Συνέντευξη με έναν αναρχικό από το Ισραήλ – Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμείνουμε σιωπηλοί

Συνέντευξη με έναν αναρχικό από τη Χάιφα του Ισραήλ, για να συζητήσουμε για το σύγχρονο αναρχικό κίνημα, την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, την αντίσταση ενάντια σε αυτή την κατοχή και τις προοπτικές για το μέλλον.

(δημοσιεύτηκε αρχικά στο 161 crew στις 19 Οκτωβρίου)

Γεια σας, ίσως θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με μια σύντομη παρουσίαση του εαυτού σας;

Φυσικά. Είμαι αναρχικός από τη Χάιφα, στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Είμαι ενεργός για πάνω από μια δεκαετία, κυρίως στο αντιαποικιακό και παλαιστινιακό κίνημα αλληλεγγύης, στο κίνημα για την απελευθέρωση των ζώων και στο περιβαλλοντικό κίνημα.

Πώς έγινες αναρχικός;

Βασικά: το πανκ. Μια πιο λεπτομερής απάντηση είναι προφανώς λίγο πιο περίπλοκη από αυτό. Όταν μεγαλώνεις ως έποικος κάτω από ένα αποικιοκρατικό καθεστώς απαρτχάιντ, στη “σωστή” πλευρά του τείχους, και σου αποδίδεται η ιδιότητα του Εβραίου από το κράτος, είναι πολύ φυσικό να περιμένει κανείς να μην επαναστατήσεις και να γίνεις δεσμοφύλακας όπως όλοι οι άλλοι. Μεγαλώνουμε περιτριγυρισμένοι από μιλιταριστικές εικόνες, σιωνιστική κατήχηση στο σχολείο και ιστορικά γεγονότα όπως το Ολοκαύτωμα ή η εβραϊκή θρησκεία εργαλειοποιούνται για να εξυπηρετήσουν τον πατριωτισμό και την εθνικιστική προπαγάνδα. Η εκδοχή του Ιουδαϊσμού που διδάσκεται εδώ είναι ότι είμαστε ο εκλεκτός λαός, ότι αυτή η γη μας ανήκει με θεϊκή απόφαση, ότι ο Θεός είναι ένας κτηματομεσίτης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε διαμάχη για τη γη και ότι όλοι οι άλλοι προορίζονται, στην καλύτερη περίπτωση, να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε στους συντρόφους στο εξωτερικό το βαθμό στον οποίο ο Σιωνισμός είναι ένα συλλογικό σχέδιο. Το Ισραήλ δεν έχει μια πραγματική κοινωνία των πολιτών. Τα πάντα είναι αποδεκτά, αρκεί να είναι μέσα σε προκαθορισμένα και πολύ περιορισμένα όρια. Μπορείς να είσαι αριστερός, γκέι, φρικιό, ό,τι θέλεις – είμαστε φωτισμένοι φιλελεύθεροι και υπάρχει χώρος για όλους – αλλά πρέπει να είσαι σιωνιστής, να κάνεις τη στρατιωτική σου θητεία, να είσαι πιστός πολίτης και να μην το παρακάνεις. Αν είναι δυνατόν, πρέπει επίσης να είσαι λευκός και πλούσιος. Το παραμικρό βήμα έξω από την εθνική συναίνεση σε καθιστά παράνομο προδότη.

Η στενοκεφαλιά και η επαναστατικότητα εντός του σιωνιστικού πλαισίου φαίνεται, για παράδειγμα, στο μαζικό κοινωνικό κίνημα για τη “διάσωση της ισραηλινής δημοκρατίας” των τελευταίων μηνών (που σήμερα αναστέλλεται λόγω του πολέμου), το οποίο στρέφεται κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης. Ακόμα και όταν εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγαίνουν στους δρόμους κάθε Σαββατοκύριακο ενάντια σε αυτό που είναι ξεκάθαρα μια ακροδεξιά απόπειρα πραξικοπήματος, εξακολουθούν να κάνουν τα πάντα για να μην αναφέρουν το απαρτχάιντ και την κατοχή της Παλαιστίνης και θα αγωνιστούν για να σώσουν την “εβραϊκή δημοκρατία”, δηλαδή ένα καθεστώς εθνοτικής υπεροχής γι’ αυτούς, το status quo. Οι δύο πλευρές αυτού του κινήματος χαρακτηρίζουν μια σύγκρουση στο εσωτερικό των εποίκων για το πώς θα διαχειριστούν καλύτερα το απαρτχάιντ: η φιλελεύθερη προσέγγιση έναντι της φασιστικής προσέγγισης. Προφανώς, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, οι μη εβραϊκοί πληθυσμοί αυτής της γης – πρώτα και κύρια οι Παλαιστίνιοι – μπορούν μόνο να χάσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η “ισραηλινή αριστερά” δεν καλεί κανέναν να βρει μια πραγματικά δίκαιη λύση στην περιοχή. Για μένα, δεδομένης της φύσης της κατάστασης εδώ, οι έποικοι με καλή συνείδηση που επιδιώκουν να ενταχθούν στην αντιαποικιακή αντίσταση – η οποία είναι το μόνο επαναστατικό κίνημα στην περιοχή και η προτεραιότητα για οποιαδήποτε πραγματική ριζοσπαστική αλλαγή – δεν μπορούν να το κάνουν ως Ισραηλινοί, μέσα από την ισραηλινή κοινωνία, επιδιώκοντας μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις σε αυτήν. Αντίθετα, πρέπει να απαρνηθούμε κάθε αποικιακή ταυτότητα και να αναπτύξουμε τα εργαλεία και τους πόρους για συγκεκριμένη φυλετική προδοσία. Πρέπει να αναπτύξουμε μια αντι-ισραηλινή πολιτική, να στραφούμε ενάντια στην κοινωνία μας και να ενωθούμε με τους καταπιεσμένους και τους αποικιοκρατούμενους, με τους δικούς τους όρους και υπό την ηγεσία τους. Ο αναρχισμός μου δίνει τόσο τη γλώσσα όσο και τα εργαλεία για να φανταστώ αυτή την πολιτική. Για μένα, δεν υπάρχει “αναρχική κοινωνία” που πρέπει να επιτευχθεί, γιατί αυτός δεν είναι ο τελικός στόχος. Βλέπω τον αναρχισμό περισσότερο ως ένα κίνημα αντίστασης, ένα οπλοστάσιο εργαλείων για τους καταπιεσμένους σε όλο τον κόσμο για να πολεμήσουν ενάντια στην τρέχουσα δυστοπία, και αυτό είναι που με ελκύει σε αυτόν.

Συμμετείχες σε ένα πρότζεκτ που ονομαζόταν “Ριζοσπαστική Χάιφα”, αλλά μας ενημερώσατε ότι δεν υπάρχει πλέον. Ακουγόταν σαν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία. Μπορείς να μας πεις περισσότερα γι’ αυτό;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα να πω! Είχαμε μια μικρή ομάδα φίλων που οργανώθηκε ως αναρχική κολεκτίβα στη Χάιφα πριν από μερικά χρόνια. Πραγματοποιήσαμε διάφορες δραστηριότητες, όπως ένα πρόγραμμα αλληλοβοήθειας και διανομής τροφίμων κατά τη διάρκεια των εγκλεισμών του covid, ξεκινώντας άλλους τύπους οργάνωσης για την κοινότητα και συμμετέχοντας σε τοπικούς αγώνες στην πόλη. Η ομάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι πλέον ενεργή, αν και μια νέα συλλογικότητα μπορεί να προκύψει στο εγγύς μέλλον. Έκτοτε, η Radical Haifa έχει γίνει κυρίως ένας λογαριασμός στο Twitter, που μοιράζεται ειδήσεις και αναλύσεις από την Παλαιστίνη, από μια προοπτική υπέρ της αντίστασης και του αντιεξουσιασμού. Μετά την κατάληψη του δικτύου από φασίστες (σημ.μετ. Elon Musk), ο λογαριασμός μεταφέρθηκε στο Mastodon/Kolektiva.

Μια από τις πιο γνωστές αναρχικές ομάδες στην περιοχή φαίνεται να είναι οι Αναρχικοί Ενάντια στο Τείχος. Συμμετείχατε; Ποια είναι η γνώμη σας για αυτή την ομάδα;

Οι Αναρχικοί Ενάντια στο Τείχος ήταν, σίγουρα, η πιο ενεργή και σημαντική ομάδα μεταξύ των ισραηλινών ριζοσπαστών και αντιεξουσιαστών στη δεκαετία του 2000. Γεννήθηκε στα μέσα της δεύτερης Ιντιφάντα, από αλληλέγγυους ακτιβιστές που συμμετείχαν σε τοπικούς αγώνες σε χωριά της Δυτικής Όχθης ενάντια στην κατασκευή του τείχους του απαρτχάιντ, και η κύρια σημασία της προέρχεται από το γεγονός ότι έσπασε όλες τις καθιερωμένες νόρμες και τρόπους λειτουργίας της ισραηλινής αριστεράς. Για μια φορά, οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές του τείχους συναντήθηκαν όχι ως εχθροί, όχι ως μια κενή επίδειξη “συνύπαρξης”, αλλά ως μαχητές για τον ίδιο σκοπό, ως σύντροφοι, ως συνωμότες και συνεργοί, επί ίσοις όροις. Οι πτυχές της συν-αντίστασης και του κοινού αγώνα είχαν προτεραιότητα και, κάτω από ένα τέτοιο καθεστώς, το γεγονός και μόνο της συνάντησης με έναν Παλαιστίνιο ως άνθρωπο και ως φίλο ήταν αρκετό για να θεωρηθεί κανείς ριζοσπάστης και εκτός του τρόπου λειτουργίας της θεσμικής αριστεράς. Στο αποκορύφωμά της, η ομάδα κατάφερε να φέρει εκατοντάδες Ισραηλινούς στη Δυτική Όχθη για να διαδηλώσουν απευθείας με τους Παλαιστίνιους και να βιώσουν την αντίσταση από πρώτο χέρι. Πραγματοποιήθηκαν επίσης πολλές άμεσες ενέργειες, όπως η καταστροφή του φράγματος και η δολιοφθορά του εξοπλισμού. Στο τέλος, η ομάδα σιγά-σιγά μαράθηκε και δεν υπάρχει πλέον. Συμμετείχα προσωπικά προς το τέλος, ως έφηβος που προερχόταν από την αναρχο-πανκ σκηνή του Τελ Αβίβ. Όπως πολλές καλοπροαίρετες πρωτοβουλίες ριζοσπαστικής αλληλεγγύης που οργανώθηκαν από ανθρώπους που βρίσκονταν στην προνομιούχα πλευρά μιας αποικιακής κατάστασης, η ομάδα δεν ήταν άμοιρη των σχέσεων εξουσίας και των κρυφών ιεραρχιών. Υπήρξαν πολλές επικρίσεις για την ομάδα προς το τέλος, και για το ρόλο που έπαιξαν στην πραγματικότητα οι έποικοι στην ένταξή τους σε μια αντιαποικιακή αντίσταση. Σε κάποιο σημείο, είδαμε επίσης τα προνόμιά μας να εξαφανίζονται συγκεκριμένα, και τότε κατέστη αδύνατο να δράσουμε με τις ίδιες παλιές μεθόδους. Δεξιοί “ερευνητές” διείσδυσαν σε μια διαδήλωση με κρυφές κάμερες και μετέδωσαν τα πλάνα στην τηλεόραση. Οι σύντροφοι έμπλεξαν νομικά για την άμεση δράση, γεγονός που τελικά παρέλυσε την ικανότητά τους να συνεχίσουν να συμμετέχουν. Άλλοι έχουν δεχτεί επιθέσεις από φασίστες. Η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει, και μαζί της τα πιθανά μέσα πάλης. Αλλά συνολικά, νομίζω ότι ήταν μια πολύτιμη εμπειρία, με πολλά σημαντικά μαθήματα για κάθε σύντροφο.

Υπάρχει ακόμα κάτι που να θυμίζει αναρχικό κίνημα στο Ισραήλ;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε σε μια εποχή όπου οποιοσδήποτε με σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί να σχηματίσει έναν αναρχικό πυρήνα, θα μπορούσαμε να πούμε ναι! Στην πραγματικότητα, όχι και τόσο, δεν υπάρχει πραγματικά κίνημα. Στην καλύτερη περίπτωση, θα έλεγα ότι υπάρχουν άτομα διάσπαρτα εδώ και εκεί, μερικές νεανικές υποκουλτούρες, μερικές αισθητικές, αλλά όχι δομές, ομάδες ή έστω πραγματικά οργανωμένες συζητήσεις. Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι η ισραηλινή κοινωνία είναι πολύ δεξιά, συμπεριλαμβανομένης της εργατικής τάξης, και ότι οι άνθρωποι διδάσκονται να ζουν σε μια συνεχή κρίση άγχους και να βλέπουν το κράτος ως τον προστατευτικό τους γονέα, χωρίς τον οποίο είμαστε όλοι καταδικασμένοι. Το να ζητάς από τους Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν το κράτος είναι σαν να τους μιλάς σε μια ξένη γλώσσα. Δεν νομίζω ότι αυτές οι ιδέες έχουν πιθανότητες να εξαπλωθούν και να γίνουν δημοφιλείς εδώ σύντομα, δεδομένων αυτών των συνθηκών. Νομίζω, ωστόσο, ότι έχουν πιθανότητες να γίνουν ένα φαινόμενο στο περιθώριο της αυτοκρατορίας- όχι ένα ισραηλινό κίνημα, αλλά ένα κίνημα λιποτακτών και προδοτών της φυλής που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στον αγώνα για την απελευθέρωση της περιοχής από τον ιμπεριαλισμό, την αποικιοκρατία και την κρατική τρομοκρατία- ένα μειονοτικό κίνημα, το οποίο θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για κάτι διαφορετικό. Αλλά θα το δούμε.

Κάποια στιγμή, θυμάμαι ότι φάνηκε να υπάρχει μια μικρή αλλά ενεργή μειοψηφία “αρνητών”, ανθρώπων που αρνούνταν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία παρά τους κινδύνους της φυλακής και της καταστολής. Πόσο διαδεδομένο ήταν αυτό και πώς τους αντιμετώπιζε η ισραηλινή κοινωνία;

Το κίνημα των αντιρρησιών συνείδησης υπάρχει σε μικρή κλίμακα στο Ισραήλ εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι εξαπλώνεται και ότι έχει μεγάλο αντίκτυπο, αλλά είναι ωστόσο ένα πολύ θετικό φαινόμενο και αυτοί οι έφηβοι είναι πολύ θαρραλέοι. Η ισραηλινή κοινωνία τους αντιμετωπίζει ως προδότες και μπορεί να καταλήξουν στη φυλακή για κάποιο διάστημα. Πριν από λίγους μήνες – τώρα φαίνεται σαν να έχει περάσει πολύς καιρός – μια ομάδα εφήβων αρνήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική της θητεία και ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία για την υποστήριξή τους. Μετά από λίγο καιρό αφέθηκαν ελεύθεροι. Η Mesarvot (που κυριολεκτικά σημαίνει “αρνούμαι”) είναι μια οργάνωση που βοηθά και συνοδεύει τους πολιτικούς αντιρρησίες με αιτήματα κατά της κατοχής. Φυσικά, αυτό πρέπει να διακρίνεται από άλλα κινήματα άρνησης στο Ισραήλ, ορισμένα με σιωνιστικά αιτήματα. Υπάρχουν οργανώσεις που υποστηρίζουν τους έφεδρους του στρατού στην απόφασή τους να μην υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία στα κατεχόμενα εδάφη του 1967, δηλαδή στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια του κοινωνικού κινήματος για την “ισραηλινή δημοκρατία”, οι έφεδροι αρνήθηκαν επίσης να υπηρετήσουν τη θητεία τους εφόσον υπήρχε “απειλή για τη δημοκρατία”. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την κατοχή, το απαρτχάιντ και τις συνεχείς σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου, αλλά δεν μπορούν να δεχτούν ότι απειλούνται τα προνόμια της μεσαίας τάξης τους. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να αναφέρουμε ότι τώρα που γράφω αυτό το κείμενο, η γενοκτονία στη Γάζα βρίσκεται σε εξέλιξη και όλη αυτή η ρητορική έχει εξαφανιστεί. Τώρα όλοι συσπειρώνονται πίσω από το στρατό.

Γνωρίζετε Παλαιστίνιους αναρχικούς ή αντιεξουσιαστές;

Η Παλαιστίνια ακαδημαϊκός Dana El-Kurd, στο βιβλίο της Polarized and Demobilized – Legacies of Authoritarianism in Palestine, υποστηρίζει ότι ο παλαιστινιακός αγώνας δεν είναι μόνο αντιαποικιακός, αλλά και αντιεξουσιαστικός στον πυρήνα του. Κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα, οι Παλαιστίνιοι είχαν μια ζωντανή κοινωνία των πολιτών, οργανώνοντας αυθόρμητα τοπικές επιτροπές για να συντονίσουν τον αγώνα και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων. Αυτή η εξέγερση ήταν δημοκρατική από τη φύση της και πραγματοποιήθηκε ενάντια στις επιθυμίες της PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης). Ακόμα και μέσα στην PLO, σύμφωνα με τον Edward Said στο βιβλίο του The Question of Palestine, η δομή ήταν οργανωμένη με πολύ δημοκρατικό τρόπο, με εσωτερικές συζητήσεις και ανοιχτή κριτική, σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική του αραβικού κόσμου – γεμάτη αντιδραστικά καθεστώτα, αυτοανακηρυγμένους δικτάτορες και απροσάρμοστους μονάρχες. Το παλαιστινιακό απελευθερωτικό κίνημα ήταν πάντα το πιο δημοκρατικό και προοδευτικό κίνημα στην περιοχή και ενέπνευσε πολλά άλλα αντιεξουσιαστικά κινήματα και εξεγέρσεις, ορισμένα από αυτά κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, και πολλά που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ήττα της Παλαιστινιακής Αριστεράς στο Λίβανο, η δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής μετά τις συμφωνίες του Όσλο και η άνοδος του πολιτικού Ισλάμ έχουν αλλάξει την εικόνα, αλλά νομίζω ότι πολλά από τα αρχικά χαρακτηριστικά εξακολουθούν να υφίστανται.

Έχοντας πει όλα αυτά, δεν μπορώ πραγματικά να πω ότι οι Παλαιστίνιοι είχαν ποτέ ένα αναρχικό κίνημα καθεαυτό. Οι Παλαιστίνιοι αναρχικοί υπάρχουν, αλλά, όπως και οι Ισραηλινοί, δεν είναι πραγματικά οργανωμένοι σε ένα κίνημα, και δεν μπορώ να πω ότι πρόκειται για μια δημοφιλή ιδεολογία. Από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείται η λέξη αναρχισμός, οι Παλαιστίνιοι τείνουν να οργανώνονται με αναρχικό τρόπο, χωρίς να το αποκαλούν έτσι. Οι νέες αντάρτικες ομάδες που έχουν εμφανιστεί στη Δυτική Όχθη τα τελευταία χρόνια, όπως το Lion’s Den στη Ναμπλούς, η Ταξιαρχία Τζενίν στη Τζενίν ή το Τάγμα Μπαλάτα στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, οργανώνονται με μη ιεραρχικό τρόπο και έχουν μια μη θρησκευτική αρχή, ανοιχτή στην ένταξη όλων των διαφορετικών φατριών. Αυτές οι ομάδες νεολαίας είναι εντελώς έξω από τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής και των παλαιών παραταξιακών και κομματικών πολιτικών και ο αυθόρμητος και απρόβλεπτος χαρακτήρας τους αποτελεί πρόκληση για τις ισραηλινές αρχές. Αυτό ισχύει και για τους λαϊκούς αγώνες – οι αγώνες στα χωριά της Δυτικής Όχθης στους οποίους ενταχθήκαμε με τους Αναρχικούς Ενάντια στο Τείχος οργανώθηκαν από τοπικές λαϊκές επιτροπές, που συντονίζονταν μεταξύ τους και λειτουργούσαν σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές.

Τους τελευταίους μήνες είδαμε πογκρόμ μεγάλης κλίμακας και αύξηση των δολοφονικών επιθέσεων από εποίκους, οι οποίοι προφανώς δρουν ατιμώρητοι, ενώ ακολούθησαν επιθέσεις αυτοκτονίας κατά Ισραηλινών κ.ο.κ. Φαίνεται αναπόφευκτο ότι όλα αυτά θα κατέληγαν σε μια μεγάλη τραγωδία αργά ή γρήγορα. Θα λέγατε ότι αυτό ήταν προφανές για τους ανθρώπους στο Ισραήλ ή όχι τόσο; Η έλλειψη αντίδρασης στη βία των εποίκων ήταν εσκεμμένη εκ μέρους των αρχών, προκειμένου να εκδιώξουν περαιτέρω τον παλαιστινιακό πληθυσμό, ή ήταν περισσότερο ένα είδος αδιαφορίας απέναντί τους;

Δεδομένου ότι το Ισραήλ έχει ιδρυθεί με εθνοκάθαρση από το 1948, είναι περισσότερο από λογικό να υποθέσουμε ότι αυτό είναι απολύτως σκόπιμο. Στη Δυτική Όχθη, βλέπουμε τη στενή διάκριση μεταξύ “πολιτών” και “στρατού” να θολώνει εντελώς στο πλαίσιο του απαρτχάιντ, ενώ εξτρεμιστές έποικοι και στρατιώτες εργάζονται χέρι-χέρι, άλλοτε συνεργαζόμενοι και άλλοτε αγνοώντας τα πογκρόμ και επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν χώρα. Συχνά, οι Παλαιστίνιοι που υπερασπίζονται τον εαυτό τους είναι αυτοί που υφίστανται την καταστολή. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή πρέπει να ιδωθεί σε ένα ελαφρώς διαφορετικό πλαίσιο. Πρέπει να τα δούμε στο πλαίσιο της 16ετούς πολιορκίας της Γάζας, η οποία ξεκίνησε ως συλλογική τιμωρία αφού οι Παλαιστίνιοι που ζουν στα κατεχόμενα εδάφη του 1967 εξέλεξαν δημοκρατικά το λάθος κόμμα σύμφωνα με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και επέλεξαν τη Χαμάς. Αφού η Φατάχ, το σημερινό κυβερνών κόμμα στην Παλαιστινιακή Αρχή, πραγματοποίησε πραξικόπημα για να παραμείνει στην εξουσία με την υποστήριξη του Ισραήλ και της Δύσης, η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Γάζας σε έναν εμφύλιο πόλεμο το 2007, μετά τον οποίο το Ισραήλ κλείδωσε τον πληθυσμό των 2 εκατομμυρίων κατοίκων της και μετέτρεψε τη Γάζα στη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου. Το Ισραήλ ελέγχει τα σύνορα, τη θαλάσσια ζώνη και τον εναέριο χώρο της Γάζας, υπαγορεύει ποιος μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει, εγκρίνει την παραλαβή αγαθών και ελέγχει πλήρως την οικονομία.

Επιπλέον, το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα σχεδόν κάθε χρόνο, με πολυάριθμες “στρατιωτικές επιχειρήσεις” που σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους. Η Γάζα έχει εγκλωβιστεί σε κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής εδώ και πολλά χρόνια.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα έχει κρατήσει το μέρος σχετικά σταθερό, υπό κάποια ηγεσία, και από το να εκφυλιστεί σε μια πλήρη καταστροφή. Ως αποτέλεσμα, ήταν χρήσιμη για το Ισραήλ, επιτρέποντάς του να συνεχίσει να ελέγχει τη Γάζα και να διαχειρίζεται τον πληθυσμό της. Αλλά το πρόβλημα με τη Χαμάς είναι ότι δεν είναι υπάκουη και, σε αντίθεση με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη, αρνείται να εξημερωθεί πλήρως από το Ισραήλ και παραμένει προσηλωμένη στον ένοπλο αγώνα. Αυτό που έκανε η Χαμάς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου ήταν να διαλύσει το γκέτο, τόσο φυσικά όσο και συμβολικά. Κατέστρεψαν τους φράχτες που περιβάλλουν τη Γάζα και (επαν)κατέλαβαν εδάφη εντός του Ισραήλ, και επίσης τοποθετήθηκαν ως δύναμη πέρα από τον ρόλο που τους έχει ανατεθεί ως κυβέρνηση της Γάζας. Έθεσαν τους εαυτούς τους στην πρώτη γραμμή του παλαιστινιακού απελευθερωτικού κινήματος, αποαποικιοποιώντας άμεσα εδάφη. Αυτό ήταν πράγματι αναπόφευκτο από πολλές απόψεις και το άμεσο αποτέλεσμα των αποφάσεων του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.

Οι εικόνες από το νότιο Ισραήλ την ημέρα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου ήταν προφανώς πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν συναισθηματικά, δεν υπάρχει τίποτα να γιορτάσουμε για τη σφαγή τόσων πολλών αμάχων, και σύμφωνα με όλους τους ορισμούς και τα πρότυπα αυτό αποτελεί έγκλημα πολέμου. Αλλά τα πράγματα πρέπει να τα δούμε στο πλαίσιο που πρέπει να έχουν. Δεν υπάρχει παράδειγμα στην ιστορία ενός αγνού και “καθαρού” κινήματος αντίστασης και απελευθέρωσης που να μην σκότωσε αθώους ανθρώπους. Είτε επρόκειτο για την αντίσταση στο απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, είτε στη βρετανική αποικιοκρατία στην Ινδία, είτε για τον αγώνα κατά της δουλείας στην Αμερική, είτε για την αντίσταση στη ναζιστική κατοχή σε όλη την Ευρώπη – σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται κάτι, αλλά η απαίτηση για καθαρότητα μόνο για το παλαιστινιακό απελευθερωτικό κίνημα είναι μη ρεαλιστική. Η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τον κατακτητή.

Πιθανότατα θα υπάρξουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς τους επόμενους μήνες. Κατά τη γνώμη σας ως κάποιος που ζει εκεί, πιστεύετε ότι είναι πιθανό ο Νετανιάχου και οι άλλοι να γνώριζαν εκ των προτέρων και να αποφάσισαν να μην δράσουν, ελπίζοντας ότι αυτό θα ήταν το αντίστοιχο της 11ης Σεπτεμβρίου και ότι θα του επέτρεπε να παραμείνει στην εξουσία; Ή μήπως ήταν η αλαζονεία και η υποτίμηση του εχθρού που οδήγησε στα τραγικά γεγονότα που όλοι είδαμε;

Προφανώς δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί μια τέτοια συνωμοσία. Θα ήθελα να αποφύγω μια συνωμοσιολογική νοοτροπία και να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ μάλλον δεν είναι τόσο ισχυρό όσο παρουσιάζεται. Αυτό που γνωρίζουμε προς το παρόν, όπως αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, είναι ότι η Shin Bet, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ και αντίστοιχη του FBI, υποψιαζόταν ότι κάτι επρόκειτο να συμβεί την προηγούμενη νύχτα, αλλά τίποτα τέτοιου μεγέθους. Προφανώς, ο επικεφαλής της Shin Bet και οι IDF ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι χιλιάδες μαχητές από τη Γάζα πλησίαζαν τα σύνορα. Κάποιες ειδικές μονάδες κλήθηκαν στην περιοχή, αλλά δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι επρόκειτο για μεγάλη επιχείρηση και κήρυξη πολέμου. Συνολικά, φαίνεται ότι επρόκειτο για μια μεγάλη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών.

Εξωτερικά, φαίνεται ότι η ισραηλινή ακροδεξιά βρήκε επιτέλους την τέλεια ευκαιρία να απαλλαγεί μια για πάντα από το “παλαιστινιακό πρόβλημα”. Έχετε κάποια πρόβλεψη για το πώς θα καταλήξει αυτό για τη Γάζα; Μοιάζει σαν να παρακολουθούμε την τελευταία πράξη μιας τραγωδίας που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, και είναι χειρότερη από ποτέ.

Αυτές τις μέρες, είναι δύσκολο να προβλέψεις οτιδήποτε. Τα γεγονότα εξελίσσονται πολύ γρήγορα και λαμβάνουμε τη μία καταστροφική είδηση μετά την άλλη. Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και περίπου 1 εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί βίαια. Δεν μπορούν να εισέλθουν τρόφιμα, καύσιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα. Ισραηλινά στρατεύματα περικυκλώνουν τα σύνορα με τη Γάζα, προετοιμάζοντας χερσαία εισβολή. Η Γάζα είναι ένα λουτρό αίματος. Η κλίμακα της ανθρώπινης τραγωδίας είναι αφόρητη. Ένας γενοκτονικός πόλεμος εξόντωσης κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού λαμβάνει χώρα στη Γάζα. Ο κύριος στόχος είναι ακόμη ασαφής. Το Ισραήλ έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να καταστρέψει τη Χαμάς, πιθανότατα να μην την αφήσει ποτέ ξανά να λειτουργήσει από τη Γάζα, αλλά πέρα από αυτό δεν είναι προς το παρόν σαφές αν ο στόχος είναι επίσης να επανακαταλάβει τη Γάζα και να την προσαρτήσει – όπως προτείνουν ορισμένοι Ισραηλινοί πολιτικοί – ή να την παραδώσει στην Παλαιστινιακή Αρχή, ή κάτι άλλο. Αφού το Ισραήλ κάλεσε τους Παλαιστίνιους της βόρειας Γάζας -μιλάμε για πληθυσμό πάνω από ένα εκατομμύριο- και στη συνέχεια βομβάρδισε όσους ακολούθησαν την εντολή και μετακινήθηκαν, έγιναν εκκλήσεις προς την Αίγυπτο να ανοίξει τα σύνορά της με τη Γάζα σε όσους έφευγαν, υπονοώντας ίσως το μεγαλύτερο σχέδιο εθνοκάθαρσης στην ιστορία του Σιωνισμού, μεγαλύτερο και από τη Νάκμπα του 1948.

Υπάρχουν άνθρωποι στο Ισραήλ που καταδικάζουν την ιδέα της συλλογικής τιμωρίας του άμαχου πληθυσμού ως συνέπεια των ενεργειών ένοπλων ομάδων; Διαβάσαμε το αφιέρωμα που υπογράφουν πολυάριθμες ειρηνευτικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ζητώντας τον τερματισμό των αδιάκριτων βομβαρδισμών του πληθυσμού της Γάζας. Υπάρχει πιθανότητα αυτό να έχει κάποιο αποτέλεσμα ή όλοι βρίσκονται σε δολοφονικό παροξυσμό;

Όχι προς το παρόν. Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, δεν υπάρχει αντιπολεμικό κίνημα στο Ισραήλ. Σχεδόν όλοι κυνηγούν τώρα την εκδίκηση. Οι Ισραηλινοί συσπειρώνονται πίσω από την απόλυτη υποστήριξη του πολέμου, και όποιος υψώνει φωνή διαφωνίας θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Είναι αρκετά δύσκολο να εξηγήσει κανείς πώς ο φασισμός κερδίζει έδαφος κάτω από την κάλυψη του πολέμου. Οι Άραβες φοιτητές αποβάλλονται από τα πανεπιστήμια και οι εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους. Οι φοιτητές ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν τους συμφοιτητές τους, και τα πανεπιστήμια στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λένε ότι οποιαδήποτε “υποστήριξη προς τη Χαμάς” (η οποία, στο σημερινό κλίμα, θα μπορούσε κάλλιστα να ισοδυναμεί με την έκκληση για τερματισμό του μακελειού στη Γάζα) θα αντιμετωπιστεί με μηδενική ανοχή. Έχουν ψηφιστεί νόμοι που τιμωρούν με φυλάκιση κάθε επίθεση στο “ηθικό του έθνους” (το οποίο, για άλλη μια φορά, μπορεί να ερμηνευτεί πολύ ευρέως). Οι Παλαιστίνιοι καταδιώκονται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με αστυνομικούς να μπαίνουν σε αραβικά καταστήματα και να αναγκάζουν τους ανθρώπους να ξεκλειδώνουν τα τηλέφωνά τους και να αναζητούν κάθε ίχνος υποστήριξης της Χαμάς. Ακροδεξιές συμμορίες περικύκλωσαν το σπίτι ενός αριστερού υπερορθόδοξου χαρεντίμ δημοσιογράφου, αφού τον κατηγόρησαν ότι υποστηρίζει τη Χαμάς, και πέταξαν κροτίδες μέσα στο σπίτι του, αναγκάζοντας την αστυνομία να έρθει και να τον σύρει έξω από το ίδιο του το σπίτι και να τον βοηθήσει να διαφύγει. Γενικά, οι άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν. Υπάρχουν διαδηλώσεις από Εβραίους Ισραηλινούς για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να απελευθερώσει κρατούμενους και ομήρους. Κάποιες από αυτές τις διαδηλώσεις έχουν δεχτεί επιθέσεις από αστυνομικούς και φασίστες στην Ιερουσαλήμ και τη Χάιφα. Οποιαδήποτε τρέχουσα απόπειρα οργάνωσης θα αντιμετώπιζε άμεση καταστολή.

Αναφέρατε νωρίτερα ότι μια νέα γενιά παλαιστινιακής αντίστασης άρχισε να αναπτύσσεται. Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για τους Παλαιστίνιους να έχουν ένα νικηφόρο απελευθερωτικό κίνημα που δεν θα καταλήξει να ελέγχεται από θρησκευτικούς φονταμενταλιστές; Δεδομένης της πρωτοφανούς καταστροφής στη Γάζα και της κλίμακας της ανθρώπινης τραγωδίας που παρακολουθούμε, μια από τις μεγάλες ανησυχίες είναι ότι οι άνθρωποι θα στραφούν ακόμη περισσότερο προς αυταρχικές ομάδες όπως η Χαμάς ή η Ισλαμική Τζιχάντ κ.ά. Τι πιστεύετε γι’ αυτό; Εσείς τι πιστεύετε;

Είναι δύσκολο να πω. Είναι αλήθεια ότι, σε γενικές γραμμές, η αντίδραση έχει αυξηθεί μεταξύ των Παλαιστινίων και ότι, όπως και οι Ισραηλινοί, έχουν γίνει επίσης πιο δεξιοί τα τελευταία χρόνια. Οι προαναφερθείσες ομάδες δεν έχουν δική τους ιδεολογία και είναι ανοιχτές σε μέλη όλων των παρατάξεων που εντάσσονται σε αυτές, από τη Χαμάς μέχρι την Ισλαμική Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Συνολικά, αυτό που χαρακτηρίζει την παλαιστινιακή αντίσταση στις μέρες μας, τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα, είναι μάλλον πλατιά και ενιαία μέτωπα. Ισλαμιστές, κοσμικοί, μαρξιστές, ακόμη και εθνικοφιλελεύθεροι – όπως ορισμένες παρατάξεις της Φατάχ – πολεμούν μαζί. Το PFLP και το DFLP συμμετείχαν επίσης στην επίθεση του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου. Το παλαιστινιακό απελευθερωτικό κίνημα είναι πολύ ποικιλόμορφο, αλλά, προς το παρόν, οι άνθρωποι φαίνεται να βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους για να πολεμήσουν μαζί. Σε γενικές γραμμές, μου θυμίζει τις διάφορες συζητήσεις σχετικά με τους αναρχικούς στην Ουκρανία που πολεμούν μαζί με τους φασίστες ενάντια σε έναν γενοκτόνο ρωσικό στρατό. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον, τα γεγονότα θα μπορούσαν πιθανώς να ωθήσουν τους ανθρώπους προς νέα άκρα και να επιταχύνουν κάποιες ανησυχητικές διαδικασίες. Αλλά θα το δούμε.

Η κλίμακα των όσων συμβαίνουν φαίνεται να είναι συντριπτική και είναι πολύ δύσκολο να αισθανθεί κανείς ελπίδα για οποιαδήποτε θετική αλλαγή αυτή τη στιγμή. Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ο κόσμος αυτή τη στιγμή για να επηρεάσει την κατάσταση με οποιονδήποτε τρόπο;

Όλοι όσοι ζουν στο εξωτερικό θα πρέπει να συμμετάσχουν στην αντίσταση στην περιοχή τους. Υπάρχει ένα μεγάλο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης και χρειάζονται την υποστήριξή σας τώρα περισσότερο από ποτέ. Ενταχθείτε στις κοινότητες των Παλαιστινίων προσφύγων στο εξωτερικό, σταθείτε στο πλευρό τους, υποστηρίξτε την κινητοποίησή τους και μιλήστε. Αυτό θα μπορούσε να είναι τρομακτικό γιατί, όπως και στο Ισραήλ, άλλες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την κάλυψη του πολέμου για να εξαπλώσουν τον φασισμό. Πολλά κράτη αποκάλυψαν τις αυταρχικές τους τάσεις τις τελευταίες δέκα ημέρες και οι άνθρωποι υπέστησαν καταστολή με διάφορους τρόπους. Η Γερμανία και η Γαλλία απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε ανθρώπους που αψήφησαν την απαγόρευση για να διαδηλώσουν. Πολλοί πολιτικοί και θεσμοί στο Ισραήλ και στον δυτικό κόσμο συνειδητοποιούν ότι η εξωτερική πίεση μέσω της διεθνούς λαϊκής υποστήριξης μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο αυτή τη στιγμή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους στην καταστολή και την προπαγάνδα. Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο κόσμος, και αυτό που του ζητώ να κάνει: να γεμίσει τους δρόμους. Συμμετέχετε σε παλαιστινιακές πρωτοβουλίες όπως το BDS. Μποϊκοτάρετε το Ισραήλ. Μιλήστε δυνατά. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας και τους άλλους. Συμμετέχετε. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Έχετε να πείτε κάτι ακόμα;

Όπως είπα νωρίτερα, είναι καιρός να δραστηριοποιηθείτε και να μιλήσετε. Είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης απόπειρας εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας στην ιστορία αυτού του κράτους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμείνουμε σιωπηλοί. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Υψώστε το ανάστημά σας για δικαιοσύνη. Σκοτεινοί και δύσκολοι καιροί βρίσκονται μπροστά μας. Συνεχίστε τον αγώνα και καλή τύχη.

Απόδοση στα ελληνικά: Ηρώ Σιαφλιάκη

Μοιραστείτε το άρθρο