48ωρη απεργία και απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30/11

Θεσσαλονίκη: 1. Τετάρτη 29/11 στις 11:00 έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, 2. 29/11 στις 18:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου, 3. Πέμπτη 30/11 στις 13:00 έξω από τις ΥΠΕ στην Αριστοτέλους

Αθήνα: Πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 30/11 στις 12:00 στο Υπουργείο Υγείας

Λάρισα: Τετάρτη 29/11 στις 12:00 στην πλατεία Σάπκα

Ηράκλειο: Πανγκρήτια συγκέντρωση για την υγεία, στις 11:00 στην πλατεία ελευθερίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 29 ΚΑΙ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ

29 ΚΑΙ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΩΣ ΕΔΩ!

  • Με τους καθηλωμένους μισθούς μας εδώ και 15 χρόνια! Οι αυξήσεις 10% που δόθηκαν με το νέο ιατρικό Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "29 ΝΟΕΜΒΡΗ 3ΟΑΠΕΡΓΟΥΜΕ >ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΜΙΣΘΩΝ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΧΟΡΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ >ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 30 /11 12:00μ.μ. ΟΕΝΓΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ"μισθολόγιο της κυβέρνησης της ΝΔ στην πραγματικότητα νομιμοποιούν τις απώλειες των τελευταίων χρόνων. Δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια τις μειώσεις του ονομαστικού μισθού λόγω του πληθωρισμού που εξανεμίζει το εισόδημά μας. Οι περικοπές είναι εδώ: η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας, η κατάργηση της αυτοτελούςφορολόγησης των εφημεριών, η κατάργηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ωρομισθίου της εφημερίας και της προϋπηρεσίας που έφερε νέες μειώσεις.

  • Με τις εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές των εφημεριών, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, τις αυθαίρετες οριζόντιες περικοπές δεδουλευμένων υπεράριθμων εφημεριών! Η ωριαία αποζημίωση των εφημεριών κυμαίνεται από 4,48 για τον ειδικευόμενο έως 7,42 για τον συντονιστή διευθυντή, μεικτά. Η προβλεπόμενη προσαύξηση παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα του 2003. Η μοναδική αύξηση που δόθηκε το 2017 άγγιξε «το αστρονομικό ποσό» των 1,80 ευρώ(από 30 ευρώ αυξήθηκε σε 31,80)!

  • Με τον εμπαιγμό των συναδέλφων που εργάζονται σε άγονες περιοχές και παίρνουν μηνιαίο επίδομα αγόνου 11,40 ευρώ αφού όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα χορηγούν αυτό το πενιχρό επίδομα με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983. Ένα μόνο παράδειγμα αρκεί για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της κοροϊδίας: το μηναίο επίδομα αγόνου υπολογίζεται με θεωρητικό μισθό Επιμελητή Β΄ 142.56 ευρώ!

  • Με την επίκληση διαρκώς των «εκτάκτων αναγκών» για να μονιμοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τη διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας, τις συνεχείς μετακινήσεις, την υπερεφημέρευση, την κατάφωρη παραβίαση ακόμα και αυτών των ελάχιστων δικλείδων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας της δικής μας και των ασθενών μας, που προβλέπει η νομοθεσία για το ωράριο.

  • Με τα λουκέτα σε τμήματα και κλινικές και την επίκληση διαρκώς της «έκτακτηςκατάστασης», αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής και των προηγούμενων, για να αλωνίζουν οι ιδιώτες στα νοσοκομεία μέσω των αναθέσεων, των εργολαβιών, των ΣΔΙΤ.

  • Με την επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών δραματική υποστελέχωση τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων. Ένας γιατρός βγάζει τη δουλειά για τρεις. Ένας αγροτικός χωρίς καν την παρουσία ειδικευμένου σηκώνει στις πλάτες του τη λειτουργία ενός ολόκληρου ΤΕΠ. Γιατροί εφημερεύουν ταυτόχρονα σε 2 νοσοκομεία. Ανειδίκευτοι γιατροί, ειδικευόμενοι και γιατροί άσχετων ειδικοτήτων εκβιάζονται και εξαναγκάζονται να διακομίζουν βαρέως πάσχοντες και διασωληνωμένους.

  • Με τη δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, την αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων και θεραπειών.

  • Με την αφαίμαξη των οικογενειών μας που πληρώνουν διπλά και τριπλά για δαπάνες υγείας. Εισφορές υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία για να χρηματοδοτούνται οι ιδιώτες και το εμπορευματοποιημένο κρατικό σύστημα υγείας. Πληρωμές στα ταμεία των απογευματινών ιατρείων και στα γκισέ των αρπαχτικών της ιδιωτικής υγείας.

Στα συντρίμμια της πολιτικής τους χτίζουν το «νέο ΕΣΥ». Μπορούμε να βάλουμε φρένο στα εγκληματικά τους σχέδια! Είναι πρόκληση οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι μόλις 5 με 6 νοσοκομεία έχουν πρόβλημα. Είναι πρόκληση να στοχοποιεί για τις τραγικές ελλείψεις τους συναδέλφους που εξωθούνται σε παραίτηση, τους νέους γιατρούς που αναζητούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό. Η πολιτική τους διώχνει. Άγονες δεν είναι οι θέσεις. Η πολιτική τους τις κατάντησε άγονες αφού συνειδητά αφήνουν νοσοκομεία να ρημάξουν. Είναι πρόκληση να ισχυρίζονται ότι έχουν «προτεραιότητα την υγεία των πολιτών», όταν οι 6.500 προσλήψεις σε σύνολο 30.000 κενών οργανικών θέσεων με βάση τα ξεπερασμένα οργανογράμματα δεν φτάνουν να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις.

Ως εδώ! Εκατομμύρια ευρώ τσεπώνουν οι έμποροι της υγείας. Χάσμα ανάμεσα στηνάθλια «κανονικότητα» του δημόσιου συστήματος υγείας και τις δυνατότητες πουυπάρχουν στο 21ο αιώνα για να απολαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας σύγχρονες,απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Βάζουμε στο στόχαστρο την πολιτική της υποχρηματοδότησης, τηςυποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης της υγείας.

Δε θα σκύψουμε το κεφάλι για να μη βρει στο «ταβάνι» των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας! Η οικονομία της χώρας αντέχει για να δίνει 7 δις σε αυτούς που δολοφονούν βρέφη, παιδιά, γυναίκες, τους ασθενείς και τους συναδέλφους μας στη Γάζα, που βομβαρδίζουν νοσοκομεία, και δεν αντέχει να αυξήσει τους μισθούς μας, να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία και να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργούν με σύγχρονους όρους;

Δε χάφτουμε το παραμύθι της κυβέρνησης ότι φοροεξοντώνει τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, τους μικρούς επαγγελματίες για δώσει χρήματα στην υγεία και την παιδεία. Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν πιάνει τόπο. Ας τα πάρει από τις τράπεζες που δικαιούνται «αναβαλλόμενο φόρο» και τους εφοπλιστές που φορολογούνται «εθελοντικά».

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος στην Κρήτη πουανάγκασαν τον Υπουργό Υγείας να κατέβει δύο φορές για να κατευνάσει τιςαντιδράσεις, δείχνουν ότι πιέζονται. Δεν είναι ανίκητοι!

Καμία έκπτωση στις ανάγκες μας! Δε θα γίνει η απώλεια συνήθεια!

Απαιτούμε:

  • Διπλασιασμό μισθών – αποζημίωσης των εφημεριών.

  • Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

  • Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου.

  • Να μην συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΣΤΙΣ 29 & 30 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 12:00 Μ.Μ. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ.

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας



ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Μέσα σε συνθήκες βαθιάς συνολικής συστημικής κρίσης, το κρατικό καπιταλιστικό σύστημα επιταχύνει τις αναδιαρθρώσεις που βάζουν στο στόχαστρο κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, απαξιώνοντας βασικές κοινωνικές ανάγκες, την εργασία, την υγεία, την παιδεία, τη στέγαση, τη μετακίνηση. Είναι ξεκάθαρο ότι η συστηματική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και η αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων και θεραπειών οδηγούν στην διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας προς όφελος της αγοράς. Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας ανοίγει την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα να μεγαλουργήσει ανοίγοντας μια αγορά προς όφελος των κάθε λογής κερδοσκόπων.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, ταυτόχρονα, βασική στρατηγική προτεραιότητα του κράτους είναι ο «εξορθολογισμός» των δημόσιων νοσοκομείων με την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, ενώ η υποστελέχωση τους οδηγεί στην επαγγελματική εξουθένωση των λειτουργών υγείας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και καλούνται να πληρώσουν για τις κρατικές πολιτικές.
Η συνεχής επίκληση της έκτακτης ανάγκης, η οποία ξεκίνησε πολύ πριν την πανδημία, μονιμοποίησε και διαιωνίζει την ομηρία των εργαζομένων στην Υγεία με τις συνεχείς μετακινήσεις για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, φτάνοντας στο σημείο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων να εκβιάζεται στην διακομιδή βαρέων πασχόντων με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία των εν λόγω ασθενών.

Και ενώ το βάρος της ευθύνης μετακυλίεται στο ιατρικό προσωπικό, το κράτος συνεχίζει την εκμετάλλευση των εργαζόμενων στην υγεία με μισθούς που δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες τους, ειδικά δε για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που δίνει τον δικό του άνισο αγώνα στις άγονες γραμμές και τα νησιά της χώρας.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η επιχειρούμενη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η διάλυση των δομών απεξάρτησης είναι το κερασάκι στην νεοφιλελεύθερη τούρτα. Η υπαγωγή όλων των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ένα “Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Υγείας” (ΕΔΙΨΥ) δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται θέλει να λύσει. Χαρακτηριστικό είναι οτι οι υπηρεσίες απεξάρτησης παραχωρούνται στον “Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων” (ΕΟΠΑΕ), δηλαδή σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ αγνοούνται πλήρως οι ανάγκες των ληπτών ψυχικής υγείας, των φροντιστών και των οικογενειών τους.

Ως Αναρχικοί δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ούτε στο τι εξυπηρετούν αυτές οι αναδιαρθρώσεις, ούτε ποιος είναι ο ρόλος του Κράτους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων στην υγεία, διεκδικώντας την επανοικειοποίηση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας προς όφελος όλων ανεξαιρέτως, που είναι κατάκτηση των εργαζομένων και όχι μια κρατική παραχώρηση. Αγωνιζόμαστε ισότιμα και από την βάση όχι για ένα κράτος- αλλά για μια ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ που η ζωή θα είναι πέρα και πάνω από τα κέρδη και τις πελατειακές σχέσεις. Θεωρούμε την Υγεία ως θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό, ασυμβίβαστο με την κερδοφορία των υπηρεσιών του, την αγορά καθώς και πέρα από κάθε κρατική περίφραξη.

Αντιλαμβανόμαστε ότι κανένα σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης δεν πρόκειται να νοιαστεί για την υγεία και την επιβίωσή μας, παρά μόνο στον βαθμό που είμαστε χρήσιμοι για την αναπαραγωγή του. Προτάσσουμε την ταξική αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια και την ανάγκη για συλλογική προστασία της κοινωνίας και ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους στην υγεία που διεκδικούν την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στα ήδη κορεσμένα και με ελλείψεις δημόσια νοσοκομεία, απέναντι στα αντικοινωνικά νομοσχέδια.

Ενάντια στο κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα που δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο από φτώχεια, εξαθλίωση και θάνατο να οξύνουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις για το γκρέμισμα του χρεοκοπημένου κόσμου της εξουσίας. Να αγωνιστούμε συλλογικά και από τα κάτω ενάντια στους δυνάστες μας, να δυναμώσουμε και να περιφρουρήσουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής και να οργανώσουμε νέες.

Ο αγώνας των εργαζομένων στην υγεία, είναι αγώνας για μια αξιοπρεπή περίθαλψη, θεραπεία και υποστήριξη των ληπτών υπηρεσιών υγείας, των οικογενειών τους αλλά και των κοινοτήτων τους. Είναι δηλαδή αγώνας όλων μας!

Στηρίζουμε την απεργιακή συγκέντρωση των εργαζόμενων στην υγεία την Πέμπτη 30/11 στις 12.00 στο υπ. υγείας

Πρόσβαση στην Υγεία για όλους ανεξαιρέτως
Αλληλεγγύη στους αγώνες των εργαζομένων στην Υγεία

ΌΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Υγεία, Παιδεία, Τροφή, Στέγαση

Άμεση Δράση – Ταξική Αλληλεγγύη – Κοινωνική Αυτοοργάνωση

Οργάνωση και Αγώνας για την Κοινωνική Επανάσταση, την Αναρχία και τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό

Τοπικός Συντονισμός Αθήνας | Αναρχική Πολιτική Οργάνωση


Οι 4.000 επείγουσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού από το 2019 ακόμα εκκρεμούν, ενώ οι νέες προσλήψεις (σύμφωνα και με τις προεκλογικές εξαγγελίες) περιορίζονται, με ανάλογους ρυθμούς, σε 6.500. Αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με τις επαυξημένες ανάγκες, που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις υγειονομικών εξαιτίας της εξαντλητικής εντατικοποίησης της εργασίας υπό δυσμενείς συνθήκες, λόγω της κραυγαλέας έλλειψης υγειονομικού προσωπικού. Τόσο στα μεγάλα νοσοκομεία, όσο και στα κέντρα υγείας της επαρχίας, γενικότερα στην πρωτοβάθμια βαθμίδα της υγείας, η λειτουργία τους επαφίεται στο φιλότιμο των εργαζομένων. Κι όμως η κυβερνητική αλητεία ενοχοποιεί τους υγειονομικούς εργαζόμενους/ες για τις παραιτήσεις, στο μοτίβο της ατομικής ευθύνης που τόσο χρησιμοποιήθηκε μέσα στην πανδημία, την ώρα που οι κυβερνητικές πολιτικές συντρίβουν μαζί με τις δομές υγείας και τους ανθρώπους που εργάζονται σ’ αυτές. Ολόκληρα κέντρα υγείας υπολειτουργούν, νοσοκομεία που εξυπηρετούν ολόκληρους νομούς και πόλεις συγχωνεύονται ή κλείνουν, σύμφωνα και με το νόμο για το «νέο ΕΣΥ», οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται (ελέω ακρίβειας και στασιμότητας των ονομαστικών μισθών) και το ΕΣΥ, επισήμως αφήνεται να διαλυθεί μέσω της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα την στιγμή που υποχρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε αντίθεση με το μεγάλο κεφάλαιο της ιδιωτικής υγείας που σκανδαλωδώς ενισχύεται. Οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ είχε τα γνωστά αποτελέσματα των συνεχόμενων θανάτων το καλοκαίρι από αδυναμία έγκαιρης διακομιδής ασθενών σε νοσοκομεία, την επιστράτευση πυροσβεστών και στρατιωτικών στο ΕΚΑΒ, σε αντιπυρική περίοδο και για χάριν της εικόνας της τουριστικής βιομηχανίας, και την ανοιχτή και επίσημη πλέον συμμετοχή ιδιωτικών ασθενοφόρων στις υπηρεσίες διακομιδής ασθενών για τις ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας. Μέσα σ’ όλη αυτήν την κατάσταση συνεχίζεται και η εργασιακή ομηρία χιλιάδων συναδέλφων/ισσων ως επικουρικών εργαζομένων παρ’ όλο που καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Τέλος ακόμη ένα χτύπημα δέχτηκε ο τομέας που πρώτος τσακίστηκε από τα μνημόνια, η ψυχική υγεία, όπου πλέον ο έλεγχος της κρατικής γραφειοκρατίας στις δομές της γίνεται ακόμη πιο συγκεντρωτικός και ανορθολογικός, διαλύοντας τους όρους λειτουργίας δομών όπως το «18 Άνω» που συγχωνευόμενες μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ.

Όλες οι επιλογές της ακροδεξιάς/νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης στην υγεία είναι βαθιά ταξικές σε βάρος της μεγάλης πλειονότητας του πληθυσμού και υπέρ της πριμοδότησης του ιδιωτικού κεφαλαίου, των δυνάμεων της αγοράς στον κλάδο της υγείας. Και προφανώς κανέναν και καμιά δεν πείθει το αφήγημα ότι η φοροεπιδρομή απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες στοχεύει να χρηματοδοτηθεί η υγεία ή η παιδεία. Απλά πρόκειται για ακόμη μια ακόμη κυβερνητική εφαρμογή του «διαίρει και βασίλευε». Το συνδικαλιστικό-υγειονομικό κίνημα οφείλει να απαντήσει σε διαρκή βάση. Τα πενήντα χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη είναι φάρος για το τι πρέπει να κάνουμε σήμερα, αλλά και να μας θυμίσει ότι η τότε εξέγερση παραμένει αδικαίωτη.

Η υπόθεση της δημόσιας υγείας είναι κοινωνική κι αφορά όλη την εργατική τάξη. Δυστυχώς οι επίσημες δομές του εργατικού κινήματος κινούνται μεταξύ μιας συμβολικής στήριξης ως το σαμποτάρισμα του αγώνα των υγειονομικών. Πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, όπως ο αγώνας των εργαζομένων από κοινού με κατοίκους στην Κεφαλονιά, ο συντονισμός των αγροτικών γιατρών πανελλαδικά και ολόκληρων τοπικών κοινωνιών στην Κρήτη έχουν προς το παρόν αποτελέσει ανάχωμα σε συγκεκριμένες τοπικές εφαρμογές των κυβερνητικών επιταγών και της εφαρμογής του νόμου της κυβέρνησης, καταδεικνύοντας ότι αυτή δεν είναι ανίκητη. Πιάνοντας το νήμα από αυτές, συμμετέχουμε στη 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ 29-30 Νοέμβρη, με την ταυτόχρονη στάση εργασίας που έχει ανακοινώσει η ΠΟΕΔΗΝ για τις 30, και την απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο υγείας.

Στηρίζουμε τα αιτήματα:

  • -Διπλασιασμό των μισθών όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ-αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
  • -Μαζικές προσλήψεις μονίμων εργαζομένων-Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων-τουλάχιστον διπλασιασμό του αριθμού των εργαζομένων στο ΕΣΥ
  • -Ένταξη στα ΒΑΕ
  • -Χρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ. στο ύψος των κοινωνικών αναγκών
  • -Κατάργηση του νόμου για το «νέο Ε.Σ.Υ.»-όχι στις συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων-Εκδίωξη των εργολαβιών
  • -Όχι στη νέα αντιμεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία

ΚΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ


Στηρίζουμε την Απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 29/11 στις 11:00 στην πύλη του Ιπποκρατείου

Ανακοίνωση της ΕΣΤΟΒ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ & ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τη σταδιακή όξυνση της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 μέχρι και σήμερα τα νοσοκομεία και οι δομές υγείας υπολειτουργούν και συρρικνώνονται ολοένα και περισσότερο μέχρι την πλήρη διάλυσή τους. Πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νόμος που ψηφίστηκε στις 02/12/2022 για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, ο οποίος υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών και των δομών της Υγείας και κατακρεουργεί τον ήδη διαλυμένο δημόσιο χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. (μη προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, υποστελέχωση δομών στις απομακρυσμένες περιοχές, δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης γιατρών σε δημόσιο και ιδιωτικό κ.α.).

Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κυβέρνησης σε συνέχεια της εγκληματικής κρατικής διαχείρισης εν μέσω πανδημίας (απώλεια χιλιάδων συνανθρώπων, μη προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ιατρών, νοσηλευτών Ε.Κ.Α.Β., τραυματιοφορέων, καθαριστριών κ.α.) εξωθεί σε διάλυση το Ε.Σ.Υ. μέσω της συστηματικής και εντεινόμενης υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησής του. Οι ΜΕΘ συνεχίζουν να είναι ανεπαρκείς λειτουργικά, χωρίς εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, ο χρόνος αναμονής των ασθενών στις εφημερίες να είναι μέχρι και 12ωρος και οι λίστες για χειρουργεία ασφυκτικά γεμάτες (αποτέλεσμα των πολιτικών υποβάθμισης των νοσοκομείων), ενώ η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα έπρεπε να αποτελεί βασικό πυλώνα του Ε.Σ.Υ. και πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία απαξιώνεται και υποβαθμίζεται.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά καταστροφικών & εγκληματικών κινήσεων για τη δημόσια παιδιατρική νοσοκομειακή περίθαλψη. Από το Γενάρη του 2022 έχει κλείσει ένα παιδιατρικό νοσοκομείο (Παίδων Πεντέλης), ενώ άλλα βρίσκονται σε πλήρη υποστελέχωση (Καραμανδάνειο παιδιατρικό νοσοκομείο Πάτρας, Παίδων Αγίας Σοφίας). Ταυτόχρονα το ιδιωτικό θεραπευτήριο (παιδιατρική κλινική) “ΙΑΣΩ General” συγχωνεύεται με την παιδιατρικής κλινικής του δημόσιου νοσοκομείου “Αττικό” ενώ ανακοινώνεται και η ιδιωτικοποίηση του Παιδογκολογικού Τμήματος του “Αγία Σοφία”, κάτι που είχε εξαγγελθεί ήδη από τον Νοέμβριο 2022.

Στην πράξη αυτή τη στιγμή οι δομές βλέπουμε να απονεκρώνονται καθώς φεύγει προσωπικό λόγω σύνταξης, ενώ δεν γίνονται νέες προσλήψεις με αποτέλεσμα όλες αυτές οι αλλαγές να προωθούν την είσοδο των ιδιωτών στο σύστημα υγείας. Μέσα σε όλη αυτή τη συνθήκη η εργασιακή εξάντληση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι έκδηλη (αίσθημα παραίτησης, κατάρρευση και εξάντληση των γιατρών, απλήρωτες υπερωρίες). Με την επίκληση διαρκώς της «έκτακτης ανάγκης» η κυβέρνηση και το κράτος συνολικά νομιμοποιούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις συνεχείς μετακινήσεις και την υπερεφημέρευση για την κάλυψη των κενών, κενών βέβαια που δημιουργούνται από την ασκούμενη κρατική πολιτική και όχι από μόνα τους. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση των γιατρών “Ένας γιατρός βγάζει τη δουλειά για τρεις…γιατροί εφημερεύουν ταυτόχρονα σε 2 νοσοκομεία. Ανειδίκευτοι γιατροί, ειδικευόμενοι και γιατροί άσχετων ειδικοτήτων εκβιάζονται και εξαναγκάζονται να διακομίζουν βαρέως πάσχοντες και διασωληνωμένους.”

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας της οποίας η ουσία είναι να καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως κατέδειξε εμφατικά και ωμά την κρατική θανατοπολιτική απέναντι στην κοινωνία, βάζοντας την υγεία της κοινωνίας στο ζύγι της κερδοφορίας και της «κοστολόγησης» της ανθρώπινης ζωής. Τα τελευταία μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας αποσκοπούν εν τέλη στην σταδιακή κατάργηση της δημόσιας παροχής Φροντίδας Υγείας και Περίθαλψης και την εξ ολοκλήρου εμπορευματοποίησή της. Αυτή είναι η πολιτική που επιχειρεί να εφαρμόσει περαιτέρω και στην ψυχική υγεία, με το νέο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει, στοχοποιώντας τις δημόσιες δομές δωρεάν παροχής ψυχικής υγείας και απεξάρτησης με σκοπό την συρρίκνωση και το κλείσιμό τους, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο στην είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων που θα εκμεταλλευτούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από αυτές τις παροχές υγείας.

Εμείς από τη μεριάς μας υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας καθώς αποτελεί ουσιώδη κατάκτηση της κοινωνικής και ταξικής βάσης μέσα σε αυτό το σύστημα εκμετάλλευσης του ανθρώπου. Ένα σύστημα εκμετάλλευσης το οποίο συνολικά το μόνο που έχει να υποσχεθεί είναι φτώχεια, εξαθλίωση και θάνατο, όπως καταμαρτυρούν και οι αλλεπάλληλες σφαγές από τους βομβαρδισμούς των νοσοκομείων της Γάζας από το κράτος του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν να αγωνιστούμε τοποθετώντας την συλλογική υγεία της κοινωνίας στο επίκεντρο και όχι την κερδοφορία του ανθρώπινου πόνου όπως επιχειρείται από το κράτος και τους καπιταλιστές διαχρονικά, με όλες τις κυβερνήσεις να υπηρετούν αυτόν τον σκοπό. Στεκόμαστε δίπλα στους νοσοκομειακούς γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και όλους τους εργαζόμενους στις δομές υγείες που αγωνίζονται υπερασπιζόμενοι την δημόσια δωρεάν υγεία και διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η αλληλεγγύη, οι συλλογικοί αγώνες από τα κάτω και η ταξική οργάνωση είναι τα όπλα μας απέναντι στη επέλαση του κράτους & του καπιταλισμού που επιτίθεται σε όλα τα κοινωνικά πεδία. Απέναντι, λοιπόν, στην ακραία υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής, εμείς να προτάξουμε την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, τις πανανθρώπινες συλλογικές αξίες της ελευθερίας και της ισότητας. Απέναντι στην αρπαγή των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, εμείς να προτάξουμε την οργάνωση στη βάση και τον αγώνα για να κερδίσουμε όσα μας παίρνουν καθημερινά με τόση βία και καταστολή. Να οργανωθούμε δίπλα-δίπλα σε όλα τα πεδία, να αγωνιστούμε, να απαντήσουμε.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ – ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΣ & ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ

ΟΥΤΕ ΥΓΕΙΑ – ΟΥΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ελευθεριακή συνέλευση για την Ταξική Οργάνωση στη Βάση


Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα και κείμενο που λέει "Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας! TEPMA LIA‘ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ! -Άμεσες μαζικες μόνιμες προσλήψεις Μονιμοποίηση των συμβασιούχων ΤΩΡΑ στους μισθούς Πραγματικές στην διωτικοποίηση του Αημόσιου συστηματος Υγείας, ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Τετάρτη 29/11 18:30 Άγαλμα Ελ. Βενιζέλου ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕΤΕΠΕ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΟΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗ ΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"


Κάλεσμα στήριξης στην απεργία της ΟΕΝΓΕ 29-30 Νοεμβρίου
Την ίδια ώρα που η Ελλάδα οχυρώνεται και δαπανά τεράστια ποσά σε στρατό, αστυνομία, πολεμικούς εξοπλισμούς, αναβαθμίζει βάσεις του ΝΑΤΟ, στέλνει όπλα και παροχές στον δολοφονικό σιωνιστικό στρατό, συμμετέχοντας στην συνεχιζόμενη, εδώ και 75 χρόνια, εθνοκάθαρση του λαού της Παλαιστίνης, το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, με βάση της ντιρεκτίβες της ΕΕ, συνεχίζει τις πολιτικές που μετατρέπουν την περίθαλψη από κοινωνικό αγαθό σε απλησίαστο εμπόρευμα, καταστρατηγώντας ουσιαστικά τη δημόσια και δωρεάν υγεία. Ενώ οι εργασιακές συνθήκες για το σύνολο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι εξοντωτικές, γεγονός που πέρα από τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, μπορεί να στοιχίσει και σε ανθρώπινες ζωές των ασθενών, ταυτόχρονα, οι τραγικές ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς, άμα δεν μπορούν να υπομείνουν πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση ή ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, να αναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους.
Η κρατική διαχείριση της δημόσιας υγείας έρχεται ως συνέχεια της μόνιμης υποβάθμισης της με τη διαχρονική υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, το κλείσιμο αγροτικών ιατρείων, την έλλειψη ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού. Έρχεται ως συνέχεια 35.000 νεκρών της πανδημίας, της έλλειψης κλινών ΜΕΘ, της μη επίταξης του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της Covid-19.
Το καπιταλιστικό σύστημα δεν θα είναι ποτέ πρόθυμο να νοιαστεί για τις κοινωνικές ανάγκες για τροφή, στέγη, παιδεία, υγεία, ασφάλιση, δουλειά με δικαιώματα. Το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα “πλασάρει” ανάπτυξη ποτισμένη με το αίμα των εργατών, από τα εργατικά ατυχήματα, τα εξαντλητικά 10ωρα, τις απολύσεις, την ανεργία. Η “ανάπτυξη” που οραματίζονται είναι τα δικά τους κέρδη πάνω στις πλάτες της τάξης μας, είναι η μετακύλιση της κρίσης στις πλάτες του λαού και η κερδοφορία των επιχειρήσεων τους. Είναι η στρατηγική ιδιωτικοποίησης των βασικών αναγκών, δημιουργώντας ταξικούς φραγμούς σε υγεία – παιδεία – βασικά αγαθά.
Χωρίς υπερβολές μπορεί να ειπωθεί πως το ΕΣΥ οδηγείται σε έναν αργό θάνατο από την κυβερνητική πολιτική. Η στοχευμένη χρόνια υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας να υπολειτουργούν, ενώ οι μειωμένες προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού και η μισθολογική καθήλωση, παρά την αύξηση της ακρίβειας και του κόστους ζωής, οδηγούν στη μετανάστευση και στην εργασιακή περιπλάνηση πολλούς νέους ιατρούς.
Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζει την πολιτική της για την υγεία σε 2 άξονες. Από τη μία, μείωση του κόστους κι υποχρηματοδότηση των υπαρχουσών δομών, κι από την άλλη, επιδότηση και προαγωγή της ιδιωτικής υγείας, ιδιωτικοποίηση κομματιών του ΕΣΥ μέσω ΣΔΙΤ και απευθείας αναθέσεων. Ταυτόχρονα, προωθεί, μέσω της προπαγάνδας των κυρίαρχων ΜΜΕ, το κυβερνητικό αφήγημα ότι δήθεν “έχει ενισχύσει την δημόσια υγεία τα τελευταία χρόνια”. Ωστόσο, αυτό το αφήγημα καταρρίπτεται συνεχώς, όπως συνέβη όταν πάρθηκε απόφαση για το κλείσιμο των χειρουργείων στο Μεταξά.
Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ υπάρχουν εδώ και χρόνια 30.000 κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ, ενώ οι χιλιάδες προσλήψεις που ανέφερε η κυβέρνηση, απλά καλύπτουν τις νέες συνταξιοδοτήσεις κι αποσπάσεις. Χαρακτηριστική είναι η λειτουργία εφημεριών κεντρικών νοσοκομείων της πρωτεύουσας με επικουρικό προσωπικό από άλλα νοσοκομεία, ενώ δεκάδες εξειδικευμένοι γιατροί κάνουν τα χαρτιά τους για να καλύψουν ακριβώς αυτές τις θέσεις. Για αυτό ζητάμε να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν κενές θέσεις και να μπορέσουν οι νέοι εργαζόμενοι κι οι ασθενείς να αναπνεύσουν.
Όσον αφορά τις εργασιακές συνθήκες του προσωπικού που ήδη εργάζεται στα νοσοκομεία, σε συνθήκες ελλείψεων και υπερεργασίας, η κυβέρνηση παραβίασε άλλη μία φορά τις δεσμεύσεις της. Ενώ το κόστος διαβίωσης έχει σχεδόν διπλασιαστεί, τα τελευταία χρόνια λόγω πληθωρισμού και ανατιμήσεων, το ιατρικό προσωπικό είδε μόνο μία αύξηση της τάξης του 10% στους ήδη μειωμένους κατά 40-50% μισθούς του λόγω των μνημονίων. Οι εφημερίες αποζημιώνονται μόλις με 4,48 ευρώ την ώρα για ειδικευόμενους, ενώ δεκάδες είναι οι κρατήσεις κι οι καθυστερήσεις λόγω υποχρηματοδότησης τα τελευταία 15 χρόνια, από την αρχή της καπιταλιστικής κρίσης του 2008. Ταυτόχρονα, μέσω διάφορων περικοπών σε επιδόματα και αλλαγή φορολογικών διατάξεων (βλ εφημερίες) παίρνει πίσω και αυτή τη μικρή αύξηση. Γι’ αυτό αιτούμαστε τώρα ουσιαστική αύξηση των μισθών, άμεση αποζημίωση των εφημεριών και χορήγηση επιδόματος για ανθυγιεινή εργασία στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Ένα άλλο κομμάτι του ΕΣΥ που βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι δομές ψυχικής υγείας κι απεξάρτησης. Στον τομέα της ψυχικής υγείας, καταργείται ο οργανισμός των ΨΝΑ-ΨΝΘ, αφαιρώντας τη δυνατότητα πολύπλευρης προσέγγισης των ψυχικά νοσούντων, ενώ γίνονται προσπάθειες απόλυτου ελέγχου της διοίκησης και της λειτουργίας των δομών ψυχική υγείας, με απευθείας τοποθέτηση κομματικών διοικήσεων. Στον τομέα της απεξάρτησης, προωθείται η ένταξη όλων των μονάδων και προγραμμάτων στον νεοσύστατο Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης κι Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, με κοινή διοίκηση και τρόπο λειτουργίας, κάτι που “πλήττει τον δημόσιο χαρακτήρα των προγραμμάτων απεξάρτησης, υπονομεύει τον θεραπευτικό πλουραλισμό και τη θεραπευτική συνέχεια” όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του 18 ΑΝΩ. Έτσι, η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το τρίπτυχο “υποχρηματοδότηση – απαξίωση – ιδιωτικοποίηση”, καθιστά βαθμιαία την δημόσια ψυχική υγεία κι απεξάρτηση μη λειτουργικές, οδηγώντας τους θεραπευόμενους, είτε σε ιδιωτικά προγράμματα αν έχουν χρήματα και ασφάλιση, είτε ακόμα πιο συχνά αφήνοντάς τους χωρίς θεραπεία λόγω των ταξικών φραγμών.
Στηρίζουμε αμέριστα τον αγώνα των εργαζόμενων στην ψυχική υγεία κι απεξάρτηση για ενίσχυση των προγραμμάτων και ενάντια στην απαξίωση και την ιδιωτικοποίηση των δομών και προγραμμάτων.
Ως Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση, καλούμε με τη σειρά μας σε στήριξη στην απεργία της ΟΕΝΓΕ 29 – 30 Νοεμβρίου και στις συγκεντρώσεις:
• ΑΘΗΝΑ: Την Πέμπτη 30/11 στο Υπουργείο Υγείας στις 12:00.
• ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Την Τετάρτη 29/11 στο άγαλμα Βενιζέλου στις 18:00
Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση

ΛΑΡΙΣΑ

Εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Ο αγώνας των υγειονομικών είναι ένας αγώνας δίκαιος, αναγκαίος και ζωτικός για την κοινωνική συνθήκη που ζούμε τόσα χρόνια. Μια συνθήκη ζόφου & απαξίωσης των ζώων και της ύπαρξής μας. Οι διεκδικήσεις για διπλασιασμό των μισθών, διπλασιασμό προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβάσεων και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης αφορούν τον καθένα και την καθεμία από εμάς. Το κοινωνικό αγαθό της υγείας έχει ως δέκτη την ευρεία κοινωνική βάση και όλοι/ες μας θα υποστούμε τις συνέπειες της υποβάθμισής του. Η διάλυση όλων των όρων εργασίας του υγειονομικού προσωπικού, με απανωτές υπερωρίες που πολλές φορές πληρώνονται ύστερα από πολύ καιρό, με τις μετακινήσεις ιατρών σε διαφορετικά μέρη από εκεί που έχουν τοποθετηθεί, προκειμένου να καλύψουν κενά, με τον οριακά εξαναγκασμό άσκησης ιατρικής πράξης που δε συνάδει με την ειδικότητα τους, οι χαμηλοί μισθοί και τα προβλήματα με τις συμβάσεις είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό. Η πλήρης απαξίωση των εργασιακών συνθηκών των εργαζόμενων που τόσα χρόνια στηρίζουν με μεγάλες προσπάθειες το Ε.Σ.Υ. σηματοδοτεί το επισφράγισμα της, εδώ και καιρό, προσπάθειας για διάλυση του δωρεάν χαρακτήρα της υγείας

Ήδη από την εποχή των μνημονίων η δημόσια υγεία είχε βρεθεί στο στόχαστρο των περικοπών του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό ήταν ξεκάθαρο με το κλείσιμο ή/και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, τη μείωση του προσωπικού, το κλείσιμο κέντρων υγείας και αγροτικών ιατρείων. Ακόμα και κατά την περίοδο της πανδημίας, μια περίοδος υγειονομικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκε περίτρανα η σημασία και η αναγκαιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας, το κράτος αρνήθηκε πεισματικά να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. Δεν προχώρησε ποτέ σε μαζικές προσλήψεις, δεν αναβάθμισε τις υποδομές, ούτε ενίσχυσε τον υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό. Αντίθετα, πριμοδότησε με όποιον τρόπο μπορούσε τον ιδιωτικό τομέα, τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκαλούσε όλη την κοινωνία όταν, σε αποκαλυπτικές έρευνες που δημοσίευσαν επιστήμονες, σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης περισσότερων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά τη διάρκεια του κορονοιού, απαντούσε πως αυτό δεν ισχύει (!) γιατί αφενός δεν έχει φανεί ότι βοηθάνε τους ασθενείς και αφετέρου μετά τη λήξη της πανδημίας όλες αυτές οι υποδομές θα ήταν περιττές και θα αποτελούσαν ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Όλα αυτά καταλαβαίνουμε πως αποτελούν μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια των κεφαλαιοκρατών και του κράτους να υποβαθμίσουν και κατ’επέκταση να συρρικνώσουν τον δωρεάν, δημόσιο χαρακτήρα της υγείας.

Η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα είναι γεγονός και στον τομέα της υγείας. Από την έως τώρα εμπειρία μας σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, το αποτύπωμα στις ζωές απέχει πολύ από τις όσες πανηγυρικές δηλώσεις έκανε κατά καιρούς το κράτος κατά τη διάρκεια ξεπουλήματος όλων των βασικών μας αναγκών. Η εισβολή του καπιταλισμού & του νεοφιλελευθερισμού στην καθημερινότητά μας είναι εμφανής από την εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις μέχρι τις κοινωνικές ανάγκες της μετακίνησης ή του ρεύματος & του νερού. Η προσπάθεια πλήρους ιδιωτικοποίησης και της υγείας ξέρουμε πολύ καλά, επομένως, τι επίδραση θα έχει σε εμάς. Όχι, μόνο θα αυξηθούν τα έξοδά μας σε πολύ μεγάλο βαθμό και η καθημερινότητα θα γίνει ακόμα πιο δυσβάσταχτη, αλλά θα νοούμαστε για όσους ιατρούς επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα ως ένας ακόμα αριθμός, βάζοντας στην άκρη, πιθανόν, την ασθένεια και την ίασή μας. Άλλωστε, όταν το κράτος με την τωρινή κυβέρνηση μιλάει δια στόματος βουλευτών της τελευταίας, όπως ο Πνευματικός, με όρους κοινωνικού δαρβινισμού, πως να έχουμε αμφιβολία για το μέλλον; Η κρίση του κεφαλαίου επιφυλάσσει σε εμάς μεγαλύτερη εκμετάλλευση, φτώχεια, ανεργία, καταπίεση & θάνατο. Όπως δήλωσε άλλωστε ο Πνευματικός : «αν είμαστε ασθενείς τελικού σταδίου καρκίνου, καλύτερα να πεθαίνουμε, για να μην επωμίζεται το κράτος τα έξοδα της νοσηλείας μας». Όταν αποτελούμε περίσσευμα για τα αφεντικά και το κράτος και όχι παραγωγικό εργαλείο, δε μετράμε.

Όλη η ευρεία, κοινωνική βάση βιώνουμε καθημερινά πλέον την υποβάθμιση των ζώων μας. Η ταξική βία της φτώχειας, της υποτίμησης και του εξευτελισμού είναι κάτι που κράτος και κεφάλαιο μας αναγκάζουν να υπομένουμε. Ωστόσο, σε αγώνες που αφορούν άμεσα τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας, οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα και να ενισχύουμε με τα λόγια και τις πράξεις μας. Ο αγώνας για ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό αγαθό που επηρεάζει όλη μας τη ζωή είναι ένας αγώνας που μας εμπνέει και μας κάνει να πιστεύουμε πως μόνο μέσω των συνδικαλιστικών αγώνων από τα κάτω μπορούμε να σταθούμε ανάχωμα στα σχέδια των από τα πάνω. Οι συνδικαλιστικοί αγώνες μόνο όταν αποκτούν γείωση στην κοινωνία και μετατρέπονται σε κοινωνικούς μπορούν να συντελέσουν στην κοινωνική χειραφέτηση.

Κατάληψη Ντουγρού

Ηράκλειο

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα!

Στηρίζουμε τις κινητοποίησεις

των εργαζομένων στα νοσοκομεία!

Παγκρήτια Συγκέντρωση

για τη Δημόσια Υγεία

Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023

ώρα:11:00,πλατεία Ελευθερίας

Κατάληψη Ευαγγελισμού


Η ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤOΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ(29 & 30/11) ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ (ΟΕΝΓΕ)

· ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

· ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΚΗΡΥΞΕ Η ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30/11 (11-2 μ.μ.)

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ Η ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΗΡΥΣΣΕΙ :

Ø ΔΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ 8-10 Π.Μ.

Ø ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (10-2μ.μ.) ΠΟΥ ΚΗΡΥΞΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( ΕΛΜΕ – ΑΔΕΔΥ) ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΌ ΤΟΥΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30/11/23 ΚΑΙ ΩΡΑ 11.00 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

· ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ

· ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

· ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ» ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

· ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

· ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ- ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΔIΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Ø ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Ø ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ø ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ø ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ ΣΤΑΘΕΡΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ -ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΏΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ

ΤΑ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ-ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ-ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ -ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΑΛΗ.

ΕΛΜΕ Ηρακλείου


Παγκρήτια κινητοποίηση,Πέμπτη 30/11 στις 11πμ στην πλατεία Ελευθερίας!

Στάση εργασίας την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 10:30-15:00

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου χαιρετίζει τη μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23/11 με τη συμμετοχή σωματείων, συλλόγων και φορέων του Ηρακλείου για την οργάνωση παγκρήτιουσυλλαλητηρίου την Πέμπτη 30/11 στο Ηράκλειο στα πλαίσια της 48ωρης πανυγειονομικής απεργίας.

Στηρίζουμε τους υγειονομικούς που μπαίνουν μπροστά για την υγεία όλου του λαού. Τα δημόσια νοσοκομεία, οι δομές ΠΦΥ και το ΕΚΑΒ παρουσιάζουν μια εικόνα διάλυσης εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Πολλές κλινικές (π.χ. Παθολογικές Ρεθύμνου, Σητείας, Ιεράπετρας, Παιδοψυχιατρική ΠΑΓΝΗ) και εργαστήρια (π.χ. ακτινολογικά Λασιθίου) κινδυνεύουν με λουκέτο. Χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές λόγω απόλυτης έλλειψης αναισθησιολόγων (πχ Βενιζέλειο), ενώ στις λίστες χειρουργείου των νοσοκομείων της Κρήτης περιμένουν πάνω από 9000 ασθενείς. Οι παραιτήσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας εξαιτίας της καθήλωσης των μισθών και (κυρίως) εξαιτίας της εντατικοποίησης, που χτυπάει κόκκινο. Υπερεφημέρευση, διπλοβάρδιες, περικοπή ρεπό και αδειών εξουθενώνουν τους υγειονομικούς.

Αντί για μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία, «βροχή» πέφτουν οι μετακινήσεις υγειονομικών. Παράλληλα, προχωρά η εφαρμογή του νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου δημόσιων νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς (π.χ. με ιδιώτες αναισθησιολόγους στο Βενιζέλειο) για την προσωρινή κάλυψη μέρους των κενών. Η αποδεκατισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) αποδυναμώνεται περαιτέρω με μετακινήσεις εργαζομένων της στα νοσοκομεία, ενώ προωθείται (μέσω επερχόμενου νομοσχεδίου) η λειτουργία της ως «κόφτης» προς τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, «βαφτίζοντας» προσωπικούς γιατρούς ακόμη και ανειδίκευτους απόφοιτους ιατρικής. Παραμένουν οι χρόνιες σοβαρές ελλείψεις του ΕΚΑΒ σε διασώστες και ασθενοφόρα με αποτέλεσμα διακομιδές να γίνονται από μικτά πληρώματα προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, ενώ οι δευτερογενείς διακομιδές γίνονται συνήθως με ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Η«αξιολόγηση» νοσοκομείων που αξιοποιηθεί για τη συγχώνευση κοντινών νοσοκομείων στα πλαίσια της διαμόρφωσης του νέου «υγειονομικού χάρτη». Η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, που παρουσιάζεται σαν διέξοδος, σημαίνει τη χρηματοδότησή τους κατά ένα ελάχιστο μέρος από το κράτος και κατά κύριο λόγο από τις άμεσες (π.χ. στην απογευματινή λειτουργία) και έμμεσες (μέσω ΕΟΠΥΥ) πληρωμές των ασθενών-πελατών.Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς θα αποκλείονται από το δημόσιο σύστημα υγείας και θα αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα αυξηθούν οι κίνδυνοι από την καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ). Πρόκειται για κλιμάκωση της ίδιας μνημονιακής, αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνουμε τα 13 τελευταία χρόνια, μιας πολιτικής υποταγμένης στις εντολές της ΕΕ και των ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών, που έχει ξεκάθαρα ταξική στόχευση: να καταργήσει τελείως το στοιχειώδες δικαίωμα της μεγάλης πλειοψηφίας σε δημόσια, δωρεάν, πλήρη, σύγχρονη και ισότιμη περίθαλψη. Άλλωστε θεωρείται κανονικότητα εδώ και πολλά χρόνια το να ρημάζει η δημόσια υγεία ενώ δίνονται αμύθητα ποσά για πολεμικούς εξοπλισμούς, ενίσχυση της ΕΛΑΣ ή σαν «δώρα» στις επιχειρήσεις.

Στις 30 Νοέμβρη πρέπει να βουλιάξει το Ηράκλειο!

Οι τεχνικοί συντασσόμαστε με τους μαχόμενους υγειονομικούς που αντιτάσσονται στην πολιτική που υποβαθμίζει την υγεία και τη ζωή μας προκειμένου να εξυπηρετήσει τα κέρδη των ιδιωτών.Η μάχη για πραγματικά δημόσια δωρεάν υγεία στο ύψος των αναγκών είναι αναπόσπαστο στοιχείο της δράσης του σωματείου μας. Άλλωστε η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για την οποία παλεύουμε ενσωματώνει τις διεκδικήσεις για υγεία και ασφάλιση. Δεν εφυσυχαζόμαστε! Από το χέρι μας περνάει η υπογραφή της ΣΣΕ, από την συνέχεια της δράσης μας, την μαχητικότητα μας, το δυνάμωμα του σωματείου και την ταξική αλληλεγγύη. Δίνουμε τη μάχη κυριολεκτικά για τη ζωή μας παλεύοντας για την ένα σύστημα υγείας στο ύψος των αναγκών μας!

Διεκδικούμε μαζί με τα σωματεία των υγειονομικών:

  • Να μην κλείσει, συγχωνευτεί, καταργηθεί, κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας. Όχι στο νέο «υγειονομικό χάρτη».
  • Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικόπλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Ταυτόχρονη ανοικτήπροκήρυξη ΟΛΩΝ των κενών θέσεωνμε κίνητρα και κατεπείγουσες διαδικασίες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς και να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων.Άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών κρεβατιών
  • Όχι στα μπαλώματα με μετακινήσεις(μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας), προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κοκ. Επικαιροποίηση οργανισμών νοσοκομείων.
  • Καμιά απόλυση συμβασιούχου, επικουρικού, εργολαβικού εργαζόμενου.Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όχι στην απόλυση των 1047 συμβασιούχων των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ
  • Αυξήσεις μισθώνυγειονομικών σε επίπεδα που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού. Αύξηση αποζημίωσης εφημεριών με αυτοτελή φορολόγηση τακτικών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών.
  • Αύξηση της χρηματοδότησηςτων νοσοκομείων και της υγείας αποκλειστικά από το κρατικό προϋπολογισμό.Κατάργηση πληρωμών ασθενώνγια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων. Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας.Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τον προσωπικό γιατρό.Όχι στην εφαρμογή του νόμου Γκάγκα που καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.
  • Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας. Όχι σε παραχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων δομών υγείας σε ιδιώτες. Καμία εμπλοκή ιδιωτών και επιχειρηματιών της υγείας σε εργαστήρια και μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στη μεταφορά ασθενών από τις δημόσιες στις ιδιωτικές κλινικές. Όχι στο “νέο ΕΣΥ “.
  • Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με προσλήψεις γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και όλου του αναγκαίου λοιπού προσωπικού.
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο την ψυχική υγεία. Κάτω τα χέρια από τις δομές απεξάρτησης!

Πιο συγκεκριμένα για όλους τους εργαζομένους διεκδικούμε:

  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, με ευθύνη της εργοδοσίας και ουσιαστικό, ολοκληρωμένο έλεγχο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (ΣΕΠΕ). Έλεγχος για εργασιακές ασθένειες και επιβάρυνση του οργανισμού των εργαζομένων (πχ μυοσκελετικά από την πολύ καθιστική δουλειά, πρόβλημα στα μάτια από την ακτινοβολία της οθόνης κτλ). Αντίστοιχα μέτρα προστασίας.
  • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους τους εργαζομένους και τους ανέργους.
  • Κάλυψη όλων των εξόδων των διαγνωστικών, προληπτικών εξετάσεων, του προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος, στα πλαίσια ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας με έμφαση στην πρόληψη.Δημόσιες, δωρεάν ασφαλείς εκτρώσεις για όλες όσες το επιθυμούν.
  • Δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ. Πλήρη στελέχωση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Κατάργηση του νόμου Βρούτση/Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Ηράκλειο)

Μισθωτοί, Εργαζόμενοι με ΔΠΥ, Ενταγμένοι σε προγράμματα, Άνεργοι Μηχανικοί και Τεχνικοί


Κάλεσμα από την Ανοιχτή συνέλευση υπεράσπισης της κατάληψης Ευαγγελισμού για την Παγκρήτια συγκέντρωση για την υγεία. Ας οργανωθούμε ενάντια σε αυτά που μας καταπιέζουν ..για να βρούμε την υγειά μας.

Image Image


Γιγαντοπανό αναρτήθηκε από φοιτητές/ριες της Ιατρικής Λάρισας εν όψει της 48ωρης απεργίας
Μοιραστείτε το άρθρο