Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από πολλές πόλεις της Σερβίας βρέθηκαν το Σάββατο στο κέντρο του Kragujevac και απέκλεισαν την κυκλοφορία για 15 ώρες και 15 λεπτά σε μία συμβολική διαμαρτυρία για τα 15 θύματα στο σταθμό του Novi Sad. Φοιτητές από όλα τα κρατικά πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και μαθητές, καθηγητές ταξίδεψαν τις προηγούμενες ημέρες για να βρεθούν στην πόλη της κεντρικής Σερβίας με αφορμή την Ημέρα της Σερβίας διαμαρτυρόμενοι, κατά της διαφθοράς και του νεποτισμού της κυβέρνησης και διεκδικώντας δημοκρατία και δικαιοσύνη. Ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη διαμαρτυρία στο NIS, το Σάββατο 1 Μαρτίου.
Οι διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης έχουν ενταθεί μετά την κατάρρευση στεγάστρου την 1η Νοεμβρίου του 2024 στο σιδηροδρομικό σταθμό Novi SAD, σκοτώνοντας 15 άτομα. Πολλοί Σέρβοι πιστεύουν ότι η τραγωδία προκλήθηκε από τη διαφθορά και τον νεποτισμό στο πλαίσιο της κυβέρνησης του Προέδρου Aleksandar Vucic, η οποία αρνείται τους ισχυρισμούς. Κατά τους τρεις μήνες που ακολούθησαν η κοινωνική αντίδραση κλιμακώνεται συνεχώς και το κίνημα διαμαρτυρίας έχει καταστεί σημαντική απειλή για τη δεκαετή και πλέον διακυβέρνηση του προέδρου Vucic.
Το Σάββατο το πρωί, παρά το τσουχτερό κρύο με τη θερμοκρασία να είναι κοντά στο μηδέν, φοιτητές από όλη τη Σερβία έφτασαν στο Kragujevac, μερικοί ταξιδεύοντας με τα πόδια από την πρωτεύουσα Βελιγράδι, περίπου 140 χιλιόμετρα μακριά. Συμμετείχαν στη διαμαρτυρία χτυπώντας τύμπανα, με σφυρίχτρες και κυματίζοντας την εθνική σημαία της Σερβίας. Οι ντόπιοι χαιρέτησαν τους διαδηλωτές με χειροκροτήματα.
Παρά την παραίτηση του πρωθυπουργού Milos Vucevic και δύο άλλων υπουργών και της χρέωσης 13 ατόμων για την καταστροφή, οι διαμαρτυρίες δεν έδειξαν κανένα σημάδι επιβράδυνσης. Οι φοιτητές έχουν διοργανώνουν καθημερινές διαμαρτυρίες, καταλαμβάνοντας πανεπιστημιακά κτίρια και μπλοκάροντας αυτοκινητόδρομους.
Massive anti corruption protests currently happening in #Kragujevac, #Serbia.#BreakingNews pic.twitter.com/Gsz0FsRkNY
— Arab Daily Scoop (@Arabdailyscoop) February 15, 2025
Το μέρος και ο χρόνος της τελευταίας αυτής διαμαρτυρίας δεν επελέγησαν τυχαία καθώς στο Kragujevac πριν 190 χρόνια, το 1835 στις 2 Φεβρουαρίου – με το Ιουλιανό ημερολόγιο – εγκρίθηκε από τη Συνέλευση Sretenje (Υπαπαντή) το πρώτο Σύνταγμα του πριγκιπάτου της Σερβίας, ένα από τα πιο δημοκρατικά συντάγματα της εποχής που επιδίωκε να περιορίσει τις εξουσίες των ηγεμόνων και προέβλεπε την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον διαχωρισμό των εξουσιών σε μια εποχή που η Σερβία ήταν ένα αυτόνομο πριγκιπάτο μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Από το 2002 η έχει οριστεί ως εθνική εορτή Ημέρα της Σερβίας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 και 16 Φεβρουαρίου.
#BREAKING #Serbia JUST IN: A massive government rally, led by President Aleksandar Vučić, is underway in Sremska Mitrovica.
This is happening at the same time as the student protests in Kragujevac.
Video: Tanjug pic.twitter.com/QgP7KgxIOG
— The National Independent (@NationalIndNews) February 15, 2025
Στήριξη στη διαμαρτυρία του Kragujevac ήρθε και από την πρωτεύουσα της Σερβίας. Στο Βελιγράδι, στην πλατεία Δημοκρατίας χιλιάδες πολίτες και φοιτητές, οι οποίοι δεν κατάφεραν να πάνε στο Kragujevac συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε συμπαράσταση των διαμαρτυρομένων φοιτητών
