Ανακοίνωση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την επίθεση στην κοινότητα Moisés Gandhi

Ανακοίνωση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την επίθεση στην κοινότητα Moisés Gandhi

Ιούνιος 2023

Προς τους λαούς του Μεξικού και του κόσμου,

Προς τα άτομα, τις συλλογικότητες και τους λαούς που υπερασπίζονται τη Ζωή

Προς όσ@ς νιώθουν την επιτακτική ανάγκη να δράσουν απέναντι στο φλεγόμενο νοτιοανατολικό Μεξικό.

Σήμερα, αυτή τη στιγμή, το Μεξικό βρίσκεται στο όριο, σε εκείνο το όριο που πάντα φαίνεται μακρινό μέχρι να πυροδοτηθεί η οργή του Μεξικού από τα κάτω από μια σφαίρα που έρχεται από τα πάνω. Ο σύντροφος Ζαπατίστας Jorge López Santíz βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου εξαιτίας της παραστρατιωτικής επίθεσης από την Περιφερειακή Οργάνωση Καφεκαλλιεργητών του Ocosingo (ORCAO), την ίδια οργάνωση που επιτίθεται και παρενοχλεί τις ζαπατιστικές κοινότητες. Η Chiapas βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου με παραστρατιωτικούς και εκτελεστές διαφόρων καρτέλ να μάχονται για την πλατεία και ομάδες αυτοάμυνας, με την ενεργό ή παθητική σύμπραξη των κυβερνήσεων του Rutilio Escandón Cadenas και του Andrés Manuel López Obrador.

Ο Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN), ο οποίος διαφυλάττει την ειρήνη, αναπτύσσοντας το αυτόνομο πρόγραμμά του στα εδάφη του και προσπαθεί να αποφύγει τις βίαιες συγκρούσεις με παραστρατιωτικές και άλλες δυνάμεις του μεξικανικού κράτους, δέχεται συνεχώς παρενοχλήσεις, επιθέσεις και προκλήσεις. Από τα τέλη του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, ο EZLN έχει επιλέξει έναν ειρηνικό, πολιτικό αγώνα, παρά το γεγονός ότι οι κοινότητές του δέχονται πυροβολισμούς, οι καλλιέργειές τους πυρπολούνται και τα ζώα τους δηλητηριάζονται. Αν και, αντί να επενδύσουν στον πόλεμο, έχουν αφιερωθεί στο έργοτης οικοδόμησης νοσοκομείων, σχολείων και αυτόνομης διακυβέρνησης, από το οποίο επωφελούνται ζαπατίστας και μη ζαπατίστας, οι κυβερνήσεις από τον Carlos Salinas μέχρι τον López Obrador προσπαθούν να τους απομονώσουν, να τους απονομιμοποιήσουν και να τους εξοντώσουν. Σήμερα, λίγους μήνες πριν από την 40ή επέτειο του EZLN, η παραστρατιωτική επίθεση της ORCAO έχει ως αποτέλεσμα να κρέμεται η ζωή ενός ανθρώπου από μια κλωστή, ακριβώς όπως η έκρηξη του Μεξικού των από κάτω που δεν μπορεί πλέον να αντέξει την πίεση που δέχεται η αξιοπρέπειά του ή τον πόλεμο εναντίον των κοινοτήτων και των εδαφών του.

Η επίθεση της ORCAO δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ κοινοτήτων, όπως θα την χαρακτήριζε ο Carlos Salinas και σίγουρα θα προσπαθεί να ισχυριστεί ο López Obrador. Η επίθεση αποτελεί άμεση ευθύνη της κυβέρνησης της Chiapas και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Πρώτον, γιατί συγκάλυψε την εξάπλωση των εγκληματικών ομάδων που μετέτρεψαν την Chiapas από μια πολιτεία με σχετική ηρεμία σε εστία βίας. Δεύτερο, για τη σιωπή και την παθητικότητα τους απέναντι στην προφανή κατάσταση στο νοτιοανατολικό Μεξικό. Γιατί η ORCAO επιτίθεται στις ζαπατιστικές κοινότητες; Γιατί μπορεί. Γιατί το επιτρέπει η κυβέρνηση του Rutilio Escandón; Επειδή στην Chiapas των από πάνω, το να κυβερνάς σημαίνει να πνίγεις στο αίμα τους ιθαγενείς. Γιατί σιωπά ο López Obrador; Επειδή ο κυβερνήτης της Chiapas είναι κουνιάδος του αγαπημένου του υπουργού Εσωτερικών, Adán Augusto López˙ επειδή, όπως και οι προκάτοχοί του, δεν μπορεί να αντέξει μια ομάδα εξεγερμένων να αποτελεί το σημείο αναφοράς της ελπίδας και της αξιοπρέπειας ˙επειδή πρέπει να δικαιολογήσει μια στρατιωτική δράση με σκοπό να “καθαρίσει” το νοτιοανατολικό Μεξικό και να επιβάλει τελικά τα μεγαπρογράμματά του.

Θεωρούμε, επίσης, ότι αυτή η επίθεση είναι το αποτέλεσμα της κοινωνικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης που αποσκοπεί στο διχασμό και τη διαφθορά, καταστρέφοντας τον κοινωνικό ιστό των κοινοτήτων και των λαών της χώρας μας και, ειδικότερα, της Chiapas. Βλέπουμε με ανησυχία ότι προγράμματα όπως το “Sembrado Vida” –κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι ότι έχει πρακτικά τον ίδιο προϋπολογισμό με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας – και άλλα παρόμοια, προωθούν τη σύγκρουση μεταξύ κοινοτήτων των οποίων ιστορικά έχουν υφαρπάξει τα εδάφη και τα δικαιώματα, καθώς χρησιμοποιούνται ως μηχανισμοί πολιτικού ελέγχου και ως διαπραγματευτικό όπλο ώστε οργανώσεις όπως η ORCAO να αποκτήσουν πρόσβαση στα υποτιθέμενα οφέλη που παρέχουν αυτά τα προγράμματα, με τίμημα την αρπαγή των ανακτημένων αυτόνομων ζαπατιστικών εδαφών. Είναι ξεκάθαρο σε μας πως δεν πρόκειται για συγκρούσεις μεταξύ  κοινοτήτων αλλά για επιχείρηση κατά της εξέγερσης που επιδιώκει να καταστρέψει τον EZLN και όλες τις κοινότητες και τους λαούς που συνεχίζουν να αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή ζωή.

Σκοπός όσων υπογράφουμε αυτή την επιστολή είναι να απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε μας και σε όσ@ς πιστεύουν ότι πρέπει να εξεγερθεί η αξιοπρέπεια και ο λόγος για να σταματήσειη σφαγή που προμηνύεται˙ για να καλέσουμε όσ@ς συμφωνούν με τη σημερινή κυβέρνηση να ανοίξουν τις καρδιές τους μπροστά στις αδικίες που κατακλύζουν το παρόν αυτής της χώρας, πέρα από τις πολιτικές τους συγγένειες ή συμπάθειες˙ για να συναντηθούμεαπέναντι στην αναγκαιότητα να δράσουμε με κοινό στόχο τον τερματισμό αυτής της θηριωδίας.

Υπογράφουμε αυτή την επιστολή επειδή θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να σταματήσει η παραστρατιωτική βία στην Chiapas, γιατί αν δεν το κάνουμε θα σημαίνει ότι αφήνουμε το Μεξικό να βυθιστεί ακόμα περισσότερο στον ατελείωτο πόλεμο που το διαμελίζει. Απαιτούμε δικαιοσύνη για τον Jorge López Santíz. Απαιτούμε την απόλυτη διάλυση της ORCAO. Απαιτούμε να διεξαχθεί έρευνα εις βάθος για την κυβέρνηση του Rutilio Escandón. Απαιτούμε να σταματήσει ο López Obrador με τη σιωπή του, να γίνεται συνεργός στη βία στην Chiapas.

Επαναλαμβάνοντας τα αιτήματα του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου, απαιτούμε:

  1. Να διασφαλιστεί η υγεία του συντρόφου Jorge και να του παρασχεθεί όλη η απαραίτητη φροντίδα για όσο διάστημα χρειαστεί.
  2. Να σταματήσει η ένοπλη επίθεση εναντίον της κοινότητας MoisésGandhi και να γίνει σεβαστό το αυτόνομο έδαφός της.
  3. Να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτών των παραστρατιωτικών επιθέσεων.
  4. Να διαλυθούν οι ένοπλες ομάδες μέσω των οποίων παραμένει ενεργός και κλιμακώνεται ο πόλεμος εναντίον των ζαπατιστικών κοινοτήτων.

Απαιτούμε,επίσης, την άμεση απελευθέρωση του Manuel Gómez, βάσης στήριξης του EZLN, την άδικη φυλάκιση του οποίου δεν ξεχνάμε.

Μαζί με το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο (CNI) προειδοποιούμε ότι ο πόλεμος που έχουν κηρύξει στους αυτόχθονες λαούς, τους προστάτες της μάνας γης, μας αναγκάζει να δράσουμε οργανωμέναγια να σταματήσουμε την αυξανόμενη βία και να αποκαταστήσουμετη σχέση μας και τη φροντίδα μας για τη Ζωή.

Καλούμαστε να διαδηλώσουμε στους δρόμους, στις πρεσβείες και τα προξενεία, στα κέντρα σπουδών και τους χώρους εργασίας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παντού, όπου είναι εφικτό και αναγκαίο, ενάντια στη βία του στρατού, των παραστρατιωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος και για την υπεράσπιση της Ζωής.

Καλούμαστε και σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να οργανώσουμε μια ημέρα αποκεντρωμένων δράσεων από τις 27 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου και μια συντονισμένη δράση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στις 8 Ιουνίου.

Να σταματήσει ο πόλεμος κατά των ζαπατιστικών λαών.

Όταν χτυπούν έν@/μια από μας,  μας χτυπούν όλ@ς!

Υπογράφουν οι παρακάτω – δείτε εδώ:

Μοιραστείτε το άρθρο