“Κάτω από τον ίδιο ουρανό”, Διεθνής ομαδική Έκθεση, 7 – 23 Ιουλίου 2023 στο Γκάμπροβο (Βουλγαρία)

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt διοργανώνει διεθνή ομαδική έκθεση με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό» στην πινακοθήκη Χρίστο Τσόκεφ στο Γκάμπροβο της Βουλγαρίας. Θέμα της έκθεσης είναι η αλληλεγγύη και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Συμμετέχουν δεκάδες καλλιτέχνες από οκτώ χώρες των Βαλκανίων (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Τσεχία). 

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια και επέκταση της κοινής έκθεσης Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα», η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη χρονιά στην Κωνσταντινούπολη, στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή, στη Φλώρινα και στις Βρυξέλλες στο Ευρωκοινοβούλιο.  

Φέτος η δράση απλώνεται στα Βαλκάνια, σε μια στιγμή που ο ευρύτερος χώρος της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων μοιάζει για άλλη μια φορά με καζάνι που βράζει. Οι λαοί ζουν τις επιπτώσεις του πολέμου στο πεδίο της οικονομίας, έρχονται αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια και την εξαθλίωση. Καλούνται να πληρώσουν την ιμπεριαλιστική ειρήνη το ίδιο όπως πληρώνουν και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Και κάθε μέρα γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι οι ζωές των πολλών αντιμετωπίζονται ως κόστος απέναντι στα κέρδη των λίγων. Από την άλλη, εθνικιστικές τάσεις υποδαυλίζονται, ώστε οι λαοί να δεχτούν με μεγαλύτερη ευκολία ένα ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου, και στο μεταξύ να ανέχονται αγόγγυστα την εκμετάλλευση, να μη διεκδικούν τη ζωή που τους αξίζει. 

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt θέλησε να ενώσει τη φωνή της με όλους τους γείτονες λαούς, για να αναδειχθούν τα στοιχεία που τους ενώνουν. Οι κοινές πίκρες και τα κοινά βάσανα, τα όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την αλληλεγγύη και τους αγώνες των λαών. Κάλεσε τους δημιουργούς να πιστέψουν στη δύναμη της τέχνης να ερμηνεύει την πραγματικότητα και να παρακινεί τη σκέψη και τη δράση του κοινού της για ένα καλύτερο αύριο. 

Πρώτος προγραμματισμένος σταθμός της βαλκανικής συνεργασίας είναι η πόλη Γκάμπροβο της Βουλγαρίας (πινακοθήκη Χρίστο Τσόκεφ) από τις 7 μέχρι τις 23 Ιουλίου. Ακολουθεί στις 12 Αυγούστου το Κέντρο Τεχνών στη Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας και στη συνέχεια άλλες χώρες των Βαλκανίων. Τη δράση της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt συνοδεύει αντιπροσωπία του κινήματος ειρήνης (ΕΔΥΕΘ).

Στοιχεία επικοινωνίας με την ομάδα:

6977715193 Χρύσα Κοφίνα

6944412414 Γιάννης Πρώιος

[email protected]  

fireart-artists.blogspot

Μοιραστείτε το άρθρο