Καλέσματα αλληλεγγύης για την φοιτήτρια του Φυσικού, δικαστήρια Θεσσαλονίκης, Δευτέρα 6/11 8:00 και πανεκπαιδευτική – αντικατασταλτική πορεία 12:00 άγαλμα Βενιζέλου

Καλούμε όλους τους φοιτητές/τριες/α, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους καθηγητικους συλλόγους και τις εκάστοτε πολιτικές πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται στα πανεπιστήμια, να στηρίξουν ηθικά και πολιτικά την συμφοιτήτρια μας. Να απαιτήσουν την απόσυρση των κατηγοριών της και να συμμετέχουν στις κινήσεις αλληλεγγύης. Πρώτα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης στις 8:00 την Δευτέρα για να πάρουμε πίσω την συμφοιτήτρια μας, έπειτα στην πανεκπαιδευτικη πορεία στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 12:00, για όλους τους λόγους του κόσμου, και τέλος στην κατειλημμένη σχολή μας. Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρει στο κάλεσμά της η Συντονιστική επιτροπή Σύλλογου Φοιτητών Φυσικού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ


Αναφορικά με τα γεγονότα της 2/11 στη ΣΘΕ

Ένα χαμένο σακίδιο, αφορμή για μια στημένη δίωξη

Στις 2 Νοέμβρη 2023 και κατά τη διάρκεια της συντονιστικής επιτροπής του Συλλόγου φοιτητών της σχολής μας, ανακοινώθηκε εκκένωση του κτηρίου από την Κοσμητεία της ΣΘΕ. Ο λόγος για την εκκένωση δεν γινόταν ξεκάθαρος για αρκετή ώρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται γενικευμένη σύγχυση και αναστάτωση χωρίς κανείς να ενημερώνει υπεύθυνα τι έχει συμβεί. Μάθαμε από ειδησεογραφικά κανάλια για την ύπαρξη ενός ύποπτου μπεζ σακιδίου, έξω από μια αίθουσα διδασκαλίας χωρίς αρχικά να γίνεται σαφές ποιο ήταν το περιεχόμενό του. Ο Σύλλογος συνέχισε την διαδικασία του και μετά από αυτό παρευρέθηκε κανονικά στην προγραμματισμένη Πορεία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που είχε καλέσει από την Γενική Συνέλευση στη 1 Νοέμβρη.
Κάποιες ώρες αργότερα πληροφορηθήκαμε ότι μια συμφοιτήτρια μας έχει προσαχθεί από την αστυνομία εκτός πανεπιστημιακού χώρου σε μεγάλη απόσταση από τη ΣΘΕ και κατηγορείται με βαρύτατες κατηγορίες. Οι αρχές κάνουν λόγο για την εύρεση ενός μπεζ σακιδίου με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς το οποίο ταυτοποιήθηκε ως δικό της. Η ύπαρξη του σακιδίου είναι μεν αληθής η κατοχή του όμως όχι καθώς το σακίδιο αυτό είχε χαθεί εδώ και κάποιες μέρες σε πάρτυ στο ΑΠΘ. Το συγκεκριμένο σακίδιο βρέθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μόνο όταν αυτό ήταν έτοιμο για να δημιουργήσει ένα βαρύ κατηγορητήριο. (Αμέσως επόμενο ήταν η σύνδεση του περιεχομένου του σακιδίου με τη συμφοιτήτρια μας και η άμεση σύλληψη της, η οποία έχει ως κατηγορίες την κατοχή και κατασκευή εκρηκτικού υλικού.)
Η στοχοποίηση αγωνιστριών μέσα στα πανεπιστήμια και στους φοιτητικούς συλλόγους δεν είναι κάτι καινούριο και δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Το συγκεκριμένο διάστημα η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση προς τα εκπαιδευτικά κεκτημένα. Ο Νόμος Κ-Χ (4777) καταργεί στην πράξη το άσυλο τοποθετόντας αστυνομία στους πανεπιστημιακούς χώρους και εντατικοποιει πλήρως τα προγράμματα των φοιτητών. Επίσης αποτελεί την προμετωπίδα για τον αφανισμό της πολιτικοποίησης και της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους των πανεπιστημίων. Η οργάνωση στη βάση στους φοιτητικούς συλλόγους, αποτελεί το έμπρακτο παράδειγμα ότι όταν η κοινωνική βάση οργανώνεται αδιαμεσολάβητα και ακηδεμόνευτα, πετυχαίνει μεγάλες νίκες στην υπεράσπιση των κεκτημένων της. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι μαζικοί φοιτητικοί αγώνες της άνοιξης του 2021 όπου οδήγησαν το κράτος και τις πανεπιστημιακές αρχές σε πλήρης αναδίπλωση.
Κάθε χρόνο όταν πλησιάζει η 17 Νοέμβρη οι φοιτητικοί σύλλογοι ενεργοποιούνται, σχολές καταλαμβάνονται, και για λίγες έστω μέρες σταματάει η “φυσιολογική ροή ζωής” στο πανεπιστήμιο. Στις 17 Νοέμβρη ανθίζουν αντιστάσεις, δημιουργούνται κοινωνικές σχέσεις έξω απτά κοινωνικά πρότυπα, και γεννιούνται αναμνήσεις μιας εξέγερσης που έρχεται. Αυτήν ακριβώς την συνθήκη εχθρεύονται κράτος πρυτάνεις και αρχές. Ξυλοδαρμοί, συλλήψεις και διώξεις φοιτητριών, εκκενώσεις πολιτικών χώρων, είναι το μέσο που επιλέγουν για να τρομοκρατήσουν και να διαλύσουν την οποία συλλογικοποιηση επιχειρείται στις σχολές. Όταν αυτή η τακτική αποτυχαίνει, ακολουθεί η απονομιμοποηση των διαδικασιών μας. Παρουσιάζουν τους φοιτητικούς συλλόγους σαν κάτι που πρέπει πάσα θυσία να αποφύγει ο κάθε φοιτητής, και δεν σέβονται τις αποφάσεις του παρότι εκφράζει τις απόψεις του συνόλου των κατωτέρων κοινωνικών και ταξικών στρωμάτων του φοιτητικού υποκειμένου.
Η υπόθεση της συμφοιτήτριας μας αποτελεί ακριβώς αυτό. Η κοινωνική της δράση μέσω του φοιτητικού της συλλόγου στοχοποιείται. Γίνεται “παράδειγμα προς αποφυγή” και προωθείται το αφήγημα της ανομίας και της παραβατικότητας.
Αλλά εμείς γνωρίζουμε καλά ποιοι είναι οι εχθροί μας και ποια τα συμφέροντα μας, και δηλώνουμε ξεκάθαρα πως όσο και αν το επιθυμούν, δεν θα σταματήσουμε να αγωνίζομαστε. Επειδή οι αντιστάσεις ανθίζουν με γερές ρίζες, και πάντα θα βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν.
Καλούμε όλους τους φοιτητές/τριες/α, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους καθηγητικους συλλόγους και τις εκάστοτε πολιτικές πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται στα πανεπιστήμια, να στηρίξουν ηθικά και πολιτικά την συμφοιτήτρια μας. Να απαιτήσουν την απόσυρση των κατηγοριών της και να συμμετέχουν στις κινήσεις αλληλεγγύης.
Πρώτα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης στις 8:00 την Δευτέρα για να πάρουμε πίσω την συμφοιτήτρια μας, έπειτα στην πανεκπαιδευτικη πορεία στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 12:00, για όλους τους λόγους του κόσμου, και τέλος στην κατειλημμένη σχολή μας.

Συντονιστική επιτροπή Σύλλογου Φοιτητών Φυσικού


ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

17 Αυγούστου 2020 εκκενώνεται η αναρχική κατάληψη Terra Incognita έπειτα από πολυετή κινηματική παρουσία στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ενάμιση περίπου χρόνο μετά την εκκένωση άρχισαν να καταφθάνουν κλήσεις για προκαταρκτική εξέταση σε άτομα που «συνδέθηκαν» με το κτίριο, ενώ μετά από κάποιους μήνες οι κλήσεις για παροχή εξηγήσεων από πλευράς των “υπόπτων” μετατράπηκαν σε δικαστικές κλητεύσεις. Όλες οι κατηγορίες -πλημμεληματικού χαρακτήρα- αποδόθηκαν από κοινού στους κατηγορούμενους και είναι αυτές της διατάραξης της οικιακής ειρήνης, της οπλοκατοχής, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, της παράβασης του νόμου περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, της ρευματοκλοπής ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, της παράβασης του νόμου ραδιοσυχνοτήτων και της πλαστογραφίας.
17 χρόνια διατάραξης της κρατικής και αστικής ομαλότητας όχι μόνο δεν ανήκουν στο παρελθόν αλλά όπως ισχύει για όλα τα ριζοσπαστικά μαχόμενα κινηματικά κομμάτια, σμιλεύουν αντιστάσεις, αφήνουν παρακαταθήκη και εξελίσσονται. Αλαζονικά το κράτος θεωρεί ότι μπορεί να διατείνεται στην δημόσια σφαίρα ότι μπορεί να διατηρεί την τάξη και την ασφάλεια αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι οι καταλήψεις μας δεν είναι μόνο συγκεκριμένα κτίσματα σε συγκεκριμένες πόλεις, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Οι καταλήψεις είναι κομμάτι των σχέσεων μας, της ιστορικά συνεχούς παρουσίας μας ένα κομμάτι της αδιαλλαξίας όσων πολεμούν κράτος και καπιταλισμό.
Στην ίδια κατασταλτική συνέχεια οι εκκενώσεις καταλήψεων και οι διώξεις συντρόφων και συντροφισσών συνεχίζονται αδιάκοπα με τελευταία παραδείγματα τις καταλήψεις “ανω κάτω πατησίων” και “ζιζάνια”.
Πιο πρόσφατα, την Πέμπτη, στην Θεσσαλονίκη η ασφάλεια συλλαμβάνει την αγωνίστρια φοιτήτρια Ε. με αφήγημα τέτοιο ώστε να την οδηγήσει σε κακουργηματικό κατηγορητήριο, στοχοποιώντας τους αδιαμεσολάβητους φοιτητικούς αγώνες σε μία πολύ σημαντική στιγμή όπου διαφαίνεται να υπάρχει κάποια έστω μικρή αναζωπύρωση σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο και μέσω της καταστολής κράτος και κεφάλαιο θέλουν να απονευρώσουν πολιτικά ώστε να μετατραπεί αντικοινωνικά και ταξικά σε λαμπρό πεδίο κερδοφορίας, αναπαραγωγής και πειθάρχησης.

ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΕΞΟΥΣΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Καμία δίωξη στους/στις κατηγορούμενους/ες στις υποθέσεις της Terra Incognita και της Ε

Ανάρες – Ομάδα Δράσης και Αλληλεγγύης


Κάλεσμα αλληλεγγύης στη συμφοιτήτριά μας

Στηρίζουμε το καλέσμα του ΣΦ Φυσικού Δευτέρα 6/11 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης στις 08:00

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΗ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΜΑΣ Ε.

Ακολουθεί το κείμενο της συντονιστικής επιτροπής του ΣΦ Φυσικού [Δείτε παραπάνω]

Αυτόνομη Παρέμβαση στους ★ Ηλεκτρολόγους-Μηχανολόγους


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.

Στις 2 Νοεμβρίου, η ΣΘΕ εκκενώνεται, για έκτακτους λόγους όπως και μας είπαν, την ώρα των μαθημάτων χωρίς κάποια επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση, με πολλές φήμες να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα περί επεισοδίων ή και εκρηκτικών υλών στο χώρο, δημιουργώντας αναστάτωση σε όλους μας χωρίς να μας εξηγούν επακριβώς τι συμβαίνει. Κάποιες ώρες αργότερα μας γίνεται γνωστή η προσαγωγή, μιας φοιτήτριας του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, εκτός Πανεπιστημιακού χώρου, ύστερα της πορείας για τη Παλαιστίνη την οποία, μεταξύ άλλων, πλαισίωνε και ο σύλλογος φοιτητ(ρι)ών Φυσικού. Η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη με βαρύτατες κατηγορίες, όπως την κατοχή και κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών υλών που βρέθηκαν είπαν την ίδια μέρα μέσα σε μια τσάντα που ταυτοποιείται για δική της. Ωστόσο, αυτή η τσάντα είχε ήδη χαθεί από τα χέρια της σε ένα πάρτυ στο ΑΠΘ, αρκετές μέρες πριν. Παρ ‘όλα αυτά η ελληνική αστυνομία όχι μόνο δε διευκρίνισε πώς τη βρήκε αλλά δε δίστασε και να συνδέσει την πρώην κάτοχο της τσάντας με το περιεχόμενο που βρέθηκε μέσα σε αυτήν.

Ζούμε σε μια συνθήκη τρομοκρατίας και καταστολής, όπου σκευωρίες και στοχοποιήσεις στήνονται διαρκώς για τον κόσμο που αγωνίζεται, σε ένα κλίμα εκφοβισμού. Από τον ν. 4777 όπου αναγράφει αρκετά συγκεκριμένα τα πειθαρχικά και τις διαγραφές φοιτητών που επιλέγουν τον δρόμο του αγώνα και της οργάνωσης στα πανεπιστημία, μέχρι τους αντεργατικούς νόμους που κάνουν λόγο για παράνομες απεργίες αλλά και μέχρι όλες τις υποθέσεις για όσους έχουν βρεθεί στα χέρια του κράτους αδίκως, αντιλαμβανόμαστε ότι η πειθάρχηση, ο εκφοβισμός και η υποταγή είναι το μόνο που υπόσχονται προκειμένου να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γίνει μάρτυρες συλλήψεων και διώξεων, εκκενώσεων πολιτικών χώρων και της ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας εντός και εκτός πανεπιστημίου με κυνηγητά και ξυλοδαρμούς (τρανταχτό και πρόσφατο παράδειγμα ο τραυματισμός μιας φοιτήτριας του ΕΜΠ από τα καθάρματα της ελληνικής αστυνομίας που οδηγούσαν τη μηχανή που την πάτησε στη πανεπιστημιούπολη).

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η δικογραφία που στήνεται γύρω από το πρόσωπο της φοιτήτριας του Φυσικού πατάει ακριβώς στον δρόμο της τακτικής κράτους και πρυτανικών αρχών, αυτόν της προληπτικής αντιεξέγερσης. Την στοχοποιούν δηλαδή, για τη συμμετοχή της στον φοιτητικό σύλλογο, δείχνοντας πώς μπορεί να την «πατήσει» κανείς, αν επιλέξει να δράσει κοινωνικά και να πολιτικοποιηθεί μέσα στο πανεπιστήμιο.

Απέναντι στο εξουσιαστικό σύστημα της διαφθοράς και της καθυπόταξης, η συμμετοχή στις γενικές συνελέυσεις, η αυτοοργάνωση, η αλληλεγγύη, οι καταλήψεις, ο δρόμος -η πρόταση δηλαδή του αγώνα- είναι τα εργαλεία μας. Δε θα πάψουμε στιγμή να αγωνιζόμαστε για όλα όσα λείπουν από αυτή τη κοινωνία, για όσα μας έχουν πάρει ή δε μας άφησαν να έχουμε ποτέ και δε σταματάμε εκεί.

Και δε θα αφήσουμε καμία μόνη στα χέρια τους. Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στην φοιτήτρια που διώκεται αδίκως με κατασκευασμένες κατηγορίες.

Ακολουθούμε και στηρίζουμε τα καλέσματα του ΣΦ Φυσικού την Δευτέρα 6/11:

8:00 π.μ. τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια και

12:00 μ.μ. τη πανεκπαιδευτική πορεία, στο άγαλμα Βενιζέλου.

Ελευθεριακό Σχήμα Γεωλογίας


Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη διωκόμενη φοιτήτρια

Κάλεσμα αλληλεγγύης στη διωκόμενη φοιτήτρια | Δευτέρα 06/11 στις 8:00 στα Δικαστήρια.

Ενάντια στην τρομοκρατική στάση του κράτους και την κατασκευή υποθέσεων για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που αγωνίζονται.

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου του 2023 το κτήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ εκκενώνεται μετά από εντολή της κοσμητείας, για λόγους προστασίας της σωματικής ακεραιότητας των φοιτητών και των μελών του προσωπικού, χωρίς όμως να δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις για τους λόγους που απειλείται η αρτιμέλεια των παραπάνω. Έτσι άρχισε μια πληθώρα από φήμες να μας κατακλύζει, ξεκινώντας από κίνδυνο για επεισόδια φτάνοντας μέχρι και στην ύπαρξη εκρηκτικών υλών μέσα στο κτήριο, δημιουργώντας μια έντονη αναστάτωση σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Αργότερα την ίδια μέρα μετά την διεξαγωγή της πορείας για την Παλαιστίνη πληροφορούμαστε για την προσαγωγή μιας φοιτήτριας του τμήματος Φυσικής εκτός του πανεπιστημίου και σε μεγάλη απόσταση από την ΣΘΕ, η προσαγωγή μετατρέπεται γρήγορα σε σύλληψη καθώς της απαγγέλλονται βαριές κατηγορίες. Οι αρχές συγκεκριμένα κάνουν λόγο για την εύρεση τσάντας με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς η οποία ταυτοποιήθηκε ως δική της. Η τσάντα της φοιτήτριας του φυσικού είχε χαθεί αρκετό καιρό πριν εντός του κάμπους κατά την διάρκεια ενός πάρτυ στο ΑΠΘ. Παρ’ όλα αυτά η ελληνική αστυνομία δεν μας έχει διευκρινίσει κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκε η τσάντα, καθώς δεν δίστασε κιόλας να συνδέσει την πρώην κάτοχο της με το περιεχόμενο που βρέθηκε μέσα σε αυτήν.

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο τρομοκρατίας και καταστολής όπου σκευωρίες και στοχοποιήσεις στήνονται καθημερινά για τα άτομα που αγωνίζονται με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτό δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει καθώς η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση εδώ και αρκετό καιρό χτυπά τα κεκτημένα που έχουμε κερδίσει με αγώνες μέσα στα χρόνια. Ο νόμος 4777 κάνει αυτή την επίθεση πιο ξεκάθαρη αφού καταργεί πρακτικά το άσυλο φέρνοντας την πανεπιστημιακή αστυνομία μέσα στους χώρους των σχολών μας. Επίσης χαράζει έναν δρόμο προς την εξαφάνιση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δραστηριότητας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας αφού μιλάει για πειθαρχικά και διαγραφές φοιτητ(ρι)ών. Οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι το έμπρακτο παράδειγμα πως όταν οι κοινότητες οργανώνονται στην βάση αδιαμεσολάβητα και ακηδεμονευτα μπορούν να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους.

Η χρονική στιγμή που το κράτος και η ελληνική αστυνομία διαλέγουν να βγάλουν μια τέτοια υπόθεση στην δημοσιότητα, καθώς βρισκόμαστε λίγο καιρό πριν τις 17 Νοέμβρη, φαίνεται σαν ακόμη μια προσπάθεια να πείσουν την κοινή γνώμη πως στα πανεπιστήμια επικρατεί η ανομία και η παραβατικότητα.

Ως αναρχικοί και αναρχικές καταλαβαίνουμε πως αυτή είναι άλλη μια προσπάθεια του κράτους να τρομοκρατήσει και να πειθαρχήσει όσους και όσες αγωνίζονται μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια. Θα σταθούμε στο πλάι της φοιτήτριας που διώκεται και απέναντι σε κάθε προσπάθεια στοχοποίησης οποιασδήποτε και οποιουδήποτε παλεύει για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες!

Καμία δίωξη στην φοιτήτρια του φυσικού!

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere

Επίσης, η Quieta Movere καλεί σε συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική/αντικατασταλτική πορεία, την Δευτέρα 06/11 στις 12:00 στο Αγ. Βενιζέλου.

 


 

Μοιραστείτε το άρθρο