O Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ στους αγώνες του λαού και της νεολαίας!

9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

Πριν 33 χρόνια, στις 9 Ιανουαρίου του 1991, ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας πέφτει νεκρός στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας. Ο μαθηματικός Τεμπονέρας, μέλος της οργάνωσης Εργατικό Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο (ΕΑΜ) και των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων, συμπαραστεκόμενος με καθηγητές και γονείς στους μαθητές όταν εξωσχολικοί τραμπούκοι προσπάθησαν να σπάσουν την κατάληψη, δέχτηκε θανάσιμο χτύπημα στο κεφάλι με σιδερολοστό από τους ΟΝΝΕΔίτες Καλαμπόκα και Μαραγκό.

Τη δολοφονία του Τεμπονέρα ακολούθησε μεγάλη πολυήμερη λαϊκή εξέγερση σε Πάτρα, Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή, η πρόκληση πυρκαγιάς από δακρυγόνα στο κατάστημα Κ. Μαρούσης και ο θάνατος 4 ανθρώπων, αφού η αστυνομία παρεμπόδιζε την πυροσβεστική να πλησιάσει, η παραίτηση του υπουργού Β.Κοντογιαννόπουλου και η αντικατάστασή του από τον Γ. Σουφλιά, που του ανατέθηκε το έργο της “πυρόσβεσης” και η απόσυρση όλου του νομοσχεδίου.

Οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας Τεμπονέρα σχεδόν αθωώθηκαν με εξαίρεση τον Καλαμπόκα που έμεινε στην φυλακή μόνο 7 χρόνια και βρέθηκε τελικά σε διευθυντική θέση της Εθνικής Τράπεζας Βόλου. Για τους ηθικούς αυτουργούς ούτε κουβέντα.

33 χρόνια μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ, με όλο το αστικό πολιτικό σύστημα και κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) και σε άμεση σύμπνοια με τις ακροδεξιές παραφυάδες του, με σύμμαχο τα συστημικά ΜΜΕ, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να επιβάλει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, την πολιτική της Ε.Ε., του Ο.Ο.Σ.Α. και του κεφαλαίου.

33 χρόνια μετά η κυβέρνηση της ΝΔ και σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα έχουν εμπλακεί ενεργά στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ μετέχοντας ουσιαστικά στην εκστρατεία του για την επιβολή της σιδερένιας θέλησης του στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, στηρίζοντας το κράτος απαρτχάιντ – δολοφόνο του Ισραήλ στην εθνοκάθαρση του Παλαιστινιακού λαού που αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες για γη και ελευθερία.

33 χρόνια μετά με έναν καταιγισμό νομοσχεδίων, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει τον χαρακτήρα και το DNA του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου. Με οδηγό την αξιολόγηση, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και παραβιάζοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος επιχειρεί να επιβάλει τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ. Την ίδια ώρα με το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση δίνει βορρά στους ιδιώτες, στο μεγάλο και το μικρό κεφάλαιο, την δημόσια τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα με βάση τον σχεδιασμό της η κυβέρνηση επιχειρεί να βαθαίνει ακόμη περισσότερο την ταξικότητα της εκπαίδευσης επιβάλλοντας το εθνικό απολυτήριο, καθιστώντας την τράπεζα θεμάτων και τις εξετάσεις κύριο μοχλό περιθωριοποίησης δεκάδων χιλιάδων μαθητών και μαθητριών εκτός γενικής μόρφωσης και λυκείου. Η δε ΕΒΕ έχει αποκλείσει ήδη δεκάδες χιλιάδων νέων από την πρόσβαση στα ΑΕΙ οδηγώντας τους ταυτόχρονα στις δαγκάνες των επιχειρήσεων – κολλεγίων και παραρτημάτων αλλοδαπών ΑΕΙ. Το παζλ έρχεται να συμπληρώσει η επιδίωξη της κυβέρνησης να επιβάλει την ελεύθερη επιλογή σχολείων από τους γονείς ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αξιολογικό πλέγμα.

Υψώνουμε τείχος αγώνα για τα σύγχρονα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα, για τα κοινωνικά αγαθά, τις ελευθερίες!

33 χρόνια μετά δεν καλούμε σε μνημόσυνο. Ο Νίκος Τεμπονέρας είναι το σύμβολο του συλλογικού ανθρώπου που υπερασπίζεται το δικαίωμα του αγώνα για την ανατροπή της κοινωνικής βαρβαρότητας και την επικράτηση του δίκιου. Είναι ο Δάσκαλος που «υπερασπίστηκε το παιδί για να υπάρχει ελπίδα», ξεπερνώντας τους τοίχους της σχολικής αίθουσας και μιας «δημοσιοϋπαλληλικής» διδασκαλίας.

Ο Νίκος Τεμπονέρας είναι παρών στην αγωνιστική μνήμη ενάντια στη λήθη της εξουσίας, πηγή έμπνευσης και περηφάνιας για τη μαχόμενη εκπαίδευση και το λαϊκό κίνημα. Αλλά και μάθημα ιστορίας, που υπενθυμίζει ότι οι κατακτήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος και γενικότερα του εργαζόμενου λαού, κατορθώθηκαν με ασυμβίβαστους και ενωτικούς αγώνες, κόντρα στη λογική της ανάθεσης και του εφησυχασμού.

Αγωνιζόμαστε για Ψωμί – Παιδεία – Ειρήνη – Ελευθερία!

Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ!

ΜΕ ΠΕΤΡΟΥΛΑ – ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ!

B’ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

Μοιραστείτε το άρθρο