Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για έναν παρατεταμένο πόλεμο

295Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Εναντίον του παγώματος των συγκρούσεων στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο τάσσεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας, άρα και μιάς εκεχειρίας. Ενώ ουκρανοί επιτελάρχες βλέπουν ένα παρατεταμένο πόλεμο και ετοιμάζονται για μιά μεγάλη ρωσική επίθεση. Οι ρωσικές δυνάμεις εστιάζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους σε Ντονέτσκ και Χερσώνα, ενώ βομβαρδίζουν άλλες επτά περιφέρεις.

Σύμφωνα με όσα είπε στον Economist ο ουκρανός πρόεδρος, η Ουκρανία δεν θα σταματήσει έως ότου απελευθερώσει όλα τα εδάφη της που βρίσκονται υπό την κατοχή της Ρωσίας. Ενώ απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Ζελένσκι επισήμανε ότι: «Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι αποφασιστικοί από πολλές πλευρές στη σύγκρουση που η Ρωσία ξεκίνησε με την εισβολή της».

«Το Κρεμλίνο επιδιώκει να μετατρέψει τη σύγκρουση σε μια παρατεταμένη ένοπλη αντιπαράθεση», είπε ο ουκρανός ταξίαρχος Ολεξίι Γκρόμοφ σε στρατιωτική ενημέρωση. Ο οποίος απέρριψε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στη διάρκεια Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.«Θα υπάρξει μια συνολική κατάπαυση του πυρός μόνο όταν ούτε ένας κατακτητής δεν θα παραμένει στη γη μας», είπε.

Τη σκυτάλη των δηλώσεων παίρνει ο υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ, ο οποίος είπε στον Guardian ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να δεχθούν μεγάλη επίθεση από την Ρωσία τη νέα χρονιά. Ενώ, μιλώντας και αυτός στον Economist, ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Βαλερί Ζαλούζνι είπε ότι πιστεύει πως η Ρωσία θα ανανεώσει την προσπάθεια της να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο πιθανώς τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Επτά περιφέρειες δέχθηκαν εκ νέου τους ρωσικούς βομβαρδισμούς: Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Μικολάϊφ, Σούμι, Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, προκαλώντας τον θάνατο σε πέντε άτομα. Ο δήμαρχος του Χαρκόβου ανακοίνωσε ότι οι υποδομές κρίσιμης σημασίας της πόλης δέχτηκαν επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ουκρανίας δήλωσε πως η κύρια εστίαση της Μόσχας τώρα είναι στις ανατολικές πόλεις Μπαχμούτ και Αβντίιβκα στο Ντονέτσκ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Χερσώνα καθημερινά και προσπαθούν να ελέγξουν μεγαλύτερο μέρος της νότιας περιφέρεις της Ζαπορίζια.

Στην Χερσώνα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε νέο ρωσικό πλήγμα σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική Προεδρία. «Ο εχθρός έπληξε εκ νέου το κέντρο της πόλης, 100 μέτρα από το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης», το οποίο βομβαρδίστηκε και χθες, έγραψε στο Telegram ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας Κίριλο Τιμοσένκο. Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν μεν από την πόλη της  Χερσώνας αλλά την βομβαρδίζουν από την απέναντι πλευρά της ανατολικής όχθης του Δνείπερου ποταμού.

Μοιραστείτε το άρθρο