Maya Wind: Η συνενοχή των ισραηλινών πανεπιστημίων στο απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων

Την ώρα που οι διαμαρτυρίες των φοιτητών ενάντια στη συνεργασία με τα ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα και το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα εντείνονται στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, το βιβλίο της Maya Wind έρχεται να προσφέρει μια εμπεριστατωμένη έρευνα και ένα  εργαλείο για την καταγγελία αυτού που τα δυτικά ιδρύματα πολύ συχνά αρνούνται να δουν. Το πρόσφατο βιβλίο της αποτελεί μια μελέτη των ισραηλινών πανεπιστημίων. Αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα είναι άμεσα και ενεργά συνένοχα στο ισραηλινό απαρτχάιντ και τη φυλετική κυριαρχία.
Αποτελούν τα ισραηλινά πανεπιστήμια φιλελεύθερα προπύργια της ελευθερίας και της δημοκρατίας, όπως συνηθίζεται να αντιμετωπίζονται από το δυτικό ακαδημαϊκό σύστημα  και ποιός είναι ο ρόλος τους στην πολιτική καταπίεσης και παραβίασης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ; Στο τελευταίο της εξαιρετικά εμπεριστατωμένο βιβλίο  “Towers of Ivory and Steel” – Πώς τα Ισραηλινά Πανεπιστήμια αρνούνται την Παλαιστινιακή Ελευθερία”, η Maya Wind, ισραηλινή ανθρωπολόγος που διδάσκει στο Καναδικό Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και ακτιβίστρια,αποδομεί κάθε υποκρισία σχετικά με την ουδετερότητα της γνώσης και του ακαδημαϊκού έργου στο Ισραήλ. Αποκαλύπτει το πώς τα ισραηλινά πανεπιστήμια εμπλέκονται στο ισραηλινό σύστημα καταπίεσης και είναι άμεσα συνένοχα στην παραβίαση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.

Η Wind δείχνει πώς η διασύνδεση μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, κυβερνήσεων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας είναι παραδοσιακά διάχυτη και τα πανεπιστήμια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου εποικισμού και εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη γη τους. Το γεγονός ότι είναι Ισραηλινή επέτρεψε στη συγγραφέα να έχει πρόσβαση σε αρχεία, έγγραφα και πηγές στα εβραϊκά και το κάνει με τα ονόματα και τα επώνυμα των ακαδημαϊκών που συμμετέχουν σε αυτή τη στενή συνεργασία, όπως σημειώνει  ο ιταλός ακαδημαϊκός Amedeo Rossi.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη, “Συνενοχή” και “Καταστολή”.  Αυτή η συνενοχή χρονολογείται από τις απαρχές του σιωνιστικού αποικισμού. Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο (1918) σχεδιάστηκε για να είναι “ένα στρατηγικό φυλάκιο του Σιωνιστικού κινήματος και να προχωρεί σε συμβολικές και πολιτικές διεκδικήσεις στην Ιερουσαλήμ”, ενώ το Technion (1925) και το Ινστιτούτο Weizmann (1934) “δημιουργήθηκαν για την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη” του μελλοντικού κράτους του Ισραήλ, αναφέρει η συγγραφέας, ξεκινώντας από την εφαρμογή των δεξιοτήτων τους στον στρατιωτικό τομέα.

Όπως η Wind σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο της, δίνοντας το βάθος της ιστορίας της συνεργασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με το πολιτικό και στρατιωτικο – βιομηχανικό κατεστημένο του Ισραήλ και την ενεργό συμμετοχή τους στον εποικισμό και τη δίωξη των Παλαιστινίων:

Το 1946, η σιωνιστική πολιτοφυλακή Haganah ίδρυσε το HEMED, το Επιστημονικό Σώμα, το οποίο άνοιξε βάσεις και στις τρεις πανεπιστημιουπόλεις. Τα πανεπιστήμια σύντομα έγιναν κεντρικά για την ανάπτυξη και την κατασκευή όπλων. Τον Φεβρουάριο του 1948, ένας διδάκτορας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου στη μικροβιολογία ξεκίνησε και ηγήθηκε του βιολογικού τμήματος στο HEMED. Μέχρι τον Απρίλιο του 1948, το τμήμα προετοίμασε βακτήρια τύφου-δυσεντερίας για χρήση ως βιολογικό όπλο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης του 1948, η Haganah και άλλες σιωνιστικές πολιτοφυλακές οδήγησαν στρατιωτικές εκστρατείες για να εκδιώξουν Παλαιστίνιους και να διεκδικήσουν τα εδάφη τους. Το HEMED υποστήριξε αυτές τις προσπάθειες μέσω τμημάτων που επικεντρώθηκαν στη χημική, βιολογική και πυρηνική έρευνα και πολεμικές ικανότητες, με τη βοήθεια φοιτητών και ερευνητών.

Το βιολογικό τμήμα της HEMED βακτήρια τύφου-δυσεντερίας χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση Cast Thy Bread της Haganah για να δηλητηριάσει τις παλαιστινιακές πηγές νερού. Αυτή η επιχείρηση επιβλήθηκε προσωπικά από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Μπεν-Γκουριόν και σχεδιάστηκε ως μηχανισμός για την αποτροπή της επιστροφής των Παλαιστινίων στα χωριά από τα οποία εκδιώχθηκαν από σιωνιστικές πολιτοφυλακές. Στις 13 Μαΐου 1948, λίγο πριν τον πόλεμο, εφαρμόστηκε το Cast Thy Bread στο πρόσφατα ερημωμένο παλαιστινιακό χωριό Bayt Mahsir.

Ως μέρος των εκστρατειών της Haganah για την ερήμωση των μεγάλων παλαιστινιακών πόλεων τις εβδομάδες που προηγήθηκαν του πολέμου του 1948, ο τύφος-δυσεντερία χρησιμοποιήθηκε για να δηλητηριάσει τις παλαιστινιακές κοινότητες όπου ζούσαν ακόμη Παλαιστίνιοι. Στις αρχές Μαΐου, η Χαγκάνα δηλητηρίασε πηγές νερού σε παλαιστινιακές γειτονιές στην Ιερουσαλήμ και το υδραγωγείο Kabri που τροφοδοτούσε την Άκρα. Η δηλητηρίαση προκάλεσε ξέσπασμα ασθένειας στις στοχευόμενες παλαιστινιακές κοινότητες, αλλά δεν είχε την εξουθενωτική επίδραση που ήλπιζαν οι υποστηρικτές της.

Επιπλέον, όταν η επιχείρηση επεκτάθηκε για να στοχεύσει αιγυπτιακές και άλλες αραβικές δυνάμεις, σιωνιστές συνελήφθησαν και τα αραβικά κράτη υπέβαλαν αναφορές για τη δηλητηρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος της Εβραϊκής Υπηρεσίας για την Παλαιστίνη, Abba Eban, αρνήθηκε κατηγορηματικά την επιχείρηση και εργάστηκε για να αποτρέψει περαιτέρω έρευνες σχετικά με τη δηλητηρίαση, κατηγορώντας τα αραβικά κράτη για διαπραγμάτευση σε «αντισημιτική υποκίνηση». Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1948, το Cast Thy Bread διακόπηκε από τη Σιωνιστική ηγεσία και το στρατιωτικό κατεστημένο στην Παλαιστίνη. Παρόλα αυτά, η επιχείρηση αποδείχτηκε μόνο η αρχή για το Επιστημονικό Σώμα.

Σε όλο το υπόλοιπο του πολέμου του 1948, όλα τα τμήματα HEMED ενεργοποιήθηκαν και οι καθηγητές και οι φοιτητές των τριών πανεπιστημίων στρατολογήθηκαν για τη διεξαγωγή στρατιωτικής έρευνας και πειραματισμού. Το Ινστιτούτο Weizmann έθεσε επίσημα τον εξοπλισμό και τα κτίρια της πανεπιστημιούπολης στη διάθεση του Haganah και, αργότερα, του νεοσύστατου ισραηλινού στρατού. Από την πλευρά της, η κεντρική επιτροπή στρατολόγησης της νεοσύστατης ισραηλινής κυβέρνησης απάλλαξε όλους τους ερευνητές και τους υπαλλήλους του ινστιτούτου από τα στρατιωτικά τους καθήκοντα και τους όρισε στρατιώτες λόγω της δουλειάς τους. Ανώτεροι ερευνητές, υπάλληλοι και φοιτητές διατήρησαν τις δραστηριότητες του ινστιτούτου 24/7 σε εκ περιτροπής βάρδιες. Οι καθηγητές και οι φοιτητές στα τρία ιδρύματα άρχισαν να αναπτύσσουν και να κατασκευάζουν διάφορα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πλαστικών εκρηκτικών, ρουκετών βασισμένων σε συνθετικές προωθητικές ενώσεις, οβίδων για όλμους και κανόνια και μηχανισμούς ανάφλεξης για Napalm, δακρυγόνα και νάρκες.

Μέχρι το τέλος του πολέμου, το Ινστιτούτο Weizmann είχε έρθει να αγκυροβολήσει το Στρατιωτικό Επιστημονικό Σώμα και, μαζί με το Technion, έγινε το στρατιωτικό-επιστημονικό κέντρο του ισραηλινού κράτους. Ο πόλεμος του 1948 σηματοδότησε την αρχή και όχι το τέλος της πανεπιστημιακής στρατιωτικοποίησης.

Ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι και καθηγητές στο Ινστιτούτο Weizmann και στο Technion ηγήθηκαν αργότερα στην ανάπτυξη των ισραηλινών στρατιωτικών βιομηχανιών. Υποστήριξαν την καθιέρωση της ισραηλινής επιστήμης ως βάση της ισραηλινής στρατιωτικής ισχύος με την ανάπτυξη και την κατασκευή ισραηλινών προηγμένων όπλων. Με αυτόν τον τρόπο, αυτοί οι επιστήμονες αντιτάχθηκαν ακόμη και στην ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία, η οποία συχνά υποστήριζε μια πιο συντηρητική προσέγγιση στη στρατιωτική έρευνα και ανάπτυξη και ευνοούσε την αγορά όπλων από άλλα κράτη. Τελικά, οι επιστήμονες κέρδισαν. Καθώς η ισραηλινή έρευνα και ανάπτυξη όπλων θεσμοθετήθηκε, το Επιστημονικό Σώμα αποσπάστηκε από τον στρατό. Το 1952, το HEMED υπάγεται στο Υπουργείο Άμυνας, όπου οι επιστήμονες του πανεπιστημίου είχαν μεγαλύτερη επιρροή. Έγινε η Διεύθυνση Έρευνας και Σχεδιασμού, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μπέργκμαν, έναν από τους ιδρυτές και ανώτερους διευθυντές του Ινστιτούτου Weizmann. Το 1958, η διεύθυνση έγινε η Αρχή για την Ανάπτυξη των Εξοπλισμών ( Harashut Haleumit Lepituach Emtzaei Lehima ), περισσότερο γνωστή με το εβραϊκό της ακρωνύμιο, Rafael.

Μία από τις κορυφαίες κρατικές εταιρείες όπλων του Ισραήλ, η Rafael είναι πλέον σημαντικός προμηθευτής του ισραηλινού στρατού. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για την ανάπτυξη και την παραγωγή πυραύλων και τεθωρακισμένων και οπλικών συστημάτων για τανκς, αεριωθούμενα αεροσκάφη και ναυτικές δυνάμεις. Η τεχνολογία και τα όπλα Rafael αναπτύσσονται στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και, σε αυτή τη βάση, εξάγονται διεθνώς. Πιστός στην προέλευσή του στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Weizmann και του Technion, η Rafael εξακολουθεί να αυτοαποκαλείται «το εθνικό εργαστήριο του Ισραήλ».

Η Rafael δεν ήταν η μόνη εταιρεία όπλων που δημιουργήθηκε από τον ισραηλινό ακαδημαϊκό κόσμο. Με την υποστήριξη του κράτους, το Technion άνοιξε ένα Τμήμα Αεροναυπηγικής Μηχανικής το 1954. Το τμήμα προσάρμοσε εξειδικευμένα μαθήματα με βάση τις ισραηλινές στρατιωτικές ανάγκες και η σχολή και οι φοιτητές του πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη της Israel Aerospace Industries (IAI), μετατρέποντάς την σε εταιρεία που παρήγαγε μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους ισραηλινής σχεδίασης και κατασκευής. Σήμερα, η IAI είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες όπλων του Ισραήλ, προμηθεύει τον ισραηλινό στρατό με τζετ, drones και οπλικά συστήματα και τα εξάγει παγκοσμίως ως «αποδεδειγμένα στη μάχη».

Από την ίδρυση τους αυτές οι στρατιωτικές βιομηχανίες, παρέμειναν ενσωματωμένες στο Technion  και συχνά είναι δύσκολο να διακριθούν από το πανεπιστήμιο. Επιστήμονες και μηχανικοί μετακινούνταν τακτικά μεταξύ του πανεπιστημίου και των εταιρειών όπλων και έστελναν τους φοιτητές τους ως υπάλληλους. Οι εταιρείες, από την πλευρά τους, έχουν χρηματοδοτήσει την ίδρυση μεγάλων εργαστηρίων Technion και ένα δίκτυο σχολών Technion αφιερωμένο στη στρατιωτική έρευνα και ανάπτυξη και έχουν λειτουργήσει ως σκιώδεις υπάλληλοί τους. (…)

Αν και ηγέτης στον κλάδο, η Technion δεν είναι μόνη. Τα ισραηλινά πανεπιστήμια υποστηρίζουν τον ισραηλινό στρατό, όχι μόνο προμηθεύοντάς τον με όπλα αλλά εκπαιδεύοντας τους στρατιώτες του. Όλα τα δημόσια πανεπιστήμια προσφέρουν τις εγκαταστάσεις, τη σχολή και την τεχνογνωσία τους για την ισραηλινή στρατιωτική εκπαίδευση, προωθώντας την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των στρατιωτών και του κρατικού προσωπικού ασφαλείας μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων χορήγησης πτυχίων. Το Atuda (ακαδημαϊκή εφεδρεία) είναι ένα εξειδικευμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα για στρατιώτες —που διοικείται από τον ισραηλινό στρατό και το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με κατασκευαστές όπλων και τη Διοίκηση Ανάπτυξης Όπλων και Τεχνολογικής Υποδομής— που διαχειρίζεται το ισραηλινό πανεπιστημιακό σύστημα. Το πρόγραμμα Atuda αναπτύχθηκε για να προσφέρει στον Ισραηλινό στρατό μία δεξαμενή στρατιωτών υψηλής μόρφωσης και ειδικότητας, εν μέσω ενός εθνικού στρατεύματος τελειόφοιτων γυμνασίου. (….)

Οι ευρύτεροι κλάδοι περιλαμβάνουν γλώσσες, ανθρωπιστικές επιστήμες, νομικά, βιοεπιστήμες, επιστήμες δεδομένων και μηχανική. Μέσω του Atuda, οι στρατιώτες επιστρατεύονται και στη συνέχεια αποστέλλονται για να ολοκληρώσουν ακαδημαϊκούς τίτλους και βασική εκπαίδευση, ακολουθούμενες από τουλάχιστον έξι χρόνια στρατιωτικής θητείας. Αυτή η ελίτ ακαδημαϊκή-στρατιωτική πίστα λειτουργεί εδώ και καιρό ως αγωγός τόσο για τη στρατιωτική ηγεσία και την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και για τις στρατιωτικές και τεχνολογικές βιομηχανίες του Ισραήλ. (…)

Η γνώση και οι ιδέες που αναπτύχθηκαν μέσω της Atuda δεν κατοχυρώνονται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον στρατό, επιτρέποντας τη «διάχυση γνώσης» στον ισραηλινό ιδιωτικό τομέα. Οι απόφοιτοι των προγραμμάτων σπουδών Atuda στη φυσική, τα μαθηματικά και την επιστήμη των υπολογιστών έχουν συχνά αναλάβει θέσεις-κλειδιά στην ισραηλινή στρατιωτική έρευνα και ανάπτυξη. (…)

Οι ισραηλινές στρατιωτικές βιομηχανίες και τα πανεπιστήμιά του συνσυστάθηκαν πάντα. Τα πανεπιστήμια συνεχίζουν να προσφέρουν τις πανεπιστημιουπόλεις, τους πόρους, τους φοιτητές και τη σχολή τους για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη τεχνολογίας και όπλων που αναπτύσσονται κατά των Παλαιστινίων και στη συνέχεια πωλούνται σε όλο τον κόσμο. Συνεργαζόμενοι με κρατικούς μηχανισμούς και εταιρείες όπλων που επιβάλλουν το ισραηλινό απαρτχάιντ, τα ισραηλινά πανεπιστήμια λειτουργούν ως ακαδημαϊκό σκέλος του ισραηλινού κράτους ασφαλείας και είναι συνένοχοι στα εγκλήματά του.

Η ανάλυσή της εκτός από τις επιστημονικές σχολές που συνδέονται άμεσα με το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, εστιάζει και στους ανθρωπιστικούς κλάδους, ιδίως την αρχαιολογία, τον οριενταλισμό, το δίκαιο και την εγκληματολογία. Η αρχαιολογία, γράφει η Wind, “χτίζει στοιχεία για να υποστηρίξει τις ισραηλινές αξιώσεις για τη γη μέσω της διαγραφής της αραβικής και μουσουλμανικής ιστορίας και επικυρώνει τη χρήση των ανασκαφών από το Ισραήλ για την επέκταση των ισραηλινών οικισμών και την απαλλοτρίωση της παλαιστινιακής γης”, στο πλαίσιο νομιμοποίησης της βιβλικής βάσης αξίωσης της Παλαιστίνης ως εβραϊκής γης. Αλλά η αρχαιολογία χρησιμοποιείται επίσης ως μέσο για να διώξουν τους Παλαιστινίους από τη Δυτική Όχθη και, ως εκ τούτου, αποτελεί πλήρως μέρος του κατοχικού συστήματος. Η Wind αναφέρει την περίπτωση των κατοίκων της Susiya, στα νότια της Δυτικής Όχθης, όπου ο στρατός και οι έποικοι, με την ενεργό συνεργασία του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, απειλούν επί χρόνια τους κατοίκους με απέλαση, με βάση την ανακάλυψη μιας αρχαίας συναγωγής. Ο οριενταλισμός χρησιμεύει ως ιδεολογική βάση για την πιστοποίηση της κατωτερότητας των αραβικών λαών, διαδίδοντας δυτικές προκαταλήψεις.

Μιλώντας με ονόματα και επώνυμα, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναφορά στον καθηγητή δεοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ Asa Kasher, ο οποίος έχει αναπτύξει μια ερμηνεία διεθνών και πολεμικών νόμων για τη χρήση ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών πρακτικών που νομιμοποιούν τη δολοφονία Παλαιστινίων πολιτών. Το 2002 ήταν μέλος μιας ειδικής επιτροπής που καθόρισε τον αριθμό των αμάχων που είναι νόμιμο να σκοτωθούν σε «στοχευμένες» εκτελέσεις Παλαιστινίων μαχητών για να σωθεί η ζωή ενός Ισραηλινού. Οι ειδικοί συμφώνησαν ως αποδεκτό κατά μέσο όρο 3,14 αμάχους για κάθε υποθετικό Ισραηλινό θύμα. Στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα ο Κάσερ συνέταξε το «Ηθικό Δόγμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», με τα αποτελέσματα να φαίνονται στη Γάζα, ακόμη και πριν από τις 7 Οκτωβρίου. Επίσης, συνέταξε κατευθυντήριες γραμμές για τη λογοκρισία των αντιφρονούντων συναδέλφων του.

Δεν είναι όμως μόνο οι ακαδημαϊκοί που συμβάλλουν ενεργά στο σύστημα κυριαρχίας που εφαρμόζει το Ισραήλ, αλλά ακόμη και τα ίδια τα πανεπιστημιακά κτίρια. Η Wind αναφέρει τρεις περιπτώσεις: το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο στην Ιερουσαλήμ, αυτό της Χάιφα στα βόρεια και το Μπεν Γκουριόν στο Νεγκέβ (Νάκαμπ), στα νότια. Εκτός από την κατοχή βιβλίων που κατασχέθηκαν από βιβλιοθήκες της Δυτικής Όχθης μέσω πραγματικής λεηλασίας, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο χτίστηκε σε γη στο παλαιστινιακό χωριό Sheikh Badr. Διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο έργο της «ιουδαϊσμού» της Ιερουσαλήμ και στην παρενόχληση των Παλαιστινίων κατοίκων της Issawiyeh, η οποία βρίσκεται κοντά στην πανεπιστημιούπολη. Τα άλλα δύο πανεπιστήμια ασχολούνται, κυρίως, με το έργο ανάπτυξης μεθόδων απέλασης Παλαιστινίων κατοίκων με ισραηλινή υπηκοότητα και την αντικατάστασή τους με Εβραίους μετανάστες. Το Πανεπιστήμιο της Χάιφα προώθησε το νόμο που επιτρέπει στις «επιτροπές υποδοχής» να αρνούνται τη διαμονή “ανεπιθύμητων ατόμων” σε κοινότητες που προορίζονταν να παραμείνουν αποκλειστικά Εβραίοι. Μια μεγάλη ομάδα στρατιωτών και μελών των υπηρεσιών ασφαλείας είναι συνήθως ευπρόσδεκτοι σε αυτά τα πανεπιστήμια, αντιπροσωπεύοντας έναν συγκεκριμένο εκφοβισμό προς τους αριστερούς Παλαιστίνιους και Εβραίους φοιτητές. Τέλος, η συγγραφέας αναφέρει το Πανεπιστήμιο Ariel, το οποίο βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή, παράνομο σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, αλλά με το οποίο ορισμένα δυτικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως της Φλωρεντίας και του Μιλάνου, έχουν δημιουργήσει σχέσεις συνεργασίας που ακυρώθηκαν μόνο μετά οι διαμαρτυρίες των φοιτητών και των φιλοπαλαιστινιακών ενώσεων.

“Οι ισραηλινές πανεπιστημιουπόλεις σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν ως άγκυρες απαλλοτρίωσης της παλαιστινιακής γης και απομάκρυνσης από αυτήν. Συνεχίζουν να θέτουν τις εγκαταστάσεις, τους πόρους και τα τμήματα τους στην υπηρεσία του ισραηλινού κράτους μέσω της παραγωγής τεχνογνωσίας για στρατιωτική διακυβέρνηση, εκπαίδευσης στρατιωτών και κρατικού προσωπικού ασφαλείας για να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις τους και αναπτύσσοντας τεχνολογίες και όπλα που χρησιμοποιούνται κατά των Παλαιστινίων” σημειώνει η ίδια στο πρόσφατο άρθρο της με τίτλο “Σε τι χρησιμεύουν τα ακαδημαϊκά μποϋκοτάζ”.

Πιο εμφανής και γνωστή είναι η συνεργασία των επιστημονικών σχολών με τον στρατιωτικό μηχανισμό, με την κατοχή και τη διαδικασία εκδίωξης των Παλαιστινίων. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την τεχνολογική έρευνα που συνδέεται άμεσα με τη στρατιωτική βιομηχανία, αλλά γενικά για τον πανεπιστημιακό κόσμο του Ισραήλ.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου σε άρνηση της υποτιθέμενης δημοκρατίας του ισραηλινού ακαδημαϊκού κόσμου, όπως σημειώνει ο Amedeo Rossi η Wind υπογραμμίζει τη μεθοδικότητα της καταστολής εναντίον καθηγητών, όχι μόνο παλαιστινιακής καταγωγής, αλλά και Εβραίων που επικρίνουν τις κυβερνητικές πολιτικές, που συχνά αναγκάζονται να πάνε και διδάσκουν στο εξωτερικό, όπως ο Ilan Pappé και η Neve Gordon. Το υποκείμενο ζήτημα είναι ότι η ελευθερία και η «ηθική» ανάπτυξη της γνώσης δεν μπορούν να υπάρχουν σε ένα αποικιακό πλαίσιο, τονίζει.

Στην πραγματικότητα, οι τεχνολογίες εδάφους και νερού αποτελούν πλήρως μέρος των πολιτικών κυριαρχίας επί των Παλαιστινίων. Και, όπως μας θυμίζει η Wind, είτε πρόκειται για πολεμικές τεχνολογίες είτε για θεωρητικές έρευνες και επεξεργασίες, οι ισραηλινές «ανακαλύψεις» έχουν σαφή πρακτική εφαρμογή και διαφημίζονται ως προϊόντα «δοκιμασμένα στο πεδίο», δηλαδή στους Παλαιστίνιους. Το ίδιο μοντέλο στενής συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκού κόσμου, στρατού και πολεμικών βιομηχανιών έχει πλέον υιοθετηθεί και στην Ιταλία σημειώνει ο Rossi, όπως και στην πλειοψηφία των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που ομνύουν στη διασύνδεση αγοράς και ακαδημαϊκής γνώσης, θα προσθέταμε.

Το 2004, ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι ξεκίνησαν την Παλαιστινιακή Εκστρατεία για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI) και κάλεσαν τους ακαδημαϊκούς διεθνώς να ξεκινήσουν ένα μποϊκοτάζ στα ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Εξήγησαν την έκκλησή τους να στοχοποιηθούν τα ισραηλινά πανεπιστήμια με το σκεπτικό της συνεχιζόμενης θεσμικής συνενοχής δεκαετιών στο «καθεστώς καταπίεσης» του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Τα ισραηλινά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υποστηρίζει το PACBI, «έχουν παίξει βασικό ρόλο στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη δικαιολόγηση των πολιτικών κατοχής και απαρτχάιντ του Ισραήλ».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη

Μοιραστείτε το άρθρο