Παρεμπόδιση δημοσιογράφου από αστυνομικούς κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Τη Τρίτη 9 Απριλίου με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, συνέβη ένα περιστατικό σε βάρος δημοσιογράφου, ο οποίος παρότι επέδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, προπηλακίστηκε και του απαγορεύτηκε να προσεγγίσει στο γυμνάσιο της Πολίχνης το οποίο επισκεπτόταν ο πρωθυπουργός.

Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, μέλος της οικείας δημοσιογραφικής Ένωσης Δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΜ-Θ) και πρώην μέλος του δ.σ. της, εν ενεργεία μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας ΠΟΕΣΥ και αναπληρωματικό μέλος του δ.σ. του ΕΔΟΕΑΠ κατήγγειλε το γεγονός στο σωματείου του, όπως και στην ομοσπονδία, ζητώντας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου δημοσιογράφοι να μην παρεμποδίζονται στο έργο τους.

Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος περιγράφει τα πραγματικά περιστατικά στην καταγγελία του:

Φθάνοντας σε απόσταση 150 μέτρων από τον χώρο της; εκδήλωσης, διαπίστωσα πως ήταν αδύνατη η προσέγγιση του χώρου, δεδομένου ότι η περιοχή ήταν αστυνομοκρατούμενη από πολυάριθμο αριθμό αστυνομικών, όλων των επιμέρους σωμάτων (αστυνομία , ΜΑΤ, ειδικοί φρουροί, ασφαλίτες και ειδικές ομάδες της αστυνομίας).

(…) Πέρασα τον πρώτο έλεγχο, όμως μετά από 50 μέτρα, εμφανίστηκαν δύο ένστολοι με γαλάζια περιβολή και μου ζήτησαν ταυτότητα. (…)Προσπάθησα να κινηθώ προς τη συμβατική αστυνομία για να επιδείξω ταυτότητα , όταν ξαφνικά ο ένας εξ αυτών με τα μπλε, με έσπρωξε βίαια, με τρόπο φασιστικό, ταμπουκίζοντάς με. Όπως ήταν φυσικό ακολούθησε ένας έντονος διάλογος, με φωνές και αιτιάσεις από μέρους μου, με αποτέλεσμα να προστρέξουν δύο –τρεις αστυνομικοί προς αποκατάσταση της ηρεμίας. Στη συνέχεια ο ένας ανώτερος της αστυνομίας (ταγματάρχης ), με συνέστησε να ηρεμήσω, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις αν θα περάσω η όχι.

Πέρασαν πέντε, πέρασαν δέκα πέρασαν δεκαπέντε λεπτά μέχρι να αναγκαστώ να ζητήσω εξηγήσεις από κάποιο αστυφύλακα, προς τι αυτή η ανεξήγητη αναμονή. Προθυμοποιήθηκε αυτός να ενημερώσει κάποιο ανώτερο αξιωματικό, κρατώντας την ταυτότητα μου στο χέρι και ακούγοντας τον να λέει επί λέξει: « Είναι εδώ κάποιος, που λέει πως είναι δημοσιογράφος και θέλει να περάσει». Εκνευρισμένος του απαντώ: « Δεν παριστάνω κύριε το δημοσιογράφο, είμαι δημοσιογράφος και κρατάτε στα χέρια σας τη διαπιστευτήρια κάρτα που το επιβεβαιώνει». Ο αστυνομικός επανήλθε σε ελάχιστο χρόνο κατόπιν εντολής, λέγοντας μου πως θα πρέπει να αποχωρήσω, να πάω δηλαδή στο σπίτι μου, διαφορετικά θα πρέπει να με προσαγάγει.

Μοιραστείτε το άρθρο