Έκκληση για στήριξη μετά το κύμα συλλήψεων στη Γαλλία σε σχέση με τη διάλυση εργοστασίου της Lafarge

Την περασμένη Δευτέρα 5 Ιουνίου, περίπου δεκαπέντε ακτιβιστές συνελήφθησαν μετά από αιφνίδια επιχείρηση αστυνομικών δυνάμεων σε οκτώ δήμους. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε δράση εναντίον του εργοστασίου της Lafarge στο Bouc-Bel-Air, στις 11 Δεκεμβρίου του 2022. Τότε, περίπου 200 άτομα, ντυμένα με λευκές φόρμες και φορώντας μάσκες μπήκαν δυναμικά στο εργοστάσιο τσιμέντου κόβοντας έναν φράχτη και πραγματοποιώντας φθορές σε μηχανήματα και υλικά.

Στο Bouc-Bel-Air, οι φούρνοι της Lafarge-Holcim που ήταν στόχοι, τροφοδοτούνται από βιομηχανικά απόβλητα και ελαστικά . Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σημαντική και έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από τον Τύπο και τους κατοίκους της περιοχής. Ωστόσο, οι καμινάδες εξακολουθούν να φτύνουν το δηλητήριό τους.

Το κίνημα των εξεγέρσεων Γης μετά την αστυνομική επιχείρηση της Δευτέρας αντέδρασε άμεσα προχωρώντας σε συλλογή υπογραφών. Σε λιγότερο από 24 ώρες οι υπογραφές ξεπέρασαν τις 100 χιλιάδες, ενώ τις επόμενες ημέρες ετοιμάζουν  και σχετικές δράσεις με κορύφωση την Κυριακή. Όπως αναφέρουν:

Το κίνημα των εξεγέρσεων δεν μπορεί να διαλυθεί, γιατί οι εξεγέρσεις αποτελούνται από όλα τα αγροτικά κινήματα, τους οικολόγους, για την προστασία του νερού και της γης μας.

Δεν διαλύουμε ένα βουητό κίνημα, δεν διαλύουμε μια εξέγερση που ετοιμάζεται. Γιατί είτε είμαστε αγρότες, αιρετοί ή ακτιβιστές: είμαστε οι άνθρωποι του νερού και είμαστε πολλοί, άπιαστοι.

Για να το αποδείξουμε, για να κάνουμε αυτή την πολλοστή καταστολή πραγματικά αδύνατη: ας ξεσηκωθούμε όλοι μαζί!

Αναλυτικά το κείμενο αναφέρει:

Νωρίς σήμερα το πρωί (5/6), η χωροφυλακή και η Αντιτρομοκρατική Υποδιεύθυνση (SDAT) πραγματοποίησαν κύμα ερευνών σε όλη τη Γαλλία. Λίγο λιγότερο από δεκαπέντε άτομα υποβλήθηκαν σε ταυτόχρονες έρευνες σε περισσότερες από εννέα πόλεις και στη συνέχεια τέθηκαν υπό κράτηση.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές στον Τύπο, τα άτομα αυτά κατηγορούνται για “οργανωμένη καταστροφή” και “εγκληματική συνωμοσία”, σε σχέση με μια δράση ανυπακοής που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022 κατά του εργοστασίου της Lafarge στο Bouc-Bel-Air (13), από αρκετές εκατοντάδες άτομα (σύνδεσμος στο δελτίο τύπου και στο βίντεο που αναμεταδώσαμε τότε από το Soulèvements de la Terre). Θα μπορούσαν να κρατηθούν υπό αστυνομική επιτήρηση έως και 96 ώρες (μέχρι το πρωί της Παρασκευής).

Από τις εξεγέρσεις της Γης, έχουμε υποστηρίξει αυτή την πρωτοβουλία για τη διάλυση μιας από τις πιο καταστροφικές εταιρείες στον κόσμο. Γι’ αυτό καλούμε σε ευρεία υποστήριξη των συλληφθέντων σήμερα: στις πορείες κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης αύριο, με συγκεντρώσεις μπροστά από τις εγκαταστάσεις της Lafarge και τις Νομαρχίες το βράδυ της Τετάρτης και με μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση κατά της επέκτασης ενός λατομείου της Lafarge το πρωί της Κυριακής 11 Ιουνίου στο Saint-Colomban.

Η σημερινή πρωινή αστυνομική επιχείρηση, την οποία το Υπουργείο δεν έχει ακόμη προβάλει, εντάσσεται σαφώς στην κατασταλτική κλιμάκωση που πραγματοποιεί η κυβέρνηση κατά των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινημάτων, με αξιοσημείωτη επιτάχυνση τους τελευταίους μήνες: τρομακτική αστυνομική βία στο Sainte-Soline, ένα καθεστώς εξαίρεσης που τροφοδοτείται από το φάσμα της “οικοτρομοκρατίας” και απειλές για τη διάλυση του Soulèvements de la Terre. Με την ποινικοποίηση αυτή, η κυβέρνηση αποκαλύπτει την εγκληματική σχέση που συνάπτει με τις βιομηχανίες που εμπορεύονται τον θάνατο.

Ξέρουμε: η Lafarge-Holcim είναι ένοχη για οργανωμένη καταστροφή! Από τις 50 πιο ρυπογόνες περιοχές της Γαλλίας, οι 17 είναι τσιμεντοβιομηχανίες. Το σκυρόδεμα ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών Co2. Ο τομέας των κατασκευών και των δημόσιων έργων αντιπροσωπεύει το 39% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 και το 33% των γαλλικών εκπομπών. Η Lafarge-Holcim φαίνεται να συγκεντρώνει μια σειρά από περιβαλλοντικά σκάνδαλα στα λατομεία, τις εγκαταστάσεις σκυροδέματος και τα εργοστάσια τσιμέντου της. Η Lafarge-Holcim χρηματοδότησε επίσης το Daesh στη Συρία, με τη σιωπηρή συμφωνία της DGSE και της γαλλικής κυβέρνησης. Η εταιρεία καταδικάστηκε για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από τα αμερικανικά δικαστήρια τον Οκτώβριο του 2022.

Είναι απαράδεκτο να εξισώνεται η νόμιμη χρήση συρματοκόπτη, βαριοπούλας και κλειδιού για την εξουδετέρωση υποδομών με την τρομοκρατία! Τα εργοστάσια ανάμιξης σκυροδέματος είναι όπλα για τη μαζική τεχνητοποίηση των γεωργικών εκτάσεων και την καταστροφή της βιοποικιλότητας και αποτελούν ωρολογιακές βόμβες για το κλίμα. Επομένως, είναι πιο θεμιτό και αναγκαίο από ποτέ να τις αφοπλίσουμε.

Στη Γαλλία και την Ελβετία, η βιομηχανία σκυροδέματος γενικά, και η Lafarge-Holcim ειδικότερα, αποτελεί στόχο όλο και πιο μαζικής και αποφασιστικής δράσης τα τελευταία τρία χρόνια:

  • Εκστρατείες για τον αποκλεισμό των εργοστασίων τσιμέντου “Fin de chantiers”, από το 2020
  • Ταυτόχρονη κατάληψη και αφοπλισμός αρκετών εργοταξίων της Lafarge στην περιοχή του Παρισιού, που καλούν οι Extinction Rebellion και Soulèvements de la Terre, τον Ιούνιο του 2021 – δελτίο τύπου και βίντεο
  • ZAD de la Colline στην Ελβετία, μεταξύ 2020 και 2021
  • Διαδοχικές κινητοποιήσεις στο Saint-Colomban (44) ενάντια στις επεκτάσεις λατομείων της Lafarge και της GSM, το 2022
  • Ομαδικός αφοπλισμός στο εργοστάσιο τσιμέντου της Béton Lyonnais, τον Φεβρουάριο του 2023

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ένα άρθρο της εφημερίδας Le Parisien διέρρευσε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο διάλυσης της Soulèvements de la Terre και αποκάλυψε την εμπλοκή της αντιτρομοκρατικής μονάδας στην έρευνα για τη δράση κατά του εργοστασίου Bouc bel Air. Εκείνη την εποχή, περισσότερα από 3.000 δημόσια πρόσωπα υπέγραψαν ένα κείμενο γνώμης στη Libération αντιδρώντας σε αυτή την ανησυχητική επέκταση της καταστολής. Σε αυτό, πλήθος πολιτικών, συνδικαλιστικών και διανοητικών προσωπικοτήτων επιβεβαίωναν την υποστήριξή τους σε αυτού του είδους τις δράσεις: “Γνωρίζουμε επίσης ότι δεν φοβόμαστε τους ανθρώπους ντυμένους με προστατευτικά λευκά και στολές λέβητα που βλέπουμε τώρα στην τηλεόραση, μετά από χρόνια κυβερνητικής κώφωσης στους περιβαλλοντικούς αγώνες. Και δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε μαζί τους όταν τους ακούμε να λένε ότι οι “αφοπλιστικές” τους δράσεις αποτελούν ουσιαστικό μέρος κάθε συνεπούς στρατηγικής για την επιβράδυνση, την ανακοπή ή το σταμάτημα έργων που χτίζουν συγκεκριμένα στο έδαφος, αρπάζουν τη γη ή δηλητηριάζουν τα ποτάμια. Καλύτερα από αυτό, θα θέλαμε μερικές φορές να είμαστε μέρος αυτού (…)”.

Οι δράσεις για τον αφοπλισμό της βιομηχανίας σκυροδέματος εξαπλώνονται, και αυτή είναι μάλλον μόνο η αρχή. Σας καλούμε να τις ενισχύσετε.

  • Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων σήμερα.
  • Καλούμε σε χειρονομίες αλληλεγγύης μαζί τους σε όλες τις αυριανές διαδηλώσεις υποχώρησης.
  • Καλούμε σε συγκεντρώσεις υποστήριξης σε όλη τη Γαλλία το βράδυ της Τετάρτης (07 Ιουνίου), μπροστά από τις νομαρχίες και τις εγκαταστάσεις της Lafarge-Holcim.
  • Καλούμε σε μαζικά συλλαλητήρια αυτή την Κυριακή στο Loire-Atlantique για τις αυτοκινητοπομπές End of Quarries, και ειδικότερα ενάντια στην επέκταση ενός εργοταξίου της Lafarge στο Saint Colomban.

Ας μην τρομοκρατηθούμε από την καταστολή, ας αφοπλίσουμε το μπετόν!

Συλλογή υπογραφών εδώ

Απόδοση στα ελληνικά Ηρώ Σιαφλιάκη

Πηγή: lessoulevementsdelaterre.org

Μοιραστείτε το άρθρο