Εγκατάλειψη μεταναστ(ρι)ών στη θάλασσα και επιβολή πείνας στα καμπ, η δολοφονική κρατική πολιτική

Βίντεο που δείχνουν ολόκληρη τη διαδρομή της επαναπροώθησης/εγκατάλειψης στη θάλασσα, μεταναστ(ρι)ών δημοσίευσε η NYT. Πιο συγκεκριμένα, 12 γυναίκες, άνδρες και παιδιά τοποθετούνται σε ένα άσπρο βαν χωρίς διακριτικά ώστε στη συνέχεια να φορτωθούν σε ταχύπλοο το οποίο τους μεταφέρει σε σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος. Το σκάφος πλησιάζει τα σύνορα και τους παρατάει σε μία φουσκωτή σχεδία έκτακτης ανάγκης, την οποία περισυλλέγει το λιμενικό της Τουρκίας.

Ολόκληρη η διαδρομή και η εγκυρότητα των βίντεο εξακριβώνεται από τις λεπτομερειακές μαρτυρίες των μεταναστ(ρι)ών και την προσεκτική ταυτοποίηση μέσω των βίντεο, καθώς η σωματοδομή και τα ρούχα των μεταναστ(ρι)ών (οι οποίοι επιχειρούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στο κέρας της Αφρικής) ταυτίζονται πλήρως.

Οι μετανάστ(ρι)ες βρέθηκαν σε καμπ στη Σμύρνη και προέρχονται από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία. Παρά τις κυνικές και χυδαίες διαψεύσεις περί κακομεταχείρισης και των επαναπροωθήσεων από την ελληνική κυβέρνηση, τα βίντεο και οι μαρτυρίες αποδεικνύουν έμπρακτα την εγκληματική μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα.

Παράλληλα, ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών αναφέρει ότι στο καμπ του Καρά Τεπέ οι υπεύθυνοι της δομής προχώρησαν σε απαγόρευση της διανομής φαγητού σε μετανάστ(ρι)ες από την οργάνωση Eurorelief, δίνοντας εντολή στους εργαζόμενους να αναλάβουν αυτή την εργασία. Συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ αναφέρεται “Στο μαρτύριο της πείνας υποβάλλει εκατοντάδες πρόσφυγες που διαμένουν σε καμπ η κυβέρνηση, επαναφέροντας ξαφνικά το κατάπτυστο μέτρο της στέρησης τροφής σε όσους και όσες είτε έχουν οριστική αρνητική απόφαση ασύλου είτε έχουν ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγες αλλά η γραφειοκρατία και η έλλειψη εναλλακτικής τους κρατούν για μήνες μέσα στις δομές.”  Ανάμεσα στις περιπτώσεις στέρησης τροφής, βρίσκεται και μία μητέρα βρέφους που δεν μπορεί να θηλάσει και της έκοψαν την παροχή σκόνης γάλακτος.

Στους εργαζόμενους δόθηκε μία λίστα με τους δικαίουχους σίτισης “διευκρινίζοντας ότι πλέον ο κάθε δικαιούχος θα παίρνει μία και μόνη μερίδα, αντί της μαζικής παραλαβής από εκπρόσωπο της κάθε σκηνής, όπως συνέβαινε μέχρι τότε, και ο οποίος παραλάμβανε τον αντίστοιχο αριθμό μερίδων”.

Δημοσίευμα από NYT

Δημοσίευμα της Εφ.Συν.

Μοιραστείτε το άρθρο