«Ο πρύτανης δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου για την εκκένωση του Ευαγγελισμού»

Τι αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των Σχολών Κοινωνικών Επιστήμων και Φιλοσοφικής

Σεισμό πολλών ρίχτερ έχει προκαλέσει στην Πανεπιστημιακή κοινότητα, η χρήση υπέρμετρης και παράνομης αστυνομικής βίας για την εκκένωση του Ευαγγελισμού, που όπως αποκαλύπτει με κοινή ανακοίνωση του το Δ.Σ. του ενιαίου φορέα Διδασκόντων της σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής, «προήλθε από τον πρύτανη, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου»(!).

Η επίσημη ανακοίνωση δίνει νέα τροπή στην πολύκροτη υπόθεση και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το επίσημο έγγραφο του αποσπάσματος των πρακτικών της τακτικής συνεδρίασης της Συγκλήτου  στην οποία αναφέρεται ως ομόφωνη απόφαση η διατύπωση του αιτήματος «προς τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να κινηθούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους ώστε να παραδοθεί το κτήριο με ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο».

Η επίσημη καταγγελία των καθηγητών  απηχεί το βαρύ κλίμα που σήμερα επικρατεί στην Πανεπιστημιακή κοινότητα και το εύρος της δυσαρέσκειας και αποστροφής που έχει προκαλέσει η εντολή της βίαιης εκκένωσης του ιστορικού κτηρίου του Ευαγγελισμού.  Στο ίδιο έγγραφο οι διδάσκοντες της σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής, ζητούν «την άμεση απομάκρυνση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων από την πόλη του Ηρακλείου και την αποφυγή ενεργειών που οδηγούν σε αυταρχικές λογικές, ξένες προς την κουλτούρα διαλόγου και τη δημοκρατική παράδοση του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση τους τα  Δ.Σ. του ενιαίου φορέα Διδασκόντων της σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής τονίζουν μεταξύ άλλων: Έντονο προβληματισμό στην πανεπιστημιακή κοινότητα προκαλεί η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο κτήριο της πρώην κλινικής Ευαγγελισμού, η οποία οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό μεταπτυχιακού φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τέτοια φαινόμενα υπέρμετρης και παράνομης αστυνομικής βίας δεν έχουν θέση σε μία ευνομούμενη πολιτεία και στο δημοκρατικό δημόσιο Πανεπιστήμιο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσκληση των αστυνομικών δυνάμεων προήλθε από τον πρύτανη, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου. Άλλωστε, στη μόνη άτυπη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με το κτήριο του Ευαγγελισμού, αρκετά μέλη της συνέλευσης διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις ως προς την πιθανότητα αστυνομικής καταστολής.

Θεωρούμε ότι η αποστολή των πανεπιστημιακών δασκάλων είναι πρωτίστως παιδευτική, προτάσσει τον διάλογο και δεν είναι δυνατόν να καταφεύγει σε μεθοδεύσεις και κατασταλτικές πρακτικές, οι οποίες κλιμακώνουν τις εντάσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την ευρύτερη κοινωνία.  Ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων από την πόλη του Ηρακλείου και την αποφυγή ενεργειών που οδηγούν σε αυταρχικές λογικές, ξένες προς την κουλτούρα διαλόγου και τη δημοκρατική παράδοση του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Χωρίς άδεια χτίζονται τα παράθυρα του Ευαγγελισμού

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία το γεγονός ότι λίγα 24ωρα μετά τη βίαιη εκκένωση του Ευαγγελισμού, έχει ξεκινήσει το χτίσιμο των παραθύρων και της εισόδου του κτηρίου που εξελίσσεται με την περιφρούρηση της αστυνομίας. Η εξέλιξη αυτή δρομολογείται, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο της ανακατάληψης του κτηρίου, η οποία επιχειρείται να σφραγιστεί με το χτίσιμο όλων των εισόδων του.

Όπως τονίζει σε ανάρτηση του ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΝΑΚ Γ.Σταρίδας πρόκειται για μια «παράνομη πράξη γιατί απαιτείται (μικρο)οικοδομική άδεια από την πολεοδομία και επιπρόσθετα το κτίριο είναι διατηρητέο.

Η αστυνομία αγνοεί 4 σήματα της πολεοδομίας για τη διακοπή των παράνομων εργασιών. Αγνοεί επίσης 2 σήματα διακοπής από την αρχαιολογική Υπηρεσία Νεωτέρων μνηνείων. Η αστυνομία δρα παράνομα», Σε σχετική ερώτηση της «Π» προς  στελέχη της πολεοδομίας τονίζεται ότι πράγματι είχαν σταλεί σήματα από το καλοκαίρι που βρισκόταν σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης τα οποία εξακολουθούν και ισχύουν και σήμερα.

https://www.patris.gr/2023/10/06/o-prytanis-eiche-ti-symfoni-gnomi-tis-sygklitoy-tin-ekkenosi-eyaggelismoy/?fbclid=IwAR32uZz87JthbtGtAvyJliT_2kw1SKZf1Cc5-fPR-GGhMQEt31TLH-IBbRA

Μοιραστείτε το άρθρο