ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ – Πρόσκληση στην 30η επέτειο από την έναρξη του πολέμου ενάντια στη λήθη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ

Οι ζαπατιστικές κοινότητες και ο EZLN προσκαλούν όλα τα άτομα, τις ομάδες, τις συλλογικότητες, τις ενώσεις, τις οργανώσεις και τα κινήματα που έχουν υπογράψει τη λεγόμενη Διακήρυξη για τη Ζωή, τους αυτόχθονες λαούς που συμμετέχουν στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο, τη Διεθνή Έκτη, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και, ιδιαίτερα, εκείνες που αποσκοπούν στην καλλιτεχνική δημιουργία, στον εορτασμό της τριακοστής επετείου από την έναρξη του πολέμου ενάντια στη λήθη.

Ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Δεκεμβρίου 2023 και στις 1 και 2 Ιανουαρίου 2024. Οι προσκεκλημένοι μπορούν να φτάσουν από τις 29 του μηνός, αλλά όχι νωρίτερα από εκείνη την ημέρα.

Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν στο CIDECI [στο Πανεπιστήμιο της Γης] στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας, στην Τσιάπας. Ο Τύπος, οι προσκεκλημένοι και το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο θα εγγραφούν εκεί ή απευθείας στο χώρο του καρακόλ.

Ο κεντρικός εορτασμός της 30ής επετείου θα γίνει στο Καρακόλ «Resistencia y Rebeldía: Un Nuevo Horizonte» [«Αντίσταση και Εξέγερση: Ένας Νέος Ορίζοντας»], που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από 3 χρόνια στο χωριό Ντολόρες Ιδάλγο, σε ανακτημένη γη. Κλίμα εύκρατο έως ζεστό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δροσερό έως κρύο τη νύχτα και το ξημέρωμα.

Τοποθεσία: μία ώρα από την πρωτεύουσα του επίσημου δήμου του Οκοσίνγκο, στο δρόμο προς το Μόντε Λίμπανο. Περίπου 4-5 ώρες από το Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας. Στο Οκοσίνγκο υπάρχουν ξενοδοχεία με διάφορες τιμές. Από το Σαν Κριστόμπαλ συνιστούμε τη διαδρομή μέσω Τσανάλ-Αλταμιράνο προς το Οκοσίνγκο. Στη συνέχεια, πάρτε το δρόμο προς το Μόντε Λίμπανο. Προσπεράστε τους ομοσπονδιακούς στρατώνες της Τονινά και στη συνέχεια, πάντα στο δρόμο προς το Μόντε Λίμπανο, θα υπάρχουν πινακίδες των διάφορων GAL [Τοπικών Αυτόνομων Κυβερνήσεων] στην άκρη του δρόμου. Από το Οκοσίνγκο, σε μία ώρα και 20 λεπτά θα φτάσετε στο καρακόλ που θα γίνει ο εορτασμός.

Ημερομηνίες: 30 και 31 Δεκεμβρίου 2023. Γιορτή με πολιτιστικά δρώμενα με τη συμμετοχή της νεολαίας και των παιδιών ζαπατίστας. Θα παρουσιαστούν θεατρικά έργα, τραγούδια, χοροί και ποίηση. Χορός το απόγευμα και το βράδυ.

1 Ιανουαρίου 2024. Στις 00:00: κεντρικές ομιλίες των ζαπατίστας. Το απόγευμα και το βράδυ, πολιτιστικές παραστάσεις από προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο. Όσοι ασχολούνται με την τέχνη και τον πολιτισμό μπορούν να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους μπροστά στις ζαπατιστικές κοινότητες και τους καλεσμένους την 1η και 2η Ιανουαρίου 2024. Χορός, θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, τοιχογραφίες κ.λπ. είναι ευπρόσδεκτα.

2 Ιανουαρίου 2024. Πολιτιστικά δρώμενα συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο. Χορός.

Καλό είναι να έχετε μαζί σας κάτι που θα τοποθετήσετε ανάμεσα στο πάτωμα και την ταλαιπωρημένη ανατομία σας την ώρα του ύπνου. Εδώ, εκτός από αξιοπρεπές, το έδαφος είναι σκληρό.

Θα υπάρχει παροχή ίντερνετ, ώστε να μπορείτε να ενημερώσετε τους οικείους σας ότι φτάσατε με ασφάλεια. Θα υπάρχουν πάγκοι με τρόφιμα μη εξειδικευμένα (δηλαδή δεν θα υπάρχουν πάγκοι ειδικά με τροφές βήγκαν ή βετζετάριαν). Θα το δείτε εκεί.

Για άτομα με ειδικές διατροφικές απαιτήσεις και ανάγκες φαρμακευτικής αγωγής, σας συνιστούμε να φέρετε μαζί σας τα απαραίτητα. Θα υπάρχει ασθενοφόρο και πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη.

Στην κατανομή των χώρων ανάπαυσης και των κοιτώνων, θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα με ορθή κρίση (αυτό που εσείς αποκαλείτε «τρίτη ηλικία» ή «χρυσή ηλικία» ή «ηλικιωμένους» ή «άτομα σε διαδικασία γήρανσης») και στους ανήλικους.

Οι ανήλικοι ενημερώνονται ότι απαγορεύεται να πετροβολούν, να παρενοχλούν ή να κυνηγούν τις φάλαινες, τους μονόκερους, τους κροκόδειλους, τους δράκους, τους σκύλους, τις γάτες, τα γουρούνια, τις κότες, τους πετεινούς, τα κουνέλια, τις αγελάδες, τα βόδια (με το συμπάθιο), τα μουλάρια (με το συμπάθιο), τα άλογα, τις φοράδες, τα πρόβατα, τα ποδήλατα και άλλα φανταστικά ζώα που μπορεί να συναντήσουν. Το 3 φορές T «Κομάντο Ποπκόρν» [Τρομερό, Τρομακτικό και Τεράστιο] θα περιπολεί και θα επαγρυπνεί ώστε κανένα ζωντανό πλάσμα να μην δεχτεί επίθεση με σκέψη, λόγο ή πράξη. Από την άλλη, επιτρέπεται η επίθεση στις πέτρες, αρκεί να γίνεται με το κεφάλι. Θα το δείτε εκεί.

Σας υπενθυμίζουμε ότι στα ζαπατιστικά εδάφη απαγορεύεται η κατανάλωση, το εμπόριο, η μεταφορά και η καλλιέργεια ναρκωτικών. Ομοίως, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ σε οποιαδήποτε μορφή.

Απαγορεύεται επίσης η προβολή, διανομή, προπαγάνδα και υποστήριξη οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος που συμμετέχει σε εκλογές, από οποιαδήποτε γεωγραφία.

Απαγορεύονται επίσης οι σεξιστικές, θρησκευτικές, εθνικιστικές, ρατσιστικές, ιδεολογικές, πολιτικές και αθλητικές εκδηλώσεις που προωθούν την κοροϊδία, την παρενόχληση, τον εκφοβισμό, την επιθετικότητα και τη βία κατά ατόμων λόγω του χρώματός τους, της φυλής, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της θρησκείας, της γλώσσας, της κουλτούρας, της κοινωνικής προέλευσης, της σωματικής διάπλασης, της εθνικότητας, της ιδεολογίας τους κ.λπ.

Ο εορτασμός είναι από και για τους ζαπατιστικούς λαούς. Απαιτεί σεβασμό στις συνήθειες και τα έθιμά μας, στους τρόπους και τους χρόνους μας, στον αγώνα μας.

Από τα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού.

Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μοϊσές.

Μεξικό, Δεκέμβριος 2023

Άντρες και γυναίκες πολιτοφύλακες ζαπατίστας εργάζονται για την προετοιμασία του χώρου για τον εορτασμό της 30ής επετείου. Συνεργείο ζαπατιστικών ποδηλάτων. Το 3 φορές Τ «Κομάντο Ποπκόρν» ενισχυμένο με τις σγουρές τρίχες της σκυλίσιας πτέρυγάς του. Οι εικόνες είναι ευγενική προσφορά των Tercios Compas, copyleft Δεκέμβριος 2023. Μουσική: «Armad@s de Baile» των Bossanónimos. Άλμπουμ Originaly Copla ℗ 2014 Bossanónimos. Κυκλοφόρησε στις 23-10-2014.

το καραβάνι των Ζαπατίστας

Μοιραστείτε το άρθρο