Η αλληλεγγύη ως ασπίδα στα θύματα των αγωγών SLAPP

Οι αγωγές κατά δημοσιογράφων και οργανώσεων πολιτών επιχειρούν να πλήξουν την ελευθερία της πληροφόρησης για δημόσια ζητήματα και πρέπει να επιδειχθεί η αλληλεγγύη στα θύματα των αγωγών SLAPP (ποινικές στρατηγικές εναντίον του δημόσιου ελέγχου). Αυτά τονίστηκαν στην εκδήλωση της Πέμπτης το βράδυ στο Στέκι Μεταναστ(ρι)ών, που διοργάνωσε το alterthess, με αφορμή  την περίπτωση της πρωτόδικα καταδικαστικής απόφασης εναντίον του, όπως και της Σταυρούλας Πουλημένη. Και μάλιστα μια δίωξη στη βάση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων. Άμεση διεκδίκηση πρέπει να είναι μία αντι-SLAPP νομοθεσία.

Δημοσιογράφοι, ανεξάρτητα μέσα και οργανώσεις πολιτών είδαν να στρέφονται εναντίον τους διεκδικώντας υπέρογκα ποσά εταιρείες, οικονομικοί παράγοντες και κυβερνητικοί – κρατικοί αξιωματούχοι, με μόνο λόγο γιατί προέβησαν σε μη αρεστές σε αυτούς αποκαλύψεις, που όμως εξυπηρετούν το  δημόσιο συμφέρον.

Αυτά που τόνισαν οι ομιλητές ήταν ότι οι αγωγές SLAPP λειτουργούν προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό, επιχειρούν να πλήξουν την ελευθερία της πληροφόρησης για ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, τις ανεξάρτητες μαχητικές δημοσιογραφικές φωνές, τα κινήματα που διεκδικούν και να εκφοβίσουν τους πολίτες.

Όλοι τόνισαν την αναγκαιότητα να σπάσουμε το φόβο με αλληλεγγύη στα θύματα των SLAPP, που θα λειτουργήσει ως ασπίδα στις εναντίον τους αγωγές. Ενώ επισημάνθηκε η αναγκαιότητα νομικής θωράκισης και να αποτελέσουν αυτές οι αγωγές SLAPP αιχμή στις διεκδικήσεις των δημοσιογραφικών ενώσεων.

Επιγραμματικά οι ομιλητές της εκδήλωσης είπαν:

Η Σταυρούλα Πουλημένη (δημοσιογράφος alterthess) αναφέρθηκε στην προσωπική της και του alterthess περίπτωση πρωτόδικης καταδίκης τους από αγωγή SLAPP του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός και μάλιστα με βάση την επιχειρηματολογία περί προσωπικών δεδομένων. Επίσης αναφέρθηκε σε πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις αγωγών, που λειτουργούν προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό. Κάτι που αποτελεί πλήγμα στην ελευθερία να μπορείς να πείς τα πράγματα με το όνομά τους και στρέφεται κατά του δημοσίου συμφέροντος, των πολιτών, των κινημάτων. Γι αυτό πρέπει να υπάρξει μία αντι-SLAPP νομοθεσία και να επιδειχθεί αλληλεγγύη σε όσους διώκονται και τα ανεξάρτητα δημοσιογραφικά εγχειρήματα.

 

Ο Τάσος Σαραντής (δημοσιογράφος Εφημερίδας των Συντακτών) αναφέρθηκε στις τόσες SLAPP αγωγές που έχουν δεχθεί δημοσιογράφοι και η Εφημερίδα των Συντακτών, των οποίων οι διεκδικήσεις φθάνουν το ποσό των 4,225 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτές επιχειρούν να πλήξουν τα κινήματα που διεκδικούν και να εκφοβίσουν τους πολίτες να μην ασχολούνται με αυτά τα θέματα που ενοχλούν τους ισχυρούς. Πως θα τα βάλουν με τα ολιγαρχικά συμφέροντα όταν απειλούν την ίδια την επιβίωση των μέσων που τα δημοσιεύουν; Η ΠΟΕΣΥ έκανε ένα Παρατηρητήριο καταγραφής των περιπτώσεων SLAPPS, αλλά… Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στα θεσμικά όργανα. Να σπάσουμε το φόβο με αλληλεγγύη στα θύματα.

Ο Θοδωρής Χοντρόγιαννος (των Reporters United) αναφέρθηκε στην περίπτωσή τους με την έρευνα για τις υποκλοπές και παρακολουθήσεις και την αγωγή SLAPP από το στέλεχος του Μαξίμου Γ. Δημητριάδη. Και ανιχνεύσαμε τη σχέση του με το δίκτυο επιχειρηματικών σχέσεων με τον εισαγωγέα του Predator την Intelexa. Εκεί μάθαμε ότι η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο και απαλλάσσει την ΑΔΑΕ από την ενημέρωση των παρακολουθούμενων. Το σύνολο των διεκδικούμενων ποσών από αγωγές SLAPP φθάνει τις 550.000. Πληττόμαστε σε χρήμα και χρόνο, για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τα μέσα μας.

Η Μάχη Νικολάρα (δημοσιογράφος ΕΡΤ, μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΑ) είπε ότι οι τελευταίες αγωγές SLAPP έχουν ανησυχήσει. Αποτελούν κατάχρηση του δικαιώματος προσφυγής στη δικαιοσύνη. Καθ’ ότι αυτές δεν γίνονται επικαλούμενες το νόμο περί δυσφήμισης, αλλά τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων. Κάτι που γίνεται πρώτη φορά. Η περίπτωση του alterthess είναι προκλητική. Όπως και οι απειλές Μπέου στην τοπική κοινωνία του Βόλου.

Ο Στέλιος Ζολώτας (σε τηλεσύνδεση) αναφέρθηκε στις τρείς αγωγές SLAPP δέχθηκε το Παρατηρητήριο Προστασίας Περιβάλλοντος της Σύρου, με τις οποίες η εταιρεία Onex διεκδικεί από ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτό που επιχειρείται με αυτές είναι να φιμώνονται οι ανεξάρτητες δημοσιογραφικές φωνές. Η πρώτη απορρίφθηκε και έσπασε ο φόβος αφότου νικήσαμε.

Ο Γιώργος Χρηστίδης (δημοσιογράφος, μέλος ΔΣ Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου) αναφέρθηκε στις πιέσεις και το μπούλινγκ που δέχονται όσοι αποκαλύπτουν μη αρεστά πράγματα σε ισχυρούς. Υπάρχουν δύο ειδών δημοσιογραφίες: των ημετέρων και των ανεξάρτητων. Αλλά ο κλάδος διέρχεται τελευταία κρίση εμπιστοσύνης και είμαι απαισιόδοξος.

Ο δικηγόρος Μπάμπης Κουρουνδής (σε τηλεσύνδεση) αναφέρθηκε στο πλήγμα που επιφέρουν αυτές οι αγωγές στις ανεξάρτητες μαχητικές φωνές, όπως του alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη. Αποτελούν πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου και της ενημέρωσης και στην Ελλάδα κινδυνεύουν. Η μαχόμενη δημοσιογραφία βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Σε αντίθεση με το άρθρο 5α του Συντάγματος. Πλήττει την ελευθερία της πληροφόρησης για ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος και όχι προσωπικού. Η δημοσιοποίηση – γνωστοποίηση στοχεύει στον δημόσιο έλεγχο, γι αυτό και γίνεται δημόσια αναγγελία των αποφάσεων. Η αλληλεγγύη προς τα θύματα θα λειτουργήσει ως ασπίδα στις εναντίον τους αγωγές.

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων ακολούθησε συζήτηση, όπου μεταξύ άλλων έλαβαν το λόγο δημοσιογράφοι και συνδικαλιστές των ενώσεων συντακτών, τονίζοντας την αναγκαιότητα να αποτελέσουν αυτές οι αγωγές SLAPP αιχμή στις διεκδικήσεις των δημοσιογραφικών ενώσεων.

Μοιραστείτε το άρθρο