Ολοκληρώθηκε στη Βενεζουέλα το διεθνές αντιφασιστικό φεστιβάλ επικοινωνίας “Για έναν νέο κόσμο”

Στην προσπάθεια χάραξης στρατηγικών για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου ενημέρωσης κατά του φασισμού επικεντρώθηκε το Τρίτο Διεθνές Συνέδριο Επικοινωνίας στο Καράκας, που ολοκλήρωσε τις  εργασίες του στις 13 Ιανουαρίου με παρουσία περισσότερων από 2000 αντιπροσώπων από 125 χώρες.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Επικοινωνιών (LAUICOM), με τα θέματα που το απασχόλησαν κυρίως να εστιάζουν μεταξύ άλλων σε: Τεχνητή Νοημοσύνη, τεχνοφεουδαρχία και προστασία δεδομένων. Νέα παγκόσμια ισορροπία πληροφοριών και επικοινωνίας. Πολιτιστική και τεχνολογική κυριαρχία, ενάντια στην ηγεμονία των ΜΜΕ και τον φασισμό στο Διαδίκτυο. Νέες μορφές επικοινωνίας. Επικοινωνία ανθρώπων και διερεύνηση επικοινωνίας.

Κατά την έναρξη των εργασιών, η πρύτανης του LAUICOM, Tania Díaz, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ενός δικτύου δικτύων που εμπλέκει διάφορους τομείς επικοινωνιακού ακτιβισμού ενόψει της κυριαρχίας του ψηφιακού καπιταλισμού, στην προσπάθεια προώθησης της απελευθερωτικής επικοινωνίας, ζωτικής σημασίας για την ανταλλαγή. των ιδεών και τη δημιουργία αποτελεσματικών στρατηγικών στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού και του φασισμού.

Κάλεσε στη δημιουργία “ενός δικτύου επικοινωνίας που θα ενσωματώνει τα δίκτυα που έχουμε σε λειτουργία με μια κοινή αντιιμπεριαλιστική, αντιαποικιακή, αντιφασιστική ατζέντα και για την υπεράσπιση της ανθρωπότητας, θα εργαστούμε για το μέλλον για την υπεράσπιση της ανθρωπότητας και ένα νέο κόσμο, που θα προκύψει από τον ακτιβισμό των ανθρώπων”. Με τη Βενεζουέλα όπως σημείωσε “στο επίκεντρο μιας νέας μορφής επικοινωνίας”.

Ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Επικοινωνιών, Fernando Buen Abad, τόνισε ότι “σε αυτό το τρίτο συνέδριο συγκεντρώνονται μακροχρόνιες εμπειρίες και χτίζεται ένα τεράστιο, παγκόσμιο δίκτυο δικτύων για να σπάσει την πολιορκία της λογοκρισίας, να σπάσει την πολιορκία του ψεύδους, να σπάσει την πολιορκία της άγνοιας”. Μεταξύ των στόχων όπως σημείωσε είναι “ο εκδημοκρατισμός της επικοινωνίας και η επικοινωνία της δημοκρατίας”.

Η Βενεζουέλα, το τελευταίο διάστημα έπεσε, για μια ακόμη φορά, θύμα μιας σφοδρής επίθεσης από τα κυρίαρχα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με αφορμή την ορκομωσία του προέδρου για τη νέα θητεία του. Το Διεθνές Αντιφασιστικό Δίκτυο για έναν Νέο Κόσμο, με παραρτήματα σε 77 χώρες  εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς την κατεύθυνση προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων  ενάντια στον ιμπεριαλιστικό νεοαποικιακό φασισμό που επιδιώκει να επιβάλει η Δύση, όπως και για τη δημιουργία μιας νέας επικοινωνίας από και για τον νέο πολυπολικό κόσμο. Το παρόν έδωσαν στο Καράκας στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας εκπρόσωποι από πολλά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, κοινωνικά κινήματα, επικοινωνιολόγοι, κοινοτικά μέσα ενημέρωσης, πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφοι, συγγραφείς και επηρεαστές από διάφορες περιοχές του κόσμου.

Από το ίδρυμα όπου λαμβάνει χώρα η εκδήλωση, ανέφεραν ότι συναντήθηκαν στο Καράκας για να αξιολογήσουν μορφές, μεθόδους και διαδρομές για την κατασκευή .

Σε αυτό το Συνέδριο  «η Βενεζουέλα δείχνει στον κόσμο τις μεγάλες προόδους που έχει επιτύχει και την αλήθεια που κρύβουν τόσα πολλά τα κυρίαρχα ΜΜΕ που συμμάχησαν με τον φασισμό, διεθνώς”, σημείωνε στον λογαριασμό της στο Telegram η υπουργός Λαϊκής Εξουσίας για την Επιστήμη και την Τεχνολογία, Gabriela Jiménez.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, έκλεισε το φεστιβάλ ευχαριστώντας τους αντιπροσώπους «εκ μέρους όλης της Βενεζουέλας», σημειώνοντας ότι αυτό το κίνημα πρέπει να προχωρήσει προς τη δημιουργία μιας μεγάλης παγκόσμιας αντιφασιστικής συμμαχίας.

Το συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με ένα ψήφισμα που περιλαμβάνει εκτός άλλων,  τη δημιουργία παραρτημάτων σε άλλες χώρες, τη λειτουργία μιας δεξαμενής σκέψης για την υποστήριξη του έργου της οργάνωσης, την έναρξη μιας αντιφασιστικής φεμινιστικής διεθνούς, καθώς και τη σύγκλιση ενός παγκόσμιου αντιφασιστικού συνεδρίου αυτοχθόνων πληθυσμών από όλες τις ηπείρους.

ΠΗΓΗ: morningstaronline.co.uk, prensa-latina

Μοιραστείτε το άρθρο