“118 αληθινοί σπαρτιάτες”, αντιφασιστικά αυτοκόλλητα στη Σπάρτη

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ (ΤΟΥΣ)

Μετά την πρόσφατη ανάδυση της κασιδιάρικης βιτρίνας των “Σπαρτιατών”, το “δημοκρατικό τόξο” της πόλης στρουθοκαμηλίζει αερολογίες περί “σφετερισμού” του ονόματος των πολιτών της Σπάρτης, μιλώντας για “παράνομη προσβολή της προσωπικότητάς μας και του αισθήματος τιμής και κοινωνικής υπόληψης που περιλαμβάνονται στη συνταγματική αρχή της αξίας του ανθρώπου”.

Οι λέξεις “φασίστες” και “φασισμός” δεν αναφέρονται καν, μη και χαλαστεί η όμορφη σούπα του γενικώς και αορίστως “θιγμένου δημότη”. Το μοναδικό πρόβλημά τους είναι ότι οι φασίστες λέγονται “Σπαρτιάτες”. Το δικό μας πρόβλημα είναι οι ίδιοι οι φασίστες και τα αφεντικά (τους). Το δικό μας πρόβλημα είναι ότι ένας στους δώδεκα δημότες αυτής της πόλης (8,35%) ψήφισε τους φασίστες του Κασιδιάρη. Το δικό μας πρόβλημα ήταν (και είναι) ο οχετός που “ξεσηκώθηκε” όταν πρόσφυγες και μετανάστες στεγάστηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης. To δικό μας πρόβλημα είναι οι άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής των μεταναστών εργατών γης.

Από την άλλη, δική μας ιστορική μνήμη και παρακαταθήκη είναι τα αντάρτικα βουνά του Ταϋγετου και του Πάρνωνα, οι αντιφασιστικοί-απελευθερωτικοί αγώνες που δόθηκαν στην Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Μιλώντας για τον φασισμό του σήμερα, σε μια περιοχή τόσο φορτισμένη όσο η Λακωνία, δεν θα μπορούσαμε παρά να μιλήσουμε και για τον φασισμό της δεκαετίας του ’40. Για τους προγόνους (κυριολεκτικά και πολιτικά) των σημερινών χρυσαυγιτών, κασιδιαραίων, “Σπαρτιατών”. Για το Τάγμα Ασφαλείας υπό τη διοίκηση του Λεωνίδα Βρεττάκου που με τις πλάτες των γερμανών πραγματοποίησε αντι-ΕΑΜικό πογκρόμ στην πόλη της Σπάρτης, τον Οκτώβριο του 1943, παραδίδοντας τους συλληφθέντες στους γερμανούς, ομήρους και “τροφή” για τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Από αυτούς, 118 αγωνιστές εκτελέστηκαν στις 26 Νοεμβρίου στη θέση Μονοδέντρι, ως αντίποινα για χτύπημα του ΕΛΑΣ.

Για την εκτέλεση των 118 σπαρτιατών αγωνιστών και για όλα τα εγκλήματα που διέπραξαν, τίποτα δεν ξεπλένει τους φασίστες του τότε και του σήμερα.

Μιλώντας για όλα αυτά, κυκλοφόρησε σε εκατοντάδες αντίτυπα αυτοκόλλητο που κολλιέται στην πόλη της Σπάρτης και σε χωριά της Λακωνίας.

αντίφα* Σπάρτη
Μοιραστείτε το άρθρο