Το Νερό Είναι Ζωτικό Ανθρώπινο Δικαίωμα!
ΔΕΝ είναι Εμπόρευμα.
ΔΕΝ κοστολογείται με όρους αγοράς!
Συγκέντρωση την Παρασκευή 07-02-2025, ώρα 09:00 π.μ.
έξω από το ΣτΕ (Αιόλου 80 & Σοφοκλέους)
Κάτω τα χέρια απ’ το νερό!
Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού
Να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την Τιμολόγηση του Νερού
Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακυρωθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση του νερού υπέβαλλαν εργαζόμενοι σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις αρμόδιες για τη διαχείριση του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, μέσω των συνδικαλιστικών οργανώσεων: Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, Σύλλογος Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ, Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και πολίτες από όλη την Χώρα συναισθανόμενοι την ευθύνη μας για καθολική, απρόσκοπτη, ποιοτική και ασφαλή παροχή υπηρεσιών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης απέναντι στους πολίτες καταθέσαμε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η 103755 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 5438/27.09.2024) για τον «καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
Το ΣτΕ, για δεύτερη φορά στην ιστορία του θα εξετάσει το ζήτημα κοστολόγησης του νερού. Την προηγούμενη φορά η μείζονα σύνθεση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, με την 2519/2022 ομόφωνη απόφασή του ακύρωσε, στο σύνολό της την ΚΥΑ του 2017 περί κανόνων τιμολόγησης του νερού (υπ’ αριθμ. 35275/19.05.2017 απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων).
Στη νέα ΚΥΑ, υιοθετείται μια αμιγώς λογιστικού χαρακτήρα τιμολογιακή πολιτική, που αφορά αδιακρίτως όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε λεκάνης απορροής ποταμού με συνέπεια να παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις, να αποδυναμώνεται ο συνταγματικά επιβεβλημένος δημόσιος και δημοτικός έλεγχος τιμολόγησης και να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής νερού υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή.
Η κυβέρνηση με την νέα ΚΥΑ, εκτός του ότι επαναφέρει ρυθμίσεις που είχαν κριθεί με την προηγούμενη προσφυγή, επιχειρεί να στήσει έναν ανεξέλεγκτο, από το δημόσιο, μηχανισμό κοστολόγησης-τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας και όλων των χρήσεων (ύδρευση-άρδευση-αποχέτευση). Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζει ένα δυστοπικό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος.
Η «απομάκρυνση» του μηχανισμού και της ευθύνης τιμολόγησης από τους δημόσιους φορείς (κυβέρνηση-δήμους) και η ανάθεσή της στη ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας & Υδάτων) οδηγεί μετά βεβαιότητας, σε μερικά χρόνια, το νερό να γίνει σαν το ρεύμα ακριβό και σε λίγο μακρύτερο χρονικό ορίζοντα να ζήσουμε πτωχεύσεις εταιριών νερού όπως της πρόσφατης της THAMES WATER του Λονδίνου (η μεγαλύτερη πτώχευση εταιρίας νερού παγκοσμίως σε μια χώρα που έχει θεσμοθετήσει Ρυθμιστικά Αρχή Υδάτων από το 1989 και κατέληξε να πτωχεύσει, το 2024 με χρέη 16,5 δις Λίρες)
Δυστυχώς παρά το σύνολο των αποφάσεων του ΣτΕ για τον χαρακτήρα του νερού «ως φυσικού αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση του ανθρώπου» και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης ως «δημόσιας υπηρεσίας ζωτικής σημασίας» (βλ. ΟλΣτΕ 1906/2014, ΟλΣτΕ 190, 191/2022, ΣτΕ επτ. 1886/2022 και ΣτΕ επτ. 2519/2022), η νέα ΚΥΑ, όπως και ο νόμος για την υπαγωγή στη ΡΑΕ των φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή αντιμετωπίζουν το νερό ως ένα εμπορικό προϊόν, κάτι που αναμένεται, σταδιακά τουλάχιστον (όπως έγινε και με το ηλεκτρικό ρεύμα), να επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια ενώ, επίσης, δημιουργείται και αβεβαιότητα (όταν η παροχή πόσιμου νερού δεν αντιμετωπίζεται ως δημόσια υπηρεσία ζωτικής σημασίας αλλά, και αυτή, ως ευκαιρία για κέρδη) για τη συνέχιση παροχής ποιοτικού και επαρκούς πόσιμου νερού στους πολίτες.
Καλούμε όλους τους πολίτες της Χώρας, τους δημοτικούς φορείς, τους αγροτικούς φορείς και τους περιβαλλοντικούς φορείς να σταθούν δίπλα μας και να ενισχύσουν το κίνημα του δημόσιου νερού ώστε να μη γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ
Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ
Σύλλογος Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ
Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ
Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ
Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου
Στηρίζουν στην αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ της ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού:
-Σωματείο Ερευνητ(ρι)ών και Εργαζομένων στην Έρευνα ΙΙΒΕΑΑ (Σ.Ε.Ε.Ι.)
-Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Κ. Σωτηρίου”
-Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
-Ε ́ Ε.Λ.Μ.Ε. ΑΘΗΝΑΣ
–ΠΟΕ ΔΕΥΑ: “Να μη γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό! – Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων
Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2025
Ανακοίνωση για την προσφυγή στο ΣτΕ
Να μη γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό!
Το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.
Η Π.Ο.Ε. ΔΕΥΑ, μέλος της Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η 103755 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 5438/27.09.2024) για τον «Καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
Συμμετέχουμε στην προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα συζητηθεί 07-02-2025 με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς, για ακύρωση της παραπάνω Κ.Υ.Α.
Η νέα ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις, αποδυναμώνει τον συνταγματικά επιβεβλημένο δημόσιο και δημοτικό έλεγχο της τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδρευσης και υπονομεύει την ισότιμη πρόσβαση στο νερό.
Η κυβέρνηση επαναφέροντας ρυθμίσεις που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές με πολλαπλές αποφάσεις του ΣτΕ επιχειρεί να στήσει έναν ανεξέλεγκτο μηχανισμό κοστολόγησης-τιμολόγησης του νερού σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις χρήσεις (ύδρευση-άρδευση-αποχέτευση). Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζει ένα ζοφερό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος.
Οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε:
– Ανεξέλεγκτες Αυξήσεις Τιμολογίων καθιστώντας το νερό ακριβό και απρόσιτο για πολλά νοικοκυριά.
– Υποβάθμιση Ποιότητας Υπηρεσιών που υπονομεύουν την καθολική προσβασιμότητα, την επάρκεια, την ασφάλεια και την ποιότητα του πόσιμου νερού.
– Αβεβαιότητα για την ποιότητα και τη Βιωσιμότητα των Υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης- άρδευσης και υφαρπαγή τους από ιδιωτικά συμφέροντα.
– Κινδύνους για την δημόσια υγεία, λόγω επισφαλούς πρόσβασης σε κατάλληλο νερό.
– Κινδύνους για την διατροφική επάρκεια της χώρας, λόγω περιορισμού αντί του εξορθολογισμού της άρδευσης.
Το ΣτΕ, για δεύτερη φορά στην ιστορία του θα εξετάσει το ζήτημα κοστολόγησης του νερού, αφού εργαζόμενοι σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις αρμόδιες για τη διαχείριση του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από όλη τη Χώρα ενώνονται για να ακυρώσουν τη νέα ΚΥΑ, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική.
– Δηλώνουμε ρητά ότι το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα! ΔΕΝ είναι Εμπόρευμα. ΔΕΝ κοστολογείται με όρους αγοράς!
– Διεκδικούμε να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την Τιμολόγηση του Νερού, και να απενταχθούν οι υπηρεσίες ύδατος από την ΡΑΑΕΥ.
Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση την
Παρασκευή 07-02-2025, ώρα 0900 π.μ. έξω από το ΣτΕ
(Αιόλου 80 & Σοφοκλέους)
-ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία: “Το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα – Kαλούμε στη συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ στις 7.2, 9 π.μ.”
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03.02.2025
Το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία καλούν στη συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ στις 7.2, 9 π.μ.
Η κυβέρνηση, παρά τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που κατοχυρώνουν το νερό ως δημόσιο αγαθό, επιμένει συνεχώς με διάφορους πονηρούς και δικολαβίστικους τρόπους στον όσο το δυνατόν έλεγχο της διαχείρισής του από την αγορά και μακριά από τον έλεγχο του δημοσίου, εκτιμούν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία.
Υπενθυμίζουν την εμμονή της κυβέρνησης να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ (ΟλΣτΕ 1906/2014, ΟλΣτΕ 190, 191/2022, ΣτΕ επτ. 1886/2022 και ΣτΕ επτ. 2519/2022). Η αρχή έγινε με την ένταξη των υπηρεσιών ύδρευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), μια Αρχή που έδειξε τις διαθέσεις της με τα τιμολόγια ρεύματος, που επέτρεψε να εκτοξευτούν σε απαράδεκτα ύψη. Κατόπιν, τον περασμένο Σεπτέμβριο δημοσιεύτηκε η νέα ΚΥΑ τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος (ΦΕΚ Β’ 5438/27.09.2024), που υιοθετεί μια αμιγώς λογιστικού αλλά και κερδοσκοπικού χαρακτήρα τιμολογιακή πολιτική για το νερό.
Με τη νέα ΚΥΑ η κυβέρνηση “στήνει” έναν ανεξέλεγκτο, από το δημόσιο, μηχανισμό κοστολόγησης-τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας και όλων των χρήσεων (ύδρευσης -άρδευσης-αποχέτευσης.), απομακρύνοντας έτσι την ευθύνη τιμολόγησης από τους δημόσιους φορείς (κυβέρνηση, δήμους).
Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζει ένα δυστοπικό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος. Οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε:
- Ανεξέλεγκτες Αυξήσεις Τιμολογίων καθιστώντας το νερό ακριβό και απρόσιτο για πολλά νοικοκυριά.
- Αβεβαιότητα για την ποιότητα και τη Βιωσιμότητα των Υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης-άρδευσης και ευκολία υφαρπαγής τους από ιδιωτικά συμφέροντα.
- Κινδύνους για την δημόσια υγεία, λόγω επισφαλούς πρόσβασης σε ακατάλληλο νερό,
- Κινδύνους και για την διατροφική επάρκεια της χώρας, λόγω περιορισμού αντί εξορθολογισμού της άρδευσης
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία επανειλημμένα έχουν τονίσει τη θέσεις τους υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού, χαιρετίζοντας πάντα με ανακούφιση κάθε νέα Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που απορρίπτει την ιδιωτικοποίηση του νερού, επικυρώνει και επαναβεβαιώνει ότι όλος ο κύκλος του νερού πρέπει να διαχειρίζεται από το Δημόσιο και τους πολίτες. Γιατί μόνον έτσι εξασφαλίζεται ότι η τιμολόγηση του νερού είναι προς όφελος όλων, ιδίως για τους ευάλωτους, τους χαμηλόμισθους, τους άνεργους, τους κάτω από το κοινά αποδεκτό όριο της φτώχειας.
Το νερό είναι πηγή ζωής, μέσο επιβίωσης, φορέας πολιτισμού και μέσο για τη βιώσιμη ευημερία, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, ιδιαίτερα στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, διότι συνδέεται με την ίδια την ύπαρξη, την υγεία, τη βιώσιμη ευημερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και δεν νοείται να μετατρέπεται σε μέσο πλουτισμού σε βάρος των πιο ευάλωτων στην κοινωνία.
Για όλα τα παραπάνω οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία στηρίζουν την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) και ελπίζουν ότι για άλλη μια φορά η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της ώστε η τιμολόγηση του νερού θα παραμείνει στον δημόσιο έλεγχο, μακριά από τους ιδιώτες.
Συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ (Αιόλου 80 & Σοφοκλέους),
όπου καλούν σωματεία εργαζομένων και κινήματα υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νερού
την Παρασκευή 07-02-2025, ώρα 09:00 π.μ.
ημέρα εκδίκασης της αίτησης ακύρωσης.
ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
-Γενικό Συμβούλιο ΑΔΕΔΥ: Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ – Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση την Παρασκευή 7/-02-2025,στο ΣτΕ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ & ΨΥΛΛΑ 2 105 57 ΑΘΗΝΑ
Τηλ 213.16.16.900 Fax 2103246165 Email: [email protected]
Αθήνα, 04.02.2025
Αριθμ. Πρωτ.: 31
Ψήφισμα Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ
3-4 Φεβρουαρίου 2025
Το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα
Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση που καλούν σωματεία εργαζομένων και κινήματα υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νερού
την Παρασκευή 07-02-2025, ώρα 9:00 π.μ. στο ΣτΕ (Αιόλου 80 & Σοφοκλέους) ημέρα εκδίκασης της αίτησης ακύρωσης
Η κυβέρνηση, παρά τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που κατοχυρώνουν το νερό ως δημόσιο αγαθό, επιμένει παράνομα και καταχρηστικά στην εμπορευματοποίησή του.
Με τη νέα ΚΥΑ η κυβέρνηση «στήνει» έναν ανεξέλεγκτο, από το δημόσιο, μηχανισμό κοστολόγησης-τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας και όλων των χρήσεων (ύδρευσης – άρδευσης – αποχέτευσης.), απομακρύνοντας έτσι την ευθύνη τιμολόγησης από τους δημόσιους φορείς (κυβέρνηση, δήμους). Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζει ένα δυστοπικό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος. Οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε:
– Ανεξέλεγκτες Αυξήσεις Τιμολογίων καθιστώντας το νερό ακριβό και απρόσιτο για πολλά νοικοκυριά.
– Αβεβαιότητα για την ποιότητα και τη Βιωσιμότητα των Υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης-άρδευσης και ευκολία υφαρπαγής τους από ιδιωτικά συμφέροντα.
– Κινδύνους για τη δημόσια υγεία, λόγω επισφαλούς πρόσβασης σε ακατάλληλο νερό
– Κινδύνους και για τη διατροφική επάρκεια της χώρας, λόγω περιορισμού αντί εξορθολογισμού της άρδευσης.
Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ:
Το ΣτΕ, για δεύτερη φορά στην ιστορία του θα επανεξετάσει το ζήτημα της κοστολόγησης του νερού! Η ομόφωνη απόφαση του 2022 (2519/2022) ακύρωσε την προηγούμενη ΚΥΑ τιμολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, αλλά κοινωφελές αγαθό. Το ίδιο ζήτημα τίθεται ξανά ενώπιον του ΣτΕ, καθώς η νέα ΚΥΑ αναπαράγει τις ίδιες ρυθμίσεις, επί το δυσμενέστερο μάλιστα, που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές.
Δηλώνουμε ρητά ότι το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα! ΔΕΝ είναι Εμπόρευμα. ΔΕΝ κοστολογείται με όρους αγοράς!
Διεκδικούμε να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την Τιμολόγηση του Νερού, και να απενταχθούν οι υπηρεσίες ύδατος από τη ΡΑΑΕΥ.
Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ σωματεία εργαζόμενων σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από όλη τη Χώρα.
* Όχι στην ιδιωτικοποίηση / εμπορευματοποίηση του νερού. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Απόλυτη προστασία του νερού, ως δημόσιου φυσικού αγαθού, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και λεηλασία των φυσικών πόρων που ευθύνονται για την κλιματική κρίση και ξηρασία σε όλο τον πλανήτη.
* Μόνο στο δημόσιο όλος ο κύκλος του νερού και της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Μέτρα ασφάλειας, ελέγχους και κονδύλια για την προστασία των υδατικών πόρων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
*Δραστική μείωση των οικιακών τιμολογίων και των τιμολογίων των φτωχών αγροτικών νοικοκυριών. Κατάργηση του ΦΠΑ, καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά.
Από το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
ΚΕΔΕ και Δήμος Αθηναίων:
Την υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, στο αίτημα να ανακληθούν αποφάσεις που οδηγούν στην υπερτιμολόγηση του νερού, εξασφάλισε ο Δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής της παράταξης «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ», Χάρης Δούκας.
Με αφορμή τη συζήτηση, στις 7 Φεβρουαρίου, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, της προσφυγής συνδικαλιστικών φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών, για την ακύρωση ΚΥΑ, που οδηγεί σε ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμολογίων του νερού, καθώς – μεταξύ άλλων – μεταθέτει στους πολίτες το κόστος αναγκαίων, μεγάλων έργων υδροδότησης, ο Χάρης Δούκας, ζήτησε από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, την υποστήριξη της αίτησης ακύρωσης.
Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έκανε δεκτή την πρόταση, ώστε «να εξαιρούνται του αλγόριθμου τιμολόγησης του νερού, οι επενδυτικές δαπάνες και οι αποσβέσεις τους, σε δημοτικό και διαδημοτικό επίπεδο, προκειμένου το κόστος τους να μην επιβαρύνει τους πολίτες».
Σχετική πρόταση κατέθεσε ο Χάρης Δούκας και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα.
Ακολουθεί το ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ (ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ)
Η κυβέρνηση, παρά τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που κατοχυρώνουν το νερό ως δημόσιο αγαθό, επιμένει παράνομα και καταχρηστικά στην εμπορευματοποίησή του.
Υπενθυμίζουμε την εμμονή της κυβέρνησης να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ:
Η αρχή έγινε με την ένταξη των υπηρεσιών ύδρευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), μια Αρχή που έδειξε τις διαθέσεις της με τα τιμολόγια ρεύματος, που επέτρεψε να εκτοξευτούν σε απαράδεκτα ύψη. Κατόπιν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, δημοσιεύτηκε η νέα ΚΥΑ τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος (ΦΕΚ Β’ 5438/27.09.2024), που υιοθετεί μια αμιγώς λογιστικού αλλά και κερδοσκοπικού χαρακτήρα τιμολογιακή πολιτική για το νερό.
Με τη νέα ΚΥΑ η κυβέρνηση “στήνει” έναν ανεξέλεγκτο, από το δημόσιο, μηχανισμό κοστολόγησης-τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας και όλων των χρήσεων (ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης), απομακρύνοντας έτσι την ευθύνη τιμολόγησης από τους δημόσιους φορείς (κυβέρνηση, δήμους). Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζει ένα δυστοπικό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος. Οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε:
- Ανεξέλεγκτες Αυξήσεις Τιμολογίων καθιστώντας το νερό ακριβό και απρόσιτο για πολλά νοικοκυριά.
- Αβεβαιότητα για την ποιότητα και τη Βιωσιμότητα των Υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης-άρδευσης και ευκολία υφαρπαγής τους από ιδιωτικά συμφέροντα.
- Κινδύνους για τη δημόσια υγεία, λόγω επισφαλούς πρόσβασης σε κατάλληλο νερό.
- Κινδύνους και για τη διατροφική επάρκεια της χώρας, λόγω περιορισμού αντί εξορθολογισμού της άρδευσης
Εργαζόμενοι στις αρμόδιες δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις για τη διαχείριση του νερού και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από όλη την χώρα ενώθηκαν για να ακυρώσουν τη νέα ΚΥΑ. Κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η 103755 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 5438/27.09.2024) για τον «Καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ:
Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για δεύτερη φορά στην ιστορία του θα επανεξετάσει το ζήτημα της κοστολόγησης του νερού! Η ομόφωνη απόφαση του 2022 (2519/2022) ακύρωσε την προηγούμενη ΚΥΑ τιμολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, αλλά κοινωφελές αγαθό. Το ίδιο ζήτημα τίθεται ξανά ενώπιον του ΣτΕ, καθώς η νέα ΚΥΑ αναπαράγει τις ίδιες ρυθμίσεις, επί το δυσμενέστερο μάλιστα, που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές.
– Δηλώνουμε ρητά ότι το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα! ΔΕΝ είναι Εμπόρευμα. ΔΕΝ κοστολογείται με όρους αγοράς!
– Ζητούμε να εξαιρούνται του αλγόριθμου τιμολόγησης του νερού, οι επενδυτικές δαπάνες και οι αποσβέσεις τους, σε δημοτικό και διαδημοτικό επίπεδο, προκειμένου το κόστος τους να μην επιβαρύνει τους πολίτες.
– Διεκδικούμε να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την Τιμολόγηση του Νερού, και να απενταχθούν οι υπηρεσίες ύδατος από τη ΡΑΑΕΥ.
– Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ.
Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή: “Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ”
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
Email: [email protected]
EKA: “Στο πλευρό των εργαζομένων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών, στην προσφυγή τους στο ΣτΕ για την ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού”
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταδικάζει την πολιτική της Κυβέρνησης, που με Κοινή Υπουργική Απόφαση, προχωρά στον «καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
Tο Συνδικαλιστικό Κίνημα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των πολιτών, στον δίκαιο αγώνα που δίνουν με την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου η εν λόγω ΚΥΑ να κριθεί αντισυνταγματική.
Το ΕΚΑ δηλώνει κατηγορηματικά ότι «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ» και όχι εμπόρευμα. Είμαστε παρόντες στους αγώνες για την υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε ανθρώπου να έχει πρόσβαση, με ασφάλεια, ποιότητα και φθηνά, στο ζωογόνο αυτό αγαθό.
-Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνιτών: “Το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα”
-Φοιτητικός Σύλλογος Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ: “Στήριξη της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ της ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού”
-Φοιτητικός Σύλλογος Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ: “Στήριξη της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ της ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού”
-Φοιτητικός Σύλλογος Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ (Πολιτικό Νομικής)
Η ΓΣΕΕ στηρίζει των αγώνα στην προσφυγή τους στο ΣτΕ για τη ακύρωση της ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού
Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την τιμολόγηση του νερού – Ο εκφοβισμός από τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εναντίον συνδικαλιστών που προσέφυγαν κατά της ΚΥΑ δε θα περάσει.
Η ΓΣΕΕ στηρίζει των αγώνα των Εργαζόμενων σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους πολίτες και τα συνδικάτα των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑ, που με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτούνται να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον «καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του»
Με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, υιοθετείται μία αμιγώς λογιστικού χαρακτήρα τιμολογιακή πολιτική, αδιακρίτως σ’ όλη τη χώρα, με συνέπεια να παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις και να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής νερού με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή.
Την ώρα μάλιστα που επιχειρείται να στηθεί ένας ανεξέλεγκτος και χωρίς δημόσιο έλεγχο μηχανισμός κοστολόγησης- τιμολόγησης των νερών όλων της χώρας και όλων των χρήσεων, η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προχωρά σε δημόσιες λεκτικές επιθέσεις κατά μέλους της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και συνδικαλιστών της ΕΥΔΑΠ για τη συμμετοχή τους στην προσφυγή. Τέτοιου είδους πρακτικές, όχι μόνο δεν κάμπτουν το φρόνημα των εργαζομένων, αλλά αντιθέτως ενισχύουν την αγωνιστική τους διάθεση και αποφασιστικότητα.
Η ΓΣΕΕ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε εμπόρευμα».
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων και Ιδρυμάτων: “Στήριξη της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ της ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού”
(Μέλος Α.Δ.Ε.Δ.Υ )
Email: [email protected] Ιστότοπος: http://www.poeek-i.gr/
Αθήνα, 29/01/2025 Αρ.Πρωτ.: 07/29.01.2025
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΣτΕ
Συναγερμός!
Να μη γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό!
Το Νερό Είναι Ζωτικό Ανθρώπινο Δικαίωμα!
ΔΕΝ είναι Εμπόρευμα.
ΔΕΝ κοστολογείται με όρους αγοράς!
Συγκέντρωση την Παρασκευή 07-02-2025, ώρα 09:00 π.μ.
έξω από το ΣτΕ (Αιόλου 80 & Σοφοκλέους)
Κάτω τα χέρια απ’ το νερό!
Να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την Τιμολόγηση του Νερού
Η νέα ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις, αποδυναμώνει τον συνταγματικά επιβεβλημένο δημόσιο και δημοτικό έλεγχο της τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδρευσης και υπονομεύει την ισότιμη πρόσβαση στο νερό.
Η κυβέρνηση επιμένει. Επαναφέρει ρυθμίσεις που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές με πολλαπλές αποφάσεις του ΣτΕ και επιχειρεί να στήσει έναν ανεξέλεγκτο μηχανισμό κοστολόγησης-τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας και όλων των χρήσεων (ύδρευση-άρδευση-αποχέτευση). Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζει ένα δυστοπικό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος.
Οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε:
Ανεξέλεγκτες Αυξήσεις Τιμολογίων καθιστώντας το νερό ακριβό και απρόσιτο για πολλά νοικοκυριά.
Υποβάθμιση Ποιότητας Υπηρεσιών που υπονομεύουν την καθολική προσβασιμότητα, την επάρκεια, την ασφάλεια και την ποιότητα του πόσιμου νερού
Αβεβαιότητα για την ποιότητα και τη Βιωσιμότητα των Υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης- άρδευσης και υφαρπαγή τους από ιδιωτικά συμφέροντα.
Κινδύνους για την δημόσια υγεία, λόγω επισφαλούς πρόσβασης σε κατάλληλο νερό
Κινδύνους για την διατροφική επάρκεια της χώρας, λόγω περιορισμού αντί του εξορθολογισμού της άρδευσης
Προσφυγή για την ακύρωση της Νέας ΚΥΑ για την Τιμολόγηση του Νερού
Το ΣτΕ, για δεύτερη φορά στην ιστορία του θα εξετάσει το ζήτημα κοστολόγησης του νερού. Εργαζόμενοι σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις αρμόδιες για τη διαχείριση του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από όλη την Χώρα ενώνονται για να ακυρώσουν τη νέα ΚΥΑ. Κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η 103755 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 5438/27.09.2024) για τον «καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».|
Ενώνουμε Δυνάμεις
Μόνο με την ενεργό συμμετοχή όλων μπορούμε να αποτρέψουμε την εμπορευματοποίηση των κοινών αγαθών και εν προκειμένω του νερού.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την τιμολόγηση του Νερού
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα
Η κυβέρνηση, παρά τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που κατοχυρώνουν το νερό ως δημόσιο αγαθό, επιμένει παράνομα και καταχρηστικά στην εμπορευματοποίησή του.
Υπενθυμίζουμε την εμμονή της κυβέρνησης να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ:
Η αρχή έγινε με την ένταξη των υπηρεσιών ύδρευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), μια Αρχή που έδειξε τις διαθέσεις της με τα τιμολόγια ρεύματος, που επέτρεψε να εκτοξευτούν σε απαράδεκτα ύψη. Κατόπιν τον περασμένο Σεπτέμβριο δημοσιεύτηκε η νέα ΚΥΑ τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος (ΦΕΚ Β’ 5438/27.09.2024), που υιοθετεί μια αμιγώς λογιστικού αλλά και κερδοσκοπικού χαρακτήρα τιμολογιακή πολιτική για το νερό.
Με τη νέα ΚΥΑ η κυβέρνηση “στήνει” έναν ανεξέλεγκτο, από το δημόσιο, μηχανισμό κοστολόγησης-τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας και όλων των χρήσεων (ύδρευσης – άρδευσης – αποχέτευσης.), απομακρύνοντας έτσι την ευθύνη τιμολόγησης από τους δημόσιους φορείς (Κυβέρνηση, Δήμους). Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζει ένα δυστοπικό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος.
Οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε:
Ανεξέλεγκτες Αυξήσεις Τιμολογίων καθιστώντας το νερό ακριβό και απρόσιτο για πολλά νοικοκυριά.
Υποβάθμιση Ποιότητας Υπηρεσιών που υπονομεύουν την καθολική προσβασιμότητα, την επάρκεια, την ασφάλεια και την ποιότητα του πόσιμου νερού.
Αβεβαιότητα για την ποιότητα και τη Βιωσιμότητα των Υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης-άρδευσης και ευκολία υφαρπαγής τους από ιδιωτικά συμφέροντα.
Κινδύνους για την δημόσια υγεία, λόγω επισφαλούς πρόσβασης σε ακατάλληλο νερό
Κινδύνους και για την διατροφική επάρκεια της χώρας, λόγω περιορισμού αντί εξορθολογισμού της άρδευσης
Εργαζόμενοι στις αρμόδιες δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις για τη διαχείριση του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από όλη την χώρα ενώθηκαν για να ακυρώσουν τη νέα ΚΥΑ. Κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η 103755 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 5438/27.09.2024) για τον «Καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς ΠεντέληςΧαλανδρίου στηρίζει την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ :
Το ΣτΕ, για δεύτερη φορά στην ιστορία του θα επανεξετάσει το ζήτημα της κοστολόγησης του νερού! Η ομόφωνη απόφαση του 2022 (2519/2022) ακύρωσε την προηγούμενη ΚΥΑ τιμολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, αλλά κοινωφελές αγαθό. Το ίδιο ζήτημα τίθεται ξανά ενώπιον του ΣτΕ, καθώς η νέα ΚΥΑ αναπαράγει τις ίδιες ρυθμίσεις, επί το δυσμενέστερο μάλιστα, που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές.
Δηλώνουμε ρητά ότι το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα! ΔΕΝ είναι Εμπόρευμα. ΔΕΝ κοστολογείται με όρους αγοράς!
Διεκδικούμε να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την Τιμολόγηση του Νερού, και να απενταχθούν οι υπηρεσίες ύδατος από τη ΡΑΑΕΥ.
Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ σωματεία εργαζόμενων σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από όλη την Χώρα.
Στηρίζουμε τη συγκέντραωση την Παρασκευή 07-02-2025 (ώρα 09:00 π.μ. έξω από το ΣτΕ (Αιόλου 80 & Σοφοκλέους).
Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου
Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΟ Δήμητρα: “Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ”
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Σύνδεσμος Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδας:
“Να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την Τιμολόγηση του Νερού
-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΕΜΔΥΔΑΣ: “Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ”
-Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Ακαδημίας Πλάτωνα – Σεπολίων: “Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ
https://www.facebook.com/reel/537562965971007
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
Συναγερμός! Να μη γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό!
Το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.
Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση που καλούν σωματεία εργαζομένων και κινήματα υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νερού την Παρασκευή 07-02-2025, ώρα 09:00 π.μ.
έξω από το ΣτΕ (Αιόλου 80 & Σοφοκλέους) ημέρα εκδίκασης της αίτησης ακύρωσης.
Η κυβέρνηση, παρά τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που κατοχυρώνουν το νερό ως δημόσιο αγαθό, επιμένει παράνομα και καταχρηστικά στην εμπορευματοποίησή του.
Υπενθυμίζουμε την εμμονή της κυβέρνησης να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ:
Η αρχή έγινε με την ένταξη των υπηρεσιών ύδρευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), μια Αρχή που έδειξε τις διαθέσεις της με τα τιμολόγια ρεύματος, που επέτρεψε να εκτοξευτούν σε απαράδεκτα ύψη. Με το Νόμο 5106/1.5.2024 συστάθηκε ο «Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Ανώνυμη Εταιρεία» (Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.), ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλίας μέσω της παράδοσης της διαχείρισης σε Ανώνυμη Εταιρεία, αποτελώντας προπομπό για την υπόλοιπη χώρα Κατόπιντον περασμένο Σεπτέμβριο δημοσιεύτηκε η νέα ΚΥΑ τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος (ΦΕΚ Β’ 5438/27.09.2024), που υιοθετεί μια αμιγώς λογιστικού αλλά και κερδοσκοπικού χαρακτήρα τιμολογιακή πολιτική για το νερό.
Με τη νέα ΚΥΑ η κυβέρνηση “στήνει” έναν ανεξέλεγκτο, από το δημόσιο, μηχανισμό κοστολόγησης-τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας και όλων των χρήσεων (ύδρευσης -άρδευσης-αποχέτευσης.), απομακρύνοντας έτσι την ευθύνη τιμολόγησης από τους δημόσιους φορείς (κυβέρνηση, δήμους). Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζει ένα δυστοπικό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος. Οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε:
- Ανεξέλεγκτες Αυξήσεις Τιμολογίων καθιστώντας το νερό ακριβό και απρόσιτο για πολλά νοικοκυριά.
- Αβεβαιότητα για την ποιότητα και τη Βιωσιμότητα των Υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης-άρδευσης και ευκολία υφαρπαγής τους από ιδιωτικά συμφέροντα.
- Κινδύνους για την δημόσια υγεία, λόγω επισφαλούς πρόσβασης σε ακατάλληλο νερό
- Κινδύνους και για την διατροφική επάρκεια της χώρας, λόγω περιορισμού αντί εξορθολογισμού της άρδευσης.
Εργαζόμενοι στις αρμόδιες δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις για τη διαχείριση του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από όλη την χώρα ενώθηκαν για να ακυρώσουν τη νέα ΚΥΑ. Κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η 103755 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 5438/27.09.2024) για τον «Καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ:
Το ΣτΕ, για δεύτερη φορά στην ιστορία του θα επανεξετάσει το ζήτημα της κοστολόγησης του νερού! Η ομόφωνη απόφαση του 2022 (2519/2022) ακύρωσε την προηγούμενη ΚΥΑ τιμολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, αλλά κοινωφελές αγαθό. Το ίδιο ζήτημα τίθεται ξανά ενώπιον του ΣτΕ, καθώς η νέα ΚΥΑ αναπαράγει τις ίδιες ρυθμίσεις, επί το δυσμενέστερο μάλιστα, που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές.
Δηλώνουμε ρητά ότι το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα! ΔΕΝ είναι Εμπόρευμα. ΔΕΝ κοστολογείται με όρους αγοράς!
Διεκδικούμε να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την Τιμολόγηση του Νερού, και να απενταχθούν οι υπηρεσίες ύδατος από τη ΡΑΑΕΥ.
Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ σωματεία εργαζόμενων σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από όλη την Χώρα.
- Όχι στην ιδιωτικοποίηση / εμπορευματοποίηση του νερού. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Απόλυτη προστασία του νερού, ως δημόσιου φυσικού αγαθού, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και λεηλασία των φυσικών πόρων που ευθύνονται για την κλιματική κρίση και ξηρασία σε όλο τον πλανήτη.
- Μόνο στο δημόσιο όλος ο κύκλος του νερού και της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, με κοινωνικό – εργατικό έλεγχο. Μέτρα ασφάλειας, ελέγχους και κονδύλια για την προστασία των υδατικών πόρων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
- Δραστική μείωση των οικιακών τιμολογίων και των τιμολογίων των φτωχών αγροτικών νοικοκυριών. Κατάργηση του ΦΠΑ, καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά.
- Έξω οι κατασκευαστικές εταιρείες από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του αρδευτικού νερού. ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ. Να μην περάσει στα χέρια των εταιρειών η περιουσία του λαού.
- Ενίσχυση των ΟΕΒ με προσωπικό και υποδομές για φθηνό αρδευτικό νερό. Να μπει φραγμός στην κερδοσκοπία των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. Φθηνό ρεύμα στους αγρότες.
- Να καταργηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων η οποία έχει σκοπό την εμπορευματοποίηση του νερού όπως έγινε με την ενέργεια.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ
Περιφερειακές Κινήσεις
- Αν. Μακεδονία-Θράκη: Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση-Ανταρσία στην Α.Μ.Θ.
- Αττική: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική- Ανταρσία σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.
- ΒόρειοΑιγαίο: Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά
- ΔυτικήΕλλάδα: Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα
- ΔυτικήΜακεδονία: Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία
- Ήπειρος: Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο
- Θεσσαλία: Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή
- Κ. Μακεδονία: Ανταρσία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία
- Κρήτη: Ανυπόταχτη Κρήτη- Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση
Δημοτικές Κινήσεις
- Αγ. Αναργύρων-Καματερού: Ανυπότακτη Πόλη – Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις γειτονιές Αγ. Αναργύρων-Καματερού
- Αγ. Παρασκευή: Φυσάει Κόντρα
- Αθήνα: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο (συμμετέχει στην Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα)
- Αμπελόκηποι – Μενεμένη: Ανυπακοή στις Γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης
- Βύρωνας: Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
- Ελληνικού – Αργυρούπολης: Εκτός Πλάνου – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού – Αργυρούπολης
- Ηράκλειο Αττικής: Κόκκινη Ρωγμή – Αγώνας-Ρήξη-Ανατροπή στο Ηράκλειο
- Ιωάννινα: Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα
- Καλλιθέα: Μια Πόλη στο Δρόμο Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση
- Καισαριανή: Ανυπόταχτη Καισαριανή-Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση
- Λευκάδα: Λευκάδα Αναάποδα
- Νέα Ιωνία: Εκτός Σχεδίου Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
- ΝέαΣμύρνη: Μια πόλη Ανάποδα-Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης
- Νίκαια – Ρέντη: Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προσφυγιάς και της Αντίστασης
- Πειραιάς: Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση «Ανταρσία στο Λιμάνι»
- Περιστέρι: Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
- Πρέβεζα: Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας