ΣΜΕΘ Προασπίζουμε την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζόμενων εκπαιδευτικών

Το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση που απευθύνεται κυρίως στους εκπαιδευτικούς ιδιωτικής εκπαίδευσης καλώντας τους να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και αυτοπροστασίας και να επικοινωνούν άμεσα με το σωματείο τους για οποιαδήποτε περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας ή παράνομης λειτουργίας φροντιστηρίου.

Ειδικότερα, ζητά από την κυβέρνηση την άρση δυνατότητας των φροντιστηρίων για την πραγματοποίηση μαθημάτων εξ αποστάσεως, καθώς, όπως αναφέρει, η συντριπτική πλειοψηφία των φροντιστηρίων πραγματοποιεί τα μαθήματα αυτά στον ίδιο το χώρο του φροντιστηρίου και άρα δεν πρόκειται για εργασία από το σπίτι. Επιπλέον τονίζει πως τα μαθήματα εξ αποστάσεως δεν προάγουν την ισομερή πρόσβαση στη μόρφωση, αφού δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό όλοι οι μαθητές, ενώ και όλα τα φροντιστήρια δεν έχουν δυνατότητα παροχής τέτοιων υπηρεσιών. Το Σωματείο προτείνει τη γενναία μείωση της εξεταστέας ύλης για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και την προαγωγή των μαθητών των υπόλοιπων τάξεων στην επόμενη χωρίς εξετάσεις στο τέλος της φετινής χρονιάς.

Παράλληλα, το ΣΜΕΘ απευθύνει δημόσιο κάλεσμα στον Σύνδεσμο Φροντιστών Βορείου Ελλάδας και στην ΟΕΦΕ (παράρτημα Θεσσαλονίκης) για την άμεση πραγματοποίηση διμερούς συνάντησης με αποκλειστικό θέμα την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών. Ήδη, όπως σημειώνεται, από τις πρώτες ημέρες της απαγόρευσης λειτουργίας των φροντιστηρίων έχουν καταγραφεί περιστατικά μη τήρησής τους από εργοδότες ανά την Ελλάδα, θέτοντας  σε σοβαρό κίνδυνο συνολικά τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον, ως σωματείο που εκπροσωπεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς του νομού Θεσσαλονίκης, απαιτεί από τις εργοδοτικές ενώσεις να μη διενεργηθεί κανένα μάθημα εξ αποστάσεως. Όλοι οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια να δηλωθούν σαν δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό ως τη συμπλήρωση του μισθού να πληρωθεί από τους εργοδότες. Στις περιπτώσεις που ένα φροντιστήριο επιμένει στη διεξαγωγή των μαθημάτων να παρέχει στον εκπαιδευτικό όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, με δική του ευθύνη κι έξοδα, για εργασία από το σπίτι. Ωστόσο, ο κάθε εργαζόμενος να έχει το δικαίωμα να επιλέγει αν θα πραγματοποιήσει τηλεμαθήματα ή όχι και όσοι εργάζονται σε φροντιστήρια που πραγματοποιούν τηλεμαθήματα να πληρωθούν στο ακέραιο και χωρίς καθυστερήσεις το μισθό που προέβλεπε η σύμβασή τους, ανεξάρτητα από τον αριθμό των διδακτικών ωρών που θα διδάξουν. Επίσης οι εργαζόμενοι να λάβουν κανονικά το δώρο Πάσχα και τα όποια άλλα επιδόματα δικαιούνται. Τέλος, το Σωματείο ζητά τη ρητή δέσμευση της ΟΕΦΕ ότι κανένα φροντιστήριο-μέλος της δεν θα επιχειρήσει αλλαγή ή βλαπτική μεταβολή των συμβάσεων και οι συμβάσεις αυτές να ανανεωθούν για όλους αυτόματα για το επόμενο σχολικό έτος.

Για οποιαδήποτε περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά στο Σωματείο: 698 337 1574 – 2310 265 730.

Ωράριο γραφείων (Αριστοτέλους 32, 4ος όροφος): Τρίτη, Πέμπτη 10:00 -13:00.

Μοιραστείτε το άρθρο