Δράσεις – κινητοποιήσεις “Η Καζάρμα να παραμείνει βουνό!”, Σάββατο 18 και Κυριακή 19/5

Στις 18 και 19/5/2024 όλοι οι φίλοι των Βουνών και των Αγράφων υπερασπιζόμαστε την Καζάρμα για να παραμείνει βουνό.

Εκδηλώσεις στην Καρδίτσα το Σάββατο 18 Μάη και στον Άγιο Νικόλαο Βλασίου την Κυριακή 19 Μαΐου.

Θα υπάρχουν δυνατότητες για φιλοξενία – κατασκήνωση στην περιοχή, θα ακολουθήσει αναλυτικό πρόγραμμα.

Να μη λείψει κανείς, προσαρμόστε το πρόγραμμά σας.

Συλλογικότητες, Φορείς και Πρωτοβουλίες για την Υπεράσπιση των Βουνών


2ήμερο Υπεράσπισης των Αγράφων
ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ TA ΣΧΕΔΙΑ
ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΑΓΡΑΦΑ ΑΠΑΤΗΤΑ ,ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

«Απ’ τα τσακάλια δεν γλιτώνεις με ευχές και παρακάλια»
Κ. Βάρναλης
Σάββατο 18/5 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ –ΠΟΡΕΙΑ
• 12:00 στο Παυσίλυπο ,συγκέντρωση –πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Καρδίτσας ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού στην Καζάρμα.
• 20:00 στο Παυσίλυπο ,Ζωντανή μουσική βραδιά.
Κυριακή 19/5 ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΓΩΝΑ
Πεζοπορία υπεράσπισης -ανάβαση στην Καζάρμα
• Προσυγκέντρωση στο αθλητικό πάρκο Καρδίτσας 9 πμ
• Συγκέντρωση στον άγιο Νικόλαο Βλασίου.

Στις 20/07/2023 εγκρίθηκε η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) για την εγκατάσταση 9 ανεμογεννητριών στο βουνό Καζάρμα στη λίμνη Πλαστήρα. Πρόκειται για ένα γεγονός που διευκολύνει τα σχέδια κράτους και κερδοσκοπικών εταιρειών σε ένα ακόμη πεδίο και ανοίγει πλέον διάπλατα τον δρόμο για την έναρξη εργασιών προς την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο βουνό Καζάρμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) με ισχύ 41,4 MW, και ειδικά 9 ανεμογεννήτριες, στη θέση «Ζυγουρολίβαδο – Παλαιό Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο που λέει "Ζήμερο TON ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΑΓΡΑΦΩΝ 18/05 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ/ΠΟΡΕΙΑ 19/05 ΔΙΑΔΡΟΜΗΑΓΩΝΑ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ENANTIA ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΣΤΗΝ KAZAPMA ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ME ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ KAZAPMA ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ·ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟnΑΡ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΙΣ 9ΠM. ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΙΣ 20:00, ΣΤΟ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ ΑΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟ ΒΛΑΣΙΟΥ ΣΤΙΣ 11Π.Μ. KAZAPMA ΑΠAΤΗΤΗ ΑΠΑΤΗΤΗ,ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ANY ΙΟΤΑK ΚΑΙ ENEYBEPH MnnOKO ΣΤΑ ΣΧΕΟΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ETAIPEISN WOULTH ZWNEAKTIH 自 EI ENANTIA T PANINI WANTTETRNETARO"Μανδρί». Το επικείμενο έργο αποτελεί συνέχεια της ισοπέδωσης του Τυμπάνου και εντάσσεται στα σχέδια των «αρπακτικών» για τη μετατροπή των Αγράφων σε βιομηχανική περιοχή, τη λεηλασία της φύσης και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.
Η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι ένα γεγονός που έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι η λογική συνέχεια των πολιτικών κράτους, κεφαλαίου και Ε.Ε., οι οποίες βασίζονται στις επιδιώξεις τους για την ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων, του νερού, της ενέργειας και οδηγούν σε ενεργειακό παροξυσμό, ενώ ταυτόχρονα εκτινάσσουν τις τιμές της ενέργειας στα ύψη. Ενδεικτικά, προς αυτήν την κατεύθυνση, μέτρα που διευκολύνουν και οχυρώνουν τα σχέδιά τους νομικά είναι το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο πέρασε εν μέσω καραντίνας, προσφέροντας αμέτρητες διευκολύνσεις στις «επενδύσεις», αλλά και η οδηγία της Ε.Ε. που αναφέρει ότι όλες οι περιοχές θα δηλώνονται εν δυνάμει κατάλληλες για επενδύσεις ΑΠΕ και οι αδειοδοτήσεις θα βγαίνουν με fast-track διαδικασίες.
Έτσι, εδραιώνεται ένα νομοθετικό πλαίσιο που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στη διευκόλυνση των σχεδίων για τη λεηλασία της φύσης και των τοπικών κοινωνιών.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τίποτα δεν μας χαρίστηκε· όλα τα κατακτήσαμε με τους αγώνες μας. Είμαστε σίγουροι ότι με πολλούς και πολλές από εσάς έχουμε βρεθεί στις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις ενάντια στα αιολικά και την «πράσινη» ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη και στα χωριά μας. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές στα μοιράσματα και στις εξορμήσεις. Συναντηθήκαμε στις διαδηλώσεις στην πόλη της Καρδίτσας και στο βουνό, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στη λεηλασία και την καταστροφή των Αγράφων. Μαζί πανηγυρίσαμε, όταν μπλοκάραμε τη δημοπρασία δημοτικών δασικών τεμαχίων, για να μην περάσει η αδειοδοτημένη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος για τα αιολικά εργοστάσια. Μαζί βρεθήκαμε στους δρόμους και στα βουνά, για να υπερασπιστούμε τη φύση, τα χωριά και τη ζωή μας από αυτούς που τα ρημάζουν. Μαζί σταθήκαμε στο πλευρό όσων διώκονται γιατί έπραξαν το αυτονόητο, γιατί υπερασπίστηκαν τα Άγραφα από τα αδηφάγα σχέδια κράτους και επενδυτών. Και δικαιωθήκαμε! Μαζί χαρήκαμε και στη νίκη που επισφραγίστηκε με την απόφαση του ΣτΕ, έπειτα από χρόνια πολύμορφων αγώνων του κινήματος για τη σωτηρία των Αγράφων, για το οριστικό μπλοκάρισμα στις επιδιώξεις προς εγκατάσταση αιολικών στην ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας και στο Βοϊδολίβαδο.
Για εμάς τίποτα δεν τελειώνει στην αδειοδότηση ή όχι ενός έργου. Για να μην ξεχνάμε, ο Τύμπανος λεηλατήθηκε χωρίς τις νόμιμες αδειοδοτήσεις. Ωστόσο, στον δίκαιο αγώνα μας υπεράσπισής του, βρεθήκαμε πολλές φορές μπροστά σε πρωτοφανή αστυνομική καταστολή, ενώ στις 5 του Δεκέμβρη και στις 23 του Γενάρη καλούμαστε να ξανακαθίσουμε στα δικαστικά έδρανα της Καρδίτσας… Γιατί για το κράτος και τους μηχανισμούς του, όποιος αντιστέκεται πρέπει να σέρνεται στα δικαστήρια, για να σταματήσει να το κάνει και για να παραδειγματιστούν όλοι οι υπόλοιποι. Δεν μας πτοούν όμως. Θα υπερασπιστούμε και την Καζάρμα.
Το δίκιο του αγώνα μας θα κριθεί στους δρόμους, στις παρεμβάσεις, στις πορείες και στα μπλόκα των έργων.
Καλούμε κάθε σύλλογο, κάθε πολίτη της Καρδίτσας, της περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα και της ευρύτερης περιοχής και όλους τους υπερασπιστές των Αγράφων σε διαρκή επαγρύπνηση και αγώνα, γιατί ήρθε η ώρα να αναμετρηθούμε και πάλι με το κράτος, τους επενδυτές και τους μηχανισμούς τους, για να μην επιτρέψουμε να ισοπεδωθεί ακόμη ένα βουνό των Αγράφων. Για να μπλοκάρουμε τους σχεδιασμούς που φέρνουν την ακρίβεια και θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη από μπετό και παλιοσίδερα, από αποψιλωμένα δάση και ερημωμένα χωριά. Δεν περιμένουμε από κανένα σωτήρα να μας δώσει τη λύση. Ο μόνος δρόμος είναι αυτός του μαζικού και μαχητικού αγώνα. Με εμπιστοσύνη και βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις, με οργάνωση και συντονισμό από τα κάτω, να βρεθούμε στους δρόμους του αγώνα, για να υπερασπιστούμε τα Άγραφα και να μπλοκάρουμε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Καζάρμα και σε κάθε βουνό των Αγράφων .
Σας καλούμε και εμείς στο 2ήμερο Υπεράσπισης των Αγράφων
Τα Άγραφα στο διάβα των αιώνων παρέμειναν ανυπότακτα, απάτητα και ελεύθερα με αγώνες και αντίσταση.
Στον ίδιο δρόμο να βαδίσουμε και εμείς!


Μοιραστείτε το άρθρο