Όπως τονίζεται, η ελευθερία του Τύπου είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των δημοκρατικών κρατών και χαιρέτισε την απελευθέρωση του Ασάνζ, αναγνωρίζοντας τον ρόλο του στην αποκάλυψη πληροφοριών που υπογράμμιζαν πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου.
🔴💥👍👍👍
L’Assemblée parlementaire du Conseil de l’Europe a voté pour confirmer que Julian #Assange était détenu comme prisonnier politique.
Honte aux chiens de garde de l’oligarchie, qui ne sont jamais montés au créneau pour le défendre …
pic.twitter.com/yhesM4dWE5— Neruda57 🐝🕊️🔻 (@Neruda57) October 2, 2024
Η πρώτη εμφάνιση του Ασάνζ μετά την αποφυλάκισή του
«Όταν ίδρυσα το WikiLeaks, καθοδηγήθηκα από ένα απλό όνειρο: να εκπαιδεύσω τους ανθρώπους για το πώς λειτουργεί ο κόσμος, ώστε, μέσω της κατανόησης, να φέρουμε κάτι καλύτερο. Έχοντας έναν χάρτη του πού βρισκόμαστε, μας επιτρέπει να καταλάβουμε πού μπορούμε να πάμε» τόνισε ο Τζούλιαν Ασάνζ, στην κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE). Ο Τζούλιαν Ασάνζ, παραβρέθηκε αυτοπροσώπως σε αυτή τη σύνοδο και πρόκειται για την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την αποφυλάκισή του τον Ιούνιο του 2024, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Στέλλα.
Στις πρώτες του δημόσιες παρατηρήσεις μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή Belmarsh στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τέσσερις μήνες, ο Ασάνζ είπε στους βουλευτές: “Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Δεν είμαι ελεύθερος σήμερα γιατί το σύστημα λειτούργησε. Είμαι ελεύθερος σήμερα γιατί μετά από χρόνια φυλάκισης δήλωσα ένοχος για τη δημοσιογραφία, δήλωσα ένοχος γιατί ζήτησα πληροφορίες από μια πηγή, και δήλωσα ένοχος για την ενημέρωση του κοινού για το τι ήταν αυτές οι πληροφορίες».
Ολόκληρη η κατάθεση του Ασσάνζ στο PACE για την κράτηση και την καταδίκη του και τις ανατριχιαστικές επιπτώσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα
Η ακρόαση οργανώθηκε από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης στο πλαίσιο έκθεσης σχετικά με αυτό το θέμα από την Thorhildur Sunna Ævarsdóttir (Ισλανδία, SOC). Συμμετείχε επίσης η αρχισυντάκτρια του Wikileaks, Kristinn Hrafnsson.
Σε πρόσφατο σχέδιο ψηφίσματος, βασισμένο στην έκθεση της κ. Ævarsdóttir, η επιτροπή εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τη σκληρή μεταχείριση του κ. Ασάνζ, προειδοποίησε για την «ανατριχιαστική επίδρασή της» και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα κράτος παρατηρητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, να διερευνήσουν τα εικαζόμενα εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποκαλύπτει ο ίδιος και το Wikileaks.
Η επιτροπή είπε επίσης ότι θεωρεί ότι οι «δυσανάλογα σοβαρές κατηγορίες» που του επιβλήθηκαν από τις αρχές των ΗΠΑ, καθώς και οι βαριές ποινές που προβλέπονται από τον νόμο περί κατασκοπείας για συμμετοχή σε δημοσιογραφικές πράξεις, εμπίπτουν στις απαιτήσεις που ορίζονται σε ψήφισμα της Συνέλευσης του 2012 για τον ορισμό του πολιτικού κρατούμενου.
Η Sunna Ævarsdóttir είναι Γενική Εισηγήτρια για τους Πολιτικούς Κρατουμένους και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο πλαίσιο της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων της PACE. Επισημαίνει ότι η περίπτωση του Ασάνζ είναι ένα παράδειγμα υψηλού προφίλ διεθνικής καταστολής. Η έκθεση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν νομικά και εξωνομικά μέτρα για να καταστείλουν τη διαφωνία πέρα από τα σύνορα, αποτελώντας σημαντική απειλή για την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.