Εκδικητική εκκένωση του κτιρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων μετά από εκδήλωση για το έγκλημα ανοιχτά της Πύλου

Σε ανάκληση της άδειας χρήσης του κτιρίου στην Ερμού το οποίο χρησιμοποιεί ως έδρα του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Α.) προχώρησε η υπουργός πολιτισμού. Το κτίριο χρησιμοποιείται από το σύλλογο από το 1982 και με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το υπουργείο προχωρά σε ανάκληση των προηγούμενων αποφάσεων οι οποίες παραχωρούσαν το κτίριο στο Σ.Ε.Α. Η αιτία όπως επισήμως ανακοινώθηκε, αφορά την παράβαση των παλαιότερων αποφάσεων και για λόγους “δημόσιου συμφέροντος”.

Αφορμή για την εκκένωση του κτιρίου στάθηκε η εκδήλωση που οργανώθηκε στον κήπο του Συλλόγου και αφορούσε τη δολοφονία εκατοντάδων μεταναστ(ρι)ών στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Ακολούθησε μία εξόφθαλμη μεθόδευση καθώς όπως αναφέρεται στο imerodromos.gr 

, δημοσιεύτηκε ένα άθλιο άρθρο από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και τον αρθρογράφο Γ. Παπαχρήστου, ο οποίος ζητούσε “εξηγήσεις από την υπουργό Πολιτισμού για τον λόγο που ο ΣΕΑ πραγματοποίησε εκδήλωση-συζήτηση για το ναυάγιο-έγκλημα ανοιχτά της Πύλου”. Ακολούθησε η συντονισμένη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού η οποία ζήτησε εξηγήσεις από τον Σ.Ε.Α., με το σύλλογο να απαντάει με επιστολή.


Ανακοίνωση του Ινστιτούτου Πειραματικών Τεχνών
Με φρίκη πληροφορούμαστε πως η υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε την εκδικητική εκκένωση του κτιρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην Ερμού 134-136, με αφορμή την εκδήλωση που οργανώθηκε στον κήπο του συλλόγου για τη δολοφονία 650 μεταναστών στο ναυάγιο της Πύλου. Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στο δραστήριο σύλλογο των αρχαιολόγων και τον δίκαιο αγώνα τους να υπερασπιστούν την πρόσβαση και χρήση στο κτίριο που τους παραχωρήθηκε το 1982 από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη και έως σήμερα αποτελεί ζωντανό χώρο κοινωνικής και πολιτιστικής έκφρασης στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, όλα αυτά τα χρόνια επιτελεί με τον πιο ενεργό τρόπο τον ρόλο του, όχι μόνο ως νόμιμος ελεγκτικός μηχανισμός απέναντι στο Υπουργείο Πολιτισμού στα ζητήματα που άπτονται των λειτουργιών του, αλλά και ως ευρύτερα επιμορφωτικός θεσμικός παράγοντας στην πόλη, φιλοξενώντας μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος από μια πλειάδα φορέων.
Θεωρούμε την απόφαση εκκένωσης του κτηρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων δείγμα μιας πολύ σκοτεινής εποχής που μόλις έχει αρχίσει να δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Σκοπός όλων των ανθρώπων του πολιτισμού είναι να μην επιτρέψουμε το σκοτάδι να νικήσει.
Να στηρίξουμε έμπρακτα τον Σύλλογο Αρχαιολόγων με την παρουσία μας και τις εκδηλώσεις μας.

Είναι κρατική λογοκρισία. Είναι μήνυμα ότι όποιος συζητάει το έγκλημα της Πύλου και ζητάει απόδοση ευθυνών τίθεται υπό…

Posted by Thanasis Kampagiannis on Saturday, August 12, 2023

Μοιραστείτε το άρθρο