Παρέμβαση στα Public ενάντια στην αντεργατική πολιτική της “ονομαστικής πώλησης” της εργοδοσίας

Παρέμβαση με πανό, συνθήματα, τρικακια και κείμενο που μοιράστηκε στους εργαζόμενους και σε κόσμο που περνούσε από εκεί πραγματοποίησε στα Public στην Τσιμισκή η Ελευθεριακή Συνέλευση για την Ταξική Οργάνωση στη Βάση (ΕΣΤΟΒ), με περιεχόμενο την αντεργατική πολιτική της εργοδοσίας της συγκεκριμένης αλυσίδας καταστημάτων. Μια νέα αντεργατική πολιτική που προωθούν τα αφεντικά των Public είναι η λεγόμενη ονομαστική πώληση. Επιχειρούν δηλαδή να επιβάλλουν μια κανιβαλιστική συνθήκη στους εργαζόμενους, ενώ συνολικά το κράτος και τα αφεντικά επιτίθενται στις κατακτήσεις μας ολοένα και περισσότερο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το χτύπημα στην Κυριακάτικη Αργία. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους των Public και στηρίζουμε το σωματείο τους που καταγγέλει αυτή τη νέα αντεργατική πολιτική και καλούμε και εμείς να μην εφαρμοστεί.

Η ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΑ PUBLIC ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Πριν 2 εβδομάδες με ανακοίνωση του σωματείου έγινε γνωστό πως η εργοδοσία των Public αποφάσισε να εφαρμόσει την άθλια πρακτική της “ονομαστικής πώλησης” για όλους τους πωλητές και πωλήτριες των καταστημάτων τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάθε φορά που κάποιος πωλητής/τρια στέλνει τον πελάτη στο ταμείο θα πρέπει να του δίνει ένα χαρτάκι με τον κωδικό του ώστε να καταγράφεται από τα ταμεία η ατομική του επίδοση στις πωλήσεις. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι/νες στα Public αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ενώ αρκετοί βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, τώρα θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι και άξιοι αυτής της “πλούσιας” αμοιβής. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι τακτικές εντατικοποίησης της εργασίας και εξάντλησης εφαρμόζονται καθημερινά ( στόχοι πωλήσεων, καταγραφή ατομικών πωλήσεων στα ακριβά προϊόντα τεχνολογίας, ένας εργαζόμενος για 2 ή 3 πόστα κλπ).

Η συγκεκριμένη πρακτική έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά προηγούμενων που αποσκοπούν στην εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας και την εξουθένωση των εργαζομένων. Μια πρακτική άκρως ανταγωνιστική, που για το πολυπόθητο μπόνους θα προσπαθεί ο ένας να κλέψει την πώληση από τον άλλο, που δεν σέβεται την αρχή της συναδελφικότητας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια έντονη επίθεση από κράτος και κεφάλαιο στα φτωχά και καταπιεσμένα κοινωνικά στρώματα. Μια επίθεση σε όλες τις πτυχές της ζωής και πολυεπίπεδη που προσπαθεί να στερήσει από τον κόσμο της εργασίας κάθε προοπτική αντίστασης και παράλληλα να ξεριζώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα που έχει κερδηθεί τους προηγούμενους δύο αιώνες από το εργατικό κίνημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα σύστημα και ένα κράτος που λειτουργεί με βάση το κέρδος και τα συμφέροντα της ελίτ, εγκληματεί διαρκώς ενάντια στην κοινωνία, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες.Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί και μια σειρά εξελίξεων που έρχονται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις ήδη υποτιμημένες ζωές των κατώτερων κοινωνικά στρωμάτων. Κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα βασικά κοινωνικά αγαθά και σε σημαντικά προϊόντα, όπως τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, η θέρμανση, το ψωμί κτλ. έρχονται να οξύνουν περαιτέρω τις ήδη δυσβάσταχτες συνθήκες ζωής κι επιβίωσης της κοινωνικής βάσης μετά από δύο και πλέον χρόνια έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού. Στο διάστημα αυτό φάνηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η εγκληματική φύση του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος και οι βασικές προτεραιότητές του, δηλαδή η υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής σε βαθμό απαξίωσης, η μεγιστοποίηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, η αναβάθμιση της καταστολής απέναντι σε οποιαδήποτε κοινωνική-ταξική αντίσταση και η προληπτική επέκτασή της στο κοινωνικό σώμα.

Για εμάς ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση στη βάση με ελευθεριακά χαρακτηριστικά. Η αλληλεγγύη, οι συλλογικοί αγώνες από τα κάτω και η ταξική οργάνωση είναι τα όπλα μας απέναντι στη επέλαση του κράτους & του καπιταλισμού που επιτίθεται σε όλα τα κοινωνικά πεδία. Απέναντι, λοιπόν, στην ακραία υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής, εμείς προτάσσουμε την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, τις πανανθρώπινες συλλογικές αξίες της ελευθερίας και της ισότητας. Απέναντι στην αρπαγή των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, εμείς προτάσσουμε την οργάνωση στη βάση και τον αγώνα για να κερδίσουμε όσα μας παίρνουν καθημερινά με τόση βία και καταστολή. Να οργανωθούμε δίπλα-δίπλα σε όλα τα πεδία, να αγωνιστούμε, να απαντήσουμε. Για να υπερασπιστούμε τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ & ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ – ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

βίντεο από την παρέμβαση εδώ:

Ελευθεριακή συνέλευση για την Ταξική Οργάνωση στη Βάση | [email protected]

Μοιραστείτε το άρθρο