Στο σφυρί μια από τις τελευταίες Θεσπρωτικές παραλίες

Με  αδειοδότηση  του  Δήμου Ηγουμενίτσας, με συνοπτικές διαδικασίες και «αντί πινακίου φακής», έχει  ήδη  εγκατασταθεί  στην παραλία της «Ελιάς», μια από  τις μικρότερες ελεύθερες Θεσπρωτικές παραλίες, ιδιώτης με την καντίνα του και τις ανάλογες ξαπλώστρες, που φυσικά  θα  έχουν και  το ανάλογο αντίτιμο, αποστερώντας στον καθένα να την απολαύσει και να δείξει στο παιδί του πως είναι μια φυσική παραλία, χωρίς όλον αυτόν τον ορυμαγδό της ψευτοανάπτυξης.

Εκεί που έβρισκαν καταφύγιο πολλοί, που ήθελαν να αποφύγουν της ξέφρενη εμπορευματοποίηση που σαρώνει τις αμμουδιές του τόπου, ξεφύτρωσαν και εδώ οι ξαπλώστρες και οι ομοιόμορφες ομπρέλες. Εκεί που άκουγες μόνο το κύμα που έβρισκε το ταίρι  του στην ακρογιαλιά και τον ίσκιο των δέντρων να σε προστατεύει, τώρα θα χρειάζεσαι ομπρέλα, θα  ακούς τις γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος της καντίνας και ένα μπουρί  θα βγάζει  τσίκνα από  τα σουβλάκια που θα ψήνονται προς τέρψη των  θαμώνων.

Ταυτόχρονα και στις υπόλοιπες παραλίες, στις οποίες έχουν δοθεί από τον Δήμο υπερβολικός αριθμός αδειών για την  τοποθέτηση ομπρελλοκαθισμάτων για συγκεκριμένα μέτρα, οι ιδιώτες, ανεξέλεγκτα, έχουν καταλάβει όλο το χώρο των παραλιών, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να σταθούν κάποιοι πέρα από αυτές, μέχρι του σημείου να τις κάνουν ιδιωτικές.

Και αναρωτιέται   κανένας μέχρι που μπορεί  να φτάσει  η αγοραία  ιδεολογική  μανία  των  αυτοδιοικητικών αρχόντων που βλέπουν στα πάντα κέρδος υπέρ των …  «επενδυτών» ! Από  εκεί που θα έπρεπε να είναι προστάτες και φρουροί των δικαιωμάτων του πολίτη, γίνονται διαχειριστές κερδοσκοπικών συμφερόντων. Από το ελάχιστο – την υποστήριξη της «πλημμυρίδας της ομπρέλας» κατά μήκος και πλάτος των παραλιών, μέχρι το μέγιστο – το ξεπούλημα του λιμανιού.

Ο κανόνας που υπαγορεύει το λαϊκό συμφέρον και δηλώνει καμιά δημοπράτηση στο χώρο των παραλιών, που θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει κάποιες εξαιρέσεις, έχει πλήρως αντιστραφεί στον καθολικό κανόνα δημοπράτηση παντού και για όλα. Και το τραγικότερο, τις περισσότερες φορές, με την συμφωνία και της αντιπολίτευσης μείζονος και ελάσσονος.

Τι είναι αυτό που αποθρασύνει την αγοραία αντίληψη της κατά τα άλλα Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Προφανώς η αδράνεια της τοπικής κοινωνίας που δέχεται παθητικά τις όποιες αποφάσεις. Η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε λαϊκής οργάνωσης για τα τοπικά ζητήματα. Ο κούφιος αντιπολιτευτικός λόγος που θεριεύει σε προεκλογικές περιόδους προς άγρα ψήφων. Ακριβώς για αυτό το λόγο είναι ελπιδοφόρα η κίνηση πολιτών που διαμαρτύρονται για αυτές τις πολιτικές και απαιτούν την απελευθέρωση της παραλίας της «Ελιάς» από οποιαδήποτε εμπορευματοποίηση.

Για να μην σβήσει άδοξα η ελπίδα απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση, η αδιαμφισβήτητη ανεξαρτησία και πάνω απ΄ όλα η συνολική και επί του πρακτέου υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων των παραλιών, που δυστυχώς δεν χρειάζεται μόνο η παραλία της «Ελιάς», αλλά και άλλες μικρές παραλίες που έχουν γίνει προσπελάσιμες μόνο με το πορτοφόλι.

Ποιος αλήθεια από τους κατοίκους της Θεσπρωτίας μπορεί να απολαύσει τις μοναδικές παραλίες των Συβότων και της Πέρδικας, οι οποίες πέρα από την άναρχη και βάρβαρη δόμηση, έχουν καταληφθεί από ένα δάσος ομπρελοκαθισμάτων, με αδυναμία στάθμευσης και με τιμές Μυκόνου. Τί γίνεται στην παραλία της «Γάτας»;  Όλα αυτά με τη σύμφωνη γνώμη  και ενεργή υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η  Ελληνική «βαριά βιομηχανία  του τουρισμού» δεν έχει μόνο θύματα τους εργαζόμενους και τους ίδιους τους τουρίστες αλλά και το περιβάλλον. Η φετινή διαφημιστική καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού υπό τον τίτλο «Ελλάδα: εμπειρία ζωής», δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο στην σερβιτόρο έγκυο ξενοδοχοϋπάλληλο να δουλεύει στο λιοπύρι, το σερβιτόρο – δύτη, τον τσουρουφλισμένο και κρυμμένο στο ψυγείο μαθητευόμενο μάγειρα, τον απλήρωτο και ξυλοκοπημένο νέο στην Πάργα αλλά και στην κατάληψη του αιγιαλού, στην άναρχη εμπορευματοποίηση των παραλιών, την πλήρη απάλειψη κάθε ελεύθερου χώρου.

Ο αγώνας ενάντια σε όλα αυτά αρχίζει σίγουρα από τα μικρά, τα δικά μας και την παραλία της «Ελιάς» και δεν πρέπει να μείνει μόνο εκεί.

Η παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας την Παρασκευή 21/7 για να ανατραπεί η απόφαση παραχώρησης της παραλίας «Ελιάς» είναι ένα πρώτο βήμα.

Μ – Λ ΚΚΕ


Κάλεσμα σε κινητοποίηση

Το Εργατικό Κέντρο Ηγουμενίτσας καλεί σε κινητοποίηση, την Παρασκευή 21 Ιουλίου στις 19.30 στο δημαρχείο, με αφορμή την εκμίσθωση της παραλίας Ελιά σε ιδιώτη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η τελευταία ελεύθερη από επιχειρηματική δραστηριότητα παραλία “Ελιά” μισθώθηκε σε ιδιώτη, για την δημιουργία καντίνας και την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, μη αφήνοντας καθόλου χώρο για τους λουόμενους που δεν έχουν την δυνατότητα η και δεν θέλουν να πληρώσουν. Η παραλία αυτή αποτελεί για εκατοντάδες λουόμενους τη μοναδική διέξοδο μέσα στην πόλη με εύκολη πρόσβαση και χωρίς αντίτιμο».

Μοιραστείτε το άρθρο