Για την έξαρση των εργατικών «ατυχημάτων» στους Δήμους

Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν τρία σοβαρά εργατικά ατυχήματα στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Ωραιοκάστρου και Καλαμαριάς. Και στα τρία τραυματίστηκαν σοβαρά συνοδοί απορριμματοφόρων την ώρα της εργασίας τους.

Τα ατυχήματα αυτά φαίνεται να οφείλονται σε βίαιη αναπήδηση του πίσω μέρους του οχήματος εν κινήσει, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των εργαζομένων από τη θέση τους, γεγονός που προκλήθηκε από κακοτεχνία του οδοστρώματος.

Επειδή η κατάσταση στον τομέα ασφάλειας των εργαζομένων στους Δήμους επιδεινώνεται, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής, καλώντας ταυτόχρονα τις διοικήσεις των Δήμων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν άμεσα μέτρα:

– Η συντήρηση των οδοστρωμάτων γίνεται επιφανειακά και πρόχειρα με αποτέλεσμα η άσφαλτος μετά από μικρό χρονικό διάστημα να παρουσιάζει σοβαρές φθορές κάθε είδους.

– Οι εργολάβοι διαφόρων έργων που επεμβαίνουν στις οδούς, επίσης αποκαθιστούν πρόχειρα τις τομές, με συχνότερο αποτέλεσμα τις επικίνδυνες καθιζήσεις της ασφάλτου.

– Οι μελέτες των έργων και οι επιβλέψεις αποκατάστασης είναι ευθύνη του Δήμου, ο οποίος οφείλει να φροντίζει για την σωστή εκτέλεση των εργασιών, αλλά και να επιβάλει κυρώσεις ειδικά σε περιπτώσεις έργων που δεν τηρούνται τα αναγκαία, όπως σήμανση έργων, ορθή και έγκαιρη αποκατάσταση κλπ.

Τα παραπάνω βέβαια αφορούν όλους εμάς που σαν χρήστες των οδών κινδυνεύουμε καθημερινά από την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δρόμοι.

Επανερχόμενοι στις αιτίες αύξησης των εργατικών ατυχημάτων στους Δήμους, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε και τους παρακάτω παράγοντες:

  • Απουσία εκπαίδευσης, ειδικά σε περιπτώσεις συμβασιούχων εργαζομένων
  • Απαίτηση των διοικήσεων για γρήγορη αποκομιδή
  • Καθεστώς της εργολαβίας που δυστυχώς έχουν αποδεχθεί και πολλοί εργαζόμενοι
  • Ελλείψεις προσωπικού
  • Μη σωστή συντήρηση οχημάτων
  • Μη σωστός σχεδιασμός αποκομιδής
  • Έλλειψη ή ανυπαρξία μέσων ατομικής προστασίας
  • Μη εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας

Ως δημότες/-ισσες βλέπουμε ότι τα χρήματα που πληρώνουμε μέσω ανταποδοτικών αντί να μας προσφέρουν σωστή καθαριότητα, ασφάλεια και υπηρεσίες, μας ανταμείβουν, μέσω της κακοδιαχείρισης, με απαράδεκτη βρωμιά, ατυχήματα και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Αυτό πρέπει να σταματήσει!

Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου την τελευταία τριετία έγιναν 120 εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων, να λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και των συνθηκών εργασίας, την αύξηση του μόνιμου προσωπικού, την εκπαίδευση και σωστή διαχείριση του εργατικού δυναμικού, την αναθεώρηση του σχεδιασμού, την αναβάθμιση των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας και του γιατρού εργασίας.

Συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες των εργαζόμενων που καιρό τώρα διεκδικούν τα αυτονόητα!

Η Πόλη Ανάποδα

Μοιραστείτε το άρθρο