Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης αρνήθηκε να συζητήσει ψηφίσματα για ιδιωτικά πανεπιστήμια και γάμο ομόφυλων

Για τον αποκλεισμό ψηφισμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε, μεταξύ άλλων, μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη εκ μέρους του Προεδρείου και της πλειοψηφίας.

Οι παρατάξεις «Θεσσαλονίκη για Όλους» και «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσαν προς το σώμα, εγκαίρως και τηρώντας τη διαδικασία, δύο ψηφίσματα, για τον γάμο των ομόφυλων και τους αγώνες των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αντίστοιχα. Πρόκειται προφανώς για δυο κομβικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία της πόλης και το Δημοτικό Συμβούλιο, ως εκλεγμένο δημοκρατικό όργανο, μπορεί και οφείλει να τα συζητήσει και να πάρει θέση, όποια και να είναι αυτή. Ως Πόλη Ανάποδα, παρεμπιπτόντως, θα στηρίζαμε και τα δύο ψηφίσματα, ακόμα κι αν δεν καλυπτόμασταν πολιτικά από το περιεχόμενό τους, όπως κάνουμε πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Η κατάθεση ψηφισμάτων αποτελεί μια πάγια και αναγκαία πρακτική σε όλα τα δημοτικά συμβούλια, που καμία ως τώρα διοίκηση δεν επιχείρησε να εμποδίσει. Εχθές ωστόσο, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σπύρος Βούγιας, ζήτησε το ψήφισμα για το γάμο των ομόφυλων να μη συζητηθεί και να μην τεθεί σε ψηφοφορία, με τη δικαιολογία ότι τα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία. Η αιτιολόγηση αυτή είναι προφανώς έωλη: η τοποθέτηση ενός σώματος για αυτό το ζήτημα δεν είναι δημοψήφισμα, δεν θα αποδώσει ή θα στερήσει κάποιο δικαίωμα από τη μειοψηφία, αλλά θα αποτελούσε μια -ενδεχόμενη- έκφραση υποστήριξης. Πίσω βέβαια από την άσχετη αυτή δικαιολογία, βρισκόταν η αμηχανία της πλειοψηφίας, όπως και ορισμένων συμβούλων του κ. Ζέρβα, οι οποίοι ήθελαν να αποφύγουν να τοποθετηθούν δημόσια για το θέμα, για να μη δυσαρεστήσουν μερίδα του κοινού τους.

Αυτός ακριβώς όμως είναι και ένας από τους στόχους της διαδικασίας των ψηφισμάτων: να εκθέσει δημόσια και δημοκρατικά τις απόψεις όλων των παρατάξεων στο κοινό της πόλης, για να μπορεί αυτό να τους κρίνει. Αν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας πιστεύουν ότι το ΔΣ δεν πρέπει να πάρει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα, μπορούσαν απλά να καταψηφίσουν ή να ψηφίσουν λευκό, όπως έκανε πάντα ως τώρα η όποια πλειοψηφία. Ο χειρισμός του προεδρείου να αποφύγει την ψηφοφορία, ώστε να μην τους φέρει σε δύσκολη θέση, είναι αντιδημοκρατικός και δημιουργεί κακό προηγούμενο.

Δυστυχώς μάλιστα, αυτό αποδείχθηκε ήδη στην ίδια συνεδρίαση, όταν αμέσως μετά η πλειοψηφία ψήφισε επίσης να αποσυρθεί και το δεύτερο ψήφισμα, αυτό για τα πανεπιστήμια, χωρίς προφανώς εδώ να τίθεται αντίστοιχο ζήτημα «δικαιωμάτων». Απλά, ήθελαν να αποφύγουν να πάρουν μια θέση που είτε θα δυσαρεστούσε την κυβέρνηση είτε θα τους έφερνε απέναντι από την μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών/τριων και των καθηγητών/τριων που αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Καλούμε τη διοίκηση και το προεδρείο να το σκεφτεί ξανά και να αποφύγει από εδώ και πέρα την επικίνδυνη και αντιδημοκρατική αυτή τακτική. Όλοι και όλες οι σύμβουλοι είναι εκλεγμένοι/ες εκπρόσωποι της πόλης και έχουν όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να καταθέτουν προτάσεις και ψηφίσματα που απηχούν τα αιτήματα και τις ανάγκες των κατοίκων. Καμία πλειοψηφία δεν έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει και να κόβει τις όποιες προτάσεις εκ των προτέρων, πόσο μάλλον όταν στηρίζεται σε ένα καλπονοθευτικό νόμο, που έδωσε το 60% των συμβούλων στο 25% των ψήφων. Η πόλη μας δικαιούται να έχει ένα συμβούλιο ελεύθερο να συζητά και να αποφασίζει για όλα.

1/2

Μοιραστείτε το άρθρο