Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, επιχειρηματικοί ομίλοι και fund για τις σχολές

Κείμενο που δημοσιεύτηκε από τη σελίδα Διά Πυρός, όσον αφορά τη συστηματική παραπληροφόρηση σχετικά με την υποτιθέμενη ίδρυση “μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών”, όπως επιμένουν ψευδώς από την κυβέρνηση να ορίζουν, σχολών και πανεπιστημίων.  Funds, επιχειρηματικοί όμιλοι και ιδιωτικά κερδοσκοπικά ιδρύματα προ των πυλών.

Την ώρα που ξεκινά η 6η κατά σειρά εβδομάδα φοιτητικών καταλήψεων και ενώ η πάλη σύσσωμου του φοιτητικού κινήματος μαίνεται με αμείωτους ρυθμούς, με τις τελευταίες κινητοποιήσεις να το επιβεβαιώνουν, η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, σε σχέση τόσο με το χαρακτήρα και την ποιότητα του δημόσιου πανεπιστημίου, όσο και γενικότερα με την ίδρυση των «μη κρατικών» πανεπιστημίων.
Το σχέδιο για την διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως όλα δείχνουν, υλοποιείται υπό τις επιταγές συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων που επιθυμούν την εμπορευματοποίηση της δημόσιας παιδείας για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων τους.
Πρώτο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φαίνεται να είναι το γνωστό αμερικανικό hedge fund CVC Capital Partners, που ελέγχει τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας έχοντας εξαγοράσει 6 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και το οποίο κατέχει το 10% της ΔΕΗ μέσω ΑΜΚ.
Σύμφωνα με έρευνες, τον εν λόγω fund φαίνεται να έχει ήδη συζητήσει με την Κυβέρνηση για την δημιουργία της πρώτης ιδιωτικής σχολής Ιατρικής στην Ελλάδα, η οποία θα αποτελεί ουσιαστικά παράρτημα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας της Κύπρου (UNIC).
Ήδη από τον περασμένο Αύγουστου, τόσο ελληνικά, όσο και κυπριακά ΜΜΕ δημοσίευσαν την είδηση της συμφωνίας μεταξύ του UNIC και του CVC Capital Partners για τη σύσταση κοινοπραξίας με αντικείμενο την προοπτική λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος Ιατρικής Σχολής στην Ελλάδα, μέσω κάποιας θυγατρικής που φαίνεται να είναι η Lamda Development. Ο εν λόγω όμιλος εδώ στην Ελλάδα ελέγχει 6 μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες (Υγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, Creta Inter Clinic), με αποτέλεσμα να αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο στον χώρο της υγείας, ενώ φαίνεται να κινείται και στην εξαγορά και άλλων ομίλων και κλάδων, όπως της ενέργειας, των καταναλωτικών αγαθών κ.α.
Καμία εντύπωση ωστόσο δεν προκαλούν αυτές οι αποκαλύψεις. Πλήρως σύμφωνη και με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, η πολιτική στρατηγική της Κυβέρνησης, η πολιτική δηλαδή των ιδιωτικοποιήσεων, επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά. Πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο σχέδιο, που στόχο έχει την υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, την περαιτέρω επιχειρηματοποίηση τους και το άνοιγμα τους στην αγορά εργασίας. Να γίνει δηλαδή η παιδεία, ένα ακόμα προϊόν προς κατανάλωση για λίγους και εκλεκτούς.
Οι συνεχιζόμενες όμως αγωνιστικές αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, οι κλιμακούμενες κινητοποιήσεις τους και η άρνηση τους να υποταχθούν στα σχέδια του αστικού κράτους και του κεφαλαίου, είναι ένα πρώτο ανάχωμα απέναντι σε αυτή την σχεδιαστική αστική πολιτική. Τα δίκαια αιτήματά τους και ο δίκαιος αγώνας τους έχουν αγκαλιαστεί ήδη από την πλειοψηφία της εργατικής τάξης, η οποία βρίσκεται και παλεύει στο πλευρό τους ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων. Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, ενώ όσο ο αγώνας συνεχίζεται η πάλη για ένα καλύτερο αύριο παραμένει ζωντανή.
Μοιραστείτε το άρθρο