Κινητοποιήσεις διεθνώς για τη μη έκδοση Ασάνζ στις ΗΠΑ. Μάχη δικαίου ενάντια στη λογική του κράτους

Στις 20-21 Φεβρουαρίου, ένα Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο θα αποφασίσει για την τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ. Δύο δικαστές θα αποφασίσουν αν ο ιδρυτής του Wikileaks θα μπορεί να ασκήσει τελική έφεση ή θα τελειώσει τις μέρες του σε μια αμερικανική φυλακή.

Το μόνο έγκλημα του Ασάνζ  είναι ότι αποκάλυψε μερικά από τα εγκλήματα των ισχυρών αυτής της εποχής. Lèse magesté, όπως αναφέρει στην ανοικτή επιστολή του προς προς την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Christophe Peschoux, από τους πιο έμπειρους ερευνητές στο Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR). Όπως αναφέρει: Οι πόλεμοι της Αμερικής στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού έχουν καταστρέψει εκατομμύρια ζωές και έχουν καταστρέψει αυτές τις χώρες για γενιές. Κανένας δεν διώχθηκε. Αντίθετα, αυτά τα εγκλήματα καλύπτονται ανοιχτά ατιμώρητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο Ασάνζ τιμωρείται επειδή δημοσίευσε στοιχεία για ορισμένα από αυτά.

Ο αγώνας για την ελευθερία του δεν είναι μόνο ένας αγώνας για την απελευθέρωση ενός ανθρώπου. Είναι μια από τις εμβληματικές μάχες της εποχής μας: αυτή του δικαίου ενάντια στη λογική του κράτους. της αλήθειας ενάντια στο ψέμα. Είναι επίσης μία εμβληματική μάχη του χάσματος που διευρύνεται  στην καρδιά των κοινωνιών μας και προετοιμάζει το δρόμο για τις τυραννίες που έρχονται και τις εξεγέρσεις που βουίζουν.

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμυ Κόρμπιν καλεί στις 8:30 π.μ. έξω από τα Βασιλικά Δικαστήρια στις 20 και 21 Φεβρουαρίου για να απαιτήσουν την ελευθερία του Τζούλιαν Ασάνζ. “Υπάρχει μόνο ένα πράγμα για το οποίο είναι ένοχος: να λέει την αλήθεια για τον πόλεμο και τα εγκλήματα της κυβέρνησης…”

Ο Όλιβερ Στόουν εφιστά την προσοχή στις διαδηλώσεις στο Λονδίνο και παγκοσμίως στις 20-21 Φεβρουαρίου καθώς πλησιάζει η τελευταία ακροαματική διαδικασία του Τζούλιαν Ασάνζ στο δικαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Είναι ένας από εμάς, είναι κάτι περισσότερο από αυτό – είναι το συλλογικό συνειδητό μας – αν τον συντρίψουν ένα μέρος του καθενός μας συντρίβεται”.

Στην Αθήνα, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 6μμ -την ώρα της έκβασης της δημόσιας ακρόασης του Τζούλιαν Ασανζ στο Ηνωμένο Βασίλειο- συγκέντρωση, έξω από την Βρετανική Πρεσβεία

Στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Πρωτοβουλία GREECE FOR ASSANGE καλεί έξω από το Βρετανικό Προξενείο στην Θεσσαλονίκη την Τρίτη ώρα 7 μμ τονίζοντας πως  “Εάν φιμωθεί ο Ασσάνζ θα φιμωθούμε όλοι”. Ολόκληρο το κείμενο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας:

Εάν φιμωθεί ο Ασσάνζ θα φιμωθούμε όλοι

Ενόψει  της ακρόασης του Τζούλιαν Ασσάνζ στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου για την πιθανή έκδοσή του στις ΗΠΑ, στις 20 και 21 Φεβρουαρίου, Η Ελληνική Πρωτοβουλία GREECE FOR ASSANGE συνυπογράφει την επισήμανση της Διεθνούς Αμνηστίας για μία «ανατριχιαστική επίδραση» στην παγκόσμια ελευθερία των μέσων ενημέρωσης κι άρα στο δικαίωμα και στην υποχρέωση των πολιτών να μαθαίνουν πράγματα που αφορούν τις ζωές μας.

«Ο κίνδυνος για τους εκδότες και τους ερευνητές δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο κρέμεται από μια λεπτή  ισορροπία. Εάν ο Τζούλιαν Ασάνζ σταλεί στις ΗΠΑ και διωχθεί εκεί, οι παγκόσμιες ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης θα δικαστούν επίσης», δήλωσε η Τζούλια Χολ, εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Αμνηστίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ποινική δικαιοσύνη στην Ευρώπη.

«Οι κατηγορίες έχουν πολιτικά κίνητρα και η παγκόσμια κοινότητα των μέσων ενημέρωσης θα πάρει το μήνυμα ότι δεν είναι ασφαλείς. Το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση σχετικά με το τι κάνουν οι κυβερνήσεις τους στο όνομά τους θα υπονομευθεί βαθιά. Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν τις κατηγορίες βάσει της πράξης κατασκοπείας κατά του Ασάνζ και να τερματίσουν την αυθαίρετη κράτηση του στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Εάν ο Τζούλιαν Ασάνζ χάσει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση, θα κινδυνεύσει να εκδοθεί στις ΗΠΑ και να διωχθεί σύμφωνα με τον νόμο περί κατασκοπείας του 1917, έναν νόμο εν καιρώ πολέμου που ποτέ δεν είχε σκοπό να στοχεύσει το νόμιμο έργο εκδοτών και δημοσιογράφων. Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 175 χρόνια φυλάκιση σε συνθήκες ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την βιολογική και ψυχική του υγεία.

Η δημοσίευση πληροφοριών που είναι προς το δημόσιο συμφέρον αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Προστατεύεται επίσης από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν πρέπει να ποινικοποιείται.

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να εκφοβίσουν και να φιμώσουν τους ερευνητές δημοσιογράφους για την αποκάλυψη κυβερνητικών παραπτωμάτων, όπως η αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου ή άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, πρέπει να σταματήσουν. Πηγές όπως οι νόμιμοι πληροφοριοδότες που εκθέτουν κυβερνητικές αδικοπραγίες σε δημοσιογράφους και εκδότες πρέπει επίσης να είναι ελεύθερες να μοιράζονται πληροφορίες για το δημόσιο συμφέρον. Θα είναι πολύ πιο απρόθυμοι να το πράξουν εάν ο Τζούλιαν Ασσάνζ διωχθεί για συμμετοχή σε νόμιμο δημοσιογραφικό έργο.

Είναι μία Παγκόσμια απειλή για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Εάν εκδοθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ, θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να στοχεύσει εκδότες έκδοσης και δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά των ΗΠΑ δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ελευθεροτυπία και την δυνατότητα ουσιαστικής ενημέρωσης. Η Ελληνική Πρωτοβουλία για τον Ασσανζ καλεί να πλαισιώσουμε την συγκέντρωση έξω από το Βρετανικό Προξενείο στην Θεσσαλονίκη την Τρίτη ώρα 7 μμ και να διακινήσει την Διεθνή Ημέρα Δράσης στα Κοινωνικά Δίκτυα ή με όποιον άλλον τρόπο μπορεί.

Εάν φιμωθεί ο Ασσανζ θα φιμωθούμε όλοι.

Ελληνική Πρωτοβουλία GREECE FOR ASSANGE

Μοιραστείτε το άρθρο