήν ακριβώς την υποκειμενικότητα.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας σε ελληνική φυλακή εδώ και πάνω από 50 ημέρες. Ο Δημήτρης  Κουφοντίνας ανήκε στην ένοπλη ομάδα της 17 Νοέμβρη, η οποία ιδρύθηκε με την πτώση της ελληνικής στρατιωτικής δικτατορίας το 1975 και έδρασε για 25 χρόνια. Η ομάδα κατηγορήθηκε για μια σειρά ένοπλων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένου του πυροβολισμού του αρχηγού της CIA για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ακολούθησαν άλλες επιθέσεις εναντίον αξιωματούχων των ΗΠΑ λόγω της σύνδεσης μεταξύ ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και των Ελλήνων πραξικοπηματιών που εγκατέστησαν ένα τρομοκρατικό καθεστώς στην Ελλάδα για χρόνια. Άλλες επιθέσεις της 17Ν είχαν στοχεύσει Έλληνες πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενέργειες της ομάδας της 17ης Νοέμβρη συνδέονται άμεσα με το γεγονός ότι ο ελληνικός στρατός πραγματοποίησε πραξικόπημα στις 21 Απριλίου 1967 και επέβαλε ένα κλίμα αυθαίρετης βίας στη χώρα μέχρι την ανατροπή του το 1974. Είναι γεγονός  ότι η κυβέρνηση Νίξον των ΗΠΑ συνεργάστηκε στενά με τους δικτάτορες επί σειρά ετών. Το ίδιο ισχύει και για την ελληνική βασιλική οικογένεια της εποχής, καθώς και για πολλές πλούσιες οικογένειες, οι οποίες χρηματοδότησαν τους πραξικοπηματίες, φοβούμενες την απώλεια των ειδικών προνομίων τους λόγω της αλλαγής του πολιτικού κλίματος τη δεκαετία του 1960.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραδόθηκε μόνος του στο ελληνικό δικαστικό σώμα το 2002 για να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις ενέργειες της 17 Νοέμβρη, μαζί με άλλους που είχαν συλληφθεί και κατηγορηθεί. Ποτέ δεν προέβη σε δηλώσεις που θα ενοχοποιούσαν τους συντρόφους του. Πολλοί αριστεροί και διανοούμενοι εκτίμησαν την στάση του. Ο κρατούμενος, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε πολλαπλές ισόβιες ποινές, έλαβε μόλις το 2017 ελαφρύνσεις στους όρους φυλάκισης του, αν και είχε το δικαίωμα αυτό αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Η σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν κρύβει καθόλου το γεγονός ότι σκέφτεται με κοινωνικούς όρους στρατιωτικής δικτατορίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ακόμη και πριν από την εκλογή του, ότι θα επιδεινώσει όσο μπορεί τις συνθήκες κράτησης του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση, η οποία βασίζεται στην προσωπική μανία εκδίκησης μιας ελληνικής άρχουσας οικογένειας που δέχθηκε επίθεση της 17 Νοέμβρη, ψηφίστηκε ο αντίστοιχος νόμος τον Δεκέμβριο του 2020. Πίσω από αυτόν βρίσκεται η απαίτηση, οι αριστεροί πολιτικοί κρατούμενοι να δηλώσουν δημόσια μεταμέλεια. Αυτό ακριβώς ήθελαν και οι Έλληνες δικτάτορες το 1967 από τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους τους οποίους υποπτεύονταν για τις κομμουνιστικές τους πεποιθήσεις Και τους υπέβαλαν σε βάρβαρες φυλακίσεις και βασανιστήρια.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι σήμερα 63 ετών. Τον Ιανουάριο του 2021 βίωσε τη  δραματική επιδείνωση των συνθηκών φυλάκισής του. Από τότε βρίσκεται σε απεργία πείνας -εδώ και 59 ημέρες (7 Μαρτίου 2021). Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή. Θα πεθάνει, ωστόσο, όχι επειδή πραγματοποιεί ένοπλη επίθεση κατά της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης στην Ελλάδα, αλλά επειδή αρνείται το αίτημα μιας άρχουσας. τάξης να πέσει στα πόδια της. Ακόμα και δεκαετίες αφότου συνθηκολόγησε με την αιματηρή δικτατορία των συνταγματαρχών, αυτή η άρχουσα τάξη δεν φαίνεται να ξεπέρασε το γεγονός ότι και η ίδια θεωρήθηκε υπόλογη.

Δεν έχει κανένα δικαίωμα μια μειονότητα πλουσίων, που δεν σκέφτεται τίποτα άλλο παρά την επέκταση του πλούτου και της εξουσίας της, να καθυποτάξει την κοινωνία. Η εχθρική συμπεριφορά απέναντι στον Δημήτρη Κουφοντίνα συνάδει με τη φρικτή μεταχείριση των προσφύγων στην Ελλάδα, την απαξίωση των φτωχών και των ηλικιωμένων ή εκείνων που απλά δεν τους χρειάζεται πλέον το καπιταλιστικό σύστημα.

Είμαστε πρώην κρατούμενοι της RAF και του κινήματος της 2 Ιούνη. Γνωρίζουμε τη σκληρή στάση του κράτους και των μηχανισμών του. Γνωρίζουμε τι σημαίνει αναγκαστική σίτιση και υπερβολική βία από τους φρουρούς, γνωρίζουμε τη λύση “να πέσει ο κρατούμενος σε κώμα”, το κυνικό «πινγκ-πονγκ», με το οποίο προσπαθούσαν να μας κρατήσουν σε μια κατάσταση μεταξύ ζωής και θανάτου με την ελπίδα ότι θα “σπάσουμε”. Γνωρίζουμε το παιχνίδι της επιβολής της μετάνοιας ως προϋπόθεσης για την «ελευθερία». Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στα χέρια των ίδιων προθέσεων…

Ο νεοφιλελευθερισμός έχει αποτύχει παγκοσμίως και αφήνει πίσω του κατεστραμμένα τοπία. Ταυτόχρονα προσπαθεί διαρκώς να σβήνει οποιαδήποτε σκέψη για έναν άλλο κόσμο, οποιοδήποτε όραμα, οποιαδήποτε απόπειρα αντίστασης εναντίον του στην ιστορία.

Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Να εγκαταλείψουν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τις τις ζοφερές συνθήκες που ορίζουν τη μοίρα ενός μεγάλου μέρους της ανθρωπότητας.

Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε για τη ζωή και την ελευθερία του πολιτικού κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα.

Knut Folkerts (RAF)

Christian Klar (RAF)

Roland Mayer (RAF)

Karl-Heinz Dellwo (RAF)

Eva Haule (RAF)

Monika Berberich (RAF)

Ella Rollnik (Κίνημα 2 Ιούνη)

Μοιραστείτε το άρθρο