«Έμφυλες οπτικές στον δημόσιο χώρο» – εκδήλωση 9/2 19:30 Στέκι Μεταναστ(ρι)ών

9/2, Εκδήλωση: «Έμφυλες οπτικές στον δημόσιο χώρο»

🟣 Τα δημοτικά σχήματα «Η Πόλη Ανάποδα» (Δήμος Θεσσαλονίκης) και «Η Πόλη Αλλιώς» (Δήμος Νεάπολης-Συκεών) συνδιοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Έμφυλες οπτικές στον δημόσιο χώρο: προς μια καλύτερη, δικαιότερη, συμπεριληπτική και δημιουργική συμβίωση».

Η εκδήλωση αυτή έρχεται να εμβαθύνει τη γνώση και την κατανόησή μας πάνω σε ζητήματα αστικού σχεδιασμού. Οι σύγχρονες πόλεις είναι φτιαγμένες από άντρες για άντρες. Εξυπηρετούν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα την οικονομική δραστηριότητα και την παραγωγή αφήνοντας στο περιθώριο του σπιτιού και της ιδιωτικής σφαίρας όλες τις δραστηριότητες αναπαραγωγής, όλες εκείνες δηλαδή τις καθημερινές δουλειές που βαραίνουν ως επί των πλείστων τις γυναίκες της Θεσσαλονίκης, όπως η φροντίδα παιδιών κι ηλικιωμένων. Το αστικό πεδίο της Θεσσαλονίκης είναι αφιλόξενο κι εχθρικό για τις γυναίκες, τα παιδιά και κάθε άτομο με κινητικά προβλήματα: ελλιπής φωτισμός, στάσεις λεωφορείων σε ερημιές, έλλειψη χώρων αναψυχής, άθλησης και παιχνιδιού, ελάχιστα και στενά πεζοδρόμια, απροσπέλαστα για καρότσια και αναπηρικά αμαξίδια.

🎙 Στην εκδήλωση θα γίνουν δύο ομιλίες από τις Χάρις Χριστοδούλου, αρχιτέκτονισσα – πολεοδόμο, αν. καθηγήτρια ΑΠΘ με τίτλο «Φεμινιστική Πόλη / Πόλη Φροντίδας» και Έλλη Παπαστεργίου, μηχανικό χωροταξίας και ανάπτυξης, υπ. διδακτόρισσα του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ με τίτλο «Gender and the City: Για ποιους σχεδιάστηκαν οι σύγχρονες πόλεις;», ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση για το πώς τα αριστερά ριζοσπαστικά δημοτικά σχήματα μπορούν να παρεμβαίνουν με δράσεις και προτάσεις προς τις διοικήσεις των δήμων ώστε να γίνει η Θεσσαλονίκη μια δικαιότερη και συμπεριληπτικότερη πόλη που θα μας χωρά όλες και όλα.

🎉 Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει fem party –🎤 only women voices

🦽🦼 Ο χώρος της εκδήλωσης είναι προσβάσιμος σε κινητικά ανάπηρα άτομα και υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος WC. Επισημαίνεται ότι στην είσοδο του κτιρίου υπάρχει ένα μικρό σκαλοπάτι (<10εκ. ύψος) το οποίο κάποια αμαξίδια μπορεί να χρειάζονται υποβοήθηση για να το ανέβουν. Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια για την πρόσβαση στο κτίριο, καλέστε μας εκείνη την ώρα στο 6945944962 (Μαρία).

Facebook event

Μοιραστείτε το άρθρο