Από τη Μητρόπολη μέχρι τον Δενδροπόταμο
Η γεωγραφία της ψήφου το 2019
Μέρος 3ο: Δήμος Παύλου Μελά

Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη

Ο πιο βορειοδυτικός δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος με κεντρικό άξονα την οδό Λαγκαδά. Αποτελείται από τρεις δημοτικές ενότητες: Σταυρούπολης (με τρία Ε.Δ.), Πολίχνης (επίσης με τρία Ε.Δ.) και Ευκαρπίας που δεν χωρίζεται σε Ε.Δ. κι έτσι την αντιμετωπίζουμε σαν ένα από τα εκλογικά διαμερίσματα.

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι εδώ κατοικούν μικροαστικά και προλεταριακά στρώματα, ενώ υπάρχουν επίσης σημαντικοί αριθμοί μεταναστών από την πρώην ΕΣΣΔ. Με βάση την απογραφή του 2011 έχουμε την παρακάτω εικόνα για τη μόρφωση σ’ αυτόν τον δήμο.

Πίνακας 17: Ποσοστά μορφωτικών επιπέδων Δήμου Παύλου Μελά

Βλέπουμε ότι ο δήμος καταλαμβάνει υψηλές θέσεις στα χαμηλά μορφωτικά επίπεδα. Ένα τέταρτο έχει τελειώσει το Λύκειο, αλλά σχεδόν ένα τρίτο δεν έχει πάει πάνω από το Δημοτικό (και πάνω από το ένα δέκατο δεν έχει τελειώσει καν αυτό), ενώ κι εδώ έχουμε σχετικά υψηλό ποσοστό του οποίου το μορφωτικό επίπεδο δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Πίνακας 18: Αποτελέσματα στον Δήμο Παύλου Μελά

Γράφημα 10: Ποσοστά των κομμάτων στον Δήμο Παύλου Μελά

Όπως βλέπουμε τέσσερα κόμματα όλα κι όλα έχουν αρνητική διαφορά και βεβαίως όλα τα άλλα θετική. Η ΝΔ είναι κάτω σχεδόν 12% και το ΚΙΝΑΛ 2%. Σχεδόν 3,5% είναι πάνω ο ΣΥΡΙΖΑ που κατακτά την πρώτη θέση, 3% η Ελληνική Λύση που καταλαμβάνει την τρίτη θέση, ενώ τέταρτο είναι το ΚΚΕ με σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα παραπάνω. Η Χρυσή Αυγή αυξημένη κατά δυόμισι μονάδες ξεπερνά το ΜΕΡΑ25 που έχει σχεδόν μία μονάδα περισσότερο από το πανελλαδικό του ποσοστό. Ένα κάτι τοις εκατό παραπάνω για Πλεύση Ελευθερίας και Ένωση Κεντρώων, μισό για τη Δημιουργία Ξανά. Στα μικρότερα η Ελλήνων Συνέλευσις ξεπερνά τη Λαϊκή Ενότητα που με τη σειρά της ξεπερνά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δημοτική Ενότητα Ευκαρπίας

Αυτή είναι η πιο βόρεια δημοτική ενότητα που έχει μέγεθος εκλογικού διαμερίσματος και βρίσκεται πέρα από την εσωτερική περιφερειακή οδό ενώ συνορεύει με τους δήμους Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Πυλαίας – Χορτιάτη. Με την Πολίχνη τη χωρίζει χοντρικά η εσωτερική περιφερειακή και με τη Σταυρούπολη η οδός Λαγκαδά, αν και ένα κομμάτι της βρίσκεται δυτικά της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας.

Πίνακας 19: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Ευκαρπίας

Γράφημα 11: Ποσοστά των κομμάτων στη Δημοτική Ενότητα Ευκαρπίας

Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυξημένος κατά 4,67% και κατακτά την πρώτη θέση και με διαφορά εφτά μονάδων, καθώς η ΝΔ πέφτει σχεδόν έντεκα μονάδες. Το κόμμα του Βελόπουλου διπλασιάζει τα ποσοστά του και είναι τρίτο, το ΚΙΝΑΛ είναι κάτω περισσότερο από δύο μονάδες και μόλις πέντε ψήφους πάνω από τη Χρυσή Αυγή που κι αυτή διπλασιάζει τα ποσοστά της και σημειώνει το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμά της. Το ΚΚΕ χάνει πάνω από μονάδα, ενώ το ΜΕΡΑ25 είναι λίγο πάνω. Πάνω είναι σχεδόν όλα τα μικρομεσαία και μικρά κόμματα με εξαίρεση την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που σημειώνει το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμά της και πέφτει τρεις θέσεις. Τέλος το ΚΚΕ (μ-λ) έχει το καλύτερο του ποσοστό σ’ όλο το πολεοδομικό συγκρότημα (0,40%) και περνάει εκτός από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το κόμμα του Σώρρα. Στην ταξινόμηση μεταξύ Μητρόπολης και Δενδροποτάμου η Ευκαρπία ανήκει στις περιοχές που κλίνουν σαφώς υπέρ του δευτέρου.

Δημοτική Ενότητα Πολίχνης

Η Πολίχνη βρίσκεται βόρεια από τη Νεάπολη και τις Συκιές, ανατολικά από το πρώην στρατόπεδο Π. Μελά και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και κάτω από τον περιφερειακό. Αποτελείται από τρία εκλογικά διαμερίσματα για τα οποία δεν βρήκαμε τα ακριβή όρια, αλλά επειδή έχουν τα ονόματα των περιοχών που καλύπτουν κι όχι αρίθμηση είναι εύκολα να τα προσδιορίσουμε τουλάχιστον στο περίπου.

Πίνακας 20: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Πολίχνης

Γράφημα 12: Ποσοστά των κομμάτων στη Δημοτική Ενότητα Πολίχνης

Με συμμετοχή σαφώς υψηλότερη της πανελλαδικής η ΝΔ βυθίζεται κατά δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες και χάνει την πρώτη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι δυόμισι μονάδες παραπάνω. Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται τρεις μονάδες και τρεις θέσεις παρακάτω. Στην τρίτη θέση έχουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα (η μοναδική δημοτική ενότητα ή κοινότητα όπου συμβαίνει αυτό) που κερδίζει σχεδόν δυο μονάδες, ενώ ακολουθούν η Ελληνική Λύση με πάνω από τρεις μονάδες περισσότερες κι η Χρυσή Αυγή με +2,7%. Πάνω βρίσκεται και το ΜΕΡΑ25 καθώς και σχεδόν όλα τα άλλα μικρότερα κόμματα εκτός από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (που την περνούν Ε.ΣΥ. και ΛΑ.Ε.) και το Μ-Λ ΚΚΕ (που το περνούν ΕΕΚ και ΟΚΔΕ).

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίου Παντελεήμονα

Είναι το νοτιοδυτικό τμήμα της Πολίχνης που έχει έχει στα δυτικά και τα νότια τα πρώην στρατόπεδα Π. Μελά και Στρεμπενιώτη, αντίστοιχα, ενώ ανατολικά του βρίσκονται τα Μετέωρα και βόρεια οι Ανθόκηποι, που αποτελούν τα άλλα δύο εκλογικά διαμερίσματα αυτής της δημοτικής ενότητας.

Πίνακας 21: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. Αγίου Παντελεήμονα

Γράφημα 13: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίου Παντελεήμονα

Πέρα από τον “κακομοίρη” Ανεξάρτητο/Μεμονωμένο υποψήφιο βλέπουμε ότι μόνο τρία κόμματα έχουν αρνητικό πρόσημο σε σύγκριση με το πανελλαδικό ποσοστό τους, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ κι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει σχεδόν ακριβώς το πανελλαδικό ποσοστό του κι έτσι ξεπερνά τη ΝΔ που πέφτει περίπου εννιά μονάδες. Το ΚΚΕ με 8,04% σημειώνει το καλύτερο ποσοστό του στην εκλογική περιφέρεια κι είναι τρίτο, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση. Το ΜΕΡΑ25 βρίσκεται έστω και λίγο πάνω από τη Χρυσή Αυγή, όπως συμβαίνει και με το κόμμα της Κωνσταντοπούλου έναντι του κόμματος του Λεβέντη. Παρακάτω, εκτός από το ότι Λαϊκή Ενότητα και Ελλήνων Συνέλευσις ξεπερνούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τα αξιοσημείωτα που έχουμε είναι ότι τόσο το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ (με 0,82%) όσο και το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (με 0,13%) σημειώνουν το τρίτο υψηλότερο ποσοστό τους. Η διαφορά μεταξύ των συντελεστών συσχέτισης αυτού του Ε.Δ. με τα ακραία Ε.Δ. είναι μηδενική.

Εκλογικό Διαμέρισμα Μετεώρων

Ακόμα κι δεν έχετε επισκεφτεί την περιοχή, από τ’ όνομα καταλαβαίνεται ότι είναι κάπως “ορεινή”. Είναι, βέβαια, πιθανό να έχετε δει τον λόφο των Μετεώρων καθώς δεσπόζει πάνω από τον περιφερειακό στον κόμβο Νεάπολης, όπου υπάρχει η έξοδος για Ρετζίκι, Ασβεστοχώρι, Νοσοκομείο Παπανικολάου και Χορτιάτη. Τα όρια του με τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών είναι, λοιπόν, ο περιφερειακός και η οδός Ανδρέα Παπανδρέου και καταλαμβάνει το νοτιοανατολικό τμήμα της Πολίχνης.

Πίνακας 22: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. Μετεώρων

Γράφημα 14: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Μετεώρων

Αυτό το εκλογικό διαμέρισμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, κάτι που βλέπουμε και στο σχετικό γράφημα 14. Είναι βέβαια ένα κάπως “ακραίο” Ε.Δ. όπως φαίνεται κι από το γεγονός ότι έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά συντελεστή συσχέτισης υπέρ του Δενδροποτάμου σε σύγκριση με τον αντίστοιχο συντελεστή για τη Μητρόπολη. Είναι μια γειτονιά με αυξημένη συμμετοχή, πεντέμισι τοις εκατό παραπάνω από το πανελλαδικό ποσοστό, αλλά και αυξημένα λευκά καθώς το 1,12% είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στο πολεοδομικό συγκρότημα. Παράλληλα οι μεγάλες πτώσεις της ΝΔ (-14,1%) και του ΚΙΝΑΛ (-3,28%) συνδυάζονται με το γεγονός ότι διάφορα αριστερά κόμματα σημειώνουν εδώ μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά τους. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ (37,31%) έχει το τέταρτο καλύτερό του και προηγείται της ΝΔ κατά εντεκάμισι μονάδες. Το ΚΚΕ είναι τρίτο με 7,01%, που είναι το πέμπτο μεγαλύτερο ποσοστό του. Με περίπου δυόμισι μονάδες παραπάνω Ελληνική Λύση και Χρυσή Αυγή ξεπερνούν το ΚΙΝΑΛ, το οποίο πλησιάζει και το ΜΕΡΑ25, με μια μονάδα παραπάνω. Η Πλεύση Ελευθερίας έχει το υψηλότερό της ποσοστό (3,03%) και το μοναδικό που ξεπερνά το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Ανεβασμένα τα ποσοστά για σχεδόν όλα τα μικρότερα κόμματα, με το ΚΚΕ (μ-λ) να ισοφαρίζει το κόμμα του Σώρρα και την ΟΚΔΕ, με 0,18%, να έχει το πέμπτο μεγαλύτερο ποσοστό της που είναι ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο εκτός της Δημοτικής Ενότητας Αμπελοκήπων. Τέλος, στα Μετέωρα συναντάμε το δεύτερο μεγαλύτερο άθροισμα ποσοστών της αναντιπροσώπευτης ψήφου που φθάνει στο 14,34%.

Εκλογικό Διαμέρισμα Ανθοκήπων – Γυμνασίων

Το τρίτο Ε.Δ. της Πολίχνης είναι και το βόρειο τμήμα της δημοτικής ενότητας, χοντρικά πάνω από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και τα Μετέωρα, ενώ περιλαμβάνει τον χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου καθώς κι ένα μικρό κομμάτι της Πολίχνης που βρίσκεται πέραν της οδού Λαγκαδά, μετά την αερογέφυρα.

Πίνακας 23: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. Ανθοκήπων – Γυμνασίων

Γράφημα 15: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Ανθοκήπων – Γυμνασίων

Ένα ακόμα ενδιαφέρον Ε.Δ. ιδιαίτερα μάλιστα συγκρινόμενο με το γειτονικό εκλογικό διαμέρισμα Μετεώρων. Κι αυτό είναι ένα από τα Ε.Δ. που ο συντελεστής συσχέτισής του με τον Δενδροπόταμο είναι σαφώς μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο για το Ε.Δ. Γρηγορίου Παλαμά, αλλά ετούτο κλίνει σαφώς προς τα ακροδεξιά. Η ΝΔ χάνει δεκατρείς μονάδες και βρίσκεται εξήμισι μονάδες κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως τρίτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 7,86% (πέμπτο υψηλότερο ποσοστό), ενώ το κατά δυο μονάδες πεσμένο ΚΙΝΑΛ ξεπερνούν το ΚΚΕ αλλά κι η Χρυσή Αυγή που σημειώνει το καλύτερο ποσοστό της σε όλη την εκλογική περιφέρεια (6,34%). Επίσης η Ένωση Κεντρώων με 2,95% έχει το δεύτερο υψηλότερο αποτέλεσμα και, φυσικά, ξεπερνά την Πλεύση Ελευθερίας. Για τη Δημιουργία Ξανά, παρότι ολίγο αυξημένο, το 0,89% είναι το δεύτερο χαμηλότερο, ενώ παρακάτω η Ελλήνων Συνέλευσις ξεπερνά ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ, ΛΑ.Ε. και ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 0,61% που είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό της. Και το άθροισμα των ποσοστών της Ακροδεξιάς εδώ είναι το τρίτο μεγαλύτερο (15,70%), μοναδικό μέσα στα έξι υψηλότερα εκτός του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Επιπλέον, αυτό είναι το εκλογικό διαμέρισμα όπου ο δικομματισμός σημειώνει το μικρότερο ποσοστό (60,13%), αλλά τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα το τρίτο μεγαλύτερο άθροισμα (25,41%) και τα κόμματα που δεν μπαίνουν στο κοινοβούλιο το υψηλότερο άθροισμά τους (14,46%).

Δημοτική Ενότητα Σταυρουπόλεως

Η Σταυρούπολη ξεκινάει μετά τα συμμαχικά νεκροταφεία του Ζεϊτενλίκ (τα οποία ανήκουν στους Αμπελόκηπους) και φθάνει μέχρι την Ευκαρπία πάνω από την εσωτερική περιφερειακή οδό. Βρίσκεται κυρίως δυτικά της οδού Λαγκαδά (με δύο εσοχές κατοικημένων περιοχών στα ανατολικά, εκτός από το πρώην στρατόπεδο Π. Μελά και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που επίσης ανήκουν σε αυτή τη δημοτική ενότητα), ενώ δυτικά τη χωρίζουν από τον Εύοσμο οι οδοί Ιθάκης, Ακρίτα, Καραολή και Δημητρίου και ο χείμαρρος του Δενδροπόταμου. Χωρίζεται σε τρία εκλογικά διαμερίσματα για τον χοντρικό προσδιορισμό των οποίων μας βοήθησε ο Σπύρος Λαζαρίδης, τον οποίο και ευχαριστούμε.

Πίνακας 24: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Σταυρουπόλεως

Γράφημα 16: Ποσοστά των κομμάτων στη Δημοτική Ενότητα Σταυρουπόλεως

Κι εδώ τέσσερα κόμματα (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Μ-Λ ΚΚΕ) έχουν αρνητικό πρόσημο διαφοράς από το πανελλαδικό ποσοστό τους κι όλα τ’ άλλα θετικό. Οι δωδεκάμισι περίπου μονάδες που χάνει το κυβερνών κόμμα σε συνδυασμό με τις τέσσερις που κερδίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγούν σε μια διαφορά οκτώ μονάδων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο το κόμμα του Βελόπουλου με αύξηση σχεδόν τρεις μονάδες, ενώ κι η Χρυσή Αυγή έχει δύομισι μονάδες παραπάνω και ξεπερνά το κόμμα του Βαρουφάκη. Το κόμμα του Λεβέντη υπερβαίνει το αντίστοιχο της Κωνσταντοπούλου, ενώ παρακάτω αυτό του Σώρρα ξεπερνά ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Λαϊκή Ενότητα (η δεύτερη απ’ αυτές έχει μια ψήφο παραπάνω από την πρώτη).

Εκλογικό Διαμέρισμα Α΄ Σταυρουπόλεως

Το πρώτο εκλογικό διαμέρισμα περιλαμβάνει την περιοχή των Νεοκτίστων (ανατολικά της οδού Λαγκαδά, μεταξύ πρώην στρατοπέδου Π. Μελά και Ψυχιατρικού Νοσοκομείου) και τις περιοχές Τερψιθέας (γύρω από την πλατεία Ρόδων και τη Μονή Λαζαριστών) και Αμπελώνων (μεταξύ της οδού Γωγούση και του Δενδροπόταμου).

Πίνακας 25: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. Α΄ Σταυρουπόλεως

Γράφημα 17: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Α΄ Σταυρουπόλεως

Παρότι συνολικά στη δημοτική ενότητα υπάρχει λίγη παραπάνω συμμετοχή εδώ έχουμε λίγη παρακάτω, αλλά έχουμε πολύ μικρό ποσοστό λευκών, 0,51% που είναι το πέμπτο μικρότερο στην εκλογική περιφέρεια. Όπως και σ’ άλλες γειτονιές της ευρύτερης περιοχής η μεγάλη αρνητική διαφορά της ΝΔ και η θετική του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τον δεύτερο στην πρώτη θέση με επτά μονάδες πάνω από την πρώτη. Το ΚΙΝΑΛ παρά την αρνητική διαφορά διατηρείται στην τρίτη θέση, ενώ Ελληνική Λύση και Χρυσή Αυγή, αμφότερες με περίπου δυόμισι μονάδες παραπάνω, ξεπερνούν το ΚΚΕ που πιάνει σχεδόν ακριβώς το πανελλαδικό ποσοστό του. Η Ένωση Κεντρώων με 2,88%, πέμπτο καλύτερο ποσοστό της, υπερβαίνει την Πλεύση Ελευθερίας και παρακάτω η Ελλήνων Συνέλευσις με το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό της (0,52%) ανεβαίνει τρεις θέσεις στη σειρά των κομμάτων. Στα αθροίσματα ξεχωρίζει το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό της αναντιπροσώπευτης ψήφου (14,20%). Ως προς την κατάταξη μεταξύ Μητροπόλεως και Δενδροποτάμου το Α΄ Σταυρουπόλεως είναι σαφώς κοντύτερα στον Δενδροπόταμο.

Εκλογικό Διαμέρισμα Β΄ Σταυρουπόλεως

Το δεύτερο εκλογικό διαμέρισμα αντιστοιχεί στην περιοχή της Ηλιούπολης, είναι δηλαδή το δυτικό κομμάτι της δημοτικής κοινότητας που συνορεύει με τον Εύοσμο.

Πίνακας 26: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. Β΄ Σταυρουπόλεως

Γράφημα 18: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Β΄ Σταυρουπόλεως

Εδώ αντίθετα με το Α΄ Ε.Δ. έχουμε υψηλή συμμετοχή, 5% περισσότερη από το πανελλαδικό ποσοστό. Η ΝΔ έχει μεγάλη αρνητική διαφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ θετική κι έτσι προηγείται πάλι επτά μονάδες. Το κόμμα του Βελόπουλου έρχεται τρίτο με σχεδόν τρεισίμισι εκατοστιαίες μονάδες περισσότερες από το ποσοστό του πανελλαδικά και το ΚΚΕ ξεπερνά το ΚΙΝΑΛ, ενώ η Χρυσή Αυγή έχει δυόμισι τοις εκατό παραπάνω και βρίσκεται στην έκτη θέση. Η Πλεύση Ελευθερίας έχει το τρίτο καλύτερο ποσοστό της (2,90%) και το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ το πέμπτο υψηλότερο (0,75%). Κάπως έτσι τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν το πέμπτο χαμηλότερο συνολικό ποσοστό τους (61,88%), ενώ το άθροισμα της αναντιπροσώπευτης ψήφου είναι το πέμπτο υψηλότερο (14,19%). Όπως και το προηγούμενο έτσι κι αυτό το Ε.Δ. είναι πιο κοντά στον Δενδροπόταμο απ’ ότι στη Μητρόπολη σχετικά με τους συντελεστές συσχέτισης.

Εκλογικό Διαμέρισμα Γ΄ Σταυρουπόλεως

Το τελευταίο Ε.Δ. της Σταυρούπολης περιλαμβάνει χοντρικά τις περιοχές Πρόνοιας (ένα σχεδόν τρίγωνο μεταξύ του χειμάρρου Δενδροποτάμου, της Λαγκαδά και της Καραολή και Δημητρίου, όπου βρίσκεται και το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο της ΑΓΝΟ), Άνωθεν Ασύλου (μια σφήνα ανατολικά της Λαγκαδά και πάνω από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο), Ομόνοιας (από την οδό Λαγκαδά μέχρι την Ηλιούπολη) και Νικόπολης (πάνω από την εσωτερική περιφερειακή οδό και μέχρι την Ευκαρπία). Είναι δηλαδή το κεντρικό και βόρειο τμήμα της Σταυρούπολης.

Πίνακας 27: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. Γ΄ Σταυρουπόλεως

Γράφημα 19: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Γ΄ Σταυρουπόλεως

Η συμμετοχή είναι περίπου στο πανελλαδικό ποσοστό. Η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά οριακά το 10%, το ΚΙΝΑΛ είναι τρίτο πάρα τη μικρή αρνητική διαφορά. Αυξημένα ποσοστά για Ελληνική Λύση και Χρυσή Αυγή που έχουν μια θέση υψηλότερη. Παρακάτω η Ένωση Κεντρώων ξεπερνά την Πλεύση Ελευθερίας ενώ η Ελλήνων Συνέλευσις υπερβαίνει τη Λαϊκή Ενότητα και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η διαφορά των συντελεστών συσχέτισης αυτού του εκλογικού διαμερίσματος από τα Ε.Δ. Γρηγορίου Παλαμά και Δενδροποτάμου είναι η πέμπτη μεγαλύτερη υπέρ του Δενδροποτάμου.

Εν κατακλείδι τα έξι από τα επτά εκλογικά διαμερίσματα του δήμου Παύλου Μελά βρίσκονται στη ζώνη όπου η διαφορά των συντελεστών συσχέτισης από τα δυο ακραία Ε.Δ. είναι σαφώς υπέρ του Δενδροποτάμου. Αυτό είναι βασικά αποτέλεσμα της μεγάλης αρνητικής διαφοράς της ΝΔ σε όλα τα Ε.Δ. (στα έξι διψήφια και στο ένα σχεδόν 9% ενώ σε ένα σημειώνει και το δεύτερο χειρότερό της). Επίσης παντού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, έστω και οριακά σε μία περίπτωση. Έχουμε ακόμη αρκετά υψηλότερα αποτελέσματα τόσο για την Αριστερά (κυρίως στο Ε.Δ. Μετεώρων) όσο και για την Ακροδεξιά (βασικά στο Ε.Δ. Ανθοκήπων – Γυμνασίων). Συγκεκριμένα συναντάμε το τέταρτο του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο και πέμπτο του ΚΚΕ, το πρώτο και τρίτο της Πλεύσης Ελευθερίας, το πρώτο του ΚΚΕ (μ-λ), το τρίτο του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος και το πέμπτο της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας. Από την άλλη έχουμε το πέμπτο της Ελληνικής Λύσης, το πρώτο και δεύτερο της Χρυσής Αυγής και το τρίτο και τέταρτο της Ελλήνων Συνελεύσεως. Έτσι εμφανίζονται και ακραία αθροιστικά αποτελέσματα: δύο από τα πέντε χαμηλότερα του δικομματισμού, τέσσερα από τα πέντε υψηλότερα της αναντιπροσώπευτης ψήφου κι ένα των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην των δύο μεγάλων.

Στο επόμενο μέρος αναλύουμε τα αποτελέσματα στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Μοιραστείτε το άρθρο