Η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων της Ροζάβα για τον πόλεμο σε Παλαιστίνη/Ισραήλ

Ανακοίνωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK, Ροζάβα) για τον πόλεμο σε Παλαιστίνη/Ισραήλ

Χιλιάδες άνθρωποι από τον Ισραηλινό και από τον Παλαιστινιακό λαό έχουν χάσει τις ζωές τους στις επιθέσεις της Χαμάς και σε αυτές που ακολούθησαν από το Ισραηλινό κράτος ενάντια στους Παλαιστίνιους, ειδικά στην Λωρίδα της Γάζας. Οι αμοιβαίες επιθέσεις οδήγησαν σε μια πλήρη σφαγή.

Είμαστε βαθιά ανήσυχοι και θλιμμένοι για αυτή την κατάσταση. Ως το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα, θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας τόσο στον Παλαιστινιακό Αραβικό λαό, όσο και στον Εβραϊκό λαό του Ισραήλ. Όχι μόνο αυτά που έχουν γίνει ήδη, αλλά και τα σενάρια που συζητιούνται για το μέλλον είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Αυτές είναι εξαιρετικά λανθασμένες στάσεις που βαθαίνουν τα προβλήματα και οδηγούν στην σφαγή των λαών. Πρώτα από όλα, οι στάσεις αυτές πρέπει να εγκαταλειφθούν αμέσως και οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν.

Όπως οι μέθοδοι της Χαμάς είναι λανθασμένες, έτσι και η στάση του Ισραηλινού κράτους είναι επίσης απαράδεκτη. Το κράτος του Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις και τον αποκλεισμό ενάντια στην Γάζα και να μην καταφύγει σε βία ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό με οποιοδήποτε τρόπο.

Το παλαιστινιακό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μέσω βίας, αλλά μόνο μέσω δημοκρατίας και αναγνώρισης των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού. Η βίαιη προσέγγιση θα βαθαίνει μόνο τα προβλήματα. Η πικρή εικόνα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες είναι το αποτέλεσμα της ώθησης του παλαιστινιακού ζητήματος σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να επιλυθεί. Η αιτία αυτής της κατάστασης είναι το πρόβλημα αυτό καθαυτό. Αν κάποιος ενοχλείται πραγματικά από αυτήν την κατάσταση, είναι αναγκαίο να επικεντρωθεί στη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος. Κάθε βήμα που θα γίνει, κάθε στάση που θα ληφθεί χωρίς να συζητηθεί η λύση του παλαιστινιακού ζητήματος και τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, θα οδηγήσει στην επιδείνωση των προβλημάτων. Το εκατονταετές παλαιστινιακό ζήτημα έχει αποδείξει αυτήν την πραγματικότητα ξανά και ξανά.

Οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ έχουν δείξει για μία ακόμη φορά τη σημασία μιας προσέγγισης στο πλαίσιο ενός «δημοκρατικού έθνους» από τον Ηγέτη Άπο {Αμπντουλάχ Οτσαλάν) για τη λύση των προβλημάτων στην Μέση Ανατολή. Η νοοτροπία κράτους αποτελεί τη ρίζα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η ανθρωπότητα. Ιστορικά αλλά και ως τις μέρες μας, καθώς η νοοτροπία κράτους εξελίχθηκε, τα προβλήματα αυξήθηκαν. Το γεγονός ότι το κράτος γεννήθηκε πρώτα στην Μέση Ανατολή παίζει καθοριστικό ρόλο στο γεγονός ότι τα προβλήματα στην Μέση Ανατολή είναι τόσο πολλά και βαθιά ριζωμένα.

Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο με τη μεταφορά του συστήματος του έθνους-κράτους που αναπτύχθηκε από την καπιταλιστική νεωτερικότητα στην Μέση Ανατολή. Όλα τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του Κουρδικού ζητήματος, πηγάζουν από τη νοοτροπία του έθνους-κράτους. Το Ισραηλινό- Παλαιστινιακό ζήτημα έχει επίσης τις ρίζες του στη νοοτροπία του έθνους-κράτους. Όλα τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, ειδικά το Κουρδικό ζήτημα και το παλαιστινιακό ζήτημα, μπορούν να λυθούν μόνο με την υπέρβαση της νοοτροπίας του έθνους-κράτους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η λανθασμένη πορεία στη Μέση Ανατολή.

Αν θα υπάρξει αληθινή αλλαγή στην Μέση Ανατολή, αυτή θα πραγματοποιηθεί μόνο ξεπερνώντας την νοοτροπία έθνους κράτους, με την ανάπτυξη του συστήματος του «δημοκρατικού έθνους» του Ηγέτη Άπο, βασισμένο στη συνύπαρξη, στην ισότιμη και κοινή ζωή των ανθρώπων, και έχοντας αυτή την βάση, με την δημοκρατική λύση των προβλημάτων των Κουρδικών και Παλαιστινιακών λαών. Τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με την εγκαθίδρυση περισσότερων κρατών, όπως συχνά ακούμε. Αντιθέτως, τα προβλήματα μπορούν να λυθούν ενισχύοντας την κοινωνία, αναπτύσσοντας τη δημοκρατία και αναπτύσσοντας μια ζωή σύμφωνη με τα πρότυπα του «δημοκρατικού έθνους» που βασίζεται στην ελεύθερη, ισότιμη, δημοκρατική αυτοδιοίκηση και τη βούληση των λαών. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να λυθούν τα προβλήματα τόσο του Εβραϊκού λαού, όσο και του Παλαιστινιακού λαού.

Η Ιερουσαλήμ, που θεωρείται ιερή από τρεις θρησκείες, καθώς και οι αρχαίοι παλαιστινιακοί και ισραηλινοί χώροι, μπορούν να ζήσουν καλύτερα σε ελευθερία και ειρήνη με αυτό το μοντέλο. Διαφορετικά, τα μοντέλα του έθνους-κράτους οδηγούν αναπόφευκτα σε συγκρούσεις, πολέμους και αμοιβαία καταστροφή. Αυτό φαίνεται καλύτερα στην Αραβο-Εβραϊκή πραγματικότητα. Ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί αυτό το αντιπαραθετικό και καταστροφικό δίλημμα είναι η προσέγγιση ενός «δημοκρατικού έθνους».

Ο σκοπός του Παλαιστινιακού λαού είναι νόμιμος και τίποτα δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του. Ως το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα, πάντα στεκόμαστε μαζί με το δίκαιο σκοπό του Παλαιστινιακού λαού. Η λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος είναι όσο σημαντική όσο το Κουρδικό ζήτημα για την λύση προβλημάτων και την ανάπτυξη του εκδημοκρατισμού στην Μέση Ανατολή. Το κράτος του Ισραήλ πρέπει να αντιληφθεί αυτή την πραγματικότητα και πάνω από όλα να αναγνωρίσει την ύπαρξη και δημοκρατική βούληση του Παλαιστινιακού λαού. Η λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος είναι βασική προϋπόθεση για όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής, ειδικά τους Εβραίους, ώστε να ζήσουν με ελευθερία, ασφάλεια, και ειρήνη. Από την άλλη, απαιτείται μια σωστή και γεμάτη σεβασμό προσέγγιση στο δράμα και στις ιστορικές γενοκτονίες που βίωσαν οι Εβραίοι. Χωρίς μια λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, ο εβραϊκός λαός δεν μπορεί να νιώσει ανακούφιση στη συνείδησή του και δεν μπορεί να καταδικάσει και να εξαλείψει τη μεταχείριση που έχει υποστεί. Πιστεύουμε ότι ο εβραϊκός λαός έχει αρκετή αυτοσυνειδησία, σοφία και θέληση. Ο εβραϊκός λαός είναι ένας από τους αρχαίους λαούς της Μέσης Ανατολής και έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και συνεισφορά στη διαμόρφωση του πολιτισμού και την κοινωνικότητα της Μέσης Ανατολής. Όπως και οι λαοί που περιλαμβάνουν τον Κουρδικό, τον Αραβικό, τον Περσικό, τον Τουρκικό, τον Αραμαϊκό μεταξύ άλλων στη Μέση Ανατολή, ο Εβραϊκός λαός έχει το δικαίωμα να ζει στη Μέση Ανατολή, στην αρχαία γεωγραφία όπου έχει ιστορικά ζήσει.

Το Τουρκικό κράτος και η κυβέρνηση AKP-MHP δεν προσεγγίζουν το Παλαιστινιακό πρόβλημα με ειλικρίνεια. Το αντιμετωπίζουν απολύτως ως ένα ζήτημα που μπορούν να εκμεταλλευθούν. Ο φασίστας αρχηγός Tayyip Erdoğan προσεγγίζει το Παλαιστινιακό ζήτημα με αυτήν την οπτική και προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης για να εκτελέσει τις πολιτικές του για γενοκτονία των Κούρδων. Αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο τους ενδιαφέρει το Παλαιστινιακό ζήτημα. Σίγουρα δεν είναι ειλικρινώς στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Αν το Τουρκικό κράτος και ο Tayyip Erdoğan διακατέχονταν από ειλικρίνεια σε αυτά που λένε, πρώτα απ’ όλα δεν θα συμπεριφέρονταν έτσι στους Κούρδους και θα έλυναν το Κουρδικό ζήτημα.

Όπως κανείς δεν μπορεί να είναι δίκαιος και δημοκρατικός στο Ισραήλ χωρίς να βλέπει και να αναγνωρίζει τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού, έτσι δεν μπορεί και κανείς να είναι δίκαιος και δημοκρατικός στην Τουρκία χωρίς να βλέπει την Κουρδική πραγματικότητα, χωρίς να αναγνωρίζει τα δικαιώματα του Κουρδικού λαού, και χωρίς να υποστηρίζει τον αγώνα του Κουρδικού λαού. Συγκεκριμένα, κανείς δεν μπορεί ποτέ να σταθεί στο δίκαιο αίτημα άλλων. Η προσέγγιση στους Κούρδους και στο Κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία είναι σαν τεστ οξύτητας. Είναι απολύτως αδύνατο για αυτούς που κοιτάζουν τους Κούρδους με μαύρα πρόσωπα ή που αγνοούν τους Κούρδους να προσεγγίζουν σωστά άλλους και να στέκονται πλάι τους. Εάν αυτό προσπαθούν υπάρχει μεγάλη παραποίηση και υποκρισία. Αυτό κάνουν η κυβέρνηση AKP-MHP και ο Tayyip Erdoğan. Στον λόγο του, ο Tayyip Erdoğan από την μία λέει ότι οι επιθέσεις του Ισραηλινού κράτους είναι άδικες και τις καταδικάζει. Αλλά από την άλλη, στην ίδια ομιλία, μιλάει με μίσος για πως θα επιτεθεί και θα σκοτώσει ακόμα περισσότερους Κούρδους. Δεν είναι αυτό υποκριτική ανεντιμότητα και δόλος προς όλο τον κόσμο; Αυτά είναι σίγουρα κροκοδείλια δάκρυα. Πώς μπορεί κάποιος να μιλήσει για τα επεισόδια στην Γάζα και το βασανιστήριο του Παλαιστινιακού λαού, όταν αυτό που συμβαίνει στη Ροζάβα είναι εμφανές και θα συνεχιστεί; Στις αεροπορικές επιθέσεις του Τουρκικού κράτους ενάντια στην Ροζάβα, ολόκληρο το σύστημα υποδομών στην περιοχή έχει βομβαρδιστεί. Φράγματα, σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, πετρελαιοπηγές, αποθήκες ανεφοδιασμού και πολλές άλλες εγκαταστάσεις χτυπήθηκαν. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους στις επιθέσεις αυτές.

Από εκείνους που το κάνουν αυτό στον Κουρδικό λαό δεν μπορούμε να αναμένουμε να είναι ειλικρινείς απέναντι στους Παλαιστίνιους και τον αγώνα τους. Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν υψώνουν τις φωνές τους απέναντι στις επιθέσεις και τις σφαγές του κράτους και της κυβέρνησης AKP-ΜHP ενάντια στους Κούρδους και τη Ροζάβα, και όσοι τις κρίνουν ως σωστές και τις υποστηρίζουν, δεν μπορούν να έχουν μια πραγματική προσέγγιση. Τα δάκρυα που ρίχνουν αυτές οι ομάδες δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα κροκοδείλια δάκρυα του Tayyip Erdoğan. Ίσως δεν συνειδητοποιούν πώς φαίνονται, αλλά όλος ο κόσμος, εκτός από αυτούς, γνωρίζει πολύ καλά πώς φαίνονται.

Εκτελεστικό Συμβούλιο Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων
13/10/2023

Μετάφραση: Ευτοπία

Πηγή: ANF News ( https://anfenglishmobile.com/news/kck-the-palestinian-and-kurdish-question-can-only-be-solved-by-overcoming-the-nation-state-mentality-69794 )

Μοιραστείτε το άρθρο