Οι Συνταξιούχοι δεν επαιτούμε! Απαιτούμε αξιοπρεπή ζωή!

Όπως έχει επικρατήσει τα προηγούμενα χρόνια, οι συντάξεις Ιανουαρίου 2024 θα πληρωθούν νωρίτερα και συγκεκριμένα πριν την εορτή των Χριστουγέννων 2023

“Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2024 την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023”. 

Μαζί με την σύνταξη θα καταβληθούν και οι όποιες αυξήσεις προβλέπονται για τη νέα χρονιά, Οι λεγόμενες αυξήσεις θα είναι  μόλις 2,95%  και θα αφορούν στην εθνική , στην ανταποδοτική σύνταξη,  στην προσωρινή σύνταξη και στις συντάξεις χηρείας. 

H φιλοσοφία των αποδοχών πείνας παραμένει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ αρχικά προβλέπονταν αύξηση 3,1% διαπιστώθηκε ότι πέρυσι μας έδωσαν …παραπάνω και γίνεται διόρθωση (!) Αντί της αύξησης 7,75% που δόθηκε στις συντάξεις από 1/1/2023, οι συνταξιούχοι θα έπρεπε να πάρουμε 7,6%. Στην πράξη πήραμε ένα 0,15% παραπάνω το 2023 το οποίο θα αφαιρεθεί από την νέα αύξηση του 2024.

Ο νόμος για τον καθορισμό των αυξήσεων προβλέπει ότι το ποσοστό κάθε επόμενου έτους διαμορφώνεται με βάση το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης του προηγούμενου έτους δια του 2. Αν προκύψουν διαφορές στα τελικά μεγέθη που γνωστοποιούνται από την ΕΛΣΤΑΤ το φθινόπωρο, αυτές συμψηφίζονται με τις αυξήσεις του επόμενου έτους. 

Έτσι φαίνεται ότι οι αυξήσεις προκύπτουν με …αντικειμενικό τρόπο και δεν είναι απόρροια της αντιλαϊκής  πολιτικής της κυβέρνησης και ότι οι περυσινές αυξήσεις είχαν προεκλογικό χαρακτήρα.

 Οι αυξήσεις λοιπόν θα είναι της τάξης των 30-40 ευρώ (μικτά) την στιγμή που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που αφορά τα  βασικά αγαθά ανεβαίνουν  με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Μιλάμε δηλαδή για …3 λίτρα λάδι περίπου. Οι δαπάνες των συνταξιούχων για υπηρεσίες υγείας διογκώνονται λόγω της διάλυσης της δημόσιας υγείας  και την αναγκαστική στροφή προς τις ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια. 

Από την άλλη τα κέρδη της επιχειρηματικής ελίτ γνωρίζουν νέα άνθηση (π.χ. τα 4 δισ. ευρώ θα προσεγγίσουν τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2023 !) και η φορολόγησή της μειώνεται(ενώ αυξάνεται η φορολόγηση εργαζομένων , συνταξιούχων και επαγγελματιών). 

Αλλά και αυτήν την ελάχιστη αύξηση δεν θα την δουν όλοι οι συνταξιούχοι!

Από τα 2,5 εκατομμύρια των συνταξιούχων, τα 1,5 εκατ. θα δουν ολόκληρη την αύξηση. Αυτό πάλι δεν θα συμβεί σε όσους και όσες θα φτάσουν το όριο (1400 ευρώ μικτά) πάνω από το οποίο κρατείται το μνημονιακό χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης». Οι συνταξιούχοι για άλλη μια φορά θα καταβάλουν το χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης» προς το ΑΚΑΓΕ, που το 2024 θα ανέλθει στα 555 εκατ. Ευρώ. Άλλοι 300.000 θα δουν μεν αύξηση, αλλά μικρότερη, γιατί ένα μέρος της θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά. Οι υπόλοιποι 700.000 συνταξιούχοι(πριν το 2016) δεν θα δουν  κανένα όφελος γιατί θα τους μείνει υπόλοιπο από την περιβόητη προσωπική διαφορά.

Καμιά κουβέντα ( μέρες που είναι) δεν γίνεται για την επιστροφή του 13ου   (δώρο Χριστουγέννων)  και 14ου μισθού (δώρο Πάσχα και επίδομα άδειας) που καταργήθηκαν το 2013 κλέβοντας από μισθωτούς και συνταξιούχους περίπου 30 χιλιάδες ευρώ (μέχρι στιγμής) στον καθένα και την καθεμιά(!) 

Ούτε για επιστροφές από τις δραματικές περικοπές των μνημονιακών χρόνων στις συντάξεις και στο εφάπαξ. Όλες αυτές αφαίρεσαν από το εισόδημα μας περίπου 100 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή μια περιουσία!

Καμία αύξηση δεν θα υπάρξει στις επικουρικές συντάξεις!!!

Το κίνημα των συνταξιούχων και το εργατικό κίνημα συνολικά πρέπει να θέσουν επιτέλους «επιθετικούς»  στόχους αποκατάστασης του κλεμμένου εισοδήματος μας και να τους διεκδικήσουν με ενωτικούς, αποφασιστικούς και μαχητικούς αγώνες αντί να περιμένουν την νέα επίθεση (πολύ πιθανή νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης την επόμενη περίοδο) για   μια ισχνή αντίδραση  απλής διαμαρτυρίας (την μέρα της ψήφισης στην βουλή !) 

Να διεκδικήσουμε τώρα:

 • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις  κύριες και επικουρικές για άμεση αποκατάσταση των απωλειών των προηγούμενων 14ετών και κάλυψη του πραγματικού πληθωρισμού στα βασικά είδη ανάγκης.
 • Άμεση απόδοση σε όλους τους συνταξιούχους της κύριας σύνταξης, του μερίσματος (ΜΤΠΥ), της επικουρικής (ΤΕΑΔΥ) και του «εφάπαξ» (ΤΠΔΥ) χωρίς καταστρατήγηση της σειράς, χωρίς λάθη και περικοπές.
 • Να ακυρωθεί η φορολόγηση των αναδρομικών για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις που φτάνει μέχρι και το 50% καθώς και τα υπέρογκα πρόστιμα για μη κατάθεση τροποποιητικής δήλωσης. Κατάργηση του μνημονιακού νόμου 4172/13, (άρθρο 60). Να επιστρέφονται με τόκο όλα τα παρακρατημένα εισοδήματα.
 • Ενσωμάτωση στην σύνταξη της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς».
 • Επαναφορά της 13ης – 14ης σύνταξης.
 • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 
 • Όχι στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της περιουσίας των ασφαλιστικών μας φορέων. Τα αποθεματικά των ταμείων να αξιοποιούνται υπέρ των ασφαλισμένων χωρίς κανένα ρίσκο και μεσάζοντες, έξω από τον τζόγο των χρηματιστηριακών και παραχρηματιστηριακών αγορών.
 • Όχι στις περικοπές των συντάξεων χηρείας.
 • Κατάργηση του Ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντεργατικών ασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων.
 • Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις στα ταμεία με τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό τώρα!
 • Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους/όλες τους εκπαιδευτικούς. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας.
 • Καθολικό, Υποχρεωτικό, Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα.
 • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού στον ΕΦΚΑ. Άμεση και πλήρη εξυπηρέτηση- ενημέρωση των συνταξιούχων από τις υπηρεσίες του, ώστε να αρθούν η άγνοια, αγωνία και σύγχυση για τους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ή για την πορεία συνταξιοδότησης μέσα από την χαώδη και συνεχώς μεταβαλλόμενη νομοθεσία. Επαναφορά του τμήματος του Γ.Λ.Κ στην Θεσσαλονίκη. Ενίσχυση των τμημάτων σύνταξης των διευθύνσεων εκπαίδευσης.
 • Επιστροφή όλων των οφειλόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία (65 δις ευρώ) που λεηλάτησαν οι κυβερνήσεις, οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις.
 • Επαναχορήγηση από τα ασφαλιστικά Ταμεία χαμηλότοκων (4%) δανείων.
 • Αναστολή των δόσεων μέχρι την έκδοση των συντάξεων των δανειοληπτών από το Τ.Τ. (EUROBANK) και μάλιστα χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Μείωση του κόστους των δανείων ανάλογη των μειώσεων των μισθών και συντάξεων.
 • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, Πρωτοβάθμια δωρεάν φροντίδα υγείας, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ΜΕΘ, εξοπλισμό, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και δημιουργία νέων, Γενναία χρηματοδότηση της υγείας . Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία. Δωρεάν φάρμακα, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπείες, γυαλιά, ακουστικά, ορθοπεδικά βοηθήματα, ιαματικά λουτρά για όλους και όλες τους/τις συνταξιούχους.
 • Δωρεάν δημόσιες δομές για την φροντίδα και νοσηλεία ηλικιωμένων με ανίατες ασθένειες ενάντια στην ντροπή και την αισχροκέρδεια των ιδιωτικών γηροκομείων.
 • Μειωμένα εισιτήρια για τους συνταξιούχους σε όλα τα Μ.Μ.Μ., εκδηλώσεις πολιτισμού, αθλητισμού κλπ.

Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΕΣΕΘ)

Μοιραστείτε το άρθρο