Παραδοσιακό γλέντι για την κάλυψη ιατρικών εξόδων, Πέμπτη 25/5 στις 21:00 στα γρασίδια της φιλοσοφικής

Πέμπτη 25/5 στις 21:00, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Α.Π.Θ. με μουσικές από τη Μακεδονία και τη Σμύρνη για την κάλυψη ιατρικών εξόδων.
Η Χριστίνα διεκδικεί το δικαίωμα της για ανεξάρτητη διαβίωση σε μια χώρα που η δημόσια υγεία και η ισότιμη κοινωνική συμμετοχή για τα ανάπηρα άτομα διαρκώς υπονομεύονται.
Η Χριστίνα πάσχει από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία τύπου 2 (SMA). Πρόκειται για μια νευρολογική νόσο, η οποία οδηγεί στην προοδευτική αδυναμία των μυών που χρησιμοποιούνται για την κίνηση. Για την αντιμετώπιση των καθημερινών πρακτικών δυσκολιών που επιφέρει η νόσος και τη διασφάλιση της αυτονομίας της, καθίσταται απαραίτητη η λήψη υπηρεσιών από προσωπικούς βοηθούς όλο το 24ωρο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μάλιστα, δεν είναι σε θέση να σηκωθεί από το κρεβάτι, καθώς λόγω ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας της αντιμετωπίζει σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες.
Έχοντας λάβει απορριπτική απόφαση από τον ΕΟΠΥΥ σε ένστασή που υπέβαλε για επανεξέταση της ιατρικής της γνωμάτευσης σχετικά με την παραπομπή της σε κέντρο αποκατάστασης και προκειμένου να καταφέρει να καλύψει το υπέρογκο κόστος νοσηλείας σε εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης στην Αθήνα, – ούσα η ίδια άνεργη φοιτήτρια χωρίς υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον –, απευθύνθηκε στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, «Πράξη Αγάπης», ο οποίος και ανέλαβε τη διοργάνωση καμπάνιας οικονομικής υποστήριξης.
Η καμπάνια μάζεψε ένα ποσό αρκετό ώστε να καλύψει μέρος του κόστους νοσηλείας όχι όμως αρκετό και για την κάλυψη εξόδων για προσωπικούς βοηθούς, κάτι που δεν θεωρούνταν δεδομένο από το κέντρο αποκατάστασης.
Στις 10 Μαΐου, κατάφερε επιτέλους να υποβάλει αίτηση για την ένταξή της στο κρατικό πιλοτικό πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού. Ωστόσο, είναι άγνωστο, αν και πότε θα εγκριθεί, ενώ ακόμα πιο αβέβαιο φαίνεται να είναι, το πότε θα έχει τη δυνατότητα να προσλάβει προσωπικές βοηθούς, οι μισθοί των οποίων θα καλύπτονται πλέον εξ’ ολοκλήρου από το κράτος.
Η Χριστίνα διεκδικεί το δικαίωμα της για ανεξάρτητη διαβίωση σε μια χώρα που η δημόσια υγεία και η ισότιμη κοινωνική συμμετοχή για τα ανάπηρα άτομα διαρκώς υπονομεύονται. Καλούμε σε άμεση στήριξη ώστε να μαζευτεί κάποιο ποσό για την κάλυψη του κόστους των προσωπικών βοηθών της.
Μοιραστείτε το άρθρο