“Φυλακή ή σφαίρα”, η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής “υπόσχεται” άγρια καταστολή

Σε μία εξαγγελία ακραίων κατασταλτικών μέτρων προχώρησε η νέα ακροδεξιά, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Χαβιέ Μιλέι, προκαλώντας τη βαθιά ανησυχία ακτιβιστών και οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περιμένοντας τις αντιδράσεις για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, ανάμεσά τους και η υποτίμηση του νομίσματος της χώρας σε ποσοστό άνω του 50% και τεράστιες μειώσεις μισθών, η υπουργός ασφαλείας Πατρίθια Μπούλριτς ανακοίνωσε ότι όσοι διαδηλώνουν θα ταυτοποιούνται μέσω οπτικοακουστικών και ψηφιακών μέσων και θα καλούνται να πληρώσουν το κόστος της αποστολής των δυνάμεων ασφαλείας στις διαδηλώσεις.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην απαγόρευση των διαδηλώσεων στους δρόμους της χώρας και με υπέρμετρη κυνικότητα δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιούνται στα πεζοδρόμια, επιθυμώντας  να καταπατήσει το αυτονόητο δικαίωμα στη διαδήλωση και να στοχοποιήσει τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων στους δρόμους αποτελεί συνήθη τακτική των ακροδεξιών κυβερνήσεων παγκοσμίως, ωστόσο η κυβέρνηση της Αργεντινής προχωρά σε αδιανόητες πρακτικές για να επιτύχει το σκοπό της. Ο Χοσέ Λουίς Εσπέρ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε αδιάντροπα «Φυλακή ή σφαίρα» φανερώνοντας τον απολυταρχικό και ακροδεξιό χαρακτήρα του Μιλέι και των βουλευτών του.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα νέα μέτρα καταστολής επιτρέπουν στους αστυνομικούς να αφαιρούν μάσκες προσώπου και αντικείμενα από άτομα σε σταθμούς τρένων και λεωφορείων, τα οποία κατά την άποψη τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις διαδηλώσεις. Ακόμη και η συμμετοχή των ανηλίκων ποινικοποιείται καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση θα έπρεπε να βρίσκονται στο σχολείο και όχι στις διαδηλώσεις.

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να πει ότι οι εξαγγελίες είναι κεραυνός εν αιθρία μιας και ο Μιλέι αποτελεί εδώ και χρόνια μία γελοία καρικατούρα και μία φιγούρα νοσταλγού των πιο ακροδεξιών, νεοφιλελεύθερων και απολυταρχικών αντιλήψεων.

Μοιραστείτε το άρθρο