Mε κοπές δένδρων γιορτάζει o Δήμος Θεσσαλονίκης την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων

Σήμερα γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων, που διοργανώνεται από τη Europarc, την Ομοσπονδία των Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24/5, γιατί αυτή την ημερομηνία του 1909 δημιουργήθηκαν τα πρώτα 9 εθνικά πάρκα στη Σουηδία. Φέτος, το πανευρωπαϊκό δίκτυο EUROPARC θέτει ως θέμα συζήτησης το “Build on our Roots” – «Χτίζοντας στις ρίζες μας» και πως μπορούμε να διατηρήσουμε τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές.

«Δυστυχώς η κουλτούρα των πάρκων όχι μόνο δεν εδραιώθηκε αλλά αντίθετα -και μέσα στη Θεσσαλονίκη- οι σχεδιασμοί προβλέπουν την «τσιμεντοποίηση» και των τελευταίων ανοικτών χώρων, όπως η ΔΕΘ, η περιοχή της Νέας Ελβετίας, το πρώην εργοστάσιο ΦΙΞ», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Και σαν να μην έφτανε αυτό, αντί για εκδηλώσεις και eventsστα λιγοστά πάρκα της πόλης, η διοίκηση του Δήμου «τιμά» την ευρωπαϊκή ημέρα Πάρκων συνεχίζοντας την αποψίλωση δενδροστοιχιών στην Τσιμισκή, τη Δελφών, την Αλ. Παπαναστασίου, την Κωνσταντινουπόλεως, την Κ. Καραμανλή. Και όλα αυτά σε μια πόλη που μετρά περισσότερες από 3.500 κενές δενδροδόχους, πολύ μεγάλα ελλείμματα πρασίνου, πάρκων και ελεύθερων χώρων και μια αρνητική πρωτιά σε επικίνδυνα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα».

Γενικότερα στη χώρα μας, οι προστατευόμενες περιοχές της ελληνικής φύσης αφήνονται πλέον ολοένα και περισσότερο βορά στις ορέξεις λογής “επενδυτών” και της “βρώμικης” και καθόλου “βιώσιμης” ανάπτυξης.

Σημερινό παράδειγμα και η εκ νέου έγκριση από τη Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για την ίδρυση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς “ThessINTEC” στα Τσαΐρια Περαίας, χωρίς ιδιαίτερες προσαρμογές για να ικανοποιηθούν οι όροι που έθεσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην πρόσφατη απόρριψή του, μετά από προσφυγή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Αν και δεν αποτελεί θεσμοθετημένη προστατευόμενη περιοχή, έχει καταγραφεί πληθώρα ειδών της ορνιθοπανίδας που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Άλλες ευρωπαϊκές πόλεις θα την προστάτευαν ως μια μοναδική αστική όαση βιοποικιλότητας. Η συντηρητική πολιτική ηγεσία της Θεσσαλονίκης την προσφέρει θυσία στην τσιμεντοποίηση…

Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία-Αλληλεγγύη»

Μοιραστείτε το άρθρο