Η τρομοκρατία και η βία που εκδηλώνει το καθεστώς του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. Η αρχή έγινε πριν πέντε μέρες στο Βερμπάς και συνεχίστηκε χθες βράδυ έντονα στο Βάλιεβο. Για σήμερα το βράδυ έχουν καλέσει νέες συγκεντρώσεις φοιτητικοί σύλλογοι και πρωτοβουλίες πολιτών.

Φοιτητές και πολίτες διαμαρτύρονται για την επίθεση υποστηρικτών του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος SNS εναντίον διαδηλωτών στο Βερμπάς και την Μπέλα Παλάνκα την περασμένη Τρίτη. Όπως και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Βοϊβοντίνα. Έκτοτε έχουν ξεσπάσει συγκεντρώσεις και πορείες σε μεγάλο αριθμό πόλεων που στοχεύουν τα γραφεία του ΣΠΚ.
Το ίδιο και χθες βράδυ στο Βάλιεβο, όπου καταγγέλλονται υποστηρικτές έως παρακρατικοί του κόμματος του προέδρου Βούτσιτς πως επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν εκτεταμένα επεισόδια. Κάηκαν τα γραφεία του SNS και σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές στα δικαστήρια και το δημαρχείο.
Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι το κυβερνόν κόμμα χρησιμοποιεί εγκληματικά στοιχεία που βγάζει από τις φυλακές και στέλνει προς αντιμετώπιση των διαδηλωτών. Δεκάδες φοιτητές προσάγονται ή συλλαμβάνονται. Το καθεστώς διά στόματος του ίδιου του σέρβου προέδρου απειλεί με περισσότερη βία και τρομοκρατία, απειλώντας ότι αυτό θα το δείξει τις επόμενες μέρες.
Η αστυνομική βία και η κρατική τρομοκρατία που ασκείται κατά φοιτητών και πολιτών έχει οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό να κατεβαίνει στους δρόμους, όπως σε Νόβι Σαντ, Νις, Βελιγράδι. Για απόψε έχουν καλεστεί συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις σε όλη τη Σερβία με βασικό σύνθημα: Τα σκουπίδια πέφτουν – λαϊκή κυβέρνηση.

«Η βαρβαρότητα των μελών της MUP της Σερβίας αυξάνεται, αλλά όχι ισόποση. Ενώ εξοπλίζουν εγκληματίες και τους βοηθούν να πολεμούν γυμνόχειρες πολίτες, ξυλοκοπούν βίαια ανθρώπους μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους – αλλά δεν σταματούν ούτε εκεί! Απόψε δείχνουμε για άλλη μια φορά ότι δεν μπορούν να μας τρομάξουν! Ας τους στείλουμε ένα σαφές μήνυμα – ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!», αναφέρουν στα καλέσματα.
«Απόψε, βγάζουμε τα σκουπίδια που άφησαν χθες μέχρι το τέλος. Νομίζουν ότι μπορούν να μας τρομάξουν, αλλά κάθε κράτηση γεννά νέα ελευθερία και κάθε επίθεση της αστυνομίας ακόμη πιο ισχυρή αποφασιστικότητα! Είμαστε ο λαός και είμαστε παντού. Είναι λίγοι και κρύβονται στο σκοτάδι. Το Νόβι Σαντ αναπνέει ξανά απόψε. Ο αγώνας συνεχίζεται, η ελευθερία δεν καθυστερεί. Απόψε καθαρίζουμε ξανά. Όλος ο λαός εναντίον των Τσάτσι», γράφουν φοιτητές στα κοινωνικά δίκτυα, όπως αναφέρει και ο ιστότοπος Nova.
Στη Σερβία εδώ και δέκα μήνες εκδηλώνονται συνεχώς κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος Βούτσιτς, από τον περασμένο Νοέμβρη που έπεσε η οροφή του σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ σκοτώνοντας 16 ανθρώπους. Με μπροστάρηδες τους φοιτητές και σε συμπόρευση με εκπαιδευτικούς, αγότες και άλλα κοινωνικά στρώματα, καταφέρονται κατά ενός διεφθαρμένου συστήματος, ζητάνε την πτώση της κυβέρνησης και διεκδικούν μιά λαϊκή διακυβέρνηση.

