ΟΧΙ στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στον τόπο μας!, Συλλαλητήριο το Σάββατο 17/6 στις 12:00 στην περιφέρεια Ηπείρου (Γιάννενα)

Το Σάββατο 17 Ιούνη 2023 καλούμε όλες και όλους στο εντιεξορυκτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα στις 12 το μεσημέρι. 

Οι εξορύξεις είναι εδώ και αυτό είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη για τον τόπο, για τον λαό και την χώρα. 

Στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και της φτώχειας η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να παραχωρήσει έδαφος και θάλασσα στην διεθνή πετρελαιοβιομηχανία, να καταστρέψει το περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Μαζί της και οι τοπικοί άρχοντες της αυτοδιοίκησης αρνούνται να ακούσουν τις τοπικές κοινωνίες και προχωρούν ακάθεκτα στην υλοποίηση ενός σχεδίου που προδιαγράφει το μέλλον τόσο μαύρο όσο το πετρέλαιο.

Το Σάββατο 17 Ιούνη 2023 διαδηλώνουμε στα Γιάννενα μαζί με δεκάδες φορείς και συλλογικότητες και οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη γιατί η ΑΛΗΘΕΙΑ επιγραμματικά είναι η εξής:

  1. Οι συμβάσεις βάσει των οποίων γίνονται έρευνες και εξορύξεις στα «οικοπέδων» εξόρυξης θαλάσσια  και χερσαία, είναι όλες συμβάσεις ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ και ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ στα διεθνή ενεργειακά μονοπώλια. Δηλαδή, η χώρα ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ τα ΕΔΑΦΗ της και τις ΘΑΛΑΣΣΕΣ της καθώς και τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για 35 χρόνια και η ίδια ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΥΤΕ ΕΡΕΥΝΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ, ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ. 
  2. Η εξορυκτική διαδικασία είναι μονοδρομικού τύπου παραγωγική διαδικασία η οποία καταναλώνει και όλους τους υπόλοιπους φυσικούς πόρους ( νερά, εδάφη, θάλασσες). Δεν μπορεί να συνυπάρξει ούτε με την αγροτική/κτηνοτροφική παραγωγή, ούτε με τον τουρισμό. Όσοι λένε το αντίθετο ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ απροκάλυπτα και ασύστολα. Πως συνάδει η απόφαση για εξορύξεις με την ήπια ανάπτυξη για τον τόπο και τους ανθρώπους του; Δεν συνάδει! Αυτή η διαδικασία θα αποτελέσει την αρχή για την πλήρη και μόνιμη ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ όχι μόνο των περιοχών αυτών αλλά και της χώρας.
  3. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση σε όλα τα επίπεδα: έδαφος, υπέδαφος, αέρας, θάλασσα, βυθός, ποτάμια, λίμνες, υδροφόρος ορίζοντας, χλωρίδα και πανίδα θα είναι τεράστια. Και είναι απορίας άξιο την εποχή που σε παγκόσμιο επίπεδο και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, εγκαταλείπονται οι εξορυκτικές διαδικασίες, στην Ελλάδα η επιλογή να είναι αυτή. Να γίνουν γεωτρήσεις βάθους 5.000 μέτρων ( που ξεπερνούν κατά πολύ και τον υδροφόρο ορίζοντα σε όλες τις περιπτώσεις) για να εξορυχθούν υδρογονάνθρακες αναμφιβόλου ποσότητας, ποιότητας, βιωσιμότητας. Την ίδια περίοδο που έχουν γεμίσει όλες οι κορφές των βουνών της χώρας με ανεμογεννήτριες και στους κάμπους φυτεύονται πλέον φωτοβολταϊκά, τα οποία ως γνωστόν ούτε καρπίζουν ούτε ανθίζουν. Την ίδια περίοδο που το περίφημο χρηματιστήριο ενέργειας και το σε μια νύχτα κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του ρεύματος.
  4. Η εμπλοκή της χώρας στο παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι που όπως βλέπουμε σήμερα σημαίνει και πολεμικές συγκρούσεις, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό, αλλά θέτει σε κίνδυνο και την ειρήνη και την ίδια την ζωή.

Έρευνες κι εξορύξεις υδρογονανθράκων σημαίνουν οικονομική καταστροφή και φτώχεια, παραχώρηση εδαφών και παραγωγής, αποσταθεροποίηση, τοξικά αέρια και απόβλητα, ρύπανση των νερών, αποψίλωση δασών, αλλοίωση τοπίων, αύξηση της σεισμικότητας,  καταστροφή γεωργικής γης, βλάβες σε κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία  κλπ, κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σε περίπτωση ατυχήματος, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και  στην αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή θα είναι ανυπολόγιστες. Και θα τις πληρώσουμε εμείς  οι κάτοικοι, όχι οι πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους.

Εμείς, οι πολίτες, οφείλουμε ν΄ αντισταθούμε και να δράσουμε.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους που αγωνίζονται! Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κατοίκους και στις τοπικές κοινωνίες, στις Πρωτοβουλίες και στις Συλλογικότητες στην Ήπειρο, στα Ιόνια, στην Κρήτη, στην Δυτική Ελλάδα!

Δώσαμε μεγάλες μάχες τα προηγούμενα χρόνια! Ο αγώνας συνεχίζεται!

ΟΧΙ στις ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ  ΕΡΕΥΝΕΣ και ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ.

ΕΞΩ οι ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ από τον τόπο μας.

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΡΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
17 ΙΟΥΝΙΟΥ 12:00 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Σύμφωνα με τα σχέδια των λίγων και εκλεκτών που έχουν βαλθεί να διαφεντεύουν τις ζωές μας, μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες στην Γιουργάνιστα του δήμου Ζίτσας. ΜΜΕ, κράτος και εταιρεία μιλούν για ερευνητική γεώτρηση, λες και είναι μια ήπια, μη παρεμβατική διαδικασία, που απλώς θα καλύψει τα κενά στις γνώσεις μας σε σχέση με το υπέδαφος της περιοχής. Οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί και είναι ξεκάθαρες: την έρευνα ακολουθεί η εξόρυξη. Άπαξ και ξεκινήσει, η Ήπειρος γίνεται εξορυκτική περιοχή και μάλιστα, η πρώτη περιοχή πανελλαδικά με χερσαίες εξορυκτικές δραστηριότητες!

Θα γίνει λοιπόν, σαν μια από τις πολλές περιοχές του πλανήτη που βγάζοντας υδρογονάνθρακες είδαν την γη, τον αέρα και το νερό τους να ρυπαίνεται, τον τόπο να ερημώνει, τους κατοίκους να φτωχοποιούνται ακόμα περισσότερο στερούμενοι όλων των υπόλοιπων παραγωγικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να ανθούν εκεί πριν την καταστροφή και πλήρη εξάρτηση που επιφέρουν οι πετρελαικές εταιρίες.

Όχι!
Όπου εκτάσεις γης παραχωρούνται σε εταιρείες για εξόρυξη, οι τοπικές κοινωνίες δεν ευημερούν, ούτε απολαμβάνουν φτηνότερη πρόσβαση στην ενέργεια. Αντιθέτως, λούζονται τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία τους και την στρατιωτικοποίηση και τον πλήρη έλεγχο από κρατικούς και ιδιωτικούς στρατούς που διαφυλάσσουν τα κέρδη των εταιριών, καθώς γίνονται το επίκεντρο γεωπολιτικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων.

Και αν κάποιοι διατηρούν την ψευδαίσθηση ότι αυτά συμβαίνουν κάπου μακριά κι εδώ είναι Ευρώπη κι έχουμε θεσμούς και νομοθεσία, λυπούμαστε, αλλά θα τους χαλάσουμε το όνειρο! Σύμφωνα με τους νόμους, τις συμβάσεις, τις μελέτες και όλα τα σχετικά έγγραφα, η εταιρία είναι υπεύθυνη και για την εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και για την διαχείριση των δεδομένων από την έρευνα και για την διάθεση και την τιμή του απολήψιμου προιόντος και για τον έλεγχο της ίδιας της δραστηριότητας Ενώ, δεν γίνεται σε κανένα σημείο σαφές ποιες είναι οι υποχρεώσεις της ή οι κυρώσεις που θα δεχτεί σε περίπτωση μη τήρησης των ελαχίστων συμφωνημένων ή σε περίπτωση ατυχήματος και άλλων καταστροφών.

Κι αν όλα αυτά ακούγονται πολύ τραβηγμένα για να μην τα γνωρίζουμε και η αλλαγή στη φυσιογνωμία και την βιωσιμότητα της περιοχής είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για μη μετράει η γνώμη μας, οι αρμόδιοι θα πουν πως έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η ενημέρωση και η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία! Έλα! Και εγώ πού ήμουνα; Η μόνη εκδήλωση «ενημέρωσης», ήταν μια ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από στελέχη της Energean, το ΤΕΕ (το μισό διαφωνούσε) και την τοπική εξουσία (Καχριμάνη και Πλιάκο) μια Τρίτη του Φλεβάρη, στις 3 η ώρα το μεσημέρι, σε ξενοδοχείο εκτός πόλης. Σαν να λέμε μεταξύ τους και σχεδόν στα
κρυφά, για να μην ξέρει ο κόσμος τι είναι αυτό που θα ψήφιζαν στην συνέχεια, οι ίδιοι και οι παρατάξεις τους, στην επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας και το δημοτικό συμβούλιο της Ζίτσας. Από μεριάς υπουργείου η διαβούλευση έγινε διαδικτυακά και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο! Όποιος διέθετε τις τεχνικές γνώσεις μπορούσε να διαβάσει την δημοσιευμένη ΜΠΕ, με τα σημαντικότερα σημεία της γραμμένα στα αγγλικά και να μπει να κάνει σχόλια. Έκτοτε δεν ξανακούσαμε κάτι για αυτό! Η δε εταιρία κινείται ήδη στην περιοχή ως άλλος αποικιοκράτης, τάζοντας χάντρες και καθρεφτάκια. Φροντίζει ώστε να γνωρίζουμε όσα λιγότερα γίνεται, ενώ χτίζει ήδη το προφίλ της κοινωνικής της ευαισθησίας. Οπότε, ενημερωνόμαστε από τα τοπικά μίντια, που απλώς αναπαράγουν τα δελτία τύπου της, ότι προσπαθεί να κερδίσει την τοπική κοινωνία με φτηνές δωροδοκίες όπως η προσφορά σχολικών ειδών, μερίδων χριστουγεννιάτικου γεύματος και κλιματιστικών στο κέντρο υγεία Βουτσαρά. Παράλληλα, όλα δείχνουν προς τις προσωπικές δωροδοκίες τοπικών αρχόντων που συναινούν χωρίς να έχουν τα μούτρα να ψελλίσουν ούτε ένα επιχείρημα υπέρ αυτής της επιλογής, αλλά για αυτά δεν μας έχουν ενημερώσει τα κανάλια!

Ό,τι γνωρίζουμε το μάθαμε γιατί μας καίει,γιατί διαβάσαμε, ψάξαμε ρωτήσαμε και μοιραστήκαμε με άλλους ανθρώπους, χωρίς οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα, ανθρώπους από τα κινήματα, τους συλλόγους και τις συνελεύσεις στα χωριά, από τα δίκτυα και τους συντονισμούς αλληλεγγύης και αγώνα που χτίζονται γύρω από τα ζητήματα της υπεράσπισης της φύσης και των ζωών μας. Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στις δικές μας αντιστάσεις.

Ραντεβού στο δρόμο!

ΔΕ ΜΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ,
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ


Μοιραστείτε το άρθρο