Μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα και εργατικά δικαιώματα

Εκδήλωση: «Μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα και εργατικά δικαιώματα»

 

Δυο δεκαετίες σχεδόν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση και πριν εφαρμοστούν οι μνημονιακές πολιτικές με τις οποίες διαλύθηκαν εργατικά δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί με πολύ σκληρούς αγώνες, οι μετανάστες/μετανάστριες εργάτες/εργάτριες υπήρξαν τα πρώτα θύματα ανάλογων εργοδοτικών και κρατικών πολιτικών, οι οποίες γενικεύτηκαν με τα μνημόνια εναντίον ολόκληρης της εργατικής τάξης.

Από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90 και μέχρι σήμερα, οι μετανάστες/μετανάστριες αποτέλεσαν και αποτελούν το πιο σκληρά χτυπημένο τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας, εκείνο το τμήμα που βίωσε και συνεχίζει να βιώνει με την μεγαλύτερη ένταση πολλαπλές μορφές καταπίεσης και εκμετάλλευσης, στέρησης δικαιωμάτων και ανασφάλειας, ρατσιστικών διακρίσεων και ρατσιστικής βίας.

Σήμερα η ρατσιστική κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία υπερηφανεύεται για τα κλειστά σύνορα, τις επαναπροωθήσεις και τα ναυάγια με τις εκατοντάδες θύματα πρόσφυγες/μετανάστες, ψήφισε ένα νέο νόμο σχετικά με τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα ή όσων θελήσουν να έρθουν. Πρόκειται για ένα νόμο, ο οποίος, σύμφωνα με τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης, είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των συμφερόντων των Ελλήνων εργοδοτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών.

Για τις εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και μετανάστριες που ζουν στη χώρα (οι περισσότεροι/ες απ’ αυτούς/ές για πάρα πολλά χρόνια) κανένα απ’ τα προβλήματά τους δεν έχει λυθεί. Μέσα στις συνθήκες διαρκούς επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης της εργατικής τάξης, συνεχίζουν να βιώνουν τις πιο σκληρές συνθήκες εργοδοτικής και κρατικής αυθαιρεσίας: χαμηλότεροι μισθοί, ανασφάλιστη εργασία, στέρηση και των πιο βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, προβλήματα συνταξιοδότησης.

Για τα προβλήματα αυτά

Η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 7:30 μ.μ., με θέμα: “Μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα και εργατικά δικαιώματα”.

Θα μιλήσουν:

ο Αποστόλης Καψάλης, επίκουρος καθηγητής Παντείου

η Ερσίλντα Μάρρα, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλβανών Μεταναστών και Αλληλέγγυων, μεταφράστρια.

Μοιραστείτε το άρθρο