Από τη Μητρόπολη μέχρι τον Δενδροπόταμο
Η γεωγραφία της ψήφου το 2019
Μέρος 7ο: Δήμος Θεσσαλονίκης ΙΙ (“Ορεινά”)

Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη

Στην περιοχή των λόφων περιλαμβάνονται η Γ΄ Δημοτική Κοινότητα (Άνω Πόλη), η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας και η Δ΄ Δημοτική Κοινότητα (Τούμπα). Οι περιοχές αυτές δεν έχουν χωρική συνέχεια καθώς μεταξύ τους βρίσκονται οι συνοικισμοί της Ευαγγελίστριας (της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Παύλου του Δήμου Νεάπολης – Συκεών) και των Σαράντα Εκκλησιών (του Εκλογικού Διαμερίσματος Κοιμήσεως Θεοτόκου – Παναγίας Δέξιας της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης). Τα ακριβή όρια των δημοτικών ενοτήτων και των εκλογικών διαμερισμάτων μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα: Δήμος Θεσσαλονίκης (thessaloniki.gr).

Γ΄ Δημοτική Κοινότητα

Αυτή είναι η πιο μικρή κοινότητα με τέσσερα εκλογικά διαμερίσματα. Ακόμη είναι η πιο εύκολα προσδιορίσιμη καθώς τα όρια της είναι οι οδοί Αγ. Δημητρίου, Φιλώτα κι Αυρηλιανής και εν συνεχεία τα τείχη της πόλης που στέκουν ακόμη όρθια.

Πίνακας 67: Αποτελέσματα στην Γ΄ Δημοτική Κοινότητα

Γράφημα 57: Ποσοστά των κομμάτων στην Γ΄ Δημοτική Κοινότητα

Η συμμετοχή είναι αρκετά μικρότερη από την πανελλαδική, οριακά πάνω από το μισό των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες. Η ΝΔ είναι πρώτη αλλά με διαφορά μόνο δυόμισι μονάδες αφού βρίσκεται σχεδόν τεσσεράμισι μονάδες κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιάμιση πάνω. Στα μεσαία κόμματα δεν έχουμε κάποια αλλαγή στην πανελλαδική σειρά παρότι το ΚΙΝΑΛ χάνει πάνω από δύο μονάδες ενώ Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25 κερδίζουν πάνω από μία. Πέρα από την κλασσική εναλλαγή θέσεων μεταξύ Πλεύσης Ελευθερίας και Ένωσης Κεντρώων, έχουμε την Ελλήνων Συνέλευσιν που υπερβαίνει τη Λαϊκή Ενότητα κι όλους τους πολύ μικρούς σχηματισμούς να ξεπερνούν το Μ-Λ ΚΚΕ με τη μία ψήφο του.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίας Αικατερίνης

Είναι το δυτικό κομμάτι της Άνω Πόλης και περικλείεται από τα τείχη και τις οδούς Αυρηλιανής, Φιλώτα, Αγ. Δημητρίου, Στεφ. Δραγούμη (ο δρόμος που ξεκινάει από την πύλη του Διοικητηρίου), Κλειούς, Αλεξ. Παπαδοπούλου (λιγάκι) και Ακρίτα (ο δρόμος που από το Τσινάρι οδηγεί στις Συκιές).

Πίνακας 68: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίας Αικατερίνης

Γράφημα 58: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίας Αικατερίνης

Σ’ αυτό το εκλογικό διαμέρισμα οι όποιες ακραίες θέσεις, μεταξύ των πέντε υψηλότερων και χαμηλότερων θέσεων, αφορούν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των εκλογών. Δηλαδή, είναι το Ε.Δ. με τον τέταρτο μικρότερο αριθμό εκλογέων, την πέμπτη μεγαλύτερη αποχή καθώς η συμμετοχή ανήλθε μόλις στο 47,72%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό άκυρων ψήφων (2,55%) και, ως εκ τούτου, το χαμηλότερο ποσοστό έγκυρων ψηφοδελτίων (96,83%). Εμ είναι λίγοι, εμ δεν παν να ψηφίσουν, εμ ρίχνουν και πολλά άκυρα. Στα κόμματα, τώρα, η ΝΔ έχει αρνητική διαφορά τρεισήμισι μονάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ θετική δύο, οπότε το κυβερνών κόμμα παραμένει πρώτα με σχεδόν τρεις μονάδες παραπάνω από το δεύτερο. Το ΚΙΝΑΛ χάνει τρεις μονάδες και μαζί και την τρίτη θέση από το λίγο ανεβασμένο ΚΚΕ. Παρακάτω, σχεδόν μια μονάδα παραπάνω από το πανελλαδικό ποσοστό τους έχουν η Ελληνική Λύση κι η Ένωση Κεντρώων (που ανεβαίνει μια θέση), ενώ μισή περίπου μονάδα παραπάνω παίρνουν το ΜΕΡΑ25, η Χρυσή Αυγή, η Δημιουργία Ξανά κι η Πλεύση Ελευθερίας. Στον “πάτο” του πίνακα κανένας από τους πολύ μικρούς σχηματισμούς δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει ούτε μία ψήφο. Οι συντελεστές συσχέτισης αυτού του Ε.Δ. προς τα ακραία Ε.Δ. είναι σχεδόν ίσοι.

Εκλογικό Διαμέρισμα Προφήτη Ηλία

Βρισκόμαστε στο κεντρικό τμήμα της Γ΄ Κοινότητας, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Ακρίτα, Αλεξ. Παπαδοπούλου, Στεφ. Δραγούμη, Αγ. Δημητρίου, Σοφοκλέους, Ολυμπιάδος, Αγ. Σοφίας, Φωτίου, Βλατάδων (που είναι σκαλάκια), Δημάδου και τα τείχη.

Πίνακας 69: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Προφήτη Ηλία Γράφημα 59: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Προφήτη Ηλία

Κι εδώ βλέπουμε μεγάλη αποχή καθώς μόνο λίγο παραπάνω από το μισό εκλογικό σώμα προσέρχεται να ψηφίσει. Αξιοσημείωτο είναι ότι και τα τέσσερα πρώτα κόμματα έχουν ποσοστό μικρότερο από το πανελλαδικό. Η ΝΔ χάνει σχεδόν τεσσεράμισι μονάδες, αλλά παραμένει πρώτη με σχεδόν πέντε μονάδες διαφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει περίπου μισή μονάδα, το ΚΙΝΑΛ ολόκληρη και στο ίδιο ποσοστό απωλειών με τον ΣΥΡΙΖΑ κινείται το ΚΚΕ. Έτσι, ενώ στο προηγούμενο αλλά και στο επόμενο Ε.Δ., το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι τρίτο εδώ καταλήγει έκτο καθώς θετική διαφοράς μονάδας και παραπάνω έχουν το κόμμα του Βελόπουλου, το ΜΕΡΑ25, η Χρυσή Αυγή και τα κόμματα των Κωνσταντοπούλου και Λεβέντη, με το τελευταίο να ξεπερνάει ελάχιστα το προτελευταίο. Πιο κάτω η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ισοψηφεί με το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ ενώ Ελλήνων Συνέλευσις και ΚΚΕ (μ-λ) ξεπερνούν τη Λαϊκή Ενότητα, η οποία καταγράφει το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό της (0,17%). Εντέλει, όλα τα πολύ μικρά κόμματα παίρνουν ψήφους με τις τρεις του Ανεξάρτητου/Μεμονωμένου να του δίνουν το υψηλότερο ποσοστό του στο πολεοδομικό συγκρότημα και το μοναδικό που πιάνει ένα τοις χιλιοίς. Αν και το εκλογικό διαμέρισμα Προφήτη Ηλία κλίνει ελαφρώς προς τη Μητρόπολη δεν ξεφεύγει από την ενδιάμεση ζώνη σε σχέση με τη διαφορά των συντελεστών συσχέτισης.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίων Αναργύρων – Ταξιαρχών

Το μεγαλύτερο Ε.Δ. της Γ΄ Κοινότητας που καταλαμβάνει το ανατολικό και πιο ανηφορικό τμήμα της. Περιλαμβάνει το Γεντί Κουλέ και περικλείεται από τα τείχη και τις οδούς Δημάδου, Βλατάδων (σκαλάκια), Φωτίου, Αγ. Σοφίας, Ολυμπιάδος και Αθηνάς. Όπως βλέπουμε είναι το μοναδικό εκλογικό διαμέρισμα της κοινότητας που το χαμηλότερο (υψομετρικά) σημείο του είναι πάνω από την οδό Αγ. Δημητρίου.

Πίνακας 70: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίων Αναργύρων – Ταξιαρχών Γράφημα 60: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίων Αναργύρων – Ταξιαρχών

Κι εδώ η συμμετοχή είναι πολύ χαμηλή, αλλά είναι η υψηλότερη αυτής της κοινότητας. Αυξημένα από την άλλη είναι τα ποσοστά των άκυρων (2,04%) και των λευκών (0,94%) με αποτέλεσμα το Ε.Δ. να παρουσιάζει το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό έγκυρων ψηφοδελτίων (97,02%). Η πρώτη θέση κρίνεται με μόλις τέσσερις ψήφους υπέρ της ΝΔ, που έχει πεντέμισι μονάδες λιγότερες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δυόμισι περισσότερες. Στην τρίτη θέση επανέρχεται το ΚΚΕ (+0,78%) πάνω από το ΚΙΝΑΛ (-2,74%). Ανατροπή έχουμε κι αμέσως μετά με το ΜΕΡΑ25 να ξεπερνάει το κόμμα του Βελόπουλου, παρότι και τα δύο έχουν θετική διαφορά που υπερβαίνει τη μονάδα. Πέρα από τη συνηθισμένη προσπέραση του Λεβέντη στην Κωνσταντοπούλου, έχουμε το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ να καταγράφει το πέμπτο χειρότερο αποτέλεσμά του (0,22%) κι έτσι να υπολείπεται της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Ελλήνων Συνελεύσεως και να ισοψηφεί με τη Λαϊκή Ενότητα. Τέλος αυτό είναι ένα από τα τρία Ε.Δ. που το ΚΚΕ (μ-λ) δεν παίρνει ούτε μία ψήφο, κάτι που συμβαίνει και με το Μ-Λ ΚΚΕ επίσης (αν και στη δικιά του περίπτωση αυτό είναι πολύ πιο συνηθισμένο) κι ως εκ τούτου αυτά τα δύο κόμματα υπολείπονται της ΟΚΔΕ (0,13%, τρεις θέσεις ψηλότερα) αλλά και του ΕΕΚ, για το οποίο το 0,09% είναι το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό του. Η διαφορά των συντελεστών συσχέτισης αυτού του εκλογικού διαμερίσματος με τα Ε.Δ. Γρηγ. Παλαμά και Δενδροποτάμου είναι μηδενική.

Εκλογικό Διαμέρισμα Λαοδηγήτριας

Το τελευταίο και πιο μικρό Ε.Δ. της κοινότητας βρίσκεται στη νοτιοανατολική γωνιά της και τα όρια του είναι οι οδοί Αθηνάς, Ολυμπιάδος, Σοφοκλέους και Αγ. Δημητρίου κι ένα μικρό μέρος των τειχών, περιλαμβάνοντας όμως το Αρμενικό και το Προτεσταντικό Νεκροταφείο.

Πίνακας 71: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα ΛαοδηγήτριαςΓράφημα 61: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Λαοδηγήτριας

Επίσης χαμηλή συμμετοχή που και πάλι είναι κάτω από το μισό του εκλογικού σώματος, ένα από τα οκτώ Ε.Δ. που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, ενώ εξάλλου είναι και το τρίτο μικρότερο εκλογικό διαμέρισμα σε αριθμό ψηφοφόρων, κάτω από τις τέσσερις χιλιάδες. Η ΝΔ πέφτει κατά τρεις μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει κατά 2,26% και εντέλει η πρώτη προηγείται του δεύτερου κατά ακριβώς τρεις μονάδες. Μετά δεν έχουμε κάποια ανατροπή στα μεσαία κόμματα παρά την κατά δυόμισι μονάδες αρνητική διαφορά του ΚΙΝΑΛ. Η Ένωση Κεντρώων ξεπερνάει κατά παραπάνω από μισή μονάδα την Πλεύση Ελευθερίας, αφού αυτή καταγράφει εδώ το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό της (1,39%). Παρακάτω είναι κι η Λαϊκή Ενότητα που σημειώνει το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμά της (0,1%) κι έτσι υπολείπεται του κόμματος του Σώρρα κι ισοψηφεί με το ΚΚΕ (μ-λ). Στα πολύ μικρά μόνο το ΕΕΚ κατορθώνει να πάρει μία ψήφο. Μ’ όλα αυτά εδώ έχουμε το δεύτερο μικρότερο άθροισμα των μικρών κομμάτων (2,48%). Τέλος κι εδώ η απόσταση από τη Μητρόπολη και τον Δενδροπόταμο είναι ίση.

Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας

Αυτή είναι η τέταρτη δημοτική ενότητα της εκλογικής περιφέρειας που είναι μεγέθους εκλογικού διαμερίσματος και την εξετάζουμε ως τέτοιο. Οι οδοί που την περιβάλλουν, πέρα από το δάσος του Σέιχ Σου, είναι οι Κατσιμίδη, Πολυτεχνείου, Αμοργού, Αμμουλιανής, Ιβηρίδος, Ορτανσίας, Ολύνθου, Οξαλίδος και Αγ. Μαρίνας.

Πίνακας 72: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας

Γράφημα 62: Ποσοστά των κομμάτων στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας

Εδώ η συμμετοχή είναι σαφώς μεγαλύτερη, η ΝΔ χάνει πέντε μονάδες αλλά παραμένει πρώτη με τέσσερις διαφορά. Το ΚΚΕ είναι τρίτο με δυο ψήφους διαφορά από το ΚΙΝΑΛ έχοντας το πρώτο +1,43% ενώ το δεύτερο -1,41%. Επόμενη ανατροπή είναι η Ένωση Κεντρώων κι αυτή με δυο ψήφους πάνω από την Πλεύση Ελευθερίας κι αρκετά παρακάτω το ΚΚΕ (μ-λ), με το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό του (0,3%), ξεπερνά την Ελλήνων Συνέλευσιν. Αν και ρέπει ελαφρά προς τη Μητροπόλη η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας βρίσκεται στην ενδιάμεση ζώνη όσον αφορά τις διαφορές των συντελεστών συσχέτισης.

Δ΄ Δημοτική Κοινότητα

Ή αλλιώς Τούμπα. Μια περιοχή που περικλείεται χοντρικά από τον περιφερειακό, την Τριανδρία, τις λεωφόρους Καυταντζόγλου και Στρατού και κατόπιν τις οδούς Αλεξ. Παπαναστασίου (με μια προεξοχή προς την Κωνσταντινουπόλεως για να συμπεριλάβει το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο), τον Κήπο του Καλού κι εν συνεχεία τα όρια της Πυλαίας. Αποτελείται από έξι εκλογικά διαμερίσματα τρία από τα οποία ανήκουν στην Άνω Τούμπα (Αγίας Μαρίνας – Αγίου Σπυρίδωνος, Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Θεράποντος 2 (Λαμπράκη)) και τ’ άλλα τρία στην Κάτω Τούμπα (Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Αγίου Φανουρίου και Αγίου Θεράποντος 1 (Παπάφη)), μια διάκριση που αποτυπώνεται κάπως στα εκλογικά αποτελέσματα.

Πίνακας 73: Αποτελέσματα στην Δ΄ Δημοτική ΚοινότηταΓράφημα 63: Ποσοστά των κομμάτων στην Δ΄ Δημοτική Κοινότητα

Βλέπουμε ότι η συμμετοχή είναι κάπως μεγαλύτερη της πανελλαδικής. Η ΝΔ παρότι χάνει περίπου πεντέμισι μονάδες παραμένει πρώτη με διαφορά τριών μονάδων καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ακριβώς το πανελλαδικό ποσοστό του. Το ΚΙΝΑΛ με πτώση σχεδόν δύο μονάδων διατηρεί την τρίτη θέση έναντι του ΚΚΕ που έχει σχεδόν μια μονάδα παραπάνω. Μια μονάδα και κάτι παραπάνω έχει κι η Ελληνική Λύση, αλλά το ΜΕΡΑ25 πλησιάζει τις δυο μονάδες παραπάνω κι έτσι την ξεπερνά και καταλαμβάνει την πέμπτη θέση. Μισή με μία μονάδα παραπάνω έχουν κι η Χρυσή Αυγή, η Πλεύση Ελευθερίας (που κι εδώ πέφτει μια θέση), η Ένωση Κεντρώων κι η Δημιουργία Ξανά. Οι ανατροπές που συναντούμε παρακάτω είναι ότι το ΚΚΕ (μ-λ) ξεπερνά το κόμμα του Σώρρα κι η ΟΚΔΕ τ’ άλλα δύο πολύ μικρά κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίας Μαρίνας – Αγίου Σπυρίδωνος

Το μεγαλύτερο, σε έκταση και σε αριθμό γραμμένων εκλογέων, εκλογικό διαμέρισμα της Δ΄ Κοινότητας καταλαμβάνει το βόρειο και πιο ανηφορικό κομμάτι της Άνω Τούμπας. Περικλείεται από τον περιφερειακό και τις οδούς Αγ. Μαρίνας, Οξαλίδος, Ολύνθου, Ορτανσίας, Ιβηρίδος, Αμμουλιανής, Μαραθώνος, Γρηγ. Λαμπράκη και Αθ. Σταγειρίτη.

Πίνακας 74: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίας Μαρίνας – Αγίου Σπυρίδωνος Γράφημα 64: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίας Μαρίνας – Αγίου Σπυρίδωνος

Συμμετοχή λίγο μεγαλύτερη από την πανελλαδική ενώ άκυρα και λευκά κινούνται στα πανελλαδικά επίπεδα. Η ΝΔ έχει αρνητική διαφορά επτά σχεδόν μονάδων, αλλά καθώς κι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μικρή αρνητική διαφορά, έρχεται πρώτη με λιγότερο από δυο μονάδες διαφορά. Στην τρίτη θέση το ΚΚΕ που έχει σχεδόν μιάμιση μονάδα παραπάνω, ενώ τόσο παρακάτω έχει το ΚΙΝΑΛ. Σχεδόν ίδιο ποσοστό παραπάνω με το ΚΚΕ παίρνει κι η Ελληνική Λύση, η οποία όμως μένει πίσω από το ΜΕΡΑ25 που έχει τη μεγαλύτερη θετική διαφορά στο Ε.Δ. (+2,17%) κι έτσι σημειώνει το τέταρτο καλύτερο ποσοστό του (5,61%). Σημαντικά παραπάνω κινούνται και τα επόμενα τέσσερα κόμματα με αυτό του Λεβέντη να ξεπερνά οριακά αυτό της Κωνσταντοπούλου. Παρακάτω είναι το ΚΚΕ (μ-λ) που έχει περισσότερες ψήφους από το κόμμα του Σώρρα. Η διαφορά των συντελεστών συσχέτισης αυτού του Ε.Δ. με τα δύο ακραία είναι μηδαμινή.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίας Βαρβάρας

Το κεντρικό τμήμα της Άνω Τούμπας που περιλαμβάνει και το γήπεδο του ΠΑΟΚ και περικλείεται από τις οδούς: Γρηγ. Λαμπράκη, Κλεάνθους, Μικράς Ασίας, Πόντου, Επταλόφου, Δαρδανελλίων, Καλλιπόλεως, Μικράς Ασίας (ξανά), Πυλαίας, Βιζύης, Επιδαύρου και Ολυμπίας.

Πίνακας 75: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίας ΒαρβάραςΓράφημα 65: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίας Βαρβάρας

Έχουμε ελάχιστη απόκλιση στη συμμετοχή αλλά ανατροπή στην κορυφή, καθώς αυτό το εκλογικό διαμέρισμα είναι ένα από τα τρία στον Δήμο Θεσσαλονίκης (και το μοναδικό εκτός Β΄ Κοινότητας) όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ και συγκεκριμένα για μιάμιση μονάδα. Το κυβερνών κόμμα, λοιπόν, έχει αρνητική διαφορά σχεδόν οκτώ μονάδων ενώ αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θετική δύο μονάδων. Περίπου δυόμισι μονάδες παρακάτω είναι το ΚΙΝΑΛ γεγονός που κοστίζει δυο θέσεις, μάλιστα ακόμη και την πέμπτη θέση την εξασφαλίζει με μία ψήφο παραπάνω από το ΜΕΡΑ25. Τρίτο το ΚΚΕ με μια μονάδα παραπάνω, ενώ Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25 έχουν κάτι πάνω από δυο μονάδες περισσότερες. Μισή μονάδα κερδίζουν Χρυσή Αυγή, Πλεύση Ελευθερίας και Δημιουργία Ξανά, στο +1,4% η Ένωση Κεντρώων. Παρακάτω το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ υπολείπεται της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ το Μ-Λ ΚΚΕ, παρότι ισοψηφεί με την ΟΚΔΕ, σημειώνει το πέμπτο καλύτερο ποσοστό του (0,08%). Στην ενδιάμεση ζώνη όσον αφορά τη διαφορά των συντελεστών συσχέτισής του με τα ακραία εκλογικά διαμερίσματα τοποθετείται κι αυτό το Ε.Δ.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίου Θεράποντος 2 (Λαμπράκη)

Αυτό είναι το πιο νότιο και πιο χαμηλό κομμάτι της Άνω Τούμπας (μάλλον πιάνει και λίγο Κάτω). Τη οδό Γρηγορίου Λαμπράκη την ακουμπά για λίγο στο πιο ψηλό του σημείο και μετά περικλείεται από τις οδούς Ολυμπίας, Επιδαύρου, Βιζύης, Πυλαίας, Μικράς Ασίας, Καλλιπόλεως, Βοσπόρου, Ναυπλίου και Απόλλωνος. Εδώ συναντά τη βόρεια πλευρά του Κήπου του Καλού και κατόπιν αρχίζει μια απίστευτη τεθλασμένη που το χωρίζει αρχικά από την Ε΄ Κοινότητα, αλλά κυρίως από την Πυλαία, περιλαμβάνοντας τις οδούς: Αιακού, Σερρών, Αναξιμένους, Ατλαντίδος, Νεοφ. Δούκα (περίπου), Δορυλαίου, Αργ. Εφταλιώτη, Καρανιβάλου, Φιλήντα Μένου, Πυλαίας, Ανδρ. Χανδρινού, Δήμου Τσέλιου, Δημ. Τσιαπάνου, Γεωργ. Στρατήγη, Νικηφ. Μανδηλαρά, Ιωάν. Πανταζίδου και Θωμά Βασιλειάδη, ουφ!

Πίνακας 76: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίου Θεράποντος 2 (Λαμπράκη) Γράφημα 66: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίου Θεράποντος 2 (Λαμπράκη)

Παρατηρούμε σαφώς ανεβασμένη συμμετοχή ενώ κάπως μειωμένα είναι τα άκυρα. Η ΝΔ χάνει σχεδόν επτάμισι μονάδες αλλά παραμένει μια μονάδα πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ που εδώ παίρνει με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού το πανελλαδικό του ποσοστό. Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στο -1,31% και κάτω από το ΚΚΕ, το οποίο καταλαμβάνει την τρίτη θέση με το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό του (7,03%). Και το ΜΕΡΑ25 κερδίζει μια θέση παραπάνω με το τρίτο καλύτερο αποτέλεσμά του (5,64%). Μια μονάδα και κάτι “τσιμπάνε” Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Ένωση Κεντρώων με αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το κόμμα της Κωνσταντοπούλου κατορθώνει να διατηρήσει τη θέση του πάνω από το κόμμα του Λεβέντη. Παρακάτω το άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο το ΚΚΕ (μ-λ) όσο κι η ΟΚΔΕ ισοψηφούν και ξεπερνούν το κόμμα του Σώρρα, η τελευταία μάλιστα ανεβαίνοντας τέσσερις θέσεις στην κατάταξη. Κι εδώ η διαφορά μεταξύ των συντελεστών συσχέτισης με τα ακραία Ε.Δ. είναι σχεδόν μηδενική.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίου Θεράποντος 1 (Παπάφη)

Αυτό το εκλογικό διαμέρισμα βρίσκεται κάτω από το προηγούμενο κι αποτελεί, θα λέγαμε, το νότιο κομμάτι της Κάτω Τούμπας. Περικλείεται από τις οδούς: Βοσπόρου, Ναυπλίου, Απόλλωνος, Γυμνασιάρχου Μικρού, Παπάφη, Στρατηγού Γενναδίου, Αλεξ. Παπαναστασίου, Μητσάκη, Καρακάση, Σινιόσογλου, Ηρακλείτου, Παπάφη (ξανά), Σάντας, Ανατ. Θράκης, Επταλόφου, Δαρδανελλίων και Καλλιπόλεως.

Πίνακας 77: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίου Θεράποντος 1 (Παπάφη) Γράφημα 67: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίου Θεράποντος 1 (Παπάφη)

Και πάλι υψηλή συμμετοχή, και πάλι η ΝΔ λίγο πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ (κατά μιάμιση μονάδα, όσο περίπου παραπάνω από το πανελλαδικό του ποσοστό βρίσκεται ο τελευταίος). Και στη συνέχεια δεν έχουμε ανατροπές στην κατάταξη παρότι το ΚΙΝΑΛ χάνει δυο μονάδες και τα κόμματα από την τέταρτη μέχρι τη δέκατη θέση κερδίζουν από μισή μέχρι μιάμιση μονάδα (εκτός από την κλασσική με την Ένωση Κεντρώων να βρίσκεται πάνω από την Πλεύση Ελευθερίας). Να σημειώσουμε ότι το κόμμα του Βελόπουλου κρατάει την πέμπτη θέση μόλις με δύο ψήφους διαφορά από το ΜΕΡΑ25. Παρακάτω το ίδιο συμβαίνει με το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ αλλά με μία ψήφο πάνω από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ η Ελλήνων Συνέλευσις καταγράφει το τρίτο χειρότερο ποσοστό της (0,04%) με αποτέλεσμα να υπολείπεται του ΚΚΕ (μ-λ) και της ΟΚΔΕ και να ισοψηφεί με το Μ-Λ ΚΚΕ. Αντιθέτως το 0,3% είναι το πέμπτο καλύτερο του ΚΚΕ (μ-λ) που του δίνει δυο θέσεις παραπάνω καθώς ισοψηφεί και με τη Λαϊκή Ενότητα. Μ’ όλα αυτά το συγκεκριμένο είναι ένα από τα επτά εκλογικά διαμερίσματα όπου η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ξεπερνάει το ένα τοις εκατό, έστω και πολύ οριακά. Κι εδώ δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των συντελεστών συσχέτισης με τα ακραία εκλογικά διαμερίσματα.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίου Φανουρίου

Το κεντρικό τμήμα της Κάτω Τούμπας, κατά μία έννοια η κατ’ εξοχήν Κάτω Τούμπα. Περικλείεται από τις οδούς: Επταλόφου, Ανατ. Θράκης, Σάντας, Παπάφη, Ηρακλείτου, Σινιόσογλου, Καρακάση, Μητσάκη, Δημ. Μητροπούλου, Κωνσταντινουπόλεως, Κρίτωνος, Ιερέως Τομαρά, Θεαγ. Χαρίση και Βαλτετσίου. Μετά όριο του είναι το ρέμα Κωνσταντινίδη (ή Υφανέτ ή Ορτανσίας), αφήνοντας εκτός το πρώην εργοστάσιο της Υφανέτ, και κατόπιν έχουμε (πάλι) Παπάφη, Ύδρας, Ευρυβιάδου, Μαραθώνος, Γρηγ. Λαμπράκη, Κλεάνθους, Μικράς Ασίας και Πόντου.

Πίνακας 78: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίου Φανουρίου

Γράφημα 68: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίου Φανουρίου

Και τα τέσσερα πρώτα κόμματα καταγράφουν αρνητικές διαφορές σε σχέση με τα πανελλαδικά ποσοστά τους (δυο μονάδες η ΝΔ, μιάμιση ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, μισή το ΚΚΕ) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αλλαγή στην κορυφή με τη ΝΔ να προηγείται κατά επτάμισι μονάδες. Εν συνεχεία, όμως, περίπου μια μονάδα παραπάνω έχουν τα κόμματα Ελληνική Λύση, ΜΕΡΑ25, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων και Δημιουργία Ξανά. Μάλιστα τρία κόμματα βρίσκονται σε απόσταση μόλις τριών ψήφων με το κόμμα του Βελόπουλου να προηγείται κατά μία ψήφο του ΚΚΕ, του οποίου υπολείπεται το ΜΕΡΑ25 κατά δύο ψήφους. Το 1,69% είναι το τέταρτο υψηλότερο του κόμματος του Τζήμερου, ενώ αμέσως μετά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεπερνά το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ με το τρίτο καλύτερο αποτέλεσμά της (0,75%). Κι εδώ το ΚΚΕ (μ-λ) κατορθώνει να ξεπεράσει την Ελλήνων Συνέλευσιν, έστω και για μία ψήφο. Το άθροισμα της Άκρας Αριστεράς είναι 1,08% που συνιστά το πέμπτο μεγαλύτερο στο πολεοδομικό συγκρότημα. Η διαφορά των συντελεστών συσχέτισης αυτού του εκλογικού διαμερίσματος με τα δύο ακραία Ε.Δ. είναι σαφώς υπέρ της Μητρόπολης.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

Το πιο βόρειο κομμάτι της Κάτω Τούμπας, αν και κάποιες περιοχές του μάλλον δεν θεωρούνται καν ότι ανήκουν στην Τούμπα, είναι κι αυτό που βρίσκεται εγγύτερα στο κέντρο της πόλης απ’ όλα τα εκλογικά διαμερίσματα της Δ΄ Κοινότητας. Περιλαμβάνει τόσο το Θεαγένειο Νοσοκομείο όσο και το Παπάφειο Ορφανοτροφείο, όπως επίσης και τις Τεχνικές Σχολές “Ευκλείδης”, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μακεδονίας και το πρώην εργοστάσιο της Υφανέτ. Περικλείεται από τις οδούς Αγ. Δημητρίου, Πολυτεχνείου, Αμοργού, Αμμουλιανής, Ευριβιάδου, Ύδρας, Παπάφη, ρέμα Υφανέτ, Βαλτετσίου, Θεαγ. Χαρίση, Ιερέως Τομαρά, Αλεξ. Παπαναστασίου, λεωφ. Στρατού, λεωφ. Λυσιμ. Καυταντζόγλου, Γκαίτε Τζοβαροπούλου και Πλήθωνος Γεμιστού.

Πίνακας 79: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

Γράφημα 69: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

Το πρώτο στοιχείο είναι τα ανεβασμένα λευκά αφού το 1,1% είναι το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό λευκών ψηφοδελτίων. Εδώ σημειώνουν αρνητικές διαφορές τα τρία πρώτα κόμματα, σχεδόν μιάμιση μονάδα τα δυο μεγάλα, σχεδόν δυόμισι το ΚΙΝΑΛ. Η διαφορά των δύο πρώτων προσεγγίζει την πανελλαδική, οκτώ μονάδες υπέρ της ΝΔ. Τη μεγαλύτερη θετική διαφορά έχει το ΜΕΡΑ25 (μιάμιση μονάδα) που ξεπερνά το κόμμα του Βελόπουλου, ενώ μια μονάδα παραπάνω έχει η Πλεύση Ελευθερίας που έτσι διατηρεί τη θέση της και με σχετική διαφορά. Παρακάτω έχουμε ακόμα ένα από τα καλύτερα ποσοστά για το ΚΚΕ (μ-λ) και συγκεκριμένα το τρίτο (0,32%) με αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει σε όλα πλην ενός τα Ε.Δ. αυτής της κοινότητας, να ξεπερνά το κόμμα του Σώρρα. Στο τέλος τόσο η ΟΚΔΕ όσο κι ο Ανεξάρτητος/Μεμονωμένος παίρνουν ψήφους σε αντίθεση με τους άλλους δύο πολύ μικρούς σχηματισμούς. Κι αυτό το Ε.Δ. ρέπει προς το εκλογικό διαμέρισμα Γρηγ. Παλαμά, με βάση τη διαφορά των συντελεστών συσχέτισης.

Ανακεφαλαιώνοντας για τα έντεκα “ορεινά” εκλογικά διαμερίσματα του Δήμου Θεσσαλονίκης βλέπουμε ότι μόνο σε δύο της Κάτω Τούμπας η διαφορά υπέρ της ΝΔ είναι στα πανελλαδικά επίπεδα, ενώ στα άλλα είναι σαφώς μικρότερη μέχρι και ελάχιστη και σε ένα το κυβερνών κόμμα έρχεται δεύτερο. Παρατηρούμε επίσης ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατορθώνει να ανέλθει στην τρίτη θέση και στα τρία Ε.Δ. της Άνω Τούμπας και σε δύο της Άνω Πόλης και στην Τριανδρία. Επίσης το ΜΕΡΑ25 κατορθώνει να ξεπεράσει την Ελληνική Λύση σ’ ένα εκλογικό διαμέρισμα της Γ΄ Κοινότητας και σε τρία της Δ΄, ενώ και στα υπόλοιπα της ίδιας κοινότητας υπολείπεται για ελάχιστες ψήφους. Ως προς μέγιστα κι ελάχιστα των κομμάτων παρατηρούμε ότι κάποια αριστερά κόμματα καταγράφουν μερικά από τα χαμηλότερά τους στην Άνω Πόλη (το τέταρτο η Πλεύση Ελευθερίας, το δεύτερο και πέμπτο η Λαϊκή Ενότητα και το χειρότερο το ΚΚΕ (μ-λ)), ενώ αντιθέτως στην Τούμπα εμφανίζονται πολλά μέγιστα για κόμματα της Αριστεράς. Συγκεκριμένα σε Ε.Δ. της Δ΄ Κοινότητας έχουμε το τέταρτο υψηλότερο του ΚΚΕ, το τρίτο και το τέταρτο του ΜΕΡΑ25, το τρίτο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το τρίτο, τέταρτο (αυτό στην Τριανδρία) και πέμπτο του ΚΚΕ (μ-λ), το οποίο στην Τριανδρία και σε πέντε από τα έξι Ε.Δ. της Τούμπας ξεπερνά το κόμμα του Σώρρα, και το πέμπτο του Μ-Λ ΚΚΕ.

Στο επόμενο μέρος θα αναλύσουμε τα αποτελέσματα στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Μοιραστείτε το άρθρο