Κυβερνητικός και κομματικός συνδικαλισμός βυθίζουν σε τέλμα την ΕΔΟΘ

Κυβερνητικός και κομματικός συνδικαλισμός βυθίζουν σε τέλμα την ΕΔΟΘ – Τι συζητήθηκε στην ΕΕ στις 7/11/2023

Με αγώνα διαρκείας και απεργία θα σπάσει ο φαύλος κύκλος που μας καθηλώνει στην αντιλαϊκή πολιτική της ακρίβειας των ιδιωτικοποιήσεων, του αυταρχισμού και του πολέμου

Ø  Αγώνας για αυξήσεις, μόνιμους μαζικούς διορισμούς, αντίσταση στην αξιολόγηση, τον αυταρχισμό των διώξεων

Ø  Υπεράσπιση των κοινωνικών υπηρεσιών του δημοσίου  – όχι σε ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση, ΣΔΙΤ

Ø  Λευτεριά στην Παλαιστίνη – όχι στην ελληνική εμπλοκή στο έγκλημα του Ισραήλ

Ø  Μαζικά στην πορεία και τις εκδηλώσεις για τα 50χρονα του Πολυτεχνείου. Όχι στον πόλεμο, τους εξοπλισμούς και τον εθνικισμό, τον Ιμπεριαλισμό

Στις δύσκολες μέρες που ζούμε τα συνδικάτα μπορούν πρέπει να μπουν αποφασιστικά μπροστά για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην δουλειά, σε αξιοπρεπή μισθό, σύνταξη και ασφάλιση. Να βάλουν φραγμό στην επίθεση στο δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές υπηρεσίες, την εμπορευματοποίηση, τις ιδιωτικοποιήσεις. Να υπερασπιστούμε τα εργασιακά δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και την δημοκρατία στους χώρους δουλειάς. Να δώσουμε μάχη ενάντια στον πόλεμο και την ελληνική συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική μηχανή του πολέμου σε Παλαιστίνη και Ουκρανία που χρηματοδοτείται με αίμα και ιδρώτα των εργαζομένων. Στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και ενάντια στο κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ, τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ ΕΕ ΝΑΤΟ και την κυνική ελληνική άρχουσα τάξη που ζητά κέρδη και ισχύ.

Η κυβέρνηση, η συναινετική αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είναι κομμάτια ενός πολιτικού συστήματος που αγνοεί την κοινωνία, τσαλαπατάει τα δικαιώματα και στηρίζει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Όσο μένουν χωρίς αντίπαλο δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε πάτος στην κατρακύλα των δικαιωμάτων μας ούτε ελπίδα για καλύτερη ζωή ούτε προοπτική για την νεολαία. Η ακροδεξιά λειτουργεί σαν λαγός της αντιλαϊκής πολιτικής, ζητώντας πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, των ελευθεριών και δικαιωμάτων. Είναι κήρυκας του πολέμου, στο πλευρό των ιμπεριαλιστών, που σήμερα σημαίνει αιμορραγία για εξοπλισμούς και αύριο μακελειό όπως στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Τα σωματεία μπορούν να δώσουν μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ και ΕΕ, ξεπερνώντας τα αδιέξοδα μιας αντιπολίτευσης που τη μια διαπιστώνει ότι δεν πάει άλλο και την άλλη καταλήγει ότι τελικά δεν πάει αλλιώς γιατί ο κόσμος δεν τραβάει… Όμως ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής δεν έρχεται χωρίς σχέδιο για σύγκρουση, συγκεκριμένα βήματα για κλιμάκωση των αντιστάσεων, χωρίς απεργία , το όπλο των εργαζομένων που πονάει πιο πολύ την εργοδοσία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΔΟΘ στις 7/11 καταθέσαμε συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα, με απεργιακό βήμα την Παρασκευή 17 Νοέμβρη, ώστε τα 50χρονα Πολυτεχνείου, του ξεσηκωμού της νεολαίας ενάντια στην Χούντα και τους Αμερικανούς, να συνδεθούν με τον αγώνα για αυξήσεις, δικαιώματα, αλληλεγγύη στον πολύπαθο, αλλά μαχητή λαό της Παλαιστίνης. Ενάντια στην ελληνική συμμετοχή στη δράση του κράτους τρομοκράτη του Ισραήλ με πλάτες των ιμπεριαλιστών. Αυτό το απεργιακό βήμα να είναι η πρώτη στιγμή ενός αγώνα με προοπτική κλιμάκωσης και συντονισμού των εργαζομένων που παλεύουν. Σε αυτή την λογική, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών, 24ωρη πανελλαδική απεργία για την υγεία και τα δημόσια αγαθά. Και νέο γύρο συνελεύσεων στα πρωτοβάθμια σωματεία και συσκέψεων συντονισμού για την αγωνιστική συνέχεια. Για να μην γίνει ο χειμώνας μια κόλαση για τον λαό, με την φτώχεια και το κρύο.

Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ/ΝΔ, ΕΑΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥΠ/ΠΑΣΟΚ στοιχήθηκαν στη γραμμή που χαράζει η ΓΣΕΕ και ακολουθεί η ΑΔΕΔΥ. Δηλαδή παραδέχονται ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, αλλά αρνούνται την σύγκρουση με αυτό το καθεστώς. Απλά τηρούν στάση αναμονής μια απεργία από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ανοργάνωτη πριν τις γιορτές, για να βγει η υποχρέωση και να τηρηθούν τα προσχήματα. Το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ παρά τα μεγάλα λόγια και τα συνθήματα για «100% αντιπολίτευση» αρνήθηκε την απεργιακή πρόταση, με τη δικαιολογία ότι είναι λέει «από τα πάνω» και θέλει να πάει «από τα κάτω», στα πρωτοβάθμια σωματεία. Στα οποία διαβεβαιώνει ότι μόνο «από τα πάνω», από ΑΔΕΔΥ, ΕΔΟΘ, ομοσπονδίες μπορεί να ενωθούν οι εργαζόμενοι σε αγωνιστική πρόταση κ.ο.κ. Αυτά περιμένοντας πράσινο φως από αυτό που ονόμαζε κάποτε κυβερνητικό συνδικαλισμό, για μια κινητοποίηση χωρίς σχέδιο και επόμενο βήμα, χωρίς προοπτική σύγκρουσης, χωρίς αποφασιστικότητα που θα δώσει αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους.

Αυτή η τακτική είναι βάση για το τέλμα της ΕΔΟΘ, για την πολιτική ουράς στην κυβέρνηση και για τα εκφυλιστικά φαινόμενα στη λειτουργία της. Έτσι βρέθηκε η ΕΔΟΘ, με ευθύνη των ΔΑΚΕ, ΕΑΕΚ, ΔΗΣΥΠ να υιοθετεί την Ισραηλινή προπαγάνδα για τον αγώνα των Παλαιστινίων περί «τρομοκρατίας της Χαμάς» και κρατώντας ίσες αποστάσεις από τον θύτη και θύμα, από την κρατική τρομοκρατία και την αντίσταση ενός ανυπότακτου λαού.

Ακόμα με ευθύνη ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΠ, είδαμε στο αίτημα για εγγραφή στην ΕΔΟΘ της ΕΝΙΘ που εκπροσωπεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς, να εξελίσσεται ένα πραξικόπημα με βάναυση καταπάτηση του καταστατικού. Το καταστατικό προβλέπει ότι στην σχετική αίτηση ενός σωματείου, η ΕΕ απαντά μέσα σε ένα μήνα γραπτά θετικά ή αρνητικά και σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, αποφασίζει οριστικά το Γενικό Συμβούλιο της ΕΔΟΘ. Ενώ η ΕΝΙΘ κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα που ζητά το καταστατικό της ΕΔΟΘ, ο πρόεδρος αρνήθηκε να απαντήσει και με τις πλάτες της ΔΗΣΥΠ απέρριψαν την αίτηση. Μάλιστα δεν τόλμησαν να το γράψουν αυτό, αλλά καλύπτονται πίσω από προσχήματα βάζοντας αβάσιμα θέμα εγκυρότητας των συνελεύσεων της ΕΝΙΘ, με μια ανακοίνωση που η ΕΕ δεν ψήφισε ποτέ. Η  ψηφοφορία ήρθε 5-5 λόγω απουσίας του 11ου μέλους της ΕΕ από την ΕΑΕΚ. Επιχειρείται έτσι η παράκαμψη του Γενικού Συμβουλίου και απαιτούν νέα «δικαιολογητικά» που δεν προβλέπει κανένα καταστατικό .

Τέλος στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η καταδίκη της πλαστογράφησης των υπογραφών συμβασιούχων του δήμου Καλαμαριάς που εμφανίστηκαν έτσι να στηρίζουν προεκλογικά τον απερχόμενο δήμαρχο Γ. Δαρδαμανελη.

Η πρόταση που κατέθεσαν οι Παρεμβάσεις στην ΕΕ της ΕΔΟΘ στις 7.11.2023

Για το πρόγραμμα δράσης και τα άμεσα αγωνιστικά βήματα

Η κυβέρνηση της Ν.Δ μετά την επανεκλογή της προαναγγέλλει και προχωρά επιθετικά στην προώθηση νέων, αλλά και εφαρμογή των προηγούμενων αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε βάρος του λαού και της νεολαίας. Οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές έδειξαν ότι κάθε άλλο παρά πανίσχυρη είναι. Είναι ώρα να σηκωθεί τείχος στην αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική, από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Το νέο μισθολόγιο των ΔΥ που ψηφίστηκε το καλοκαίρι προβλέπει αυξήσεις από 40-50 ευρώ κατά μέσο όρο από 1-1-2024 (Υ.Ε στα 656 ευρώ και Π.Ε 873 καθαρά) με βάθεμα της ψαλίδας μεταξύ υπαλλήλων και στελεχών- τη νέα “εργατική αριστοκρατία” που θα χρησιμοποιηθεί ως 5η φάλαγγα- προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη τους στην αντιδραστική μετάλλαξη του Δημοσίου και της αξιολόγησης.

Στη ΔΕΘ μπήκε φραγμός στην προεκλογική “παροχολογία των  pass” με δεδομένη την πολιτική της Ε.Ε για δημοσιονομικά πλεονάσματα για το 2024 τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του «Πακέτου Ανάκαμψης», την ίδια στιγμή που η ακρίβεια δημιουργεί αφόρητη τη διαβίωση των λαϊκών νοικοκυριών.

Ο νέος εργασιακός νόμος Γεωργιάδη σε εφαρμογή της οδηγίας της Ε.Ε για την εργασία βαθαίνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις του Χατζηδάκη (6ημερη εργασία, 13ωρη απασχόληση, 6μηνη αντί για 1 χρόνο δοκιμαστική περίοδο και απόλυση σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, ποινικοποίηση με φυλάκιση και πρόστιμο για περιφρούρηση απεργίας). Οι εργατικές δολοφονίες, η εργοδοτική απολυταρχία αποτελούν στοιχεία αυτής της πολιτικής.

Η ιδιωτικοποίηση εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, η πλήρης εγκατάλειψη τους και η παράδοση τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα, εκφράστηκε με τις πυρκαγιές και την καταστροφή της φύσης, της λαϊκής περιουσίας και ανθρώπινων ζωών.

Η αντιδραστική θωράκιση του πολιτικού συστήματος με το δικαίωμα ψήφου στους ελληνικής καταγωγής κατοίκους του εξωτερικού, ενώ αποκλείονται οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Τα σενάρια για αύξηση σε 5% του ορίου για είσοδο στη Βουλή  Η ποινικοποίηση της περιφρούρησης του απεργιακού δικαιώματος σε συνδυασμό με την καταστολή των κινημάτων για την προστασία των δημόσιων χώρων.

Το εξελισσόμενο έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού συγκλονίζει την ανθρωπότητα με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και των συμμάχων τους να στηρίζουν το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει την ιμπεριαλιστική εκστρατεία υπέρ του Ισραήλ που εξοντώνει τους Παλαιστίνιους και τους διώχνει από τη Γάζα και τη γη τους για άλλη μια φορά. Το ίδιο βλέπουμε και στην βοήθεια της Ελλάδας προς Ουκρανία. Η συζήτηση για αμερικάνικες βάσεις, η στήριξη από την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα της κρατικής τρομοκρατίας του Ισραήλ στη Γάζα συνδέονται με τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ με τις ακροδεξιές δηλώσεις στελεχών της για τους μετανάστες στον Έβρο, την κρατική αδιαφορία για την φασιστική επιδρομή των φασιστών οπαδών της Ντιναμό και την δολοφονία του 29χρονου, τη νέα  δολοφονία  μετανάστη στον Περισσό, την στελέχωση περιφερειακών και δημοτικών ψηφοδελτίων με ακροδεξιούς υποψηφίους δείχνει πως η κυβέρνηση παρά τη ρητορεία της θα χρησιμοποιήσει τον ακροδεξιό/φασιστικό συρφετό για να εντείνει το εμφύλιο των φτωχών και το βάθεμα της συντηρητικοποίησης της κοινωνίας. Η στάση αυτή της κυβέρνησης σε συνδυασμό με το σύνολο των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και την συναινετική στάση της αντιπολίτευσης, δίνουν αέρα στα πανιά της ακροδεξιάς. Αυτό οδήγησε, με αφορμή την διεθνή φασιστική κινητοποίηση στην Αθήνα στη 1/11 που απέτρεψε με τη μαζικότητά της η αντιφασιστική συγκέντρωση, στην κάλυψη της εγκληματικής δράσης των φασιστικών ομάδων και τον σοβαρό τραυματισμό της 16χρονης διαδηλώτριας από την αστυνομίας.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης να επιβάλει την πολιτική της που στόχο έχει την αλλαγή του DNA του δημόσιου σχολείου, να εισάγει στη λειτουργία του ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να διαμορφώσει ένα καθεστώς απόλυτου ελέγχου της παιδαγωγικής λειτουργίας, σταδιακής κατάργησης των παιδαγωγικών ελευθεριών,  και μέσω της εργασιακής εξόντωσης και χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών.

Απέναντι στην συνολική επίθεση κυβέρνησης/αστικού πολιτικού συστήματος, Ε.Ε, κεφαλαίου να προβάλλουμε ενιαίο συνεκτικό αγωνιστικό πρόγραμμα πάλης

Έτσι λοιπόν να ξαναγυρίσουμε στους δρόμους να απαιτήσουμε:

Ø  Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανένας πρώτος καθαρός μισθός στο δημόσιο κάτω από 1000 ευρώ με ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις κατηγορίες και μείωση της ψαλίδας ανάμεσά τους), και αναπροσαρμογή όλων των ΜΚ με βάση το νέο κατώτατο καθαρό. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή. Καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό – μπλοκάρουμε τις αξιολογικές διαδικασίες. Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και σύνταξης. Κάλυψη των απωλειών της μνημονιακής περιόδου, και του τιμάριθμου.

Ø  Να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη και στην ενέργεια.

Ø  Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια για τους εργαζόμενους. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και οι ρήτρες αναπροσαρμογής. Να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου.

Ø  Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.  Στο δημόσιο ρεύμα, νερό, ενέργεια. Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων σε υποδομές, δημόσιο και φυσικό πλούτο. Κατάργηση του υπερταμείου

Ø  Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών.  Με στόχο τη βαθιά και ολοκληρωμένη γνώση, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.

Ø  Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς και χωρίς όριο ηλικίας.

Ø  Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί στο δημόσιο τομέα ΤΩΡΑ, για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών εκπαιδευτικών αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

Ø  Όχι στο νέο σχολείο – εξεταστικό κέντρο. Να καταργηθούν ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, PISA.

Ø  Κατάργηση του ν. 4777 για τα ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Ø  Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση σε εκπαίδευση και δημόσιο τομέα.

Ø  Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Καμία δίωξη των αγωνιζόμενων συναδέλφων. Τα σωματεία μας δεν θα εφαρμόσουν το ν. Χατζηδάκη – Παλεύουμε για την ανατροπή και κατάργησή του!

Ø  Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ – Κεφαλαίου.

Ø  Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να σταματήσει τώρα η εισβολή της Ρωσίας και κάθε επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

Ø  Λευτεριά στην Παλαιστίνη, αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Όχι στη γενοκτονία και τη δράση του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ. Καμιά εμπλοκή, καμιά συμφωνία της Ελλάδα. Έξω οι ιμπεριαλιστές από τη Μ. Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή.

Πρόγραμμα δράσης

ü 10/11/2023: συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ στο άγαλμα Βενιζέλου στις 6μμ.

ü Στηρίζουμε τη δράση του ΣΕ ΒΙΟΜΕ για την υπεράσπιση του εγχειρήματος απέναντι στα funds και την κυβέρνηση.

ü Πανεργατική απεργία στις 17/11 ενάντια στον πόλεμο και αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, ενάντια στην ακρίβεια, την αξιολόγηση, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς, τους νόμους νέο αντεργατικούς νόμους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη. Για αυξήσεις, μαζικούς διορισμούς σε μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, με βάση τις ανάγκες του λαού για δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες, εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Όχι άλλες δαπάνες για τη στήριξη του Ισραήλ και της πολεμικής μηχανής του ιμπεριαλισμού. Σχεδιάζουμε πολύμορφες δράσεις έξω από τους χώρους δουλειάς και σε πλατείες στη διάρκεια της απεργίας, συμμετέχουμε μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου. Καλούμε την ΑΔΕΔΥ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα σε αγωνιστικό απεργιακό συντονισμό. Γενικό Συμβούλιο στις 9/11, σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων αμέσως μετά με εισήγηση για την οργάνωση της απεργίας.

ü Στήριξη της 48ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ στις 29-30/11. Συμμετοχή τη 2η μέρα με 24ωρη απεργία για την υγεία και τα δημόσια αγαθά

ü Κάλεσμα για Γενικές Συνελεύσεις και Γ.Σ. για εκτίμηση, συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα και προετοιμασία για δεύτερο απεργιακό βήμα με 48ωρη απεργία 7-8/12 με συγκεντρώσεις την πρώτη ημέρα σε όλες τις πόλεις και πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. Νέες Γενικές Συνελεύσεις για εκτίμηση, συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ

paremvasi.blogspot.com
[email protected]

Μοιραστείτε το άρθρο