Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αλληλεγγύης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μεγάλη ανταπόκριση και πλήθος κόσμου βρέθηκε στο πλευρό του Συλλόγου Αρχαιολόγων το βράδυ της Τρίτης 10 Οκτωβρίου στη μεγάλη συναυλία συμπαράστασης που οργανώθηκε με αίτημα να μείνει “ζωντανή” η έδρα του συλλόγου, χώρος  όχι μόνο συνδικαλιστικών ζυμώσεων, αλλά κυρίως ένας πόλος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ένα σημείο συνάντησης των ανθρώπων του πολιτισμού, καθώς και σημαντικό κέντρο διαμόρφωσης των κοινωνικών διεργασιών».

Εν όψει της άρσης της παραχώρησης του ιστορικού κτιρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στις 10 Οκτωβρίου, μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών ανταποκρίθηκε στη μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στον πεζόδρομο Θησείου, 8 μμ: Νένα Βενετσάνου, Σπύρος Γραμμένος, Σαββίνα Γιαννάτου, Αργυρώ Καπαρού, Μαρία Κηλαηδόνη, Δημήτρης Μητσοτάκης, Μαρίνα Σάττι, Σκιαδαρέσες, Νεφέλη Φασούλη, Μάρθα Φριτζήλα,  ο Κώστας Γιαννάκης,  η χορωδία Άσμα Αιγάλεω, Άρης Φαλιάγκας, Ρίτσα Πέτσα, με λαϊκό συγκρότημα από την Καρδίτσα και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης.

Τη συναυλία συνδιοργανώνει ο ΣΕΑ με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων και με την υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Σύλλογος δεν μπορεί να μείνει άστεγος. Για λόγους προστασίας της κινητής του περιουσίας και των λειτουργικών του αναγκών, ο ΣΕΑ παραμένει στο κτίριο της Ερμού 134-136, μέχρι να κριθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να αναμείνει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Κώστας Πασχαλίδης στο άνοιγμα της συναυλίας συμπαράστασης

Λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον πεζόδρομο της Ερμού διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου από τα μέλη του ΣΕΑ:
“Στη συνέντευξη ανακοινώθηκαν τα βήματα στα οποία έχει καταφύγει ως σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής με αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να κρατήσει την ιστορική έδρα του και να συνεχίσει να λειτουργεί για την εκπλήρωση των καταστατικών του σκοπών, τη στέγαση των γραφείων, της βιβλιοθήκης, του ξενώνα για τα μέλη, του ιστορικού του αρχείου, των συνεδριάσεων των οργάνων του, των εκδηλώσεων και των σεμιναρίων του, τη συνεργασία του με άλλα σωματεία και φορείς.
Άλλωστε, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει διαθέσει άλλο κτίριο για την στέγαση του ΣΕΑ μέχρι σήμερα, 10 Οκτωβρίου 2023, και μας καλεί να εγκαταλείψουμε το κτίριο, ενώ έχουμε ενημερώσει εγγράφως για τον κίνδυνο για την κινητή περιουσία του Συλλόγου, τα ιστορικά αρχεία και τη βιβλιοθήκη (3.000 τόμοι), καθώς και τις δραστηριότητες του Συλλόγου (συνελεύσεις, ομάδες, σεμινάρια, προβολές, Αρχαιολογικές Περιηγήσεις, Μουσειολόγιο, φιλοξενία μελών από την περιφέρεια).
Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Σύλλογος δεν μπορεί να μείνει άστεγος. Για λόγους προστασίας της κινητής του περιουσίας και των λειτουργικών του αναγκών, ο ΣΕΑ παραμένει στο κτίριο της Ερμού 134-136, μέχρι να κριθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να αναμείνει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.”

 

Στιγμιότυπα από τη  συναυλία συμπαράστασης στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για την έξωση από την ιστορική του έδρα:

ΦΩΤΟ: ΣΕΑ

 

Μοιραστείτε το άρθρο