Έξωση οικογενείας στα Πετράλωνα, κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 18:30 στο σπίτι

Αλληλέγγυος κόσμος, σωματεία, συλλογικότητες βρέθηκαν από τις πρωινές ώρες στα Πετράλώνα όπου πραγματοποιήθηκε έξωση οικογενείας με πολυάριθμη παρουσία της αστυνομίας. Η οικογένεια, της οποίας τα δύο μέλη της είναι ΑΜΕΑ, εκδιώχθηκε από το σπίτι της και τα πράγματα της φορτώθηκαν σε βαν, παρά τις προσπάθειες γειτόνων και αλληλέγγυων να αποτραπεί η έξωση με την αστυνομία μάλιστα να κάνει χρήση χημικών και να χτυπάει κόσμο, λειτουργώντας για μία ακόμη φορά ως ιδιωτικός στρατός. Όπως αναφέρει η σελίδα Διά Πυρός στις 18:30 έχει καλεστεί συγκέντρωση στο σημείο (Άνω Πετράλωνα, Τιμοδήμου 13)  από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και συλλογικότητες και συνελεύσεις.


Να αγωνιστούμε συλλογικά, αυτοοργανωμένα, αντιιεραρχικά, αδιαμεσολάβητα και αποφασιστικά σε κάθε γειτονιά για να τους εμποδίσουμε να πάρουν τα σπίτια μας!

Σήμερα το πρωί από τις 7:30πμ η γειτονιά των Πέτρινων στα Άνω Πετράλωνα περικυκλώθηκε από διμοιρίες ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ασφαλίτες προκειμένου επιχειρήσουν να πετάξουν μια οικογένεια στο δρόμο. Αυτή είναι η τέταρτη επιχείρηση να πετάξουν τη συγκεκριμένη οικογένεια έξω από το σπίτι της στην οδό Τιμοδήμου 13. Είχαν προηγηθεί άλλες τέσσερεις επιχειρήσεις των μπάτσων στις 13 Δεκεμβρίουκαι άλλες δύο τα απογεύματα της Τετάρτης 31 Μαΐου και την Παρασκευή 2 Ιουνίου.

Το πρωί εισέβαλαν στο σπίτι ΟΠΚΕ και έβγαλαν την οικογένεια έξω αλλάζοντας κλειδαριά. Ταυτόχρονα έφεραν φορτηγό και φόρτωσαν τα πράγματά τους για να αδειάσουν το σπίτι και να το παραδώσουν στον νέο ιδιοκτήτη. Το σπίτι αποτελεί πρώτη κατοικία, αλλά έχει πλειστηριαστεί και αγοραστεί από “κοράκι” μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Η αντίδραση της γειτονιάς για ακόμα μια φορά ήταν άμεση και γρήγορα συγκεντρώθηκε κόσμος μπροστά στην είσοδο του σπιτιού για να αποτρέψει την έξωση. Οι μπάτσοι έριξαν δακρυγόνα και ξέσπασαν συγκρούσεις σώμα με σώμα, προκειμένου να μην τους επιτραπεί να πάρουν τα πράγματα της οικογένειας και να μην αλλάξουν κλειδαριά.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Το σπίτι όσες φορές και να αλλάξουν κλειδαριά δεν θα επιτρέψουμε να το πάρουν θα σταθούμε δίπλα στις γειτόνισσές και τους γείτονές μας και θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο τα σπίτια μας, τη ζωή μας και τις γειτονιές μας.

Αγώνας ενάντια στις εξώσεις, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σπιτιών.

Από τις αρχές περίπου του 2023 «επέστρεψαν» οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και κατ’ επέκταση και οι εξώσεις. Με όχημά τους τον πτωχευτικό κώδικα αλλά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, τράπεζες, funds και εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers) πλέον, σε αγαστή συνεργασία με το κράτος επιτίθενται στους φτωχούς και τους μη προνομιούχους αρπάζοντας τα σπίτια τους με στόχο να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους και να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν στο ενεργητικό τους. Δάνεια τα οποία ήταν υπερτοκισμένα και τα οποία πιθανά έχουν αποπληρωθεί 4, 5, 6, 7… φορές. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι τραγική. Αφού πρώτα οι εισπρακτικές εταιρείες εξαπολύσουν έναν ανελέητο ψυχολογικό πόλεμο με βρισιές, προσβολές και απειλές μέσω τηλεφώνου, τη σκυτάλη παίρνουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα δικαστήρια, που με όπλα τους τους φορολογικούς εκβιασμούς, τους νόμους (που έχουν ψηφιστεί για να προασπίζουν τα συμφέροντα των ισχυρών), τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς (όπως έγινε στην περίπτωση γειτόνισσας στην οδό Παλληναίων το καλοκαίρι του 2020, αλλά όπως έγινε και την Τετάρτης 31 Μαΐου, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 και στις 13 και 19 Δεκεμβρίου στο σπίτι της οδού Τιμοδήμου), προβαίνουν σε κατασχέσεις των σπιτιών και εξώσεις και πετούν στο δρόμο τους κατοίκους τους.

Και όλα αυτά ενώ οι τράπεζες προκειμένου να βγουν αλώβητες από τις συνεχόμενες κρίσεις στηρίχτηκαν φυσικά με δημόσιο χρήμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκταμίευσε 40 δις τουλάχιστον στις τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Δημόσιο χορήγησε εγγυήσεις δισεκατομμυρίων στις τράπεζες με το σχέδιο «Ηρακλής» προκειμένου αυτές να τιτλοποιήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, «κρατικοποίησε» την Πειραιώς όπου (το Ελληνικό Δημόσιο) αγόρασε μετοχές της με 6€ τη μία τη στιγμή που στο Χρηματιστήριο η αξία της ήταν κάτω του 1€ και την Attica Bank προκειμένου να σωθεί. Ταυτόχρονα, λόγω της αύξησης του airbnb που οδήγησε και σε αύξηση των ενοικίων, τράπεζες, funds και εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων βλέπουν τις κατασχέσεις σπιτιών ως ένα πρόσφορο έδαφος για περισσότερα κέρδη διοχετεύοντας τα ακίνητα αυτά σε κτηματομεσιτικές εταιρείες. Ενώ τα μεσιτικά γραφεία διαφημίζουν τους πλειστηριασμούς για να πάρουν προμήθεια.

Είμαστε σε πόλεμο και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε πριν βρεθούμε σε ακόμα χειρότερη θέση. Οι κατασχέσεις αποτελούν κομμάτι της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το κράτος και το κεφάλαιο εναντίον των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων ανεξαρτήτως εθνικότητας.Οι κατασχέσεις και οι εξώσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια λογική «ας πληρώσουμε, τι να κάνουμε». Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσο σκύβουμε το κεφάλι οι από τα πάνω θα συνεχίσουν να μας απομυζούνε μέχρι να πεθάνουμε. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας και να σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη. Πρέπει να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα και την περαιτέρω υποτίμηση της ζωής μας. Η στέγαση δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά θα έπρεπε να είναι η πραγματικότητα για τον κάθε ένα και τη κάθε μια, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν εκατοντάδες άδεια ή εγκαταλελειμμένα σπίτια. Αποτελεί βασική ανάγκη για όλες και όλους μας και δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας τη στερήσουν.

Το δικαίωμα στη στέγη πρέπει να το επιβάλλουμε με τον αγώνα μας. Με ένα κίνημα ενάντια στις κατασχέσεις και τις εξώσεις που θα οργανώσει συλλογικά τη βοήθεια σε όποιον/α χτυπιέται. Θα είναι παρόν στα δικαστήρια, αλλά κυρίως στις γειτονιές, στο πλευρό καθενός και καθεμίας που απειλείται να ξεσπιτωθεί από τις τράπεζες και τα επίδοξα κοράκια που βλέπουν το ξεσπίτωμα συνανθρώπων μας ως ευκαιρία πλουτισμού. Θα μπλοκάρει τους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς κράτους, τραπεζών, funds και πλούσιων. Θα προτάσσει τις καταλήψεις εγκαταλελειμμένων σπιτιών. Θα δίνει μάχες στους δρόμους ενάντια στους κατασταλτικούς μηχανισμούς που προστατεύουν τα συμφέροντα των ισχυρών. Ένα κίνημα που θα υπερασπίζεται το δίκιο και τις ανάγκες μας.

Να αγωνιστούμε συλλογικά, αυτοοργανωμένα, αντιιεραρχικά, αδιαμεσολάβητα και αποφασιστικά σε κάθε γειτονιά για να τους εμποδίσουμε να πάρουν τα σπίτια μας!

Κάτω τα χέρια από τα σπίτια μας, η στέγαση αποτελεί βασική ανάγκη.

Να αγωνιστούμε ενάντια στην υποτίμηση της ζωής μας.

Να αγωνιστούμε αποφασιστικά σε κάθε γειτονιά για να εμποδίσουμε να κατασχέσουν τις ζωές μας!

Ταξική αλληλεγγύη και κοινωνική αυτοοργάνωση.

Όλες και όλοι στη συγκέντρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις σπιτιών και τις εξώσεις Τρίτη 19 Δεκέμβρη / 18:30 / Τιμοδήμου και Καλλισθένους Άνω Πετράλωνα.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου


Μοιραστείτε το άρθρο