Δυναμώνει το κύμα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, νέες καταλήψεις και διαδηλώσεις, Πέμπτη 1/2

Τέταρτη βδομάδα κινητοποιήσεων φοιτητικών συλλόγων, πανεπιστημιακών και εργαζομένων, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα, τις συκοφαντίες των συστημικών μμε, τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και την απειλή της τηλε-εξεταστικής. Μετά τις μαζικές συνελεύσεις των φοιτητ(ρι)ών και τη συνέχιση των καταλήψεων, νέες διαδηλώσεις σε πολλες πόλεις. ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ…

ΑΘΗΝΑ: 12:00 Προπύλαια
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12:00 Καμάρα
ΠΑΤΡΑ: 11:30 Κατάληψη Παραρτήματος – 12:00 Πλ. Βασ. Γεωργίου Α’
ΓΙΑΝΝΕΝΑ: 12:00 Περφέρεια Ηπείρου
ΡΕΘΥΜΝΟ: 12:00 Δημαρχείο
ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 13:00 Πλ. Ελευθερίας


ΑΘΗΝΑ: 12:00 Προπύλαια

Πανεκπαιδευτική πορεία

Συμμετοχή στην Πανεκπαιδευτική πορεία Πέμπτη 1/2

Ελευθεριακό Σχήμα Παντείου

Στηρίζουμε την κινητοποίηση τη Πέμπτη στις 1/2 12:00 στα Προπύλαια Επιδιώκουμε την οριζόντια διαχείριση του Πανεπιστημίου από τα ίδια τα φοιτητικά υποκείμενα. Την εξαφάνιση κάθε μορφής ιεραρχίας από την καθημερινότητα, την κοινωνία, τα Πανεπιστήμιά μας. Αγωνιζόμαστε μέσα από τις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου μας, επιδιώκουμε διαρκώς καταλήψεις, διαδηλώσεις, και συγκρούσεις στους δρόμους. ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ! ΑΣΥΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ!

Ενάντια στο Νέο Νομοσχέδιο και την Εκπαιδευτική Αναδιάρθρωση – Για το Πανεπιστήμιο της Κοινωνίας

Για εμάς, το πανεπιστήμιο δεν αποτελεί έναν χώρο ξεκομμένο από την κοινωνία. Οι δομές που γεννούν και υποστηρίζουν τις διάφορες μορφές καταπίεσης και ιεραρχίας, δρουν και εντός του πανεπιστημίου, και επηρεάζουν τη ζωή του μέσου φοιτητή. Αναγνωρίζουμε την καταπίεση του κάθε φοιτητικού υποκειμένου στον χώρο του Πανεπιστημίου ως επιγέννημα της ευρύτερης κοινωνικής καταπίεσης που βιώνουμε. Γι’ αυτό επιδιώκουμε τη σύνδεση των αγώνων μέσα και έξω απ’ τα πανεπιστήμια με πόλο και κέντρο των αγώνων αυτών να είναι οι σχολές. Οι ανέκαθεν δηλαδή χώροι πολιτικοποίησης και διακίνησης ιδεών, χώροι απελευθέρωσης του πνεύματος και ερμηνείας της κοινωνίας και του κόσμου. Χώροι διεκδικήσεων που διατήρησαν τα προαναφερθέντα τους χαρακτηριστικά μέσα από συνεχείς και επίμονους αγώνες. Το άσυλο δεν σχετίζεται με κανενός είδους θεσμική παραχώρηση, αλλά ρίζωσε στις συνειδήσεις των φοτητ(ρι)ών και της κοινωνίας μέσα από τη συνεχή και επίμονη υπεράσπισή του. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσουμε να συγκρουόμαστε ενάντια σε κάθε κρατικό και κεφαλαιοκρατικό συμφέρον έρχεται να εξυπηρετήσει η εκπαιδευτική αναδιάρθωση -και όχι μόνο η εκπαιδευτική- . Ενάντια σε εμπορευματοποίηση και εντατικοποίηση, ενάντια σε κάθε μέσο φύμωσης, αποπνευματικοποίησης και αδρανοποίησης των φοιτητών όπως και ενάντια σε κάθε είδους φραγμό, πόσο μάλλον εκείνους που αφορούν το κοινό αγαθό της παιδείας, της μόρφωσης, και της εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό αγωνιζόμαστε και θα αγωνιστούμε κατά της αναθεώρησης του Άρθρου 16, που δεν αποτελεί παρά το επιστέγασμα μίας σειράς πολλαπλών μεταρρυθμίσεων και υπουργικών αποφάσεων. Όχι φυσικά υπερασπιζόμενοι την διαχείριση της εκπαίδευσης από το Κράτος, αλλά επειδή αντιλαμβανόμαστε την παιδεία ως κοινό αγαθό, η οποία επιβάλλεται να αποτελεί αντικείμενο κοινής διαχείρισης, με σκοπό την συμβολή και την πρόσβαση όλων μας σε αυτή. Γι’ αυτό και ο αγώνας μας για την αναδιάρθρωση δεν υιοθετεί χαρακτηριστικά συντεχνειακά, δεν στοχεύει σε καμία επιμέρους κατάκτηση, αλλά αποσκοπεί στο να αντλήσει τη μοναδική πολιτική υπεραξία που μπορεί εν προκειμένω να αντλήσει: τη διαμόρφωση συνειδήσεων αφυπνισμένων και απελευθερωμένων. Με την ίδια λογική, τον συνδικαλισμό τον αντιλαμβανόμαστε ως ένα μόνο μέσο και κάθε συνδικαλιστική κατάκτηση νοηματοδοτείται από την πολιτική της κατεύθυνση και τη σχέση της με τους μετέπειτα αγώνες μας. Το φοιτητικό κίνημα δεν ανταποκρίνεται απλώς στην απειλή της κοινωνίας από το Κράτος και το Κεφάλαιο, αλλά τα υποστηρίζει και το ίδιο, όπως αμέτρητες φορές έχει αποδείξει, μέσα από τις συντεχνιακές λογικές του, και την ιεραρχία των κομματικών μηχανισμών.

Επιδιώκουμε την οριζόντια διαχείριση του Πανεπιστημίου από τα ίδια τα φοιτητικά υποκείμενα. Την εξαφάνιση κάθε μορφής ιεραρχίας από την καθημερινότητα, την κοινωνία, τα Πανεπιστήμιά μας. Αγωνιζόμαστε μέσα από τις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου μας, επιδιώκουμε διαρκώς καταλήψεις, διαδηλώσεις, και συγκρούσεις στους δρόμους.

Στηρίζουμε την κινητοποίηση τη Πέμπτη στις 1/2 12:00 στα Προπύλαια

ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΑΣΥΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ


Γενική συνέλευση στη ΣΕΤ του ΠΑΔΑ.

Πάνω από εκατό άτομα συμμετείχαν και ψήφισαν το αγωνιστικό πλαίσιο.

Πενθήμερη κατάληψη της σχολής

Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική διαδήλωση την Πέμπτη και την επόμενη Πέμπτη πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Συντονισμό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων μετά την πορεία

Συμμετοχή στην απεργιακή 8 Μάρτη


Αφίσα καλέσματος στις εβδομαδιαίες δράσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

post image

Αφίσα καλέσματος στις εβδομαδιαίες δράσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ…ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16

με πορείες, καταλήψεις, συγκρούσεις, συνελεύσεις

• Τετάρτη 31/01 / 17:00 / Ανοιχτή συνέλευση στο Πολυτεχνείο, συγκρότημα Πατησίων

• Πέμπτη 01/02 / 12:00 / Πανεκπαιδευτική πορεία στα Προπύλαια

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας


Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας

Νέο Νομοσχέδιο – Η ιδιωτική πρωτοβουλία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η νέα χρονιά μας βρίσκει αντιμέτωπες/ους/α με μια επιχειρούμενη αντιδραστική τομή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» το οποίο προβλέπει με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων παρακάμπτοντας κατά βούληση το Σύνταγμα και προδιαγράφοντας το δρόμο της πλήρους λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ιδιωτικά και επιχειρηματικά κριτήρια,. Εν ολίγοις τη μετατροπή του δημοσίου αγαθού της παιδείας σε εμπόρευμα, που όποιος πληρώνει θα λαμβάνει.

Η υποβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου

Όπως συνέβη με κάθε προηγούμενη ιδιωτικοποίηση δημόσιας δομής (βλπ. μετακινήσεις, ρεύμα, τηλεπικοινωνίες κλπ), η διαρκής στοχευμένη υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων αξιοποιείται ως επωδός για την επιβολή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Η έκθεση του ΕΜΠ είναι αποκαλυπτική: 63% μείωση προϋπολογισμού και 36% μείωση καθηγητικού προσωπικού την τελευταία 15ετία. Τα Ερευνητικά Κέντρα, στα οποία έχει ταχύτερα προχωρήσει ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, είναι ενδεικτικές περιπτώσεις κατακερματισμού της ερευνητικής παραγωγής και των εργασιακών σχέσεων (κάθε ΔΣ/εσωτερικός κανονισμός ορίζει διαφορετικούς όρους εργασίας κ.α.) και φυσικά δε θα μείνουν ανεπηρέαστα από τις εξελίξεις. Βλέποντας την ιστορία να επαναλαμβάνεται, το σενάριο ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ θα σημάνει περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων μέσω διδάκτρων, συνεργασιών με εταιρείες, ξεπούλημα υποδομών κοκ. Φαινόμενα που ήδη βιώνουμε και γνωρίζουμε πως οξύνουν τους ταξικούς φραγμούς ως προς την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τις απορρυθμισμένες εργασιακές συνθήκες, την επισφάλεια της προοπτικής να εργαστούμε με σταθερούς και αξιοπρεπείς όρους στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον, σ΄ένα περιβάλλον γενικότερης έκπτωσης της ποιότητας της παραγόμενης γνώσης και έρευνας υπό την πίεση της παραγωγής δημοσιεύσεων και πατεντών, είναι ορατός ο κίνδυνος πλήρους ευτελισμού της επιστημονικής ακεραιότητας στο βωμό της “πώλησης” πτυχίων και των αξιολογήσεων.

Αγώνας για ένα Δημόσιο & Δωρεάν σύστημα Εκπαίδευσης και Έρευνας

Δύο κόσμοι βρίσκονται σε σύγκρουση· Αυτός της Κυβέρνησης, ΕΕ, ΟΟΣΑ και επιχειρηματιών της εκπαίδευσης οι οποίοι μέσα από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ολοκληρώνουν το σχέδιο για μετατροπή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε νέο πεδίο κερδοφορίας. Και ο δικός μας, που οραματιζόμαστε και διεκδικούμε μια Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση και Έρευνα, προσβάσιμη σε όλο το λαο και στις υπηρεσίες των κοινωνικών αναγκών. Έχουμε χρέος ως ερευνητές/τριες και εργαζόμενα, από κοινού με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους εργαζομένων του πανεπιστημίου αλλά και όλη την κοινωνία να αντιπαλέψουμε τόσο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και την επιχειρηματική ανασυγκρότηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Εντάσσουμε τις καθημερινές μάχες (ζητήματα συμβάσεων υποτροφιών, προβλήματα υποδομών κοκ), ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας μας στον ευρύτερο αγώνα για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο.

 • Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις ΦΣ και φορέων με προκήρυξη απεργίας αυτήν την Πέμπτη 1/2
 • Συμμετέχουμε στα Συντονιστικά Γενικών Συνελεύσεων ΦΣ και φορέων για την κλιμάκωση του αγώνα και καλούμε σε επόμενη Γενική Συνέλευση ΣΕΡΕΤΕ το Σάββατο 3/2 στη Νομική Σχολ΄ή (Αμφ. 1) στη 13.00
 • Καμία σκέψη για διαδικτυακά μαθήματα και εξετάσεις σε κατειλημμένες σχολές

ΣΕΡΕΤΕ


ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1/2 ΣΤΙΣ 12:00 ΜΜ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΝΤΡΩΣΕΙΣ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ – ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΠΟΡΕΙΕΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΓΕΝΙΚΕΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητ(ρι)ών Αθήνας

Αναρχική Φοιτητική Συλλογικότητα KURO SIWO

Τέρμινο – Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Βόλου

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere

Αντιεξουσιαστική Πρωτοβουλία Φοιτητ(ρι)ών Π.Κ Api Nere


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1/2/24 ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Ο Σύλλογος σπουδαστών/-τριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου αποφάσισε ομόφωνα αποχή από τα μαθήματα την Πέμπτη 1/2/2024, για να συμμετέχει στο συλλαλητήριο που κάνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στις 12.00 στα Προπύλαια.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους φοιτητές/-τριες, τους υπόλοιπους σπουδαστές/-τριες στις σχολές εκπαίδευσης και κατάρτισης, κατά της ισοπέδωσης της αξίας των πτυχίων τους.

Να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που στοχεύει στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της παιδείας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φοιτητές και φοιτήτριες που δέχτηκαν επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις στο ΕΜΠ και καταδικάζουμε την καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Διεκδικούμε:
-Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!
-Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια
-Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές!
-Να καταργηθεί η ΕΒΕ!
-Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα όχι διαβατήρια για ανεργία – μετανάστευση!
-Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.
-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για αξιοπρεπείς και ανθρώπινες σπουδές!
-Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων

Σύλλογος Σπουδαστών/τριών της Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου


ΣΣΠ: 1/2 – Όλοι στις διαδηλώσεις

ΑΘΗΝΑ: 12:00 μμ, Προπύλαια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12:00 μμ, Καμάρα.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 12:00 πμ, Περιφέρεια.

ΠΑΤΡΑ: 12:30 πμ, Πλατεία Γεωργίου.

Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ)


Ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας στις 28/1/2024

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στην οποία συμμετέχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι περισσότερων από 120 σχολείων της Αττικής (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Γυμνασίων, Μουσικών και Καλλιτεχνικών, Πρότυπων και Πειραματικών) πραγματοποίησε ακόμα μία ανοιχτή συνεδρίαση ώστε να εκτιμηθεί η πορεία των μεγάλων μαθητικών- φοιτητικών αγώνων που εξελίσσονται, να συζητηθούν τα συμπεράσματα που βγάζουμε, να αποφασίσουμε ποια θα είναι η συνέχεια του αγώνα μας.

Είμαστε πολλοί και γινόμαστε περισσότεροι

Είμαστε υπερήφανοι για τα πάνω από 300 σχολεία της Αττικής που πήραν αγωνιστικές αποφάσεις τις προηγούμενες 3 εβδομάδες, με καταλήψεις, αποχές και συμμετοχή στα συλλαλητήρια, μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις και τις αποφάσεις των 15μελών συμβουλίων.
Χιλιάδες μαθητές φωνάξαμε ότι δεν θέλουμε να γίνει η αδικία νόμος, ότι δεν θέλουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν θέλουμε τριπλές πανελλαδικές με το εθνικό απολυτήριο. Ενώσαμε τη φωνή μας με τους φοιτητές, τους καθηγητές μας και τους γονείς μας. Τα αιτήματά μας στηρίζει η πλειοψηφία του λαού, κόντρα στην Κυβέρνηση και το Υπουργείο.
Αυτές τις ημέρες συνεδρίασαν ή δημιουργήθηκαν πολλές τοπικές συντονιστικές επιτροπές μαθητών όπου μπήκαν ακόμα περισσότερα σχολεία! Έγιναν με επιτυχία τοπικές πορείες όπως στην Πετρούπολη, την Ελευσίνα, τη Νίκαια, τον Κορυδαλλό, τον Πειραιά και αλλού. Θέλουμε όλα τα σχολεία να μπουν στις τοπικές συντονιστικές. Θέλουμε ακόμα περισσότεροι εκπρόσωποι σχολείων να συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Θέλουμε να γίνουν ακόμα περισσότερες τοπικές δράσεις και πορείες.
Να γίνονται όλο και πιο πολλοί όσοι παλεύουν για ένα καλύτερο σχολείο, όσοι δεν κοιτάνε μόνο την πάρτη τους, δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε όποιον το χρειάζεται, πάνε κόντρα στο μπούλινγκ, το φασισμό και τον ρατσισμό, όσοι υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας και τους ενδιαφέρει να παλέψουμε για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα και όχι χειρότερα.

Το δίκαιο είναι με το μέρος μας

Έναν μήνα τώρα έχει αποδειχτεί ότι έχουμε δίκιο γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντήσει σε κανένα από τα επιχειρήματά μας. Όπως τα ιδιωτικά σχολεία και νοσοκομεία δεν βοήθησαν να αναβαθμιστούν τα δημόσια αλλά τα οδήγησαν σε χειρότερη κατάσταση, έτσι θα γίνει και με τα πανεπιστήμια. Αν τους ενδιέφερε η Παιδεία, θα έκαναν αυτά που τους λέμε τόσα χρόνια για να βελτιωθεί το σχολείο μας. Αύξηση χρηματοδότησης, πρόσληψη καθηγητών, κατάργηση ΕΒΕ και τράπεζας θεμάτων, δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία αντί για φροντιστήρια, σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, σχολείο δημιουργικό και όχι εξεταστικό κέντρο μέσα στο άγχος και την παπαγαλία.

Άδικο είναι να καταργηθεί ο ενιαίος τρόπος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Άλλος να μπαίνει απλά και μόνο με τα λεφτά της οικογένειάς του και να αγοράζει όποιο πτυχίο θέλει. Ενώ, άλλος να περνάει τον εξεταστικό μαραθώνιο με συνυπολογισμό βαθμού και στις 3 τάξεις του Λυκείου (δηλαδή εθνικό απολυτήριο που θα μετράει για να μπεις στο πανεπιστήμιο) και αν τα καταφέρει τότε να μπαίνει στο ακόμα πιο υποβαθμισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο. Μόνο οι αλυσίδες φροντιστηρίων, οι έμποροι πτυχίων και οι πλούσιοι χαίρονται με αυτό που πάτε να φέρετε!

Άδικο είναι να μην ακούτε τα αιτήματά μας. Άδικο είναι η Παιδεία να είναι εμπόρευμα για όποιον έχει λεφτά και όχι αγαθό για όλους.

Είμαστε ήδη νικητές (#kalomina)

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι το Γενάρη τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα είναι νόμος του κράτους. Όμως εξαιτίας των αγώνων μας το νομοσχέδιο δεν έχει καν κατατεθεί ακόμα, κι έχουμε Φεβρουάριο. Το ίδιο και με το εθνικό απολυτήριο που το ανακοίνωσαν τον Αύγουστο ως βασικό κομμάτι του προγράμματος της νέας κυβέρνησης και τώρα λένε στα κανάλια ότι δήθεν είναι fakenews της Συντονιστικής…. Τους έχουμε χαλάσει τα σχέδια! Αυτό αποδεικνύει ότι οι αγώνες μας έχουν αποτέλεσμα αρκεί να είναι μαζικοί, οργανωμένοι και με σωστά αιτήματα.
Στην αρχή προσπάθησαν να μας πιάσουν στον ύπνο μέσα στις γιορτές. Δεν τους πέρασε και με το που άνοιξαν τα σχολεία οργανώσαμε κύμα συνελεύσεων, καταλήψεων και πορείες.
Μετά προσπάθησαν να μας εξαφανίσουν, αλλά κάναμε τόση φασαρία που αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι γίνεται ένας μεγάλος μαθητικός αγώνας, μαζί με τους φοιτητές και τους καθηγητές. Ήθελαν να μην κατέβουμε στην πορεία και για αυτό ξαφνικά κάθε Πέμπτη όλα τα σχολεία έβαζαν περίπατο! Αλλά ούτε αυτό τους πέρασε.
Μετά προσπάθησαν να μας δυσφημίσουν, να πουν ότι το κάνουμε για χαβαλέ, ότι κλείνουν τα σχολεία ένα- δυο άτομα, ότι γίνονται ζημιές στις καταλήψεις. Δεν τους πέρασε γιατί στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων υπήρχαν αποφάσεις συνελεύσεων και 15μελών, προστατεύαμε τις καταλήψεις από εξωσχολικούς, στο δρόμο είμασταν χιλιάδες, τα αιτήματά μας κολλήθηκαν σχεδόν σε όλα τα σχολεία, τα έμαθαν όλοι και ήταν σωστά και δίκαια.
Μετά προσπάθησαν να μας φοβίσουν. Άρχισαν οι απειλές. Διευθυντές τσιράκια της κυβέρνησης και κάποιοι καθηγητές άρχισαν να λένε στους γονείς μας ότι θα γίνουν μηνύσεις εναντίον όποιου μαθητή παλεύει για ένα καλύτερο σχολείο. Ότι θα μας βάλουν αποβολές. Κάπου κάλεσαν την αστυνομία για να φοβηθούμε, στους Αμπελόκηπους έγιναν 6 προσαγωγές μαθητών που έκαναν κατάληψη με βάση την απόφαση του 15μελούς. Το Υπουργείο έστειλε εντολή να γίνει webex για να μας εμποδίσουν να κατέβουμε στο δρόμο με τις τηλεαπουσίες. Ευτυχώς πολλοί καθηγητές δεν έγιναν τσιράκια και δεν το έκαναν. Έλεγαν και λένε ότι η κατάληψη είναι παράνομη, ενώ έχουμε δημοκρατική απόφαση της πλειοψηφίας για να γίνει, κι ενώ δεν λένε ότι παράνομα είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που το άρθρο 16 του Συντάγματος της Ελλάδας τα απαγορεύει. Όμως δεν μασήσαμε! Πήραμε δύναμη ο ένας από τον άλλον και συνεχίσαμε! Και μπράβο μας!

Θα συνεχίσουμε ενωμένοι και δυνατοί!

Παλεύουμε για ένα καλύτερο σχολείο που θα μας μορφώνει ολόπλευρα, θα το αγαπάμε και δεν θα μας γεμίζει άγχος και παπαγαλία. Αντί για αυτό, θέλουν να κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη με εξετάσεις και στις τρεις τάξεις του Λυκείου με τράπεζα θεμάτων και με ιδιωτικά ΑΕΙ. Συνεχίζουμε παρά τις πιέσεις και τα ψέματά τους. Τους λέμε: Αναβάθμιση και χρηματοδότηση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας για να έχουν δικαίωμα σε αυτή όλα τα παιδιά. Παιδεία αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα.

Ακούστε τους μαθητές και πάρτε τα πίσω!

 • ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
  Βάζουμε σε γενικές συνελεύσεις, μαθητικά συμβούλια και μέσα στις τάξεις αυτό το δελτίου τύπου που καταλήξαμε, ώστε να συζητηθεί η συνέχεια των κινητοποιήσεων και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτές.
 • Συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας το επόμενο διάστημα ώστε να συμβάλλει στην ευρύτερη διάδοση των αιτημάτων μας.
 • Διεκδίκηση συνάντησης με το ΥΠΑΙΘ ώστε να κατατεθούν τα αιτήματα των μαθητών και η θέληση της συντριπτικής μας πλειοψηφίας να μην κατατεθούν τα νομοσχέδια για ιδιωτικά ΑΕΙ και εθνικό απολυτήριο.
 • Τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητές και αυτή την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στις 12.00 στα Προπύλαια, καθώς και σε όλες τις κοινές δράσεις που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
 • Τοπικές αγωνιστικές δράσεις (πορείες, συμβολικό κλείσιμο δρόμων, κατάθεση αιτημάτων σε Β’ βάθμιες και Δημαρχεία, δράσεις μέσα στα σχολεία κλπ) και συντονισμούς 15μελών και σχολείων σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΣΕΜΑ.
 • Να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας ότι «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!». Για αυτό συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας και οργανώνουν σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς, στις 28/2, στη μαύρη επέτειο έναν χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.

Όλα τα σχολεία είμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να τολμήσει να καταθέσει αυτά τα νομοσχέδια .
Η Συντονιστική είναι η φωνή μας!
Όλοι ενωμένοι αυτή είν’ η δύναμή μας!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τις πανελλαδικές εξετάσεις και στις τρεις τάξεις του Λυκείου με το εθνικό απολυτήριο.
2. Κατάργηση της ΕΒΕ που μας πετάει κάθε χρόνο κατά δεκάδες χιλιάδες έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο και της Τράπεζας Θεμάτων που τερματίζει την έννοια του εξεταστικού κέντρου.
3. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία μας, προσλήψεις καθηγητών, αναβάθμιση υποδομών, αντισεισμικούς ελέγχους. Ο χειμώνας ήρθε και μαζί τα πλημμυρισμένα σχολεία, οι σοβάδες στα κεφάλια μας, οι κουβέρτες απ’το σπίτι για την τάξη, τα σκασμένα καλοριφέρ την ώρα του μαθήματος.
4. Δωρεάν Ενισχυτική Διδασκαλία σε Γυμνάσια και Λύκεια αντί να μας αναγκάζετε να τα δίνουμε στα φροντιστήρια, και δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας στις πανελλαδικές εξετάσεις.
5. Κονδύλι για τις σχολικές εκδρομές, να μην τις χάσει κανείς μαθητής.

Θέλετε την αδικία νόμο στα σχολεία
Θέλουμε Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία

28/2/2024, Αθήνα
Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών ΑθήναςΌλες /όλοι στο νεο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1/2, 12μ.μ. στα Προπύλαια

 Στάση εργασίας από 1-3 ώρες συμπληρωματική στην 3ωρη στάση εργασίας της ΔΟΕ

 Αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα τώρα.

 Ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα είναι αγώνας όλων μας και πρέπει τώρα να διευρυνθεί το μέτωπο και να κλιμακωθεί ο αγώνας με την συμμετοχή του εκπαιδευτικού και όλου του εργατικού κινήματος.

 Τώρα να προχωρήσουμε σε πανεκπαιδευτική απεργία – ενάντια και στην αντίστοιχη επίθεση που βιώνουμε με την αξιολόγηση και τα τεράστια προβλήματα στα σχολεία και τη ζωή μας και να ορίσουν τα συνδικάτα πανεργατική απεργία στις αρχές Φλεβάρη ώστε μαζί με τους φοιτητές και τους μαθητές αλλά και τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους που είναι στο δρόμο να διεκδικήσουμε …

 Oργάνωση απογευματινού παλλαϊκού συλλαλητηρίου για την Παιδεία και τα άλλα καυτά προβλήματα που βασανίζουν εργαζόμενους και νεολαία και προτείνει σε συνεννόηση με άλλα συνδικάτα και φοιτητές την οργάνωση του τη Δευτέρα 5/2 για τη διεξαγωγή του. Για να βγει όλος ο λαός στο πλευρό της νεολαίας και να πάρουν την απάντηση τους οι μεθοδεύσεις και ο αυταρχισμός και η καταστολή που επιστρατεύει η κυβέρνηση.

Θα συμβάλει σε διαδικασίες συντονισμού με άλλα σωματεία και φοιτητές και νεολαία.

Καλεί τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε άμεσο απεργιακό πρόγραμμα μαζί με το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα.

Θα ενισχύσει την καμπάνια ενημέρωσης και δράσης με γονείς και την τοπική κοινωνία.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Κώστας Σωτηρίου”


Πέμπτη 01/02/2024 12:00 Προπύλαια Συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Το Δ.Σ της Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας καλεί

όλους και όλες τους συναδέλφους/ισσες

στο συλλαλητήριο ενάντια στo νομοσχέδιo Πιερρακάκη

για την ίδρυση μη κρατικών – ιδιωτικών πανεπιστημίων

και στη χώρα μας

ΠΕΜΠΤΗ 01/02/2024 12.00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Για τη συμμετοχή των συναδέλφων κηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας από τις 11.00 μέχρι τη λήξη των μαθημάτων

Διεκδικούμε:

 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές.
 • Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
 • Πτυχία με αξία – μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Κατάργηση του ν.4589/19. Όχι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και την αντιδραστική αλλαγή του τρόπου πρόσληψης των εκπαιδευτικών.
 • Δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας


Όλες και όλοι στο Πανεκπαιδευτικό Συλαλλητήριο Πέμπτη 1/2 στις 12μμ στα Προπύλαια! Ο αγώνας συνεχίζεται!


Αριστοτέλης: Όλες /όλοι στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1/2, 12μ.μ. στα Προπύλαια – Διευκολυντική στάση εργασίας 1-4 ώρες έως και την λήξη του ωραρίου του διευρυμένου ολοήμερου προγράμματος! Αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα τώρα!!!

Όλες /όλοι στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1/2, 12μ.μ. στα Προπύλαια – Διευκολυντική στάση εργασίας 1-4 ώρες έως και την λήξη του ωραρίου του διευρυμένου ολοήμερου προγράμματος! Αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα τώρα!!!

Χαιρετίζουμε τους/τις φοιτητές/τριες που για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους και τους χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις για άλλη μια φορά κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ και την ιδιωτικοποίηση – επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης. Οι μεγαλειώδεις φοιτητικές συνελεύσεις των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται δυναμικά! Τα σχέδια της κυβέρνησης ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ!

Η κυβέρνηση είναι στρυμωγμένη και απαντάει με τον γνωστό τρόπο του αυταρχισμού της καταστολής και της λασπολογίας της νεολαίας. Εκτός από τα ΜΑΤ στις σχολές, τις φασιστικές επιθέσεις σε μαθήτριες/μαθητές που πρωτοστατούν σε καταλήψεις έχει επιστρατεύσει ΜΜΕ, εισαγγελείς, πρυτάνεις και κάθε είδους απειλές (απώλεια εξαμήνου, ηλεκτρονικές εξετάσεις κλπ) για να σπάσει τις καταλήψεις.

Ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα είναι αγώνας όλων μας και πρέπει τώρα να διευρυνθεί το μέτωπο και να κλιμακωθεί ο αγώνας με την συμμετοχή του εκπαιδευτικού και όλου του εργατικού κινήματος.

Τώρα να προχωρήσουμε σε πανεκπαιδευτική απεργία – ενάντια και στην αντίστοιχη επίθεση που βιώνουμε με την αξιολόγηση και τα τεράστια προβλήματα στα σχολεία και τη ζωή μας και να ορίσουν τα συνδικάτα πανεργατική απεργία στις αρχές Φλεβάρη ώστε μαζί με τους φοιτητές και τους μαθητές αλλά και τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους που είναι στο δρόμο να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσια εκπαίδευση για όλους, κοινωνικά αγαθά και πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ενάντια στην ακρίβεια, τη λιτότητα, τη φτώχεια και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου με τις ιδιωτικοποιήσεις για ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα για όλους ενάντια στη κερδοφορία των οικονομικά ισχυρών και την προκλητική αύξηση του πλούτου που φέρνει η πολιτική της κυβέρνησης της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά και καλούμε σε μαζική συμμετοχή στον αγώνα αυτό.

 • Συμμετέχουμε και καλούμε ΟΛΕΣ / ΟΛΟΥΣ στο νέο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1/2 στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια (κηρύσσουμε και διευκολυντική σταση εργασίας από 1-4 ώρες έως και την λήξη του διευρυμένου ωραρίου).
 • Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του Συλλόγου ΠΕ Κ. Σωτηρίου για οργάνωση απογευματινού παλλαϊκού συλλαλητηρίου για την Παιδεία και τα άλλα καυτά προβλήματα που βασανίζουν εργαζόμενους και νεολαία και προτείνουμε, σε συνεννόηση με άλλα συνδικάτα και φοιτητές την οργάνωση του τη Δευτέρα 5/2 για τη διεξαγωγή του. Για να βγει όλος ο λαός στο πλευρό της νεολαίας και να πάρουν την απάντηση τους οι μεθοδεύσεις και ο αυταρχισμός και η καταστολή που επιστρατεύει η κυβέρνηση. Θα συμβάλει σε διαδικασίες συντονισμού με άλλα σωματεία και φοιτητές και νεολαία.
 • Καλούμε τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε άμεσο απεργιακό πρόγραμμα μαζί με το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα.
 • Ενισχύουμε την καμπάνια ενημέρωσης και δράσης με γονείς και την τοπική κοινωνία.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ “Ο Αριστοτέλης”


Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης συνεχίζεται

Ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών Π.Ε.:

 • Χαιρετίζει τα μαζικά και δυναμικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την σε όλη τη χώρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
 • Απαντάμε στην αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης με τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου.

Κηρύσσουμε από μία (1) έως τρεις (3) ώρες διευκολυντική στάση εργασίας, στο τέλος της πρωινής και στην αρχή της απογευματινής ζώνης, για τη συμμετοχή των συναδέλφων στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1/2/2024 στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Με το παρόν ενημερώνεται και η Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας για τη στάση εργασίας.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Συνεχίζουμε! Νέο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο Πέμπτη 1/2, 12 μμ, Προπύλαια

Καλούμε όλους και όλες τους/τις συναδέλφους να συμμετάσχουν στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, στις 12 μμ, στα Προπύλαια ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. To φοιτητικό και μαθητικό κίνημα αναπτύσσεται μέρα με την ημέρα όλο και πιο μαζικά παρά τις κυβερνητικές απειλές και την τρομοκρατία. Οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης, σαν αναπόσπαστο τμήμα του μαχόμενου εκπαιδευτικού κινήματος, οφείλουμε να σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών και μαθητών μας. Η πολιτική της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης παιδείας είναι η ίδια που χτυπάει τα δημόσια σχολεία, είναι η ίδια που χτυπάει τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα σε όλο τo φάσμα της εκπαίδευσης.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12:00 Καμάρα

Πανεκπαιδευτική πορεία

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΑΝΑΔΙΆΡΘΡΩΣΗ

Το νέο νομοσχέδιο “ελεύθερο πανεπιστήμιο” που πρόκειται να κατατεθεί στοχεύει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μέσω της παράκαμψης του άρθρου 16, το οποίο προβλέπει η εκπαίδευση να είναι δημόσια και δωρεάν και απαγορεύει την ίδρυση πανεπιστημίων από ιδιώτες. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν έρχεται από το πουθενά καθώς αποτελεί φυσική συνέχεια της αναδιάρθρωσης που συντελείται τα τελευταία δεκάδες χρόνια στην εκπαίδευση που στόχο έχει την όξυνση των ταξικών φραγμών και την επιχειρηματικοποίηση των πανεπιστημίων. Ήδη από το λύκειο μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) χιλιάδες μαθητές αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ από την άλλη όσοι και όσες καταφέρουν να εισαχθούν σε κάποια σχολή έρχονται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω ταξικούς φραγμούς στην καθημερινότητά τους. Από το εντατικοποιημένο πρόγραμμα σπουδών το όποιο ενισχύεται από την απειλή διαγραφής αν συμπληρωθούν τα ν+2 χρόνια και τον φόβο των πειθαρχικών που έφερε ο νόμος 4777, μέχρι το κόστος ζωής το οποίο μετακυλίεται στις πλάτες μας μέσω της ακρίβειας, των υψηλών ενοικίων και των υπέρογκων λογαριασμών. Δεν έχουμε πρόσβαση ούτε στα βασικά με τη φοιτητική μέριμνα να υποχρηματοδοτείται όλο και περισσότερο χρόνο με το χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λέσχη στην οποία επικρατεί το τελευταίο χρόνο ένα καθεστώς ελέγχου το οποίο αποκλείει δεκάδες καταπιεσμένους από την ελεύθερη πρόσβαση στη σίτιση. Το συμπέρασμα όλων αυτών εν τέλει είναι πως ακόμα και τα δημόσια πανεπιστήμια δεν είναι καθόλου δωρεάν. Οι φοιτητές αντιμετωπίζονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό και το πρόγραμμα σπουδών καθορίζεται με γνώμονα τις επιταγές της αγοράς. Σε όλα αυτά προστίθονται τα επί πληρωμή μεταπτυχιακά, η απλήρωτη ερευνητική εργασία, τα προγράμματα για το στρατό και των πόλεμο εναντίων των μεταναστών όπως και όλα όσα επιτάσσει το κεφάλαιο για να κερδοφορεί σε βάρος μας.
Το συμπέρασμα είναι ότι από τη μια υπάρχει μια χρόνια υποστελέγχωση και υποτίμηση των δημοσίων πανεπιστημίων και απο την άλλη στρώνεται το έδαφος για τα ιδιωτικά μέσω των οποίων η παραγωγή γνώσης θα είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς. Τέλος, μέσα σε αυτά είναι δεδομένο ότι δε θα υπάρχει χώρος για πολιτικές δράσεις και συλλογικούς αγώνες. Δεν εξισώνουμε σε καμία περίπτωση την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων με την προσπάθεια ίδρυσης ιδιώτικων. Αναγνωρίζουμε ωστόσο πως όπως πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στην παράκαμψη του άρθρου 16, έτσι πρέπει να αντισταθούμε και να εμποδίσουμε την εφαρμογή του νόμου Κ-Χ. Να μην επιτρέψουμε τις διαγραφές και τα πειθαρχικά φοιτητών, τα ερευνητικά για στρατό και για το κεφάλαιο και να κάνουμε τους μπάτσους να αισθάνονται πίεση όποτε βρίσκονται γύρω ή μέσα στο άσυλο.
Το τελευταίο διάστημα ο αγώνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει μαζικοποιήσει τις γενικές συνελεύσεις και τους συλλόγους με το κράτος να προσπαθεί να επέμβει στέλνοντας σε πολλές γενικές συνελεύσεις τα τσιράκια της κυβέρνησης και τα εκκολαπτόμενα αφεντικά(ΔΑΠ) που προσπαθούν να αφομοιώσουν τον φόβο των φοιτητριών για την εξεταστικη και να τον καθοδηγήσουν. Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο αυτό ηττήθηκε στην πράξη καθώς το δίπολο κατάληψη ή μη δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καθώς όλες οι σχολές τελούν εδώ και μέρες υπό κατάληψη.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να διασφαλιστούν χωρίς την καταστολή όσων αντιδρούν στους σχεδιασμούς του κράτους και του κεφαλαίου. Ο νόμος 4777 επιχείρησε να επιβάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία, βρίσκοντας απέναντι του τους αγωνιζόμενους φοιτητές, ενώ αμέτρητα είναι τα περιστατικά καταστολής και ξυλοδαρμού φοιτητών στο ΑΠΘ και όχι μόνο από την αστυνομία.
Οι τρόποι για να αντισταθούμε σε όλα αυτά δεν μπορεί παρά να αποφασιστούν από κοινού, σε οριζόντιες διαδικασίες βάσης, χωρίς κομματικές διαμεσολαβήσεις. Ένα από τα “όπλα” που διαθέτουμε είναι αυτό της κατάληψης, ώστε να παγώσει η εκπαιδευτική διαδικασία, όσο προετοιμάζεται το αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο. Είναι σημαντικό να καταφέρουμε να οργανωθούμε, με κέντρο αγωνα την ίδια μας τη σχολή και να βάλουμε τα θεμέλια ώστε να παγώσουμε την αντιδραστική αυτή μεταρρύθμιση, αλλά και τη διαρκή υποτίμηση των ζωών μας.

•ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 //ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
•ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
•ΚΑΤΩ Ο Ν.4777
•ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ
•ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ/ΟΛΑ

•ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΉ

ΣΦ Μαθηματικού


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ

Τι είναι το ανοιχτό πλαίσιο

Το ανοιχτό πλαίσιο είναι μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία μπορεί να συμμετάσχει κάθε φοιτητής/τρια του φυσικου.Το σκεπτικό γύρω από αυτό είναι η οργάνωση στην βάση, δηλαδή την οργάνωσή μας μέσα από οριζόντιες διαδικασίες στις οποίες ο λόγος και η θέση του καθενός είναι ισότιμη, και η διαδικασία η ίδια δεν καθορίζεται από κομματικές δομές ή/και προειλημμένες αποφάσεις. Ο κόσμος μέσα από αυτή την οριζόντια διαδικασία συνδιαμορφωσης και κατάθεσης πολιτικού σκεπτικού συγγράφει το πλαίσιο, το οποίο κατατίθεται στην γενική συνέλευση του συλλόγου.Εάν ψηφιστεί από το σώμα της συνέλευσης, το ίδιο το σώμα αναλαμβάνει την υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνει, μέσα από τις ανοιχτές διαδικασίες των συντονιστικών.Μόνο έτσι σπάει στην πράξη η λογικη της ανάθεσης και παύει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που διαμορφώνουν και σε αυτούς που υλοποιούν τον πολιτικό λόγο.

Νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών σχολών

Μέσα στον Φλεβάρη θα κατατεθεί στη βουλή προς ψήφιση ένα νέο – αλλά καθόλου αναπάντεχο – νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτή η αλλαγή αποτελεί τομή στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης που συντελείται στα εγχώρια πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Τις τελευταίες δεκαετίες τα πανεπιστήμια, με δωρεάν σίτιση, στέγαση και άλλες παροχές βασικών αναγκών, ήταν ένα μέσο για τους ανθρώπους των κατώτερων ταξικών στρωμάτων να πάρουν ένα πτυχίο και να διεκδικήσουν πιο καλές οικονομικές συνθήκες ζωής. Η κοινωνική αυτή συνθήκη τότε, ήδη ενείχε ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις όπως είναι λογικό μέσα σε μία καπιταλιστική και ταξική κοινωνία, με τα παιδιά από πιο εύπορες οικογένειες να μπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια ή και ιδιωτικά σχολεία αποκτώντας ένα προβάδισμα απ’ τα παιδιά που οι οικογένειες τους αδυνατούσαν να σηκώσουν αυτό το κόστος. Η λειτουργία του πανεπιστημίου, δηλαδή η ανοικτότητα και η προσβασιμότητα σε αυτό από μεγάλο μέρος της κοινωνίας σιγά-σιγά άλλαζε καθώς άλλαζαν και οι απαιτήσεις της αγοράς, η οποία επέβαλε όλο και παραπάνω ταξικούς φραγμούς. Συγκεκριμένα, εργασιακά δικαιώματα «αποσπάστηκαν» από τα πτυχία και έγιναν επί πληρωμή «επιμορφώσεις» , ενώ εξισώθηκαν εξ ολοκλήρου και με πτυχία από ιδιωτικά κολλέγια, την πρώτη μορφή άμεσης αγοράς πτυχίου. Αυτά ακολούθησε ο νόμος 4777 (Κ-Χ), ο οποίος έκανε πιο δύσκολη τόσο και την πρόσβαση όσο και την φοίτηση στο πανεπιστήμιο για όλα τα άτομα χτυπώντας περισσότερο την κοινωνική βάση, θεσμοθετώντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τις διαγραφές φοιτητριών και τα πειθαρχικά. Από το 2022 είδαμε χιλιάδες μαθήτ(ρι)ες να αποκόπτονται από την εκπαίδευση και τμήματα σχολών να αδειαζουν, τμήματα που με το νομοσχέδιο αυτό θα κλείσουν εντελώς.
Ταυτόχρονα, το κόστος φοίτησης ολοένα και αυξάνει. Φοιτητικές παροχές όπως η δωρεάν σίτιση στη Λέσχη και η στέγαση στις Εστίες πλέον είναι για ελάχιστους, σε μία περίοδο που τα ενοίκια έχουν γίνει απλησίαστα, το ίδιο και οι τιμές στα σουπερμαρκετ.
Αποκορύφωμα αυτής της επίθεσης στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και τα φοιτητικά κεκτημένα είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων τα οποία στην ουσία κάνουν τα πτυχία μας και την εκπαίδευση εμπόρευμα προς αγορά. Έτσι λοιπόν, ενώ οι φτωχότεροι παλεύουμε με απαιτητικά μαθήματα για να μπούμε στο πανεπιστήμιο και να πάρουμε ένα πτυχίο, με κάποια από μας να εργάζονται παράλληλα για να τα βγάλουμε πέρα έχοντας τον φόβο της διαγραφής στα ν+2 έτη, οι οικονομικά ευνοημένοι θα μπορούν να εξαγοράζουν την εισαγωγή τους και το πτυχίο τους. Γίνεται ξεκάθαρο άρα, ότι το αφήγημα της αξιοκρατίας και του «αγαθά κόποις κτώνται» που μας πλασάρουν από μικρά παιδιά είναι κάλπικο, αφού ένα άτομο το οποίο μπορεί να έχει «κριθεί ανάξιο» στις εξετάσεις, να «γίνει άξιο» μόλις διαθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε αφεντικά. Η πολύ-λατρεμένη αξιοκρατία του πανεπιστημίου και του κράτους δεν σημαίνει στην πραγματικότητα τίποτα άλλο, πέρα από τον ανταγωνισμό μεταξύ των φτωχών, και τον κοινωνικό κανιβαλισμό όπου τρωγόμαστε μεταξύ μας για το ποιος θα κερδίσει μια καλύτερη θέση στον ήλιο.

Το δρόμο για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έστρωσε η ΕΒΕ, η μείωση των εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ, οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα τμημάτων που θεσμοθετήθηκαν από τον νόμο 4777 και προηγούμενους νόμους. Το κράτος επιθυμεί να δώσει το πράσινο φως στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ώστε να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα να δικαιολογήσει την μείωση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία, επιχειρώντας να αναθέσει μεγάλο μέρος της σε ιδιώτες.
Ως άτομα που κατανοούμε τον συνεχόμενο ταξικό και κοινωνικό ανταγωνισμό και αναγνωρίζουμε την αξία της συμμετοχής σε αγώνες ενάντια στην υποτίμηση των σπουδών και των ζωών μας γενικότερα, θεωρούμε απαραίτητο τον αγώνα για ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εκπαίδευση για εμάς δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό κεκτημένο και σαν τέτοιο θα το υπερασπιστούμε όπως το υπερασπίστηκαν και προηγούμενοι φοιτητικοί αγώνες. Το πανεπιστήμιο δεν είναι ένας στείρος χώρος ακαδημαϊσμού και επαγγελματικής κατάρτισης, όπως θα ήθελε το κυρίαρχο συστημικό αφήγημα να είναι. Το πανεπιστήμιο, το αντιλαμβανόμαστε ως ένα χώρο όπου υπάρχουμε, ζούμε μέσα του κοινωνικά, και δρούμε πολιτικά, μέσα από συζητήσεις, γενικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις. Εξαιτίας αυτών, εντός του δημιουργούνται συλλογικές αντιστάσεις, φοιτητικοί/κοινωνικοί αγώνες και γενικότερα ιδέες-ρήγματα στη κυρίαρχη ιδεολογία του κράτους και των αφεντικών. Η αυστηροποίηση και η εντατικοποίηση στις σχολές μας, με τις απειλές για διαγραφές και ποινικοποίηση των δράσεών μας, δεν θα αλλάξει τον τροπο που αγωνιζόμαστε: αντιπροτάσσοντας δηλαδή, το συλλογικο δρόμο από τον ατομικό.

Αγώνας ενάντια του νέου νομοσχεδίου και καταστολή αυτού

Το πρωί της Δευτέρας (15/01) πραγματοποιήθηκε κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ από πρωτοβουλία φοιτητριων της Αθήνας με αφορμή την πρόταση του ν.σ. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την ίδια σχεδόν στιγμή, αστυνομικές δυνάμεις εκενωσαν την κατάληψη, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα συλλήψεις και ξυλοδαρμούς από πλευρά της αστυνομίας. Η εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται από την κατάργηση του ασύλου και την εγκαθίδρυση των οππι μέσω του ν.4777 . Το κράτος και οι πρυτανικές αρχές χρησιμοποιούν προσχήματα οπως η “ασφάλεια” των ατόμων στους πανεπιστημιακούς χώρους και η προστασία βιβλιοθηκων-φαντασμα για να δικαιολογήσουν την τοποθέτηση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι η εισβολή των μπάτσων στους πανεπιστημιακούς χώρους έχει ως σκοπό την καταστολή οποιασδήποτε φωνής αντίστασης υψωθεί απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που θέλει να κάνει τα πανεπιστήμια έναν αποστειρωμένο χώρο μετατροπής φοιτητών σε φτηνό εργατικό δυναμικό.

Γιατί με τις καταλήψεις;

Όπως οι παραστάσεις διαμαρτυρίας, οι πορείες, οι παρεμβάσεις αποτελούν τρόπους εναντίωσης και διεκδίκησης, έτσι και οι καταλήψεις είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο αγώνα. Για την ακρίβεια η κατάληψη αποτελεί το ύστατο μέσο αγώνα για τους συλλόγους. Αρχικά δημιουργούν τον απαραίτητο χώρο και χρόνο μέσα στο ήδη ασφυκτικό μας πρόγραμμα για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις μας. Διακόπτοντας την εκπαιδευτική διαδικασία (είτε είναι μαθήματα είτε εξετάσεις) η κάθε φοιτήτρια μπορεί να πλαισιώσει τις κινητοποιήσεις χωρίς να αγχώνεται για το προσωπικό κόστος που θα είχε στην πορεία των σπουδών της. Η διακοπή αυτή της ακαδημαικής καθημερινότητας είναι ένας μοχλός πίεσης προς διδάσκοντες, ακαδημαϊκούς, προέδρους, πρυτάνεις ώστε να εισακουστούν οι διεκδικήσεις μας. Μέσα στις καταλήψεις αλληλεπιδράμε και κοινωνικοποιούμαστε, έξω από τα αυστηρά ακαδημαικά πλαίσια του ανταγωνισμού και καριερισμού που μας επιβάλλονται από την πρώτη στιγμή που μπαίνουμε στο Τμήμα Φυσικής. Ως αποτέλεσμα δημιουργούμε νέες απόψεις και ζυμώνουμε πολιτικές αντιλήψεις.

Διεκδικήσεις:
-Να εμποδίσουμε τη ψήφιση του νέου ν/σ Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
-Να ρίξουμε το νόμο Κ-Χ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ν+2-διαγραφές-πειθαρχικά, ΟΠΠΙ)
-Να μην αποσπαστεί η διδακτική επάρκεια από τα πτυχία μας
-Δεν θα δεχτούμε καμία απειλή για χαμένη εξεταστική λόγω των καταλήψεων με τις οποίες αποφασίζουμε να αγωνιζόμαστε

-Όχι στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικής εξεταστικής κατά την διάρκεια της κατάληψης

-Να πάρουν άμεσα θέση οι καθηγητές του τμήματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Δράσεις:
-Ορισμός επόμενης Γενικής Συνέλευσης
-Σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την υλοποίηση των δράσεων
-Συμμετοχή σε συντονισμό γενικών συνελεύσεων με άλλους συλλόγους με Ανοιχτά Πλαίσια
-Κατάληψη της σχολής 29/1-2/2
-Πορεία Πέμπτη 1/2 12:00 Καμάρα
-Συζητήσεις/εκδηλώσεις για την πρόσβαση στην εκπαίδευση στα πλαίσια της κατάληψης

-Μοίρασμα κειμένων σε σχολεία
ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

Σ.Φ. ΦΥΣΙΚΟΥ


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1/2/2024 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΕΙ.ΚΗΡΥΞΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ

Το Δ.Σ. του Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε. καλεί στο Πανεκπαιδευτικό, Πανελλαδικό Συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ και στη στήριξη των δημόσιων ΑΕΙ την Πέμπτη στις 1/2/2014 στην Καμάρα στις 12:00 το μεσημέρι.

Για τον σκοπό αυτό κηρύσσει 1ωρες, 2ωρες ή 3ωρες διευκολυντικές στάσεις εργασίαςώστε να αξιοποιηθούν από κάθε εκπαιδευτικού προκειμένου να συμμετέχει στο μαζικό, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ.

Ζ΄ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ΘεσσαλονίκηςΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1/2 ΣΤΙΣ 12:00 ΜΜ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΝΤΡΩΣΕΙΣ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ – ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΠΟΡΕΙΕΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΓΕΝΙΚΕΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητ(ρι)ών Αθήνας

Αναρχική Φοιτητική Συλλογικότητα KURO SIWO

Τέρμινο – Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Βόλου

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere

Αντιεξουσιαστική Πρωτοβουλία Φοιτητ(ρι)ών Π.Κ Api Nere


Oι εξαγγελίες για το νέο σχέδιο νόμου συνοδεύτηκαν από μια σειρά ερωταπαντήσεων οι οποίες δημοσιεύτηκαν από το ΥΠΑΙΘΑ, αναφορικά με τα λεγόμενα -ψευδώς αναφερόμενα ως- «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια». Ωστόσο, εμείς προτιμούμε να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις για την επόμενη ημέρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: FAQ Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Ως Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα & την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση / Παράρτημα Θεσσαλονίκης, εναντιωνόμαστε στο σχέδιο νόμου που στοχεύει στην πλήρη εμπορευματοποίηση του αγαθού της Παιδείας. Μαζί με τα υπόλοιπα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και όλη την κοινωνία, υπερασπιζόμαστε ένα Πανεπιστήμιο με δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα, ένα Πανεπιστήμιο που θα παρέχει μόρφωση χωρίς ταξικούς φραγμούς και θα παράγει έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες!

Καμία σκέψη για παράκαμψη του Άρθρου 16
του Συντάγματος και για ιδιωτικά πανεπιστήμια

Κοινοί αγώνες μαθητών/φοιτητριών/εργαζομένων
για δωρεάν, δημόσια και ποιοτική εκπαίδευση για όλες

Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα
& την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Παράρτημα Θεσσαλονίκης

IG/X: @serete_skg
unionresearchers.wordpress.com
union.researchers.thess@gmail.com


ΣΣΠ: 1/2 – Όλοι στις διαδηλώσεις

ΑΘΗΝΑ: 12:00 μμ, Προπύλαια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12:00 μμ, Καμάρα.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 12:00 πμ, Περιφέρεια.

ΠΑΤΡΑ: 12:30 πμ, Πλατεία Γεωργίου.

Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ)


🚩Όλοι-ες στις πανεκπαιδευτικές πορείες σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη Πέμπτη 1/2 στις 12.00:

📍ΑΘΗΝΑ: Προπύλαια

📍ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καμάρα ★ ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ – ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση


ΠΑΤΡΑ: 11:30 Κατάληψη Παραρτήματος – 12:00 Πλ. Βασ. Γεωργίου Α’

Συγκεντρωση εναντια στα ιδιωτικα πανεπιστημια

ΜΠΑΤΣΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 με το νομοσχέδιο “ελεύθερο πανεπιστήμιο” αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης πολιτικής του κράτους και της κυβέρνησης ΝΔ σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τον “εξευγενισμό ” των κρατικών πανεπιστημίων. Ήδη αυτό έγινε αντιληπτό όταν εν μέσω καλοκαιριού (σε μια περίοδο που πάλι τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά) το πρώτο μέλημα της νεοεκλεχθείσας κυβέρνησης της ΝΔ σε συνέχεια των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με φυσικό επακόλουθο τα κρεσέντα αστυνομικής βίας και καταστολής ενάντια στο φοιτητικό κίνημα με το πρόσφατο παράδειγμα της εκκένωσης της κατειλημμένης πρυτανείας του ΕΜΠ την Δευτερά 15 του μήνα με 5 συλλήψεις και 2 προσαγωγές.

Ταυτόχρονα οι μεθοδευμένες σκληρές κριτικές των ιδρυμάτων με σκοπό την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης έχουν ως τελικό στόχο το κλείσιμο ή την συγχώνευση τμημάτων (με τρανταχτό παράδειγμα στην πόλη της Πάτρας την σχολή θεατρικών σπουδών στο Ρίο για την οποία ήδη συζητείται η συγχώνευση της με αλλά τμήματα ή το πιθανό κλείσιμο της όπως και δεκάδων άλλων σχολών πανελλαδικά ). Σε αυτόν τον στόχο έρχεται να συνεισφέρει και η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ως κομμάτι του νομού κχ-4777) η οποία μείωσε αρκετά δραστικά τον αριθμό των εισαχθέντων από τις πανελλαδικές ατόμων στα πανεπιστήμια με πολλά τμήματα να έχουν μηδενικό αριθμό εισαχθέντων. Η ισοπεδωτική μείωση του αριθμού των εισαχθέντων σε συνδυασμό με το αυτοδιοίκητο των πανεπιστήμιων ( δηλαδή ότι κάθε πανεπιστήμιο πρέπει να διαχειρίζεται μόνο του τα έσοδα και τα έξοδα του) οδηγούν στην αδυναμία της διατήρησης των υπαρχόντων τμημάτων εξαναγκάζοντας τα εν τέλει είτε να συγχωνευτούν με άλλα, είτε να κλείσουν, είτε να αναζητήσουν εξωτερική χρηματοδότηση από ιδιώτες χορηγούς.

Από την άλλη ο αντιεκπαιδευτικός νόμος ΚΧ-4777 στοχεύει ξεκάθαρα στην άμεση επίθεση ενάντια στα ριζοσπαστικά και πολιτικοποιημένα κομμάτια εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Από τα πειθαρχικά και τις διαγραφές, τα τουρνικέ τις κάμερες και την θέσπιση ειδικού αστυνομικού σώματος εντός των πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ) το κράτος αποπειράται να εξευγενίσει τις σχολές από οποιοδήποτε αγωνιστικό υποκείμενο ζυμώνεται , πολιτικοποιείται και φέρει αντιστάσεις στην κρατική πολιτική η οποία είναι άριστα συμμορφωμένη με τα προτάγματα της ΕΕ και τα συμφέροντα συλλόγου Ελλήνων βιομηχάνων οι οποίοι χρόνια ονειρεύονται την εμπορευματοποίηση της ανεκμετάλλευτης ως τώρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον ελλαδικό χώρο.

Πριν ακόμα από την απόπειρα της κυβέρνησης για αναθεώρηση του άρθρου 16 προηγήθηκε η θέσπιση διδάκτρων για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, η υποτίμηση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών με τον νομό ΠΔ85 εξισώνοντας την αξία τους με απολυτήριο λυκείου καθώς και η άνθιση των ιδιωτικών κολεγίων (επι καραντίνας και μετά τουλάχιστον στην πόλη της Πάτρας) για τα οποία η αναθεώρηση του άρθρου 16 αποτελεί την πλέον ιδανική συνθήκη όσο αναφορά την αξία του πτυχίου που θα παρέχουν σε όσους έχουν να πληρώσουν τα υπέρογκα δίδακτρα καθώς και των δικαιωμάτων που τα εν λόγω πτυχία θα έχουν στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα πτυχία πολλών ταχυτήτων.

Μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης έρχεται και το κομμάτι του περιβόητου επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Σε όλη αυτή την αλλαγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το νεοφιλελεύθερο αφήγημα του ότι «όλα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας» παίρνει σάρκα και οστά. Και μάλιστα όταν το πετσόκομμα της δημόσιας χρηματοδότησης και η συνεχής υποβάθμιση γίνονται μεγαλύτερες, η επιχειρηματικότητα των πανεπιστημίων «φαντάζει» μονόδρομος. Έρευνες για μεγαλοεταιρίες που εκμεταλλεύονται το ερευνητικό δυναμικό με το αντάλλαγμα κάποιας ισχνής οικονομικής ενίσχυσης, «ευγενικοί» χορηγοί, πάρε – δώσε με τον σύνδεσμο ελλήνων βιομηχάνων και άλλα ντόπια και μη αφεντικά, ερευνητικά προγράμματα για την πολεμική βιομηχανία γιατί «εκεί παίζονται τα καλά φράγκα». Πέρα από την σύνδεση με την αγορά εργασίας, το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει έσοδα για τον βιοπορισμό του, θα εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε υποδομή και υπηρεσία κατέχει. Αυτό σημαίνει πως πλέον ολοκληρωτικά το κόστος φοίτησης μετακυλίεται στις πλάτες των φοιτητών: δίδακτρα στα προγράμματα σπουδών, αντίτιμο στην σίτιση, ενοίκια και «εγγυήσεις» στις φοιτητικές εστίες και γενικότερα κατάργηση και υποβάθμιση δημοσίων υπηρεσιών που παρέχουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Το εν λόγο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός εξεταστικής (πάγια πλέον τακτική του κράτους ενάντια στο μαθητικό – φοιτητικό κίνημα ) επί της ουσίας σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κομμάτια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης των τελευταίων ετών καταργεί έμπρακτα τον ρόλο της παιδείας ως κοινωνικό αγαθό και κεκτημένο και την παραδίδει στα χεριά του κεφαλαίου ως προϊόν εμπορίου. Και για να είναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο ανταγωνιστικό είναι προαπαιτούμενο οι συνθήκες στο δημόσιο πανεπιστήμιο να συνεχίσουν να διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε η αξία των πτυχίων των όσων δημοσίων πανεπιστημίων καταφέρουν να προσαρμοστούν στην συνθήκη της αυτοχρηματοδότησης και δεν κλείσουν να είναι υποδεέστερη από αυτήν των ιδιωτικών (κάτι που ήδη συμβαίνει με τα δικαιώματα του πτυχίου σε σχολές πρώην ΤΕΙ που επήλθε «πανεπιστημιοποιηση» εν μια νυχτι όπως της ΣΤΕΦ του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου) και τα πτυχία πολλών ταχυτήτων που προκύπτουν να αντανακλούν στην αγορά εργασίας ως διάφορες στον βασικό μισθό και τα εργασιακά δικαιώματα κάθε ατόμου.

Συνεπώς γίνεται κατανοητό το πως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων βάζει ξεκάθαρους ταξικούς φραγμούς στο ποια εν τέλει θα έχει την δυνατότητα για πανεπιστημιακές σπουδές και ποια όχι με τελικό αποτέλεσμα όσα άτομα καταφέρνουν εν καιρό να εισάγονται στο ήδη υποτιμημένο κρατικό πανεπιστήμιο να βγαίνουν στην αγορά εργασίας ως φτηνό εργατικό δυναμικό για τις εταιρίες χορηγούς ή με τέτοια αξία πτυχίου που η διαρκής εξειδίκευση (η οποία προφανώς δεν είναι δωρεάν αντίθετα αποτελεί πεδίο τεράστιας κερδοφορίας το κεφαλαίου) να κρίνεται αναγκαία ώστε να υπάρχει η όποια ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας.

Μέσα από την οργάνωση στη βάση και την οριζοντιότητα των διαδικασιών μας πρέπει συνολικά να οργανώσουμε τις αντιστάσεις και την αντεπίθεσή μας ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο . Η επίθεση στην παιδεία δεν είναι πάρα ένα κομμάτι της ευρύτερης επίθεσης στους από τα κάτω αυτής της κοινωνίας στον ελλαδικό χώρο η οποία εκφράζεται σε όλους τους τομείς της ζωής, από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας , το χρηματιστήριο ενέργειας και τα χρωματιστά τιμολόγια, από την γενικευμένη ακρίβεια τον νέο ποινικό κώδικα την αναθεώρηση του σωφρονιστικού κώδικα την βία και την καταστολή. Οι απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε ως κομμάτι του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος είναι και πρέπει να είναι πολύμορφες. Να δομήσουμε κοινότητες αντίστασης και αγώνα μέσα και έξω από το φοιτητικό κίνημα ενάντια στον σάπιο κόσμο της εκμετάλλευσης της εξουσίας και του συγχρόνου ολοκληρωτισμού.

Καλούμε την πεμπτη 01/02 σε:

 • Συγκέντρωση στην κατάληψη παραρτήματος στις 11.30
 • Πόρεια απο την πλατεια γεωργιου στις 12.00
 • Πολιτικο καφενειο μετα το τελος της πορειας στην καταληψη παραρτηματος

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ-ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΠΟΡΕΙΕΣ-ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Αναρχική Φοιτητική Συλλογικότητα ΚURO SIWO

Επικοινωνία : Kurosiwo@riseup.net

Πορεία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

ΜΠΑΤΣΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 με το νομοσχέδιο “ελεύθερο πανεπιστήμιο” αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης πολιτικής του κράτους και της κυβέρνησης ΝΔ σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τον “εξευγενισμό ” των κρατικών πανεπιστημίων. Ήδη αυτό έγινε αντιληπτό όταν εν μέσω καλοκαιριού (σε μια περίοδο που πάλι τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά) το πρώτο μέλημα της νεοεκλεχθείσας κυβέρνησης της ΝΔ σε συνέχεια των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με φυσικό επακόλουθο τα κρεσέντα αστυνομικής βίας και καταστολής ενάντια στο φοιτητικό κίνημα με το πρόσφατο παράδειγμα της εκκένωσης της κατειλημμένης πρυτανείας του ΕΜΠ την Δευτερά 15 του μήνα με 5 συλλήψεις και 2 προσαγωγές.

Ταυτόχρονα οι μεθοδευμένες σκληρές κριτικές των ιδρυμάτων με σκοπό την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης έχουν ως τελικό στόχο το κλείσιμο ή την συγχώνευση τμημάτων (με τρανταχτό παράδειγμα στην πόλη της Πάτρας την σχολή θεατρικών σπουδών στο Ρίο για την οποία ήδη συζητείται η συγχώνευση της με αλλά τμήματα ή το πιθανό κλείσιμο της όπως και δεκάδων άλλων σχολών πανελλαδικά ). Σε αυτόν τον στόχο έρχεται να συνεισφέρει και η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ως κομμάτι του νομού κχ-4777) η οποία μείωσε αρκετά δραστικά τον αριθμό των εισαχθέντων από τις πανελλαδικές ατόμων στα πανεπιστήμια με πολλά τμήματα να έχουν μηδενικό αριθμό εισαχθέντων. Η ισοπεδωτική μείωση του αριθμού των εισαχθέντων σε συνδυασμό με το αυτοδιοίκητο των πανεπιστήμιων ( δηλαδή ότι κάθε πανεπιστήμιο πρέπει να διαχειρίζεται μόνο του τα έσοδα και τα έξοδα του) οδηγούν στην αδυναμία της διατήρησης των υπαρχόντων τμημάτων εξαναγκάζοντας τα εν τέλει είτε να συγχωνευτούν με άλλα, είτε να κλείσουν, είτε να αναζητήσουν εξωτερική χρηματοδότηση από ιδιώτες χορηγούς.

Από την άλλη ο αντιεκπαιδευτικός νόμος ΚΧ-4777 στοχεύει ξεκάθαρα στην άμεση επίθεση ενάντια στα ριζοσπαστικά και πολιτικοποιημένα κομμάτια εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Από τα πειθαρχικά και τις διαγραφές, τα τουρνικέ τις κάμερες και την θέσπιση ειδικού αστυνομικού σώματος εντός των πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ) το κράτος αποπειράται να εξευγενίσει τις σχολές από οποιοδήποτε αγωνιστικό υποκείμενο ζυμώνεται , πολιτικοποιείται και φέρει αντιστάσεις στην κρατική πολιτική η οποία είναι άριστα συμμορφωμένη με τα προτάγματα της ΕΕ και τα συμφέροντα συλλόγου Ελλήνων βιομηχάνων οι οποίοι χρόνια ονειρεύονται την εμπορευματοποίηση της ανεκμετάλλευτης ως τώρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον ελλαδικό χώρο.

Πριν ακόμα από την απόπειρα της κυβέρνησης για αναθεώρηση του άρθρου 16 προηγήθηκε η θέσπιση διδάκτρων για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, η υποτίμηση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών με τον νομό ΠΔ85 εξισώνοντας την αξία τους με απολυτήριο λυκείου καθώς και η άνθιση των ιδιωτικών κολεγίων (επι καραντίνας και μετά τουλάχιστον στην πόλη της Πάτρας) για τα οποία η αναθεώρηση του άρθρου 16 αποτελεί την πλέον ιδανική συνθήκη όσο αναφορά την αξία του πτυχίου που θα παρέχουν σε όσους έχουν να πληρώσουν τα υπέρογκα δίδακτρα καθώς και των δικαιωμάτων που τα εν λόγω πτυχία θα έχουν στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα πτυχία πολλών ταχυτήτων.

Μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης έρχεται και το κομμάτι του περιβόητου επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Σε όλη αυτή την αλλαγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το νεοφιλελεύθερο αφήγημα του ότι «όλα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας» παίρνει σάρκα και οστά. Και μάλιστα όταν το πετσόκομμα της δημόσιας χρηματοδότησης και η συνεχής υποβάθμιση γίνονται μεγαλύτερες, η επιχειρηματικότητα των πανεπιστημίων «φαντάζει» μονόδρομος. Έρευνες για μεγαλοεταιρίες που εκμεταλλεύονται το ερευνητικό δυναμικό με το αντάλλαγμα κάποιας ισχνής οικονομικής ενίσχυσης, «ευγενικοί» χορηγοί, πάρε – δώσε με τον σύνδεσμο ελλήνων βιομηχάνων και άλλα ντόπια και μη αφεντικά, ερευνητικά προγράμματα για την πολεμική βιομηχανία γιατί «εκεί παίζονται τα καλά φράγκα». Πέρα από την σύνδεση με την αγορά εργασίας, το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει έσοδα για τον βιοπορισμό του, θα εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε υποδομή και υπηρεσία κατέχει. Αυτό σημαίνει πως πλέον ολοκληρωτικά το κόστος φοίτησης μετακυλίεται στις πλάτες των φοιτητών: δίδακτρα στα προγράμματα σπουδών, αντίτιμο στην σίτιση, ενοίκια και «εγγυήσεις» στις φοιτητικές εστίες και γενικότερα κατάργηση και υποβάθμιση δημοσίων υπηρεσιών που παρέχουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Το εν λόγο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός εξεταστικής (πάγια πλέον τακτική του κράτους ενάντια στο μαθητικό – φοιτητικό κίνημα ) επί της ουσίας σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κομμάτια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης των τελευταίων ετών καταργεί έμπρακτα τον ρόλο της παιδείας ως κοινωνικό αγαθό και κεκτημένο και την παραδίδει στα χεριά του κεφαλαίου ως προϊόν εμπορίου. Και για να είναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο ανταγωνιστικό είναι προαπαιτούμενο οι συνθήκες στο δημόσιο πανεπιστήμιο να συνεχίσουν να διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε η αξία των πτυχίων των όσων δημοσίων πανεπιστημίων καταφέρουν να προσαρμοστούν στην συνθήκη της αυτοχρηματοδότησης και δεν κλείσουν να είναι υποδεέστερη από αυτήν των ιδιωτικών (κάτι που ήδη συμβαίνει με τα δικαιώματα του πτυχίου σε σχολές πρώην ΤΕΙ που επήλθε «πανεπιστημιοποιηση» εν μια νυχτι όπως της ΣΤΕΦ του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου) και τα πτυχία πολλών ταχυτήτων που προκύπτουν να αντανακλούν στην αγορά εργασίας ως διάφορες στον βασικό μισθό και τα εργασιακά δικαιώματα κάθε ατόμου.

Συνεπώς γίνεται κατανοητό το πως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων βάζει ξεκάθαρους ταξικούς φραγμούς στο ποια εν τέλει θα έχει την δυνατότητα για πανεπιστημιακές σπουδές και ποια όχι με τελικό αποτέλεσμα όσα άτομα καταφέρνουν εν καιρό να εισάγονται στο ήδη υποτιμημένο κρατικό πανεπιστήμιο να βγαίνουν στην αγορά εργασίας ως φτηνό εργατικό δυναμικό για τις εταιρίες χορηγούς ή με τέτοια αξία πτυχίου που η διαρκής εξειδίκευση (η οποία προφανώς δεν είναι δωρεάν αντίθετα αποτελεί πεδίο τεράστιας κερδοφορίας το κεφαλαίου) να κρίνεται αναγκαία ώστε να υπάρχει η όποια ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας.

Μέσα από την οργάνωση στη βάση και την οριζοντιότητα των διαδικασιών μας πρέπει συνολικά να οργανώσουμε τις αντιστάσεις και την αντεπίθεσή μας ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο . Η επίθεση στην παιδεία δεν είναι πάρα ένα κομμάτι της ευρύτερης επίθεσης στους από τα κάτω αυτής της κοινωνίας στον ελλαδικό χώρο η οποία εκφράζεται σε όλους τους τομείς της ζωής, από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας , το χρηματιστήριο ενέργειας και τα χρωματιστά τιμολόγια, από την γενικευμένη ακρίβεια τον νέο ποινικό κώδικα την αναθεώρηση του σωφρονιστικού κώδικα την βία και την καταστολή. Οι απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε ως κομμάτι του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος είναι και πρέπει να είναι πολύμορφες. Να δομήσουμε κοινότητες αντίστασης και αγώνα μέσα και έξω από το φοιτητικό κίνημα ενάντια στον σάπιο κόσμο της εκμετάλλευσης της εξουσίας και του συγχρόνου ολοκληρωτισμού.

Καλούμε την πεμπτη 01/02 σε:

 • Συγκέντρωση στην κατάληψη παραρτήματος στις 11.30
 • Πόρεια απο την πλατεια γεωργιου στις 12.00
 • Πολιτικο καφενειο μετα το τελος της πορειας στην καταληψη παραρτηματος

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ-ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΠΟΡΕΙΕΣ-ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Αναρχική Φοιτητική Συλλογικότητα ΚURO SIWO

Επικοινωνία : Kurosiwo@riseup.net


ΣΣΠ: 1/2 – Όλοι στις διαδηλώσεις

ΑΘΗΝΑ: 12:00 μμ, Προπύλαια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12:00 μμ, Καμάρα.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 12:00 πμ, Περιφέρεια.

ΠΑΤΡΑ: 12:30 πμ, Πλατεία Γεωργίου.

Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ)


ΓΙΑΝΝΕΝΑ: 12:00 Περιφέρεια Ηπείρου

Διαδήλωση

Ιωάννινα: δελτίο τύπου συντονιστικού γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων

ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 01/02, 12:00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κύμα συνελεύσεων (Γ.Σ.) και καταλήψεων έχει σαρώσει τα πανεπιστήμια σε όλη την χώρα, ως απάντηση στην προσπάθεια της λαομίσητης κυβέρνησης της ΝΔ να καταθέσει το νομοσχέδιο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί πραξικοπηματική παραβίαση του Άρθρου 16 του συντάγματος, το οποίο προστατεύει/κατοχυρώνει τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, απαγορεύοντας ρητά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, παρά τις όποιες ερμηνείες των γαλάζιων «συνταγματολόγων» που προβάλλουν τα ΜΜΕξαπάτησης. Πρόκειται για μία τομή στις αντι-εκπαιδευτικές επιθέσεις, αφού α) δεν θα οδηγήσει στην οριστική διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας β) θα αποκλείονται μαζικά τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών που δεν θα μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα (όπως ήδη επιδιώκεται με ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων κ.ο.κ.), γ) θα στηθεί μια «αγορά της εκπαίδευσης» με κάθε λογής δίδακτρα σε μεταπτυχιακά-προπτυχιακά προγράμματα, φοιτητική μέριμνα και προγράμματα κατάρτισης, δ) τα πτυχία θα καταντήσουν κουρελόχαρτο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

Νεολαία και φοιτητές καταδικάζουν καθολικά το νομοσχέδιο και συμμετέχουν κατά χιλιάδες στις πιο μαζικές Γ.Σ./καταλήψεις της δεκαετίας. Ήδη έχουμε πετύχει να καθυστερήσει σημαντικά η διαβούλευση του νομοσχεδίου, όμως δεν χωράει καμία επανάπαυση μέχρι την απόσυρσή του. Στο Πανεπιστήμιο Ιωάννινων, πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, μαζικές γενικές συνελεύσεις, ενώ στην πλειοψηφία τους επικράτησαν οι αποφάσεις για πολυήμερες καταλήψεις (ΠΤΝ, Ιστορικό, ΠΤΔΕ, Φυσικό, Χημικό, ΒΕΤ). Ακόμα, οι καταλήψεις μπόρεσαν να οργανωθούν από τους φοιτητές μέσα από τις επιτροπές κατάληψης σε καθημερινή βάση, μπόρεσαν να γίνουν προβολές ταινιών-ντοκιμαντέρ παρεμβάσεις σε άλλες σχολές και σχολεία. Το ψευτοδίλημμά «κατάληψη ή εξεταστική» μπόρεσε να χτυπηθεί, αφού η πλειοψηφία των φοιτητών κατανόησε την ανάγκη για την συνέχιση αυτού του αγώνα, διότι εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο τα πτυχία μας δεν θα έχουν καμία αξία.

Στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων που πραγματοποιήθηκε στις 26/01, η συζήτηση επικέντρωσε στην ανάγκη να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας, πάνω σε τρεις άξονες: α) κλιμάκωση του αγώνα με συνέχιση και εξάπλωση των καταλήψεων σε περισσότερες σχολές, β) να πετύχουμε την ενότητα και αυτοοργάνωση στις δράσεις μας, μέσα από άμεσες και δημοκρατικές διαδικασίες γ) να μην περάσει η τρομοκρατία της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου, όπου μπροστά στην ανυποχώρητη στάση των φοιτητών απαντάει με καταστολή: προσπαθώντας να “σπάσει” τις καταλήψεις μέσα από τηλε-εξεταστικές, απειλώντας με εισαγγελικές παρεμβάσεις ή εμφανίζοντας τους «άριστους»-μπράβους της ΔΑΠ για να παριστάνουν τους «ευυπόληπτους» φοιτητές, που ανησυχούν για την εξεταστική και τρομοκρατούν τους φοιτητές για την στέρηση εξαμήνου.

Για να κερδίσει ο αγώνας που ήδη ξεκίνησε δυναμικά, απαιτεί διάρκεια και αποφασιστικότητα. Συντονιστικά όργανα (επιτροπές, συντονιστικά συλλόγων ανά πόλη), που θα λειτουργούν δημοκρατικά και θα επεξεργάζονται την συνέχιση του αγώνα. Ένα σχέδιο που θα αποσκοπεί στην ενότητα με τους εργαζόμενους και στην επίτευξη στάσεων εργασίας και απεργιών. Να μην περάσει η τρομοκρατία των μηχανισμών καταστολής του κράτους ή πλέον και των ίδιων των ιδρυμάτων. Πρέπει αυτός ο αγώνας να συγκρουστεί συνολικά με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη που ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ, ΜΑΣ ΠΝΙΓΕΙ, ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ, που παράνομα και πραξικοπηματικά θέλει να μας καταργήσει όσα δικαιώματα έχουμε κερδίσει από το Πολυτεχνείο έως σήμερα.

 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 – ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ-ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΣ
 • ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΛΕ-ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΣΠΑΣΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΑΣ
 • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
 • ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ


ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 01/02 ΣΤΙΣ 12:00 Μ.Μ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η Πρωτοβουλία ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια συστάθηκε στις 13/01/2024, με έναυσμα την εντολή της κυβέρνησης για κατάθεση νομοσχεδίου που κατοχυρώνει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Σε μία προσπάθεια αυτοπαρουσίασης μας, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως αντιλαμβανόμαστε την φοιτητική μας ταυτότητα καθώς και το Πανεπιστήμιο σαν ολότητα. Αρχικά, η αντίθεση μας στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν έρχεται ξαφνικά, δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, ούτε πυροτεχνηματική αντίδραση σε ένα δυσάρεστο για εμάς νέο. Αποτελεί μέρος της γενικότερης δυσφορίας που νιώθουμε ζώντας καθημερινά στον χώρο του Πανεπιστημίου, αλλά και ευρύτερα στο κοινωνικοοικονομική σύστημα που μας εξοντώνει με τις συνθήκες ακρίβειας, ανέχειας και οξείας κοινωνικής κρίσης, που βιώνουμε όλα. Η συσπείρωσή μας με άξονα τα παραπάνω προβλήματα φαίνεται ως η μόνη λύση αποσυμφόρησης νοητά αλλά και πρακτικά από τα εμπόδια. Το Πανεπιστήμιο, ως χώρος που περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας, δεν αποτελεί για εμάς απλά τόπο που εξελίσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία, αποκομμένη από τα τεκταινόμενα, αποστειρωμένη και κατακερματισμένη. Παράλληλα λοιπόν με τις διαλέξεις και τα εργαστήρια, θέλουμε συνελεύσεις για την ζύμωση μας και την δημιουργία συσχετίσεων μεταξύ μας που υπερβαίνουν τις ακαδημαϊκές, μακριά από παρατάξεις που χωλαίνουν την έννοια της πολιτικής και αποστρέφουν εμάς τους ίδιους από αυτήν. Επίσης, θέλουμε εκδηλώσεις, με περιεχόμενο που να απευθύνεται οριζόντια στην κοινωνία, καταρρίπτοντας τον ακαδημαϊκό ελιτισμό. Τέλος, θέλουμε χώρους ζωντανούς, όπου μπορούμε να συνδεθούμε δημιουργώντας εμπειρίες δυνατές, να μας συντροφεύουν και μετά το πέρας των σπουδών μας. Για όλα τα παραπάνω οργανωνόμαστε δυναμικά, για να μην περάσει κανένας νόμος που να στέκεται τελικά εμπόδιο στην κοινωνία και να ωφελεί ως συνήθως λίγους και εκλεκτούς.

Η αντισυνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν ήρθε τυχαία. Η λογική της έχει ξανά συστηθεί με το όνομα ελάχιστη βάση εισαγωγής(ΕΒΕ), που αποκλείει μεγάλο μέρος των μαθητ(ρι)ών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τράπεζα θεμάτων και φροντιστηριακά μαθήματα. Όσα άτομα καταφέρουν να εισαχθούν, έρχονται αντιμέτωπα με το ‘δημόσιο’ πανεπιστήμιο: ν+2, διαγραφές , εντατικοποίηση, νόμους σαν τον Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη και κόστος φοίτησης που αντικατοπτρίζουν συνολικά την απουσία φοιτητικής μέριμνας. Ίδια λογική επικρατεί και στην υποβάθμιση των πτυχίων, τα μεταπτυχιακά επί πληρωμή, και την εμπορευματοποίηση και ετερονομία της έρευνας. Η κατάσταση αυτή όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί μέσω της πολιτικά υποσχόμενης ταυτόχρονης ενίσχυσης των δημοσίων πανεπιστημίων, αλλά θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο. Η λογική ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι ξεκάθαρη. Όξυνση ανταγωνισμών; Προσαρμοσμένα σε κράτος και κεφάλαιο τμήματα και παρεχόμενη γνώση; Ανώτερη εκπαίδευση για λίγους; Δεν έχουν κανένα φραγμό όσον αφορά την επισήμανση και ενίσχυση των ταξικών ανισοτήτων. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν έρχεται μόνο να διαιωνίσει τη γνώστη τάση υπονόμευσης της δημόσιας ελεύθερης εκπαίδευσης αλλά έρχεται να μεταβάλλει και τον κοινωνικό χαρακτήρα του δημοσίου πανεπιστημίου.

Τέλος, η χρονική συγκυρία κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν είναι τυχαία. Έρχεται να καταστείλει τις φοιτητικές αντιδράσεις, να αποδυναμώσει τις συλλογικές αντιστάσεις, ώστε να δημιουργήσει αποστειρωμένες ακαδημαϊκές δομές παραγωγής ανθρώπων-μηχανών, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εν μέσω εξεταστικής περιόδου, αποσκοπεί να αιφνιδιάσει το φοιτητικό κίνημα, ώστε να ακρωτηριάσει οποιεσδήποτε προσπάθειες υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θεωρούμε αναγκαία την συγκρότηση πυρήνων συλλογικής, οριζόντιας αντίδρασης, ενάντια στην υποβάθμιση των ζωών μας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πάντων, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης των αρίστων.

Θα μας βρουν μπροστά τους!

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ

Πρωτοβουλία Ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια


ΣΣΠ: 1/2 – Όλοι στις διαδηλώσεις

ΑΘΗΝΑ: 12:00 μμ, Προπύλαια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12:00 μμ, Καμάρα.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 12:00 πμ, Περιφέρεια.

ΠΑΤΡΑ: 12:30 πμ, Πλατεία Γεωργίου.

Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ)


ΡΕΘΥΜΝΟ: 12:00 Δημαρχείο

Συγκέντρωση ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Συγκέντρωση ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια 1/2

| Ηράκλειο -ώρα:13:00,πλ.Ελευθερίας

| Ρέθυμνο -ώρα:12:00,Δημαρχείο

Ηράκλειο : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ,ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 13:00

ΠΟΡΕΊΕΣ-ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ-ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΈΣ

ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΆ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΑ

Η ΠΑΙΔΕΊΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΑΓΑΘΌ ΟΧΙ ΕΜΠΌΡΕΥΜΑ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ ΜΕ ΟΡΓΆΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΈΣ

Κάλεσμα σε πορείες-συγκεντρώσεις την Πέμπτη 01/02 στις 12:00 μ.μ.

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας

Αντιεξουσιαστική Πρωτοβουλία Φοιτητ-τριών/ών Π.Κ. Api Nere

Τέρμινο – Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Βόλου

Αναρχική Συνέλευση φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα

Αναρχική Φοιτητική Συλλογικότητα KURO SIWO


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 01/02 12:00μ.μ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΠΟΡΕΙΕΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ


ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 13:00 Πλ. Ελευθερίας

Συγκέντρωση ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Συγκέντρωση ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια 1/2

| Ηράκλειο -ώρα:13:00,πλ.Ελευθερίας

| Ρέθυμνο -ώρα:12:00,Δημαρχείο

Ηράκλειο : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ,ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 13:00

ΠΟΡΕΊΕΣ-ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ-ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΈΣ

ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΆ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΑ

Η ΠΑΙΔΕΊΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΑΓΑΘΌ ΟΧΙ ΕΜΠΌΡΕΥΜΑ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ ΜΕ ΟΡΓΆΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΈΣ

Κάλεσμα σε πορείες-συγκεντρώσεις την Πέμπτη 01/02 στις 12:00 μ.μ.

Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας

Αντιεξουσιαστική Πρωτοβουλία Φοιτητ-τριών/ών Π.Κ. Api Nere

Τέρμινο – Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Βόλου

Αναρχική Συνέλευση φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα

Αναρχική Φοιτητική Συλλογικότητα KURO SIWO


 

Μοιραστείτε το άρθρο