Μικροφωνική συγκέντρωση ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, Παρασκευή 20/10 στις 19:00 στο πάρκο απέναντι από την ΕΡΤ3

Ενάντια στους αντεργατικους νόμους.

Πρόσφατα ψηφίστηκε στη βουλή το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για ένα ακόμα νομοθετικό πλαίσιο που επιδιώκει τη θεσμοθέτηση της εργασιακής εκμετάλλευσης των από τα κάτω, ενώ παράλληλα βαθαίνει τις ήδη εξαθλιωτικές συνθήκες στις οποίες ζουν κι εργάζονται τα λαϊκά στρώματα, με την αναίρεση βασικών δικαιωμάτων, όπως είναι το οχτάωρο ή το δικαίωμα στην απεργία. Φυσικά, αποτελεί συνέχεια τόσο του πρόσφατου νομοσχεδίου Χατζηδάκη όσο και αντίστοιχων «μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα όσα προβλέπει, ξεχωρίζουν ότι:

• Νομοθετείται η δυνατότητα απασχόλησης έως και 13 ώρες τη μέρα, δηλαδή 78 ώρες την εβδομάδα σε περισσότερους από έναν εργοδότες. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο συνεχίζεται η νομοθετική καταπάτηση του οχταώρου αλλά και ότι δίνεται στ’ αφεντικά ένα επιπλέον εργαλείο για την ελαστικοποίηση της εργασίας και το ξεζούμισμα των ανθρώπων που κάνουν δυο δουλειές προκειμένου ν’ αντέξουν το υψηλό κόστος ζωής.
• Θεσμοθετούνται οι «συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών» και η «εργασία κατά παραγγελία», κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα ξέρουν πότε και ποιες ώρες θα εργαστούν, καθώς και πόσα θα πάρουν στο τέλος του μήνα. Άλλο ένα μέτρο ελαστικοποίησης της εργασίας που εντείνει την ανασφάλεια αλλά και την επισφάλεια των εργασιακών συνθηκών.
• Προβλέπονται μεγαλύτεροι περιορισμοί στο δικαίωμα της απεργίας και ποινικές κυρώσεις στους ίδιους τους απεργούς, καθώς «όποιος εμποδίζει την ελεύθερη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία ή ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία», θα τιμωρείται με ποινές φυλάκισης έως έξι μήνες και 5.000 ευρώ πρόστιμο, ενώ αν διαπιστωθεί υποτροπή οι ποινές ενδέχεται να διπλασιαστούν.
• Θεσμοθετείται το μοντέλο της εξαήμερης εργασίας, ενώ παράλληλα μειώνεται η περίοδος δοκιμαστικής εργασίας από δώδεκα σε έξι μήνες, περίοδος κατά την οποία ο εργοδότης μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο χωρίς να καταβάλλει κάποια αποζημίωση.

Μέσα σε μια συνθήκη ακραίας εκμετάλλευσης στους εργασιακούς χώρους και τρομερής φτωχοποίησης των πληβειακών στρωμάτων λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ακρίβειας, μέσα σε μια συνθήκη όπου οι ζωές των από τα κάτω απαξιώνονται διαρκώς και χάνουν την αξία τους, υπάρχει μια συνεχιζόμενη επίθεση από κράτος και κεφάλαιο ενάντια σε βασικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με το αίμα και τους αγώνες της εργατικής τάξης. Η βιασύνη της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εν μέσω των καταστροφικών πλημμυρών που έχουν πλήξει τη Θεσσαλία, με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων να μένει αδιευκρίνιστος προς στιγμήν, δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις ενός εγκληματικού συστήματος που αδιαφορεί και απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή. Είτε πρόκειται για τον πνιγμό μεταναστών, είτε για τον χαμό τόσων νέων ανθρώπων σε κακώς συντηρούμενες αμαξοστοιχίες, είτε πάλι για εν ψυχρώ δολοφονίες για ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο, το κράτος και το κεφάλαιο βρίσκουν καινούριους τρόπους να ταπεινώνουν και να δολοφονούν.
Απέναντι, λοιπόν, στην ακραία υποτίμηση των ζωών μας, εμείς να προτάξουμε την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, τις πανανθρώπινες συλλογικές αξίες της ελευθερίας και της ισότητας. Απέναντι στην αρπαγή των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, εμείς να προτάξουμε την οργάνωση στη βάση και τον αγώνα για να κερδίσουμε όσα μας παίρνουν καθημερινά με τόση βία και καταστολή. Να οργανωθούμε δίπλα-δίπλα σε όλα τα πεδία, να αγωνιστούμε, να απαντήσουμε.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΉΚΟΥΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ & ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Ελευθεριακή Συνέλευση για την Ταξική Οργάνωση στη Βάση

Μοιραστείτε το άρθρο