Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Το τελευταίο περιστατικό πνιγμού μιας ηλικιωμένης γυναίκας στο Γαβαθά της Λέσβου αναδεικνύει τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας. Το Κ.Υ. Άντισσας δεν διέθετε πλήρωμα ασθενοφόρου στη συγκεκριμένη βάρδια, λόγω έλλειψης προσωπικού και για το λόγο αυτό εκλήθη ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα την καθυστέρηση παροχής περίθαλψης στην άτυχη γυναίκα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία, που χρόνια τώρα έχει παγώσει τις προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών, ενώ προχωρά στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΕΣΥ.

Εδώ οδηγεί η λογική που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν κόστος και προσπαθεί να καλύψει τις τραγικές ελλείψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ με μπαλώματα, όπως οι μετακινήσεις προσωπικού από την πυροσβεστική και το στρατό.

Είναι η ίδια λογική, όλων των κυβερνήσεων, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και τα δημόσια αγαθά στο βωμό της υποταγής στη δημοσιονομική πειθαρχία της ΕΕ και της απρόσκοπτης κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οι τοπικές κοινωνίες και οι υγειονομικοί θα πρέπει να εντείνουν τους αγώνες τους για να ενισχυθεί το ΕΣΥ, για να γίνουν μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, για να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και να καλυφθούν οι ελλείψεις προσωπικού. Να μην υπάρχει κενή υπηρεσία πληρώματος ασθενοφόρου σε όλα τα νησιά, στα Κ.Υ. και το ΕΚΑΒ. Να μην υπάρχει κενή υπηρεσία νοσηλευτή, γιατρού ή άλλου υγειονομικού στα νοσοκομεία, τα Κ.Υ. και τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών μας. Να μη θρηνήσουμε άλλον αδικοχαμένο συμπολίτη μας

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, όπως άλλωστε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό.

Μοιραστείτε το άρθρο